• Dejli
  Äldre 29 Dec 13:51
  8306 visningar
  35 svar
  35
  8306

  Är problem med övervikt/rökning verkligen något som bara angår en själv?

  Satt och läste denna artikel på DN: www.dn.se/nyheter/varlden/palin-till-tung-attack-mot-halsokampanj

  Detta är säkert inte en PK åsikt, men jag är så trött på att det ska daltas med feta människor. Nu pratar vi inte på individnivå, jag har många feta vänner som jag älskar mer än allt annat, och som på intet sätt är mindre värda än några andra. Det är inte enskilda individer det handlar om...

  Men... varför ska jag betala för andra människors dåliga karaktär? I slutändan handlar det om att man äter mer än man gör av med. Har man låg ämnesomsättning för man äta mindre/bättre eller röra sig mer. Ligger det psykologiska problem bakom (vilket det säkert gör många gånger, kanske t o m på grund av övervikten, en ond cirkel) så hjälper ju inte någon magoperation i världen.

  Men, alla som är feta/på väg att bli feta har inte psykologiska problem. Jag själv har gått ner nästan 20 kg på 7 år, och innan var jag ganska trind. Jag var van att röra mig, men under gymnasiet gjorde jag inte det och hade dessutom nära till godisbutiken (som lantis så var det en fantastisk känsla för mig). Jag var lat och åt för mkt godis. När jag började jobba efter gymnasiet satt jag mindre still och gick ner i vikt utan att banta en sekund, bara mer motion och mindre godis.

  Samma sak med rökning... jag mår illa över att mina skattepengar går till att behandla människor med KOL som sitter utanför sjukhuset med syrgastub och en cigarett (vilket jag sett varje gång jag varit där). Andra problem, som man inte kan påverka själv på samma sätt (cancer ej orsakad av rökning, brutna ben, halsfluss eller whatever) ser jag gärna att mina skattepengar går till, men att hjälpa människor som orsakat sina skador själv utan motprestation (slutat röka t ex), det tar emot i mig. Egentligen tycker jag att problem orsakade av att man håller på med extremsporter etc bör täckas av en privat försäkring (som det då bör vara krav på vid utövandet). Rider själv och har en extra försäkring utöver hemförsäkringen.

  Som sagt, mina åsikter är säkert inte helt politiskt korrekta och till stor del egoistiska - det finns viktigare pengar att lägga mina skattepengar på, men det är en intressant diskussion tycker jag. Detta är mina tankar om problemet stort sett, så jag menar absolut inte att de som själva är överviktiga ska ta åt sig personligen. Ska samhället betala för problem som är självorsakade och där man själv inte söker lösningen till grundproblemet (psykologiska problem, lathet, sockerberoende etc)?

 • Svar på tråden Är problem med övervikt/rökning verkligen något som bara angår en själv?
 • turbov­ampyri­a
  Äldre 29 Dec 14:21
  #1

  Är själv överviktig och anser inte någon ska betala någon magsäcksoperation för mig. Vil dock  inte ha en heller. Gör det i så fall på det gamla hederliga sättet genom att sluta äta godis och röra mig mer. Följd sjukdomarna som diabets och högt blodtryck kommer jag få iaf eftersom de ligger i generna. Alla i min släkt oavsett om de är smala eller tjocka brukar få dem efter 40.

  Däremot tycker jag inte att det rör någon annan om man är överviktig eftersom man inte skadar någon annan än sig själv.

  Rökare däremot är jag jäkligt trött på. Kan då inflika att större delen av min och min blivandes släkt röker t.o.m våra föräldrar och syskon. De har ingen respekt för andra. De tänder bara den där cigaretten oavsett var de befinner sig. Jag är trött på att andas in röken eftersom jag inte mår bra av den. Min blivande är allergisk mot cigarettrök så han kan få andnöd av att andas in den.

  Enligt mig borde alla få den vård vi behöver oavsett om det är självförvållande eller inte. Vi är dock bara männskliga och det är männskligt att fela.

 • JustMe­AndMyL­ove
  Äldre 29 Dec 14:50
  #2

  Jag har aldrig träffat en människa som är så överviktig att de behöver operationer utan att de haft bakomliggande problem. Tex en jag känner har en tumör på hipofysen (stavas?). Hon kan helt enkelt inte gå ner i vikt själv.
   
  Jag tycker inte man har någon som helst rätt att lägga sig i rökares eller överviktigas liv för att det "kostar samhället". Skulle man börja med det har vi många grupper att "ta tag i" för att det ska vara rättvist. Rallyförare, kampsportsidrottare för att inte tala om de som rider och skadar sig. De som bestämmer sig för att behålla barn trots down-syndrom eller andra fel/komplikationer. De som inte sköter sin hälsa pga ätstörningar, vägrar borsta tänderna, inte sköter sin hygien..
  Alla kostar vi samhället pengar. Men om vi fortsätter med den politik vi har nu så kommer vi snart inte behöva betala för andra. Inte den sortens samhälle jag vill leva i men tyvärr vill merparten det.

 • Emblas Mamma
  Äldre 29 Dec 15:03
  #3

  fast jag tycker också det är SJUKT fel att röka.
  Varför förbjuder man inte bara ciggisar? :)

  Man VET ju att det är dåligt som fanken för lungorna av rökning, har man varit och pratat med en astmasköterska på riktigt så är man nog inte så sugen på rökning sen.
  Spelar ingen roll om inte ALLA drabbas av KOL - lungorna drabbas i vilket fall som helst. Efter en viss ålder börjar vår lungkapacitet att tryta och är man rökare så går detta 5 gånger fortare utför.

  Att rida och kampsporta är ju inget som är garanterat farligt. Det kan vara sunt och bra för kroppen istället. Och dessutom klarar man en olycka lättare om man är fysiskt tränad som en som rider - än om man är en rökare.

  Men självklart ska vi inte lägga oss i vad andra gör, men FLER borde få information om hur idiotiskt det är att börja röka - mest de unga. Då menar jag riktig information inte bara "det är farligt att röka du kan dö".
  Vem byr sig då?

  Sen tycker jag det är lite smålöjligt att de vuxna fortfarande kör med:
  "på min tid så visste vi inte att det var farligt att röka"

  Dom trodde alltså det var helt okej att spotta in massa rök i lungorna utan att det skulle hända något..
  hmm?
  Men även om det inte har kommit fram något om att det är farligt att äta grus så tror jag inte att jag skulle börja äta grus för att jag inte visste att det var farligt..
  jag menar - alla måste ju ha ett sunt förnuft! ;)

  Det är viktigt att hindra folk från att börja röka från början. Så är det bara.

 • Emblas Mamma
  Äldre 29 Dec 15:07
  #4

  Borde kanske påpeka att jag själv rökte flera år som ung - så jag Vet hur svårt det kan vara att sluta.
  Dock så måste ju viljan till.
  Så det är inte så att jag är en präktig tjej som sitter med pekpinnen och förklarar hur dumma alla är och hur bra jag är..
  :)

 • 21maj
  Äldre 29 Dec 16:26
  #5

  Jag är riktigt trött på denna häxjakt på både överviktiga och rökare.. Min son är väldigt överviktig. ett BMI på 50. Det finns ungdomar som rör på sig och äter mindre trots att det inte händer ett skit på vågen. Han har nui gjort en mag operation för 3 veckor sedan och gått ner 21kg. nu värker inte fötter och knän längre och han tar långa promenader varje dag. precis som innan operationen. Han hade inget fel enligt läkaren och han åt inte fel heller.. men ändå så tycker en del att man inte är värd den chansen. han är 20 år...

  Rökning är väl ändå upp till var och en.. precis som det är valfritt med alkohol. om jag rökar så är jag en pest, men om någon dricker alkohol och e aspackad så är det ok. Jag personligen hatar fulla människor... för mig kan dom gärna förbjuda alkoholen som ett stort problem i samhället.
  Men jag ser gärna att mina skattepengar går till alla människors rätt till vård oavsett deras problem. vem har rätt att dömma ut någon..

 • 21maj
  Äldre 29 Dec 16:28
  #6

  Emblas mamma: jag tycker inte du verkar vara präktig utan en tjej med båda fötterna på jorden.. Det gillas...

 • Äldre 29 Dec 16:34
  #7

  Min grundläggande uppfattning är att ALLA ska ha rätt till vård oavsett om det man behöver vård för är "självförvållat" eller ej.

  JustMeAndMyLove konstaterar mycket riktigt att vi alla kostar samhället pengar.

  TS - ditt resonemang om privata försäkringar haltar betänkligt... Vem tror du det är som betalar kostnaderna för din läkarvård om du skadar dig när du rider?
  Det betalas trots allt av alla de som har tecknat likadan försäkring men som INTE behöver utnyttja försälringsskyddet...

  Jag betalar bilförsäkring och min premie styrs bl.a annat av var jag bor, hur stöldbegärlig just min bilmodell är och hur höga utbetalningar mitt försäkringsbolag har för skador.

  Kontentan är att vi alla genom vår skattsedel och andra avgifter ALLTID betalar för någon annan.

  Intressant är att dock att det i ovanstående förekommande moralkakor och förbudsiver inte nämns alkohol...
  Att förbjuda tobak är åsikter jag hör med jämna mellanrum - men jag  har faktiskt aldrig hört någon påstå att de vill förbjuda alkohol...

  Kostnaden för alkoholrelaterade sjukdomar, våldsbrott, skadegörelse och stöld går inte av för hackor. Och då har jag inte nämnt det lidande anhöriga och brottsoffer utsätts för. Det är svårt att värdera den typen av lidande...

  Nu är ju nyttjandet av alkoholhaltiga drycker "socialt accepterat" till skillnad från att röka eller vara överviktig så då kanske det är mer ok att "betala för andras självförvållade kostnader"?

 • Emblas Mamma
  Äldre 29 Dec 16:43
  #8
  21maj skrev 2010-12-29 16:26:53 följande:
  Jag är riktigt trött på denna häxjakt på både överviktiga och rökare.. Min son är väldigt överviktig. ett BMI på 50. Det finns ungdomar som rör på sig och äter mindre trots att det inte händer ett skit på vågen. Han har nui gjort en mag operation för 3 veckor sedan och gått ner 21kg. nu värker inte fötter och knän längre och han tar långa promenader varje dag. precis som innan operationen. Han hade inget fel enligt läkaren och han åt inte fel heller.. men ändå så tycker en del att man inte är värd den chansen. han är 20 år...

  Rökning är väl ändå upp till var och en.. precis som det är valfritt med alkohol. om jag rökar så är jag en pest, men om någon dricker alkohol och e aspackad så är det ok. Jag personligen hatar fulla människor... för mig kan dom gärna förbjuda alkoholen som ett stort problem i samhället.
  Men jag ser gärna att mina skattepengar går till alla människors rätt till vård oavsett deras problem. vem har rätt att dömma ut någon..
  Jag tror det är såhär:

  Som du säger så KAN inte vissa gå ner i vikt vare sig dom äter nyttigt och rör sig. Så tror jag ALLTID det har varit. Och det är JÄTTEbra att man kan få hjälp för det idag!
  Så man ska absolut inte dra alla människor över en kam, absolut inte! överviktiga kommer allid att finnas och jag ser inget fel i det!

  Däremot så har vi faktiskt ökat RIKTIGT mycket i vikt den senaste tiden statistiskt sett. Många övergår i fettma och detta är skrämmande. Och detta beror ju på våra livsvanor idag. För mycket stillasittande och för mycket ätande av onyttiga saker.
  Många har gener som gör att dom inte kan gå ner i vikt, och dom ska vi absolut inte klandra för detta. Det är bra dom kan få hjälp! Men det är också bra att vi FÖREBYGGER så att inte det blir så många som ÄR överviktiga idag, för det är ju inte alla som FÖRSÖKER röra på sig och äta mindre - detta kan såklart vara för att dom mår dåligt och inte får den rätta hjälpen.

  Men det är nog viktigt att alla föräldrar från början ser till att deras barn får en sund och god livsvana!
  Det avgör mycket!
  Och sen att ALLA barn inte kan vara smala är EN sak. Som man inte kan hjälpa.
  Grejen är ju att hela sverige ökar med övervikt och fettma, och detta tror jag inte alls har med gener och att man inte kan hjälpa det att göra. jag tror det är på många föräldrars ansvar, och även skolans, att se till att barn som inte behöver bli överviktiga inte blir det.

  Men som sagt, det har alltid funnits överviktiga och dom kan inte hjälpa det alla gånger.
  Men vi ska ändå försöka se till att barnen inte blir överviktiga i tidig ålder. Det är vårt ansvar och vi kan klara det!

  JAg har säkert uttryckt mig på konstiga sätt nu, men hoppas ni förstår!
  Jag har INGET emot överviktiga men det skapar problem om vi FORTSÄTTER att öka mer och mer. Sen är det väl SJÄLVKLART att det ska få finnas överviktiga med!
  Men man ska inte behöva bli överviktig i onödan i dagens samhälle för att man inte kan få rätt hjälp från början.
 • 21maj
  Äldre 29 Dec 17:30
  #9

  Jag håller med dig helt.. Det är föräldras skyldighet att se till att våra barn får en bra start i livet. Men jag kan bara gå tillbaka till den verklighet jag har upplevt med min son..  Som en läkare sa till han som barn: du är iaf en rörlig tjockis....

 • Emblas Mamma
  Äldre 29 Dec 17:34
  #10
  21maj skrev 2010-12-29 17:30:37 följande:
  Jag håller med dig helt.. Det är föräldras skyldighet att se till att våra barn får en bra start i livet. Men jag kan bara gå tillbaka till den verklighet jag har upplevt med min son..  Som en läkare sa till han som barn: du är iaf en rörlig tjockis....
  Ja, jag tror faktiskt att många som är överviktiga har BÄTTRE kondition än vissa som är smala:) Så är det ju..
  Så om han var överviktig med en bra kondition så är det inte säkert han hade påverkats så mycket mer av några sjukdomar än någon annan för det..
  Vilken tur att han lyckades bra med operationen iallafall!
  Hur det än är med övervikt så påverkar det ju mångas självkänsla ibland. särskilt de yngres!
Svar på tråden Är problem med övervikt/rökning verkligen något som bara angår en själv?
Logga in
Bli medlem