Inlägg från: Chicita |Visa alla inlägg
  • Chicita

    Fråga prästerna 14

    Bra formulerat Glad

    Det är så lätt att få dåligt samvete för att man inte kan besöka sina nära och kära tillräckligt ofta. Men så länge man har dom i tanken så är dom ju inte så långt borta Glad

  • Chicita

    Alltså det står ju ingen och hotar er med pistol och tvingar alla att sjunga Flört
    Men du kan inte ersätta psalmsången (som är en gemenskapsgrej) med solosång.
    Så de som mumlar med är ju varmt välkomna att göra det. Ni kanske kan ta i lite ni också när ni sjunger med i psalmerna så kanske dom andra också vågar Glad 

  • Chicita
    meandmylove skrev 2013-11-24 19:36:14 följande:
    Frågade inte speciellt om man kan ha psalmerna som solosång utan om man kan ha solist och pianist Till allsången. Kanske var det jag som var otydlig. Menar mer så det inte blir helt tyst om inte alla tar i från tårna. :)
    Jamen självklart, om du menar dom som ett komplement så går det ju utmärkt. 
    De flesta gånger jag har varit på ett bröllop med solister så har dom även stämt in under psalmerna. Men inte typ gått fram och ställt sig vid någon mikrofon eller så, utan bara sjungit från bänken som alla andra :)
     
  • Chicita
    20110519 skrev 2014-02-11 09:25:45 följande:
    Hur lång tid tar en vigselakt idag? Vi kommer att ha två psalmer och en solosång, men i övrigt följer vi vigselordningen. En annan fråga. Vi har bokat kyrakan till 16, om det är någon som har bokat kyrkan efter oss, har de då fått boka kyrkan från 17? Syftade mer på hur lång tid man har på kyrktrappan för mingel och fotografering.
    Kjell Präst skrev 2014-02-11 11:37:23 följande:
    Mellan trettio och fyrtio minuter, skulle jag säga.Beträffande bokningar så har olika kyrkor olika rutiner här, men det låter inte alls orimligt att man bokat en vigsel en timme efter er vigsel.
    När vi gifte oss hade vi första vigseln (15:00) sen var det en till kl 16:00 och en sista kl 17:00

    De som gifte sig efter oss höll på att fotografera utanför kyrkan (porträttbilder) när våra gäster anledde för att gå in och sätta sig. Och fotografen och brudparet hindrade gästerna från att sätta sig, vilket innebar att vår tanke på att inte ses av någon innan vi gick in i kyrkan gick om stöpet eftersom jag, tärnorna och näbbarna fick kryssa fram genom alla gäster för att komma förbi till "vår" ingång.
    Dessutom försökte fotografen och brudparet att köra bort oss med eftersom dom ville fota där vi stod och väntade. Men se det gick inte den här bruden med på Tungan ute 

    Så det är väldigt bra att du tänkte på det här. Kolla med din församling så att ni vet hur mycket tid ni har på er, ett alternativ kan annars vara att gå runt hörnet på kyrkan så att ni kommer utom synhåll för de som ska gå IN i kyrkan efter er och där stanna för fotografering och gratulationer Glad 
  • Chicita
    20110519 skrev 2014-02-11 12:26:14 följande:
    Det fiffga med "vår" kyrka, är att det finns två ingångar. Men sen kommer jag inte hindra någon att gå in. Just utanför den stora ingången, är det en fin trapp där många stannar och fotograferas efter vigseln. Men om inte annat får vi fotografera oss efter 17 när den andra vigseln har börjat. Måste ringa och kolla. 

    Tack 
    Det finns två ingångar till den kyrka vi gifte oss i också. Men för att komma till den ingång som vi skulle gå in igenom så var vi tvugna att passera den stora ingången om vi inte skulle börja klättra över gravar och häckar Flört
    Därför hade vi ju bett alla att gå in och sätta sig direkt när dom kom så att dom satt på plats inne i kyrkan när vigseln skulle börja. Vilket dom ju alltså inte kunde göra eftersom att brudparet som gifte sig efter oss inte respekterade att det faktiskt fanns andra som gifte sig den här dagen också...

    Nu sa jag ju inte att DU skulle hindra någon från att gå in. Du har ju faktiskt tänkt på just det här med att inte störa varandra. Glad
    Det var bara för att visa på hur tokigt det kan bli om vigslarna ligger tätt inpå varandra 
  • Chicita
    Elna14 skrev 2014-04-01 15:07:37 följande:

    Hej,
    Kan man ha vigseln på engelska i svenska kyrkan? Min blivande förstår bara ytterst lite svenska än så länge, men vi vill gifta oss i Sverige.


    Jag kan i alla fall inte se något annat hinder än om prästen kanske inte är så bra på Engelska.
    Det kan tänkas att prästen helst läser predikan och sånt på Svenska, men dom viktiga bitarna borde inte vara några problem att byta ut.
    Hör med församlingen där ni ska gifta er och tala om att ni vill att så mycket som möjligt hålls på Engelska så får du nog bäst svar. :) 
  • Chicita
    Elna14 skrev 2014-04-01 15:47:48 följande:
    Ja, jag tänkte mer om det fanns några formella regler. Jag vill oavsett ha en präst som pratar bra engelska.
    Några regler har jag inte hört talas om (även om jag inte är präst) och jag har sett många frågor om ifall man kan ha vigseln på Engelska.
    Svaret är alltid "om din präst går med på det".

    Präster pratar ju inte direkt engelska varje dag, så att hitta någon som pratar flytande engelska kan kanske vara svårt. Men lite vanlig knagglig skol-engelska ska väl dom flesta klara ;)

    Prata med församlingen som sagt. 
  • Chicita

    Nu fick vi lov att spela vår musik från CD för alla i gruppen vi skulle anlita var inte i Sverige vid tiden för vigseln.
    Men vår präst föreslog att dom annars skulle ha stått på orgelläktaren eller framme där kantorn brukar sitta om hon/han spelar piano.


    På så sätt skulle musiken spridas jämt så att säga så att alla hörde den bra hela tiden och inte bara precis när dom passerade.


    Och dessutom skulle dom inte ta fokus från oss...

  • Chicita

    Tja vi ville inte heller stå i fokus egentligen :P
    Därför hade vi temabröllop så att temat hamnade i fokus mer än vad vi gjorde.

    Men som prästen sa - är det en konsert eller ett bröllop?
    ;) 

    Om jag däremot ser det från gästernas synvinkel så kan allt för mycket folk framför brudparet skymma dom så att man inte kan knäppa kort (om man inte går ut i gången och ställer sig mer eller mindre ivägen för alla andra).

    Men om ni känner att ni verkligen vill "döljas" och hamna lite i skymundan så ska ni ju göra så :) 

    Jag kan i alla fall säga att jag knappt uppfattade att det var några mer i kyrkan än vi och prästen, ja vår lille näbb som "stal" all uppmärksamhet från oss också då :D

  • Chicita
    Linster skrev 2014-05-27 09:13:56 följande:

    Konsert? Jag tänkte mest att om vi ska höra musiken när vi går in (och i bästa fall gå i takt till den) kan den nog inte vara i andra änden av kyrkan. En marsch är ju till för att gå till, så då är det ju bra om de som ska gå till den hör den. 

    Och jag tycker nog att det är en viss skillnad mellan att inte tycka att man behöver anstränga sig för att hamna i fokus på sitt eget bröllop och att vilja döljas. Jag är ledsen om jag var otydlig där.

    Vi har tänkt att undanbe oss fotografering på invägen, så ur den synvinkeln är det inte ett problem med att spelmännen går före. Och jag tänker mig att de går några meter framför, så jag tror inte de kommer att skymma oss ändå.


    Det var prästens ord, men jag tyckte att det stämde lite när jag började tänka efter.
    Man lägger ju fokuset på dom som spelar då liksom. Och om fokuset hamnar på musiken så blir det ju liksom "automatiskt" en form av konsert...
    Ni behöver knappast vara oroliga över att inte höra dom även om dom skulle stå stilla i andra änden, det brukar vara bra akustik i kyrkorna :) 


    Om ni inte vill ha fotografering vid intågandet så är det ju inga problem :) 


    Kolla med er präst bara så att han/hon är ok med den här lösningen.
    Det är ju prästens gudstjänst mer än vad det är ert bröllop, och han/hon kan ha åsikter som inte är generella bland alla präster.
    Nu tror jag inte att det är något som någon skulle protestera emot, men det är ändå bra att fråga den berörda prästen så att man inte planerar och fixar saker som man sedan ändå inte får genomföra. :/

  • Chicita
    Linster skrev 2014-05-27 12:22:19 följande:

    Jag förstår fortfarande inte vad det här med "konsert" kommer ifrån - var det er präst som sa så, menar du? Inte "prästen" som i "Kjell präst" som svarade på min fråga?

    Förr i tiden ingick ju spelmännen i brudföljet, så jag tycker att det känns ganska okontroversiellt. Och jag föreställer mig att det är om de står längst fram i kyrkan som de verkligen tar fokus från brudparet, inte när de går framför dem, och det är ju vanligtvis längst fram musikerna står under en konsert, så jag måste nog säga att jag inte alls håller med den här prästen

    Vår präst är införstådd med och förtjust i idén med spelmän, men eftersom jag glömde fråga henne om tågordningen när vi sågs sist så passade jag på att fråga här istället. Men jag tar det med henne i eftermiddag, så får vi reda ut det hela ordentligt.


    Ja VÅR präst sa så när vi pratade om att vi skulle ha några med oss som spelade - även om det nu inte blev så, som jag beskrev i första inlägget ;) 
    Jag skriver ju utifrån vår synvinkel och hur det var för oss i planeringsstadiet och genomförandet...


    Om er präst är med på det så tror jag nog inte att ni behöver oroa er om hur ni ska tåga in, det löser sig :) 


    Vi hade bestämt innan hur vi skulle gå in (ja utan spelmän då ;) men resten av följet) men det blev inte så trots allt, vi ändrade oss i sista sekunden innan vi gick in då det var någon näbb som fick kalla fötter och behövde gå nära mamma... Och tja... vi kom in ändå och blev gifta i alla fall ;) 

  • Chicita
    Syrinx skrev 2014-05-27 16:01:20 följande:

    Och som en liten parentes till Chicita - självklart blir man gift oavsett både det ena och det andra. Det behöver inte påpekas. Vi vill ju alla att våra bröllop ska bli så trevliga de kan, må de vara planerade till minsta detalj, lantliga, medeltida,  överdådiga, spontana eller enkla, vilket som passar oss, och då tycker jag inte att det är konstigt att man undrar över vad som är brukligt eller vad folk tycker är finast. 


    Nej jag har inte sagt att man inte får fråga eller undra.


    Jag sa att om dom redan pratat med prästen och prästen tycker att det är trevligt och ok så behöver dom inte oroa sig för ingångsordningen redan nu, det kommer att lösa sig.
    Det är alltså inget elakt i det. Och det betyder inte att dom inte har rätt att fråga.


    Men om du vill läsa det jag skriver (eller snarare - läsa in saker mellan raderna som jag inte har skrivit) som om jag är ute efter att vara dum och elak så varsegod - om det ger dig något

  • Chicita
    charline skrev 2014-07-18 16:53:45 följande:

    Blandar du inte ihop vittnen med tärnor och marskalker nu?


    Ni utser inte vittnen själva, eller jag har i alla fall inte varit med om det någon gång.
    Vittnena är väl hela församlingen? 
    Alltså alla era gäster inklusive tärnor och marskalker.


    Om man inte har några gäster så kan exempelvis kyrkvaktmästare och kantor kliva in och vara vittnen till att vigseln är rätt utförd och att allt som måste sägas sägs. 

    Men vad jag vet så är det inte som en Borgerlig vigsel som måste signeras av 2 vittnen. :) 


    Kjell svarar nog bättre sen, men jag såg eller hörde aldrig att någon skrev på ett papper för att vara vittne när vi vigdes. Och vi har inget sånt hemma heller utan bara vigselbeviset från prästen :) 

  • Chicita
    litenkaka skrev 2014-12-13 16:14:35 följande:

    Vi har en fråga om musik :) läser ovan att man måste ha två psalmer men gur mycket musik får man ha som inte är psalmer? Och finns det musik som ni präster inte godkänner? Vi MÅSTE ha med Valborg med Håkan Hellström...


    Kan ju svara om hur vi gjorde så får du ett litet hum om Kjell inte är inne på ett par dagar :) 


    Vi hade en ingångslåt - egenvald
    2 psalmer som vi lät prästen välja
    2 egenvalda låtar som makens lillebror framförde
    och så en egenvald utgångslåt.

    Alltså 4 musikstycken var egenvalda.
    Vilka låtar som godkänns har nog mycket med vilken präst ni har att göra.
    Jag har hört om brudpar som fått ha Highway to hell som utgångsmarsch exempelvis, något som långt ifrån alla präster godkänner...

    Men generellt brukar det vara få protester så länge inte musiken är respektlös mot kristendomen som religion eller kyrkan (eller något som kyrkan står för) :) 

    Hur många låtar har nog lite med hur långa dom är att göra också.
    Gudstjänsten (som ju en vigsel är) får inte ta hur lång tid som helst, det brukar finnas fler än ett par per dag som ska vigas, i vår kyrka var det vigsel 14:00, 15:00 och 16:00 och dom behöver ju tid emellan så att de som gift sig hinner iväg innan nästa par kommer ;) 
    Så 3-5 min här och där kan bli lite väl långt i slutänden.
    Det är rätt jobbigt för fötterna att stå så länge, då man står lite annorlunda än man annars oftast gör. Och för mig med en trasig fot så var det extra illa. Så jag önskade många gånger att vi bara skulle ha valt en egen låt ;) 

  • Chicita
    Kjell Präst skrev 2014-12-17 05:21:49 följande:
    Två psalmer är obligatoriskt, sedan finns det alltid präster som inte följer ordningen, precis som det finns andra yrkesgrupper som inte följer reglerna för det arbete de ska utföra.

    Hoppsan...här blev det visst en "goddag yxskaft" ;) 


    Det var inte riktigt överensstämmande svar med frågan ;) 

  • Chicita
    inkawow skrev 2015-05-24 10:26:20 följande:

    Jag vill att min pappa lämnar över mig vid altaret. I vår församling så gifte sig ett par kompisar till oss och prästen dom vigde de nekade dom detta. Får de göra så?


    Ja. 
    Brudöverlämning är inte en del av den svenska traditionen och det är upp till varje präst att bestämma om hen tillåter det.
  • Chicita

    Det går ju kanske annars att få in dom franska inslagen ändå i musik, diktläsning (bibelverser kanske) osv om någon vän, släkting eller annan fransktalande person kan framföra det.

    Vi hade medeltidsbröllop, men valde en modern cermoni för att våra gäster skulle känna igen sig. Vi la dock in lite inslag på latin, för att sätta stämningen och "lura" gästerna lite att tycka att det "kändes medeltida"... Flört

Svar på tråden Fråga prästerna 14