• Emblas Mamma
    Äldre 29 Dec 15:03
    9207 visningar
    35 svar
    35
    9207

    Är problem med övervikt/rökning verkligen något som bara angår en själv?

    fast jag tycker också det är SJUKT fel att röka.
    Varför förbjuder man inte bara ciggisar? :)

    Man VET ju att det är dåligt som fanken för lungorna av rökning, har man varit och pratat med en astmasköterska på riktigt så är man nog inte så sugen på rökning sen.
    Spelar ingen roll om inte ALLA drabbas av KOL - lungorna drabbas i vilket fall som helst. Efter en viss ålder börjar vår lungkapacitet att tryta och är man rökare så går detta 5 gånger fortare utför.

    Att rida och kampsporta är ju inget som är garanterat farligt. Det kan vara sunt och bra för kroppen istället. Och dessutom klarar man en olycka lättare om man är fysiskt tränad som en som rider - än om man är en rökare.

    Men självklart ska vi inte lägga oss i vad andra gör, men FLER borde få information om hur idiotiskt det är att börja röka - mest de unga. Då menar jag riktig information inte bara "det är farligt att röka du kan dö".
    Vem byr sig då?

    Sen tycker jag det är lite smålöjligt att de vuxna fortfarande kör med:
    "på min tid så visste vi inte att det var farligt att röka"

    Dom trodde alltså det var helt okej att spotta in massa rök i lungorna utan att det skulle hända något..
    hmm?
    Men även om det inte har kommit fram något om att det är farligt att äta grus så tror jag inte att jag skulle börja äta grus för att jag inte visste att det var farligt..
    jag menar - alla måste ju ha ett sunt förnuft! ;)

    Det är viktigt att hindra folk från att börja röka från början. Så är det bara.

  • Emblas Mamma
    Äldre 29 Dec 15:07
    #4

    Borde kanske påpeka att jag själv rökte flera år som ung - så jag Vet hur svårt det kan vara att sluta.
    Dock så måste ju viljan till.
    Så det är inte så att jag är en präktig tjej som sitter med pekpinnen och förklarar hur dumma alla är och hur bra jag är..
    :)

  • Emblas Mamma
    Äldre 29 Dec 16:43
    #8
    21maj skrev 2010-12-29 16:26:53 följande:
    Jag är riktigt trött på denna häxjakt på både överviktiga och rökare.. Min son är väldigt överviktig. ett BMI på 50. Det finns ungdomar som rör på sig och äter mindre trots att det inte händer ett skit på vågen. Han har nui gjort en mag operation för 3 veckor sedan och gått ner 21kg. nu värker inte fötter och knän längre och han tar långa promenader varje dag. precis som innan operationen. Han hade inget fel enligt läkaren och han åt inte fel heller.. men ändå så tycker en del att man inte är värd den chansen. han är 20 år...

    Rökning är väl ändå upp till var och en.. precis som det är valfritt med alkohol. om jag rökar så är jag en pest, men om någon dricker alkohol och e aspackad så är det ok. Jag personligen hatar fulla människor... för mig kan dom gärna förbjuda alkoholen som ett stort problem i samhället.
    Men jag ser gärna att mina skattepengar går till alla människors rätt till vård oavsett deras problem. vem har rätt att dömma ut någon..
    Jag tror det är såhär:

    Som du säger så KAN inte vissa gå ner i vikt vare sig dom äter nyttigt och rör sig. Så tror jag ALLTID det har varit. Och det är JÄTTEbra att man kan få hjälp för det idag!
    Så man ska absolut inte dra alla människor över en kam, absolut inte! överviktiga kommer allid att finnas och jag ser inget fel i det!

    Däremot så har vi faktiskt ökat RIKTIGT mycket i vikt den senaste tiden statistiskt sett. Många övergår i fettma och detta är skrämmande. Och detta beror ju på våra livsvanor idag. För mycket stillasittande och för mycket ätande av onyttiga saker.
    Många har gener som gör att dom inte kan gå ner i vikt, och dom ska vi absolut inte klandra för detta. Det är bra dom kan få hjälp! Men det är också bra att vi FÖREBYGGER så att inte det blir så många som ÄR överviktiga idag, för det är ju inte alla som FÖRSÖKER röra på sig och äta mindre - detta kan såklart vara för att dom mår dåligt och inte får den rätta hjälpen.

    Men det är nog viktigt att alla föräldrar från början ser till att deras barn får en sund och god livsvana!
    Det avgör mycket!
    Och sen att ALLA barn inte kan vara smala är EN sak. Som man inte kan hjälpa.
    Grejen är ju att hela sverige ökar med övervikt och fettma, och detta tror jag inte alls har med gener och att man inte kan hjälpa det att göra. jag tror det är på många föräldrars ansvar, och även skolans, att se till att barn som inte behöver bli överviktiga inte blir det.

    Men som sagt, det har alltid funnits överviktiga och dom kan inte hjälpa det alla gånger.
    Men vi ska ändå försöka se till att barnen inte blir överviktiga i tidig ålder. Det är vårt ansvar och vi kan klara det!

    JAg har säkert uttryckt mig på konstiga sätt nu, men hoppas ni förstår!
    Jag har INGET emot överviktiga men det skapar problem om vi FORTSÄTTER att öka mer och mer. Sen är det väl SJÄLVKLART att det ska få finnas överviktiga med!
    Men man ska inte behöva bli överviktig i onödan i dagens samhälle för att man inte kan få rätt hjälp från början.
  • Emblas Mamma
    Äldre 29 Dec 17:34
    #10
    21maj skrev 2010-12-29 17:30:37 följande:
    Jag håller med dig helt.. Det är föräldras skyldighet att se till att våra barn får en bra start i livet. Men jag kan bara gå tillbaka till den verklighet jag har upplevt med min son..  Som en läkare sa till han som barn: du är iaf en rörlig tjockis....
    Ja, jag tror faktiskt att många som är överviktiga har BÄTTRE kondition än vissa som är smala:) Så är det ju..
    Så om han var överviktig med en bra kondition så är det inte säkert han hade påverkats så mycket mer av några sjukdomar än någon annan för det..
    Vilken tur att han lyckades bra med operationen iallafall!
    Hur det än är med övervikt så påverkar det ju mångas självkänsla ibland. särskilt de yngres!
  • Emblas Mamma
    Äldre 30 Dec 14:33
    #20

    Självklart ska vi erbjuda alla vård:)
    Men jag tycker inte man ska vara så dum så man börjar röka från första början.

    Förbjuda cigaretterna och bara ge dom VUXNA som MÅSTE röka ciggisar om dom bara inte vill sluta - om man ger dom bara de dom PRECIS behöver så är inte risken stor att dom ger eller säljer det till ungdomar heller ;)

    Till slut får vi ett rökfritt samhälle när den sista rökaren dör ut ;)
    haha


Svar på tråden Är problem med övervikt/rökning verkligen något som bara angår en själv?