• 21maj
    Äldre 29 Dec 16:26
    9208 visningar
    35 svar
    35
    9208

    Är problem med övervikt/rökning verkligen något som bara angår en själv?

    Jag är riktigt trött på denna häxjakt på både överviktiga och rökare.. Min son är väldigt överviktig. ett BMI på 50. Det finns ungdomar som rör på sig och äter mindre trots att det inte händer ett skit på vågen. Han har nui gjort en mag operation för 3 veckor sedan och gått ner 21kg. nu värker inte fötter och knän längre och han tar långa promenader varje dag. precis som innan operationen. Han hade inget fel enligt läkaren och han åt inte fel heller.. men ändå så tycker en del att man inte är värd den chansen. han är 20 år...

    Rökning är väl ändå upp till var och en.. precis som det är valfritt med alkohol. om jag rökar så är jag en pest, men om någon dricker alkohol och e aspackad så är det ok. Jag personligen hatar fulla människor... för mig kan dom gärna förbjuda alkoholen som ett stort problem i samhället.
    Men jag ser gärna att mina skattepengar går till alla människors rätt till vård oavsett deras problem. vem har rätt att dömma ut någon..

  • 21maj
    Äldre 29 Dec 16:28
    #6

    Emblas mamma: jag tycker inte du verkar vara präktig utan en tjej med båda fötterna på jorden.. Det gillas...

  • 21maj
    Äldre 29 Dec 17:30
    #9

    Jag håller med dig helt.. Det är föräldras skyldighet att se till att våra barn får en bra start i livet. Men jag kan bara gå tillbaka till den verklighet jag har upplevt med min son..  Som en läkare sa till han som barn: du är iaf en rörlig tjockis....

  • 21maj
    Äldre 29 Dec 17:43
    #11

    Ja alla är inte så lyckligt lottade som han. Han självförtroende är på topp och har alltid varit. Trots hans enorma övervikt så har han enormt med vänner:)

    Men jag blir så ledsen över TS  sätt att se på detta... Men alla har vi ju rätt till våran åsikt....

  • 21maj
    Äldre 29 Dec 21:37
    #15
    turbovampyria skrev 2010-12-29 20:09:56 följande:
    Jag är som sagt själv överviktig och känner igen det där med läkare. Till och med när jag går till läkaren för halsont så kommer det en kommentar om ja du är ju ganska stor.

    Själv trivs jag med min övervikt, något man inte får göra idag. Jag har faktiskt inte en tanke på att gå ner i vikt. Det ända tråkiga är väl det här med kläder. Fast alla verkar tro att bara för att man är överviktig så mår man dåligt eller vill gå ner i vikt. Men det är så tråkigt att jämt lyssna på alla föreläsningar.

    Ett exempel: Min syster som är överviktig var hos barnmorskan för att få ett nytt recept utskrivet på minipiller. När hon kom dit fick hon sitta i 40min och lyssan på en predikan om att hon är överviktig och borde gå ner i vikt, som om man intevet om det själv. Hon pratade om hon inte funderat på en operation, vilket min syster inte vill genomgå. Sedan frågade barnmorskan om inte vårdcentralen hade föreslagit det. Efter hon fåt receptet gick hon bara därifrån eftersom hon inte orkade lyssna längre. Orsaken till den långa predikan var att barnmorskan själv gjort en magsäcksoperation och ville frälsa min syster ifrån fetma.

    Förlåt om jag säger frälsa men ibland känns det verkligen som om människor vill göra just det. De tror verkligen de gör en god gärning.
    Han var ju inte så glad för sina 150 kg så han ville ju få hjälp tidigt, men vägrades. Tycker det är sååå fel att när man ber om hjälp så får du det inte, men om man trivs som man är så ska dom pracka på en sin tro på saker och ting...
    Operation är ju inte något man ska ta lättvindligt på.. det är ju sista utvägen för ett någorlunda liv.. Jag säger någorlunda för det kommer aldrig bli detsamma och det är piller varje dag och försiktigt med mat resten av ditt liv om man vill behålla det man kämpat för.. inget som blir/är lätt.
  • 21maj
    Äldre 30 Dec 23:51
    #25

    "Jag har noterat att det ofta är de som lyckats gå ner mycket i vikt eller slutat röka som är först med att peka ut dem som inte lyckats som sämre människor, och som vill förbjuda socker, fett, tobak o.s.v, varför är det så?"

    rädda att falla tillbaka kanske.. är så himla trött på nervärderingar.. för det är vad jag tycker att det är... om man tar det här med rökning nu då.. vart hade ni tänkt att rökare ska vara om inte ute och röka då? inne är uteslutet, men om man inte får va ute heller så vart? Finns så mycket att lägga sin energi på än att gnälla på allt. krig och svält tex...

Svar på tråden Är problem med övervikt/rökning verkligen något som bara angår en själv?