• kramen
  Äldre 29 aug 22:57
  4267 visningar
  25 svar
  25
  4267

  Avgift och ösnkelista!

  Jag kan inte förstå varför man tar ut en kuvertavgift eller har en önskelista på presenter. Nu skriver jag mina och min m2bs åsikter kring ett bröllop. 

  Vi tycker att ta ut en kuvertagift är girigt. Dels för att brudparet inte har "råd" att bjuda gästen på maten, då ska de betala själv ? Men gästerna kanske inte ens tycker om den mat som dom nu har betalt ? Många gånger så kostar den mat som bjuds mindre än kuveravgiften. Vi har fått känslan att gästerna många gånger "täcker" upp lite av brudparets lyxiga dröm som de inte riktigt har råd med. Gästen får inte bestämma var och vilken mat som ska ätas, inte heller vem de ska sitta brevid... Vi tycker att brudparet ska bjuda på den maten som de VILL och har råd till att bjuda sina vänner på.

  Att ha en önskelista passar inte oss, då det känns som att tigga efter presenter. En present är ju valfri och vi tycker att de är som att ställa krav att man helst borde ge något. Vi tycker det är roligt om gästerna får klura lite, det är ju faktiskt våra vänner som KÄNNER oss och vet vad vi TYCKER om så svårt borde inte en present vara om man nu vill ge något.  Och  det är ju tilltåtet att fråga vad brudparet  önskar sig för den som vill ? Du ska vårda din gåva fick vi höra som barn...

  Att gå på bröllop kostar iaf för gäst, kanske semesterdag, nya kläder, resa, barnvakt, boende mm 

  Vill säga att ibland känns det som att kärleken och glädjen över ett bröllop har fastnat i en lyxfälla, alla vill ha mer , men brudparet vill inte betala för kalaset?

  Vi bjuder gärna på "Billigare" mat, enklare kläder och lokal och få vara ärliga mot oss och våra värderingar.  Alla våra vänner ska ha möjligehten att vara med på vårt bröllop.. Ingen är rikare än den som har vänner....

  Men alla är ju olika och detta är våra åsikter. Någon som tycker  liknande ?
   

 • Svar på tråden Avgift och ösnkelista!
 • sanna8­8
  Äldre 29 aug 23:02
  #1

  Kan bara skriva att jag HÅLLER MED! =D

 • Äldre 29 aug 23:52
  #2

  Nej, jag håller inte med för fem öre.


 • CJIGBG
  Äldre 30 aug 01:17
  #3

  Håller med daniiel om att jag inte alls håller med dig.

 • moa201­2
  Äldre 30 aug 01:34
  #4

  skriver som Daniiel ,håller inte med.

  vi hade önskelista av den anledningen att vi endast önska oss pengar för att åka på smekmånad vilket vi INTE kunnat gjort annars ..då får man ju välja lägga 50.000 på ett bröllops som vi gjorde utan ringar och utan resa för att kunna låta sina vänner dela ens dag ...eller så hade vi kunnat fixa ihop 50papp stuckit på en utlandssemster och kanske gift oss där utan några vänner?..det är ju helt vad man önskar..

  jag har sedan barnsben haft tankar och önskemål kring hur jag vill ha det när jag gifter mig och jag känner inte för fem öre att jag skulle få för mig att köpa billigare mat,billigare kläder ,annan lokal för att andra ska vara med ??
  jag gifter mig för min och min mans skull inte för någon annan....
  den som vill närvara är ju varmt välkommen och det är underbart med vänner/familj som vill det men det är ju trots allt BRUDPARETS DAG inte gästernas.

  det är inget fel med att visa vad man önskar sig och det är inte girigt ,det är ju inte så att man tvingar någon att ge det bara för man önskar sig det..
  och kuvertavgift om paret känner att dem vill gifta sig och vill kunna erbjuda vänner/familj att närvara men inte har råd att betala mat för 50-100 gäster ..då är det väll en jätte bra sak ..man tvingar ju ingen att komma .den som vill komma betalar ju gärna för sin mat ..

  dock vill jag säg att jag har aldrig hört om dem som både har önskelista och kuvertavgift för det tycker jag inte är okej..om personerna betalar för sin kuvertavgift tycker jag inte dem ska känna sig tvungna att ge present...

  jag tycker du får det att låta som att gästen offrar sig,ta semester,köpa kläder jadajada jada ....dem är inte tvungen att gå känner dem sån press så kan dem ju stanna hemma thats it.

  nej jag förstår inte alls hur ni tänker men jag respekterar ert val och ni får göra precis som ni önskar men för mig var det antingen att jag gör som jag drömt om,jag får vara prinsessa för en dag och jag ska känna mig vackrast på hela jorden ,ha de blommorna,den klänningen jag vill annars kan det va så ..jag kände precis lika mkt kärlek i förhållandet utan att det skulle synas på papper eller ej..

  men men vi alla gör som vi vill och känner

  lycka till

 • kramen
  Äldre 30 aug 08:31
  #5

  Vi har gjort så att vi har sparat pengar så vi kommer att kunna köpa den mat, kläder och lokal som vi vill :) Däremot kan det vara olika svårt för olika brudpar att spara pengar, det förstår jag. Vi sparar gärna en stund längre så vi kan köpa det vi vill...

  För oss känns det bara fel att andra ska betala en del av vårt bröllop...vi vill bjuda på en fest för att frira vår kärlek och vi bjuder våra vänner på allt ! Känns mest rätt för oss ! Som sagt är vi alla olika .... :)

  roligt att ni delar m er av era åsikter. 

 • Äldre 30 aug 08:33
  #6
  moa2012 skrev 2012-08-30 01:34:48 följande:
  Jag håller med dig däremot. Speciellt om att ta både en kuvertavgift och önska sig presenter, man har antingen eller, inte både och. Önskelista och kuvertavgift separat är dock helt okej i min värld, så länge man gör det på "rätt sätt".

  Och angående kuvertavgift, TS skriver "Många gånger så kostar den mat som bjuds mindre än kuveravgiften." och jag undrar lite över hur hon kommit fram till det? Så vitt jag vet brukar kuvertavgiften täcka enbart och exakt gästen mat eller en del av gästens mat. Majoriteten av de som har kuvertavgift betalar lika mkt själva för gäst i form av tex dryck till maten (i de fall där den inte ingår i ett oftast billigt kuvertpris), brudskål, snacks, bröllopstårta osv.

  De flesta som bjuder in till bröllop känner ju sina gäster, de vet om någon skulle ta hemskt illa upp över tex en kuvertavgift eller önskelista. De flesta som väljer att tex kuvertavgift brukar ju också försöka se till att det inte blir några ytterligare stora kostnader för gästerna, tex nya kläder genom att sätta en väldigt låg klädkod eller ordna billigt boende osv. Om gästen sedan ändå väljer att shoppa nya kläder, boka ett rum på lyxhotell och liknande.. ja, det kan ju omöjligt vara brudparets ansvar. Många gånger bjuds det ju även på buffé, sällan man inte tycker om något på en buffé, eller ger gästerna chansen att se menyn för kvällen, så de vet vad de betalar för.

  Precis som att gästerna känner brudparet och de kanske vet att brudparets ekonomiska situation inte är sådan att de inte har råd att bjuda alla på allt och då gärna bidrar. Om jag kunde ge mina vänner en underbar bröllopsdag tillsammans med alla nära kära genom att betala en liten kuvertavgift, så skulle jag inte tveka. Jag är inte missunnsam och jag önskar mina nära och kära allt gott och vill gärna bidra och hjälpa så att de kan få en underbar dag. Jag betalar hellre min egen mat och får vara med, än att inte betala om inte få närvara. Så mkt betyder mina vänner och min familj för mig.

  Angående önskelista, det heter ju önskelista för att det är just det - önskningar. Det finns inget som säger att gästerna inte får hitta på något helt annat åt brudparet, men det kan ju vara bra att få en liten fingervisning om vad de vill ha och behöver. Om de behöver nya sängkläder, presentkort på bygg-grejor eller annat, så är det väl jättebra om jag får veta det, så jag kan ge dom en present de vill ha, kommer ha nytta av och uppskattar. Då känns det ju fruktansvärt onödigt att jag går och köper tex nya bestick. De kanske just har köpt nya bestick själva. Jag ger ju en present för deras skull, inte min egen.
 • Äldre 30 aug 08:48
  #7

  Jag håller med TS om kuvertavgift. Jag skulle aldrig vilja ha betalt av mina gäster för mat, det är ju vi som bjuder till fest. När vi gifter oss kommer de flesta få resa långt och ordna med boende då jag och min fästman bor i Västerås medans vår släkt bor i Småland/Blekinge. Då ska man inte behöva betala för mat också. Jag och min fästman är överens om att vi ska spara pengar och stå för hela kalaset för de gäster vi bjuder (ca 60 pers). Det är dom vi vill ha närvarande på vår dag och vi skulle inte vilja stryka någon av ekonomiska skäl. Som sagt, då sparar vi hellre någon månad extra.

  Det där med önskelista har jag ingen åsikt om.... Där kan man göra som man vill...  

 • javas
  Äldre 30 aug 08:55
  #8

  HÅLLER MED!

  Vi kör på enklare mat. Dock har vi en har vi en önskan att man gärna får ta med egen dryck till festen.
  Detta delvis för vi inte vet vad alla vill ha att dricka, vi vet inte vilka som stannar på festen mm
  Vi kommer givetvis bjuda på dryck till maten, men just till festen tycker vi det var svårt o beräkna och köpa in.
  Så ja hoppas våra gäster tycker det är ok att ta med några öl eller en flaska vin till sig själva?
  Men eftersom vi har den önskan, så har vi skrivit att presenter undanbedes vänligen men bestämt.
  Jag vill att våra gäster ska se fram emot bröllopet inte behöva gå och fundera på present.

  Tycker ni det är ok så som vi gjort?

 • Äldre 30 aug 08:55
  #9
  daniiel skrev 2012-08-30 08:33:54 följande:
  Kunde inte skrivit bättre själv. Överlag tycker jag att man ska akta sig från att döma andra och deras val. Det finns många saker som jag inte skulle vilja ha på mitt bröllop men jag talar inte om för de som har det så att jag tycker det är fel.
 • kramen
  Äldre 30 aug 09:17
  #10
  snowstars skrev 2012-08-30 08:55:48 följande:
  Kunde inte skrivit bättre själv. Överlag tycker jag att man ska akta sig från att döma andra och deras val. Det finns många saker som jag inte skulle vilja ha på mitt bröllop men jag talar inte om för de som har det så att jag tycker det är fel.
  Vill inte döma någon eller deras val. Jag skrev  ner  våra åiskter och tankar.  Alla får tycka vad dom vill, man måste kunna uttrycka sina egna åiskter ? 

  det här är ju ett diskusionsforum  
Svar på tråden Avgift och ösnkelista!
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.