• amerika

    Balkan-tråden

    Jag är svensk och min blivande make kommer från Montenegro. Vi gifter oss i maj 2014 i Sverige och kommer att ha en borgerlig cermoni då min blivande är (icke utövande) muslim. 

    Det är ju både inspirerande och utmanande att mixa två olika kulturer och olika seder och traditioner och jag skulle gärna bolla idéer, dela tips och råd med andra i samma utgångsläge.

    Därför undrar jag: Finns det fler här på BT som ska gifta sig med någon från Balkan eller som själva kommer från Balkan och ska gifta sig med en svensk? 

  • Svar på tråden Balkan-tråden
  • amerika

    hehe, jag gillar lamm så för mig är det inget problem. Vi ska ha buffé och vi tänkte ha både lamm och sånt där torkat nötkött vad det nu kan heta, det är jättegott. Så blir det förstås kyckling och kanske även lax, jag gillar varmrökt lax och det är väl lite typiskt svenskt, tror jag.

    Ja, det där med att köra runt i bilar har jag sett på nätet. Det ger väl inte så mycket här ute på vischan, finns ändå ingen som ser haha. Men corsagerna låter fint, är de i tyg eller? Tror att jag har sett det på bilder och videoklipp men jag trodde att folk stod för det själva.  

    Sen skulle jag tycka det var kul om vi dansade kolo, det kan ju nästan alla vara med på, även de som är lite äldre. Efter lite vin och slivovic tror jag nog att det spritter i benen hos de flesta Flört

  • Blivande Brud 2014

    ja men mat är ju en jätte bra idée att samanföra kulturer på! Glad ja blommorna brukar göras i någon form av tyg. vet dock inte vart man skulle kunna få tag på sånna i sverige... fast man kan ju göra dom själv Tyst

  • amerika

    Ja, de där blommorna borde man kunna göra själv. Det kan väl svärmor hjälpa mig att visa så man kan pyssla med... Ska det vara färger som matchar färgtemat eller är det färger från trakten eller släkten, vet du det?

    Jag har fattat det som att det är tärnorna eller yngre systrar som pinnar fast dem på gästerna och sedan går efter med nån burk att samla pengar i (symbolisk summa). Får väl bli makens systrars uppgift då, jag har varken systrar eller döttrar.

  • Blivande Brud 2014

    ja men precis. yngre tjejer som springer runt och gör det. jag har gjort det en gång åt min kompis syster för väldigt länge sedan. nä man kan välja vilka färger man vill själv. tjejen jag nämnde nyss hade silver och vitt. jag vet inte riktigt vem som skulle kunna göra det. både min och min m2bs släkt är väldigt mansdominerandeTyst vi är 2 tjejer i hela min släkt. min m2b har sin stora syster och hennes dotter men hon har en annan uppgift den kvällen. sen var det typ slut på tjejer i både min och hans släkt.. aa förrutom dom som är lite äldre typ mammor, mostrar och min mormor haha Tyst kanske behöver hyra in någon hahaTungan ute

  • amerika

    Hittade en video på YouTube med såna där korsaz, inte precis hur man gör dem, men hur de ser ut, så kan man ju fixa själv

    ">

  • amerika

    Kan inte vara så svårt. Och material finns i närmsta sybehörsbutik! Eller Panduro hobby, typ. Lite pilligt är det nog men en kul grej. Man får väl öva några ggr.....

  • amerika

    Självklart! Glad 

    Har du börjat pyssla eller planera något annat? Eller tänkt på dekorationer, inbjudningar, kläder...? 

  • Kroatien2013

    Vi gifte oss i Kroatien den 24 juni i år. Min mans föräldrar kommer därifrån och har hus där. Vi hade ett litet bröllop med våra närmaste familjer ca 25 pers med barnen. Har själv två barn som var med. Vi hade vigseln o middag på ett hotell och är supernöjda över hur allt blev. Sånt som blommor o sminkning o foton blev ju lite mer uppstylat än det skulle blivit i Sverige, men kostade en bråkdel av här.

Svar på tråden Balkan-tråden