Inlägg från: MuffinsTönt |Visa alla inlägg
  • MuffinsTönt

    Tur & retur

    Lappis,
    Jag tankte direkt pa dig och din pappa nar jag sag nyheterna har. Va bra att han klarat sig och tar allting med ro. Men det ser verkligen morkt ut just nu. Hoppas ni kan aka och fa traffa din pappa. Jag far nog stalla in min resa. Kanns inte alls trygg + mamma skulle sakert svimma om hon fick hora att jag ska dit trots allt.

    Aven har i Vietnam ar det inte till 100% tryggt, allt beroende pa vindarna. Vander det fel sa far vi ta del av stralningen. Det ar inget man kan gora at precis...

    Jag har istallet stallt in mig pa att aka till SIngapore&Malasya. Det ar en all inclusive tour som aker till Singapore forst for att sen vidare till Malasya. Det far bli i mitten av april efter mina kurser. Jag laser ju mandarin och gar pa dans kurs just nu.

    Ha det bra!!!

  • MuffinsTönt

    Hej hopp!

    Medan ni förbereder er inför semestern, så håller jag på och avslutar min. ;) 

    Jag har precis kommit hem från en kombo-resa till Singapore och Malaysia. Vi bokade via en tour-guide byrå som inriktar sig på tourer inrikes och utrikes. Hela resan inkl flygbiljett, hotell (3-stjärnig), 3 mål om dan, transport och entre till aktiviteterna kostar 600 dollar per person. Prisvärt enligt mig även om det finns vissa nackdelar.

    Singapore tyckte jag var helt fascinerande. Det var enorm skillnad efter att varit i vn i flera månader. Man överaskas av hur ren och fräsct allting ser ut. Och så mkt gröna träd. Stora träd och stora gräsmattor. Och alla skyskapor var helt otroliga. Nu har jag inte varit i usa eller annat ställe med höga skyskapor så jag kan inte jämföra men det var snygga byggnader.

    Vi besökte Jurong (?), deras djurpark med endast fåglar av olika sorter. Här kunde man känna av nackdelen med gruppresa. Man blev stressad eftersom det var endast få timmar man fick innan det var dags till nästa aktivitet.

    Oj, får skriva mer ....

  • MuffinsTönt

    Oki, då fortsätter vi...
     
    Sen var vi på Sentosa. En ö som de har gjort till en nöjespark. Det var också gigantisk och jättemkt saker att titta på.
     Tänk er Disneyland fast utan Kalle&Co.

    Vi besökte olika sevärdigheter och tog en del kort. En kväll åkte vi ut till centrum och såg Singapore by night. OMG, det var sååå fint och det fanns allt. Tom Hooters!! Tyvärr så dog min kamera efter en halvdag så jag kunde inte ta ngt den kvällen. * helvetes !¤"#¤#skit* Pga det så köpte jag en ny kamera i Malaysia ist. En Canon med 14 pix för 378 USD. "Made in Japan", stod det tom på kameran. Helt ok, enligt mig. :D 

    Allting i SIngapore är ganska dyrt om man jämför med övriga länder i Asien (utom Japan då, gissar jag). Om man jämför sverige är det ganska ok pris. Ändå så köpte jag inte så mkt. Mitt ändamål var att se och utforska ist.  
     
    Malaysia
    Eftersom dessa två länder ligger intill varandra så kunde vi åka buss igenom. Malaysia är ungefär som här. Skyskapor och höga hus i centrala delarna. Utanför är det värsta slumområden. Här vågar man verkligen inte gå omkring ensam. Vi besökte en hel del ställen. Bla Malacca, en liten stad med många byggnader från förr i tiden. Genting, ännu en nöjespark med Kasino. Kuala Lumpur, här besökte vi olika sevärdheter och på kvällen åkte vi ut till deras "aveny". Jag provade på fisk-spa. Det kändes skumt att ha en hel stim fiskar som nafsar på ens fötter. Och jag lyckades gå vilse i deras shoppingcenter. Trots att den inte ens är lika stort om här i VN. Vi besökte även en jättestor och jättefin moske. Kvinnor fick låna en lång kappa för att täcka håret och armarna. Därinne var det jättefint.

    Kort sammanfattning från min resa. Lite flummigt återberättat. Hoppas ni förstod iaf. =)

  • MuffinsTönt

    Lappis
    Jag ar fortf i VN. Har precis kommit fran Guangzhou. Jag ska aka hem i slutet av juli. Da har jag varit har i VN drygt 6,5 manader.

    Jag blev mer imponerad av Singapore (sin) an Malaysia (mal). Kanske beror det pa att vi akte till Sin forst. Men om du planear att aka till Sin sa ar Mal vart bersok eftersom de ligger intill varandra.

    Det blev tyvarr ingen Japan-resa. Det ska jag gora nasta gang jag aker till VN. Jag hade faktiskt planerat gora en Sin/Mal-resa efter min Japan resa. Mitt mal med dena langa semesterresa ar/var att besoka olika stallen och resa till olika stader.

    Tinga
    Maten i Malaysia (och singapore for den delen) ar mkt kina-inspirerad. Inte sa mkt smak eller for mkt salt. Vi at pa en thai-restaurang men det var mkt friterat och annat o-thai. Men jag far papeka att vi akte med tour-grupp. Det kan paverka menyn. Daremot sa tycker jag att de kunde atminstone laga lite thai-mat.

  • MuffinsTönt

    Lappis
    Nja, planera och planera. Drömt mig bort har jag gjort. Nästa gång jag besöker VN ska jag ta resten av Asien. Tex Japan, Thailand, Kambodja, Indien. Men vi får se när jag åker hit igen.

    Usa, har jag faktiskt aldrig "velat" åka till. Lite kul hade det varit men inte sådär jätteviktig. Mitt hjärta tillhör Hong Kong. Hahaha!

  • MuffinsTönt

    Japp, jag är uppvuxen med HK-filmer. Jag har alltid velat besöka detta land.

  • MuffinsTönt

    Lappis

    Venedig och Rom har funnits på min "måste-besöka"- lista. Är Venedig så romantisk som det låter i artiklarna?

    Låter som en spännande resa ni har framför er. Ordet "vingård" får det att vattnas i munnen på mig. Har druckit endast få glas vin här. Jag som brukar köpa boxar inför sommarn. Alkoholkonsumtionen är mest för karlar och då är det öl och sprit som gäller. Det ser "ofint" ut för en tjej att sitta med en öl eller spit vid bordet. Trots man dricker det till maten.

    På en av mina resor köpte jag 3 olika vinflaskor som jag tänker dela med mina kompisar när jag kommit tillbaka. Spännande med röd/vitt vin från Vietnam.

    Om en vecka åker jag hem igen. Då är semestern slut! *snyft*

    Men din semester börjar imorrn. Trevlig resa!!

  • MuffinsTönt

    Grattis här också! 

    Nu är jag tillbaks till Sverige. Är ständig trött och det gör ont i huvet. Vädret gör sitt också, grått grått grått. Men guud va gott det är med "svensk mat". Om man nu tycker Pizza, Subway och Kaviar är svensk då.

    Är ni tillbaks från semestern?  

  • MuffinsTönt

    Lappis
    Det är så mkt så jag vet inte ens vilken ände jag ska börja. Kändes som jag inte gjorde ngt där. Trots jag gjorde en hel del. haha! Ni får fråga på så är det nog lättare för mig att berätta ngt. Livet där är så komplext samtidigt som det är soft. Det är inte samma arbetstempo som här. Och disciplinen är väl sådär också. Men servicen på vissa delar är helt otrolig. Jag behövde inte ens ta på mig skorna själv när jag provade skor. Det gjorde hon åt mig. Eller när man provar kläder, så finns det nån där som hjälper dig och drar ner tröjan eller drar upp dragkedjan. Smidigt men samtidigt jobbigt sen när man står ensam hemma och kan dra ner den där tröjan för den sitter för tajt. Haha! Har hänt mig x antal ggr. 

  • MuffinsTönt

    Jag har åkt en del ställen. Både inom VN och i Asien. 

    I VN har jag åkt till
    * Norra delen av landet,
    Jag besökte många ställen här men dock inte Hanoi som är huvudstaden. Däremot var jag i Ha Long där Ha Long Bay ligger. Tyvärr "fick" jag inte åka båt ut till öarna för det var precis en vecka efter båtolyckan med två svenska tjejer. 

    * Nha Trang.
    En strandstad som även är partystad. Här finns en massa öar där de har gjort till privata strandområden. Endast gäster på lyxhotell eller turistgrupper (som jag var med i) som får båda. Vita stränder med jättefint turkost vatten med 25 grader på. Seafooden där är underbart. En massa ovanliga musslor, snäckor, krabbor av olika slag som inte finns i sverige.
    Här finns även en nöjespark stort som en hel ö, Vinpearl Land heter den. Man blir riktig imponerad av hur fint, modern och västerlänskt det ser ut. Man kan tro man är i Liseberg/ Gröna Lund fast mkt bättre. 
    Jag fick även prova på att bada i minerallera. Kletigt och dyrt. Men det var en upplevelse i sig.

    *Da Lat
    Bästa stället om man vill ha det svalt. Stan ligger ganska högt upp ijmfr med övriga städer så där är temperaturn kring 20grader (jmfr med saigon som har 30!!). Här är det mkt granar och natur som gäller. Är man ute efter fest och sånt så är det inte så lämplig stad.

    Utomlands har jag då åkt till

    *Singapore
    *Malasia
    *Kina, Guangzhou

  • MuffinsTönt

    Men ååh. jag som har skrivit en massa...!

    Under hela min vistelse bodde jag i Saigon. Jag träffade en massa personer och fått många olika synsätt och tankar. Jag tycker att de yngre eller de i min ålder har en helt annan åsikt/värdering än mig. De som är i min ålder är många redan gifta och har barn. Där fokuserar de på familjen. Det som gör mig mest förvånad var att många använde ordet "får inte" eller " förbjuda". Jag tog danslektioner för att fördriva tiden. Där var det många gifta kvinnor och de sa att deras män vill inte att de ska gå på såna kurser men de har gjort det i smyg. Jag trodde först att de skojade men sen kom det sig att det var sant. Att deras män inte visste det. Det tyckte jag var helt sjukt.

    De som var yngre än mig eller singlar, de var mer "giftemåls" inriktad. Hitta en rik man eller hellre en turist (som mig). Jag kan säga att det var många mammor som presenterade sina söner för mig. Men jag tror jag "skrämde iväg dem". Om man jämför med tjejerna där är jag ju för viljestark och oberoende.  

    Ngt som jag var riktig imponerad över är deras sammanhållning. Man kan be vemsomhelst om hjälp, om råd eller nästan vad som helst. Det snackas hela tiden "vi i familjen". De närmsta vännerna, att man såg dem som sin egen syster,bror. Man kände verkligen av den gemenskapen och kärleken. Jag kan ärligt säga att jag inte alltid känner inte av det här i sverige, inte ens bland mina allra bästa vänner. Det var verkligen ngt annorlunda och mkt värdefullt.

  • MuffinsTönt

    Måste berätta om en speciell grej.

    Jag var med på en välgörenhetsgrej för de som blivit handikappade eller dyl. Vi delade ut mat, pengar, mm. Det var olika graders handikapp. En del var missbildade utseendemässigt, andra var det fysiskt. En del var så groteska att man vill bara gråta när man såg dem. Plötsligt kände man sig hur lottad man var. Det mest oförglömliga var en mamma som bad på ett barn. Man såg att det var ngt fel för barnet bara låg på rygg och kunde varken stå eller sitta upp. Sen när hon kom fram för att få sin del hörde man barnet prata. Hon kunde prata flytande och man kunde höra att hon var inget barn. Alla började prata med henne och frågade en massa. Det kom fram att hon var 14 år men såg ut som en 2-3åring. Hennes psyke hade utvecklat normalt, det var bara hennes kropp som stannade upp mitt i. Hon kunde röra på armar och ben men ändå kunde hon inte sitta upp, eller gå. Helt sjukt!

    Det var så hemsk att se. En 14åring som aldrig har suttit upp,  aldrig gått, springa eller göra saker som vi gör varje dag. Men hon var väldigt levnadsglad och positiv inställd till allt. 

    Jag kommer nog aldrig i mitt liv glömma henne. 

  • MuffinsTönt

    Lappis,

    Vilken hemsk nyhet ang din pappa. Jag förstår att du vill vara nära honom. Hoppas ni får positiva svar av läkarna. Jag kom i kontakt med sjukhuset och sjukvården i vietnam. Dels var det i samband med volontär/välgörenhetsarbete. Vi åkte då till mentalsjukhuset och specialistsjukhus för cancersjuka. På mentalsjukhuset kunde jag förstå att flera bodde i samma rum och det var lite av en kaos det hela. Men på sjukhuset där man skulle få special behandling. Jössess, misär, skulle jag beskriva det hela. Det var så mkt folk. Både patienter och anhöriga som var där 24/7 för att ta hand om dem. Det låg patienter ute i hallen som packat sill pga av platsbrist men även för att de inte har råd med säng. Inne i salen var det ännu värre. Det var kanske 5-6 sängar eller  kanske mer på varje sida. De som hade pengar kunde få egen säng. Annars fick man dela säng med en annan, 90 säng på två...  ibland kunde man tom se en person ligga UNDER sängen, jovisst räknas det som en liggplats. Jag bara stirrade och såg ut som ett frågetecken. Det var så mkt folk och så mkt prylar. De anhöriga hade ju i princip flyttat in där så de hade med sig hur mkt saker som helst. Ni kan ana hur "rent och frächt" det var. Hela tiden undrade jag om man kan bli smittad där. Jag ryste av obehag. Detta var då den kommunala sjukhuset.

    Sen har vi då den  privata. Man kunde tro att man var i sverige eller ngt. Med ännu bättre service. 

  • MuffinsTönt

    Oj... tryckte på fel knapp..

    Det var lite om sjukhus i vn. Jag har blivit frågad om jag vill hänga med till USA i vinter. Men jag vet inte. Jag ska ju eg. jobba. Under jul är det då jag kan tjäna bra med pengar. Just nu vill jag på en spa med skön massage.

    Så sugen på sista minuten resa. Bara hoppa på ett plan till spanien eller annat ställe. Tro´t eller ej men jag har inte besökt så många länder här i europa. Inte ens spanien eller nåt av de populära resmålen. 

Svar på tråden Tur & retur