• JustMe­AndMyL­ove
    Äldre 29 Dec 14:50
    9284 visningar
    35 svar
    35
    9284

    Är problem med övervikt/rökning verkligen något som bara angår en själv?

    Jag har aldrig träffat en människa som är så överviktig att de behöver operationer utan att de haft bakomliggande problem. Tex en jag känner har en tumör på hipofysen (stavas?). Hon kan helt enkelt inte gå ner i vikt själv.
     
    Jag tycker inte man har någon som helst rätt att lägga sig i rökares eller överviktigas liv för att det "kostar samhället". Skulle man börja med det har vi många grupper att "ta tag i" för att det ska vara rättvist. Rallyförare, kampsportsidrottare för att inte tala om de som rider och skadar sig. De som bestämmer sig för att behålla barn trots down-syndrom eller andra fel/komplikationer. De som inte sköter sin hälsa pga ätstörningar, vägrar borsta tänderna, inte sköter sin hygien..
    Alla kostar vi samhället pengar. Men om vi fortsätter med den politik vi har nu så kommer vi snart inte behöva betala för andra. Inte den sortens samhälle jag vill leva i men tyvärr vill merparten det.

  • JustMe­AndMyL­ove
    Äldre 29 Dec 20:27
    #14

    Jag rekommenderades att fortsätta röka av mina läkare. Precis som min syster, som har samma sjukdom som jag gjorts av sina och då är hon 15 år gammal.
    Idag har jag bytt till snus som inte har samma effekt men det är för att jag har astma.

    Rökning rädda faktiskt liv tro det eller ej. Den dödar desto fler men då har vi faktumet att man genom att förbjuda det skulle skapa kaos i samhället precis som förbud mot alkohol skulle göra (som btw kostar samhället långt långt mycket mer pengar än rökning).

    I Sverige har vi idag ett hyffsat skyddsnät, det är försämrats och blir allt sämre men det finns i alla fall en grundtrygghet. Sen har vi också en otrolig frihet i Sverige, en frihet vi sällan hittar på andra ställen. 
    Motarbeta inte den om ni inte vet vad det innebär. Jag själv sitter helt hundra procent ärligt och blir rädd när jag läser liknande argument.  Enskillda privata försäkringar... varför inte skriva klartext?? 
    "Försäkring och vård för de som har råd"
     
     

  • JustMe­AndMyL­ove
    Äldre 3 Jan 19:14
    #29

    Det enda en "medmänniska" har rätten att påverka ska i såna fall vara saker som skolmat, sjukhusmat och lagar och regler kring rökning. Som nån skrev har tex förbudet mot rökn ing innomhus på resturanger och krogar nog gjort mycket. Även vi rökare tycker det är riktigt skönt att vara på krogen utan att behöva stinka ask-kopp när man kommer hem. Samma med resturanger, jag avskyr att äta mat nä någon röker.

    Sen är det inte så att det visat sig vara en så att rökare är hemma mycket mer än ickerökare från jobbet utan att barn till rökande föräldrar har visat sig vara sjuk oftare och pga det är rökare hemma mer med sjuka barn. Den forskningen har blivit hårt kritiserad vad jag vet för att vara liten och det är stor risk att det rent av är en slump.

    Alkohol och droger samt tex bilolyckor och arbetsolyckor kostar samhället långt mer än fetma och rökning. skulle säkert intressera många att det är på psykiatrin och behandling/rehab kommunerna kapar kostnader för att klara lågkonjukturen vilket skapar stora omkostnader längre fram. Kan vara lönt att lägga mer energi där än på att klaga på individers rätt att äta och röka som de vill.

    När det gäller saker som kostar samhället pengar kan man debatera i evigheter.- Jag själv säger absolut inte att fettma eller rökning inte påverkar, och borde göras något åt MEN man måste se saker i proportion med allt annat. Och man får aldrig göra avkall på individers rätt till egna val.

  • JustMe­AndMyL­ove
    Äldre 3 Jan 19:48
    #31
    MrsT2011 skrev 2011-01-03 19:30:24 följande:
    Till viss del håller jag med TS (har inte orkat läsa hela tråden), det som är absurt oavsett om det gäller fetma, rökning, alkohol eller droger är att det klassas som sjukdom. Det är ingen sjukdom, det är ett beroende och i slutänden ett missbruk. Alltså blir det daltande när man inom vården klassificerar det hela på exakt samma sätt som patienter med "riktiga" sjukdomar.

    MEN: Även om det hela bottnar i folks dåliga karaktär så är det viktigt att samhållet erbjuder hjälp, stöd och vård till de som inte klarar att ta sig ur ett missbruk på egen hand. Jämför med psykologisk hjälp, ska en utbränd människa bli nekad psykolog med ett enkelt "skyll dig själv som stressade så mycket och inte tog hand om dig själv ordentligt!" Eller ska snubben som bröt benet i alperna skickas hem med ett "skyll dig själv som är korkad nog att ställa dig på skidor!"

    Så visst, man kan tycka att det daltas men samtidigt är det vår skyldighet att värna om andra människor, även de med svag karaktär. Till syvende och sist har vi ju alla våra svagheter som gör att vi mår dåligt, vissa kan inte säga nej, andra dricker för mycket, och så vidare.
    Missbruk är i allra högsta grad en sjukdom som behöver behandlas som alla andra sjukdommar. Tyvärr är de inte lika synliga och lättbehandlade som brutna ben.
Svar på tråden Är problem med övervikt/rökning verkligen något som bara angår en själv?