Inlägg från: Chicita |Visa alla inlägg
  • Chicita

    Fråga prästerna 14

    Vi hör till dom som inte knäböjde. Men om jag hade tänkt på det så skulle jag ha bett om att få göra det då jag har så stora problem med min fot. Och jag hade inte räknat med att vara på fötterna så lång stund innan vigseln (fotografering innan och vi stod mest upp).
    Så för min del hade det varit skönt att få vila foten den eller de minuter som vi hade knäböjt, samt att det hade känts som en bra sak att göra i kyrkan. 
    Jag tror att det här är en sak som du kan "förhandla bort" med prästen eftersom det verkar vara beroende på präst och församling som Kjell säger. 

  • Chicita
    Fästmön skrev 2012-01-29 21:20:47 följande:
    Hejsan!

    Jag är med i syrisk ortodoxa kyrkan och skulle vilja ha både en egen präst och en präst från svenska kyrkan (min blivande är svensk) på vigseln. Vi har bokat en kyrka men inte fått någon utpekad präst än eftersom de inte lägger schemat förren i mars. Vi har sagt att vi kommer ha med en egen präst från syriskt ortodxa kyrkan och det är OK. Men eftersom det verkar väldigt individuellt vad olika präster går med på så vill vi ju prata med vår tänkta vigselförättare så snart så möjligt.

    Om den präst som vi får tilldelad inte går med på att vissa delar ska vara på syrianska eller något annat som vi önskar - kan man be om att få en annan präst?

    Inom vår kyrka så accepteras inte heller kvinnliga präster så jag skulle helst vilja ha en manlig präst för att inte ställa till med en scen på min stora dag. Kan jag framföra ett sådant önskemål?

    Tack på förhand!
    Hej, Kjell Präst har ju gett er bra svar redan.
    Men jag skulle nog också ha kontaktat församlingen nu och berättat vad ni har för önskemål. Om inte schemat är lagt så finns det ju kanske större chans att dom kan lägga schemat så ni får en manlig präst som är ok med upplägget. Även om ni kanske inte kan säga att "vi vill ha den här prästen"...

    Man kan alltid ha önskemål ju, det är kraven som är värre Glad

    Våra önskemål var "en präst som var duktig på latin" då vi ville ha någon del på latin och då inte ha någon som stammade sig fram i läsningen. Och absolut inte min konfirmationspräst då både jag och flera av mina släktingar fick myrkrypningar av honom (av en sak som inte har med det här att göra. Han är säkert en väldigt bra människa innerst inne som de flesta präster. Men jag tål honom inte efter vårt konfirmationsläger).
    Och vi fick en väldigt varm präst som ringde upp oss bara nån månad efter vi bokat kyrkan (ca 1,5 år innan det var dags) som började läsa på om medeltida vigslar. Hon började kolla vad för klädsel hon kunde ha (hon var så kort att hon inte kunde ha den medeltida prästskrud vad den nu heter, som fanns i församlingen annars skulle hon haft den) osv.
    På pastorsexpeditionen tyckte dom att det var jättebra att vi frågade i förväg istället för att protestera i efterhand.
  • Chicita
    Luna12 skrev 2012-03-29 13:36:40 följande:

    Jag undrar vad den absolut kortaste tiden man kan avklara vigseln på är? Om man tar bort allt man får ta bort och snabbar på lite. Börjar nämligen oroa mig lite då jag kommer vara höggravid vid bröllopet och jag har redan problem med yrsel och fixar inte att stå upp någon längre stund utan att vara påväg att svimma. Vill inte direkt svimma där framme i kyrkan..
    Sen den delen där brudparet ska knäböja, kan man ta bort det? För går jag ner på knä så kommer jag liksom inte upp igen med min stora mage..


    Vi knäböjde inte. Och det är långt ifrån alla som gör det också. Prata med prästen hur denne brukar göra.
    Jag har varit på ett tiotal bröllop och bara på ett av dom (vad jag minns) så har dom knäböjt. Jag vet att det ingår och vi hade räknat med det. Men vår präst sa inget om det varken innan eller under vigselakten...
    Jag hade gärna gjort det däremot så jag hade fått vila lite pga att jag har problem med en fot och också har lite yrsel Flört 
  • Chicita
    Guanaca skrev 2012-04-09 17:17:21 följande:
    Hej!
    Har redan fått några svar av Kjell i en annan tråd, men vill gärna höra fler svar Glad

    Vid kyrklig välsignelse över borgerligt ingått äktenskap, är det möjligt att ha de delar, eller liknande, som i kyrklig vigsel, dvs frågor, löften, ringväxling etc?

    Vi ska vigas borgerligt i Sverige och sedan välsignas i Svenska Kyrkan utomlands på vårt resmål. Den ceremonin känns mer som "på riktigt" och jag skulle så hemskt gärna vilja få höra av prästen att vi är äkta makar, och få lova varandra trohet och växla ringar inför prästen.
    Jag tror inte att du kan få ett generellt svar utan det måste du nog prata med just den prästen om för att få veta defenitivt
  • Chicita
    Kjell Präst skrev 2012-05-22 09:49:06 följande:
    Hej! Diskussionen är levande, om än inte så levande som den ständigt är på BT Men jag tror inte att vi kan hoppas på att något beslut i frågan kommer. Visserligen håller man på med en ny kyrkohandbok där det rent teoretiskt skulle vara möjligt att skriva in om brudparet ska gå in tillsammans eller om ena parten ska ledas in av sin förälder, men jag tror inte frågan prioriteras. Jag har förstått att en del människor inom kyrkan tror att det skulle vara förödande om vi fick tydliga regler i den här frågan, man menar då -tror jag -att det är bra att den enskilde/a prästen har möjlighet att själv avgöra om han/hon vill följa traditionen eller inte. Förmodligen menar man att kyrkan annars skulle upplevas som för stelbent. Jag tycker det är olyckligt att inte kyrkans riksdag, kyrkomötet, tydligt kan sätta ner foten och bestämma. Förra Stockholmsbiskopen, biskop Caroline, var mycket tydlig med att hon inte uppskattade brudöverlämningar, ändå förekom och förekommer det ju.
    Jag skulle tyckt att det var bra om det var nedskrivet att traditionen påbuder att man går in tillsammans, och att det är önskemået från Kyrkan om att det ska vara så.
    Men att den enskilde prästen kan göra undantag från detta om denne känner att det är passande.

    På så sätt finns det ändå frihet för prästen att erbjuda överlämning om denne inte tycker att det spelar någon roll.
    Men man kan visa på för brudparen att det finns en riktlinje, så man har något konkret att peka på så att säga. 
  • Chicita
    jimmyojennifer skrev 2012-05-22 11:48:32 följande:
    Hej,

    Både min karl och jag är lite tokiga i Disneyfilmer, framförallt Lejon kungen. Vi funderade på att gå ut ur kyrkan till en värld full av liv. Är det något som skulle vara möjligt?
    Texten är så himla härlig och det är ju egentligen inte helt opassande i sammanhanget "I en värld full av liv, allt förenas här, som en cirkel sluts av kärlekens kraft"

    Skulle det vara tillåtet att spela det i kyrkan? Glad
    Kan man gå ut till poplåtar och annat så kan man säkert gå ut till den.
    De flesta präster säger bara nej till musik som typ Highway to Hell och liknande. Men fråga din präst. Det är denne som bestämmer i slutänden, vad än andra säger 
  • Chicita
    Joanna Marie skrev 2012-06-01 15:52:38 följande:
    I kyrkoordningen står det inget om antal psalmer i vigsel (eller allmänt om gudstjänst)...

    "Vigselgudstjänsten ska omfatta makarnas samtycke till äktenskapet, ömsesidiga löften om livslång
    kärlek och trohet, tillkännagivande att äktenskapet har ingåtts samt kyrkans förbön med
    välsignelse."

    Vad är det för handbok du nämner? Var kan man hitta och titta i den?
    http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=647808

    Om du tittar här så är det uppräknat 3 psalmer, varav en är frivillig.
  • Chicita

    Man kan flytta runt lite saker.
    Och man kan som sagt välja vissa bitar (olika bibeltexter mm).
    Två psalmer ska vara det minsta tillåtna.

    Jag kan inte påstå att jag tycker att det var varken krångligt eller opersonligt. Och inte stelt på något sätt.
    Men jag antod också att man gifter sig i kyrkan för att man värnar om traditioner och tycker att den kyrkliga vigselakten är fin - oavsett om man är religiös eller inte.
    Vill man kunna få göra lite som man vill så ska man nog välja borgerligt ja. Men även där finns det vissa regler att gå efter och alla vigselförrättare går inte med på att ändra på något. 

  • Chicita

    Hmm... jag fick höra att om prästen plockar bort bibelläsningar och att det är färre än 2 psalmer så är inte vigseln giltig då den inte följt vigselordningen.
    Så jag var lite orolig över att vår inte skulle vara giltig då jag inte minns att vi läste efter prästen (löftena) men maken säger nu när jag frågar honom att vi defenitivt fick säga efter... jag var nog lite nervös om jag inte kan minnas det Oskyldig 

    Men att prästen begår ett tjänstefel är ju inte bra det heller.
    Om några "slipper" psalmer och andra måste ha minst två samt bibelläsningens varande eller icke, så är det ju inte konstigt om många skriker "byt präst om du inte får som du vill". 

Svar på tråden Fråga prästerna 14