• Lapinette

    Tur & retur

    Vilken gång i ordningen öppnar jag en restråd??!! Här fortsätter vi komma med restips, mattips och allt annat som förgyller tillvaron.

    Kläder safari:
    All around the world:

    Been there, done that:

    En värld full av möjligheter:

    Upp och ned, hit och dit:
    ...
    Restråden som aldrig tar slut:

    Nästa anhalt:

    Go to gate

    Resa mera
    Omwww.brollopstorget.se/Forum-1-6/m3727430.html
    Så långt borta men ändå så nära www.brollopstorget.se/Forum-1-6/m3484455.htmlwww.brollopstorget.se/Forum-1-6/m3365062.htmlwww.brollopstorget.se/Forum-1-6/m3208871.htmlwww.brollopstorget.se/Forum-1-6/m2532440.htmlwww.brollopstorget.se/Forum-1-6/m2372831.htmlwww.brollopstorget.se/Forum-1-6/m2212224.htmlwww.brollopstorget.se/Forum-1-6/m2036077.html

  • Svar på tråden Tur & retur
  • MuffinsTönt

    Men ååh. jag som har skrivit en massa...!

    Under hela min vistelse bodde jag i Saigon. Jag träffade en massa personer och fått många olika synsätt och tankar. Jag tycker att de yngre eller de i min ålder har en helt annan åsikt/värdering än mig. De som är i min ålder är många redan gifta och har barn. Där fokuserar de på familjen. Det som gör mig mest förvånad var att många använde ordet "får inte" eller " förbjuda". Jag tog danslektioner för att fördriva tiden. Där var det många gifta kvinnor och de sa att deras män vill inte att de ska gå på såna kurser men de har gjort det i smyg. Jag trodde först att de skojade men sen kom det sig att det var sant. Att deras män inte visste det. Det tyckte jag var helt sjukt.

    De som var yngre än mig eller singlar, de var mer "giftemåls" inriktad. Hitta en rik man eller hellre en turist (som mig). Jag kan säga att det var många mammor som presenterade sina söner för mig. Men jag tror jag "skrämde iväg dem". Om man jämför med tjejerna där är jag ju för viljestark och oberoende.  

    Ngt som jag var riktig imponerad över är deras sammanhållning. Man kan be vemsomhelst om hjälp, om råd eller nästan vad som helst. Det snackas hela tiden "vi i familjen". De närmsta vännerna, att man såg dem som sin egen syster,bror. Man kände verkligen av den gemenskapen och kärleken. Jag kan ärligt säga att jag inte alltid känner inte av det här i sverige, inte ens bland mina allra bästa vänner. Det var verkligen ngt annorlunda och mkt värdefullt.

  • MuffinsTönt

    Måste berätta om en speciell grej.

    Jag var med på en välgörenhetsgrej för de som blivit handikappade eller dyl. Vi delade ut mat, pengar, mm. Det var olika graders handikapp. En del var missbildade utseendemässigt, andra var det fysiskt. En del var så groteska att man vill bara gråta när man såg dem. Plötsligt kände man sig hur lottad man var. Det mest oförglömliga var en mamma som bad på ett barn. Man såg att det var ngt fel för barnet bara låg på rygg och kunde varken stå eller sitta upp. Sen när hon kom fram för att få sin del hörde man barnet prata. Hon kunde prata flytande och man kunde höra att hon var inget barn. Alla började prata med henne och frågade en massa. Det kom fram att hon var 14 år men såg ut som en 2-3åring. Hennes psyke hade utvecklat normalt, det var bara hennes kropp som stannade upp mitt i. Hon kunde röra på armar och ben men ändå kunde hon inte sitta upp, eller gå. Helt sjukt!

    Det var så hemsk att se. En 14åring som aldrig har suttit upp,  aldrig gått, springa eller göra saker som vi gör varje dag. Men hon var väldigt levnadsglad och positiv inställd till allt. 

    Jag kommer nog aldrig i mitt liv glömma henne. 

  • Lapinette

    Vilken upplevelse Muffin! Jag vet ine om jag hade klrat av att se det. Är så himla blödig.


     


    Själv har det varit lite berg- och dalbana här. Fick veta häromdagen att min pappa har cancer och som ni redan vet så bor han lååångt bort, Japan. Känns jäkligt jobbigt att ha honom så långt bort. Vill ju vara nära och hjälpa och stötta. Han är inne på sjukhus nu och gör tester så vi får veta mer i slutet på veckan.


     


    På resfronten så åker vi till Berlin på fredag. Det är kick-off med mitt jobb och respektive får följa med. Det blir lite blandade aktiviteter men även en hel del fri tid. Ska försöka promenera till de judiska kvarteren denna gång och hoppas på bra väder (sist så öste det ned hela helgen och vi blev inte speciellt övertygade av Berlin).


     


    Sen så har vi bokat en weekend till Ibiza. Kände med en gång när vi kom hem från semestern att vi inte fick tillräckligt med lata dagar och sol på vår resa. Åker i oktober (så håll tummarna att vädret blir fint) och har bokat in ett supermysigt litet franskt hotell som jag hittade genom Mr&Mrs Smith som en av våra gamla vänner här inne på tråden rekommenderade (webbsidan alltså). Eftersom det är off-season så har vi funnit både billiga flygbiljetter, bil och hotell .


     


     

  • MuffinsTönt

    Lappis,

    Vilken hemsk nyhet ang din pappa. Jag förstår att du vill vara nära honom. Hoppas ni får positiva svar av läkarna. Jag kom i kontakt med sjukhuset och sjukvården i vietnam. Dels var det i samband med volontär/välgörenhetsarbete. Vi åkte då till mentalsjukhuset och specialistsjukhus för cancersjuka. På mentalsjukhuset kunde jag förstå att flera bodde i samma rum och det var lite av en kaos det hela. Men på sjukhuset där man skulle få special behandling. Jössess, misär, skulle jag beskriva det hela. Det var så mkt folk. Både patienter och anhöriga som var där 24/7 för att ta hand om dem. Det låg patienter ute i hallen som packat sill pga av platsbrist men även för att de inte har råd med säng. Inne i salen var det ännu värre. Det var kanske 5-6 sängar eller  kanske mer på varje sida. De som hade pengar kunde få egen säng. Annars fick man dela säng med en annan, 90 säng på två...  ibland kunde man tom se en person ligga UNDER sängen, jovisst räknas det som en liggplats. Jag bara stirrade och såg ut som ett frågetecken. Det var så mkt folk och så mkt prylar. De anhöriga hade ju i princip flyttat in där så de hade med sig hur mkt saker som helst. Ni kan ana hur "rent och frächt" det var. Hela tiden undrade jag om man kan bli smittad där. Jag ryste av obehag. Detta var då den kommunala sjukhuset.

    Sen har vi då den  privata. Man kunde tro att man var i sverige eller ngt. Med ännu bättre service. 

  • MuffinsTönt

    Oj... tryckte på fel knapp..

    Det var lite om sjukhus i vn. Jag har blivit frågad om jag vill hänga med till USA i vinter. Men jag vet inte. Jag ska ju eg. jobba. Under jul är det då jag kan tjäna bra med pengar. Just nu vill jag på en spa med skön massage.

    Så sugen på sista minuten resa. Bara hoppa på ett plan till spanien eller annat ställe. Tro´t eller ej men jag har inte besökt så många länder här i europa. Inte ens spanien eller nåt av de populära resmålen. 

  • Tinga

    Vi tog färjan till Rostock och körde sen ner till Nürnberg första dagen, där vi bara övernattade och sen for vidare till Salzburg. Vi hade verkligen tur med vädret där; sol och klarblå himmel och när vi körde därifrån började det spöregna. Timing! Salzburg är en jättemysig stad, och en kväll åt vi en väldigt god middag på Moderna muséets restaurang, som ligger på toppen av ett av bergen som omgärdar centrala Salzburg. http://m32.at/ Fantastisk utsikt över stan får man på köpet.

    Nästa anhalt var Moscenicka Draga i Kroatien, nära Rijeka, på den östra sidan av Istrien. Där bodde vi i lägenhet en vecka, och var huvudsakligen inriktade på sol och bad. En dag var det lite sämre väder, så då åkte vi till Pula, men annars höll vi oss i "hembyn". Det var en liten mysig by; där fanns en väldigt bra mataffär och typ 6-7 olika restauranger. Lunchen lagade vi själva; mestadels olika sorters kallskuret och ost (båda delarna är de väldigt bra på i Kroatien) med grönsaker och så färsk frukt till efterrätt. Enkelt och gott. Maten i Kroatien var vällagad men enkel. Ganska mycket grillat kött och fisk, vilket är gott, men det blir lite enahanda efter ett tag, när det inte finns någon större variation i tillbehören. Pasta fanns det också en del, men eftersom vi skulle till Italien sen ville vi "spara" det. Som sammanfattning var Kroatien helt OK, men jag tror inte att vi kommer att återvända dit de närmaste åren.

    Efter Kroatien styrde vi kosan mot Verona och det som skulle visa sig bli resans höjdpunkt; Agriturismo San Mattia på kullen ovanför Verona. http://www.agriturismosanmattia.it/eng/index.php Vilket ställe, alltså! Jag skulle kunna bo där i flera veckor och bara äta den fantastiska maten, dricka det goda vinet, läsa en bra bok och njuta av utsikten över Verona. Det är verkligen precis så fantastiskt som bilderna på hemsidan visar. Vi bodde där två nätter och den första kvällen visade det sig att de hade vinprovning, så för 20€ per vuxen fick vi fri tillgång till ett mousserande, ett vitt och ett rött vin, plus en alldeles fantastisk italiensk buffé. Det fanns gott om lokala italienska gäster där; typ kompisar till de som driver agriturismon, så det kändes som att vi hamnat mitt i ett italienskt kalas. Dagen efter for vi på vingårdstur för att provsmaka och köpa lite av vad Valpolicella hade att erbjuda och det blev några flaskor Amarone (förstås ) och ett antal Ripasso också. Corte Aleardi (http://www.cortealeardi.com/sito_eng.swf) blev vår favorit. (Det slank faktiskt ner ett glas Ripasso därifrån igår, för vi firade 10-årig förlovningsdag och till middag blev det hjortfärsbiffar med stekta kantareller serverade på mitt surdegsbröd och så en sallad till. Guldkant på vardagen var det. ) Vi var på ett par andra vingårdar också, bl a Serego Alighieri (släkting i rakt nedstigande led till Dante, den berömde medeltide italienske författaren) http://www.seregoalighieri.it/ing/index.html som även för viner från Masi, utöver sitt eget sortiment. Vid lunchtid for vi till byn Garda vid Gardasjön, och sen badade vi si sjön på eftermiddagen. Jättemysig liten stad och fantastiska vyer runt sjön.

    På kvällen åt vi på San Mattia. De har ingen a la carte-servering, utan de har en "kvällens meny", och så är det take it or leave it som gäller, men om maten alltid är lika god som när vi var där är det inget att tveka om. Det blev till slut en femrättersmeny vi blev serverade; först ett glas mousserande med lite salta snacks, sen italienska delikatesser med en sallad, därefter en fantastiskt god risotto med rosmarin, sedan en fin pasta med kaninkött, till huvudrätt serverades rostbiff med den godaste rosmarinpotatis jag någonsin ätit, och till efterrätt fick vi tre små smakprover; pannacotta, biscotti och en krämig kaka. Till detta drack vi en flaska rött vin från San Mattias egen produktion, och så avslutade vi det hela med varsin limoncello. Detta kalas gick på löjliga 58€ för två personer! (Fast med tanke på midjemåttet hade vi inte haft "råd" att äta där varje dag. ) Det var verkligen en helt underbar kväll, och eftersom man satt på terrassen i husets trädgård kunde barnen springa runt och leka medan vi njöt av maten. Toppen för alla.

    Från Verona var det dags att åka till Pietra Ligure på italienska rivieran. Där hade vi hyrt en lägenhet av Sembo. Den låg jättebra; bara 5 minuters promenad ifrån stranden och var praktisk, funktionell och fräsch. Även i Pietra Ligure blev det mest sol och bad, även om vi åkte iväg till en annan liten stad för att gå på en marknad och sådär. Vi åt förstås pasta med pesto - det måste man i Ligurien, och det var jättegott, och det mesta övriga vi åt också, men inget var i klass med det vi åt på San Mattia. Däremot låg det ett fint bageri tvärs över gatan från hotellet, och där inköptes focaccia, olika sorters framför allt ljust bröd, men även något lite mörkare, grissini och diverse söta bakverk. Jösses, snålvattnet rinner till bara jag tänker på det!

    Sista anhalten på vår resa var Kaysersberg i Alsace, längs vinrutten i regionen. Vi bodde på ett litet mysigt landsortshotell, http://www.hotel-constantin.com/accueilang.htm, och de hade en ovanligt bra frukost för att vara i Frankrike. Nybakade frasiga fina baguetter och croissanter, skinka, ost och marmelader. Vi gjorde ett par vingårdsbesök i Alsace, men det huvudsakliga inköpet gjordes på ett vinkooperativ http://www.20dalsace.com/pages/cchunawihr.htm. Där hade de väldigt många goda viner, till väldigt vettiga priser - runt 6-7 €/flaska för Riesling och Pinot Gris. En dag spenderade vi i Strasbourg - lite sightseeing och lite shopping. Vi var där precis när det var slutrea, så jag fyndade bl a en klänning och en kofta för 20€ styck; typ 70% rabatt. Fin stad och väl värd ett besök, även om Verona är vackrare.

    Efter Alsace väntade en dag i bilen; 115 mil klämde vi på ca 15 h, inklusive ca 2 h bilkö, så det gick otroligt bra. Vi är verkligen glada att vi kom iväg på den här resan, och har allvarliga planer på något liknande nästa år, fast då blir det inte Kroatien utan förmodligen en sväng över till franska rivieran istället. Att kunna vara iväg så pass länge som 3-4 veckor är helt underbart och man blir helt avkopplad och avstressad. Underbara minnen att tänka tillbaka på!

  • Tinga

    Lappis - så tråkigt att höra om din pappas sjukdom. Har ni hört något mer ifrån honom?

  • Lapinette

    Jösses, den kom - reseberättelsen från Tinga! Ska nu läsa och njuta .

  • Margaux
    Lapinette skrev 2011-09-01 22:16:59 följande:
    Jösses, den kom - reseberättelsen från Tinga! Ska nu läsa och njuta .
    Hej Lapinette! Long time no seen... I alla fall här på BT!

    Hoppas det går bra med din pappa...... och dig och din man!
    Jag har verkligen inte tid att läsa ikapp denne marathon tråden. Men kanske jag dyker upp igen efter bröllopet och tar i ett tag!!
    Vi ska inte omedelbart iväg på bröllopsresa(något jag ångrar nu....) men har valt att spara det till februari då vi ska en månad till Brazil och Argentina. Om någon har varit i området runt Recife i Brasilien är jag tacksam för tips!
  • Lapinette

    Margaux - det var inte igår! Vad komiskt för Gemma dök upp på en annan tråd här i veckan (som jag också skriver på). Jag sa åt henne att öppna en ny tråd och meddela oss på fb. Kul att höra lite vad som hänt (en del har man ju sett).


     


    Argentina är ett land jag velat besöka men du har väl varit där tidigare om jag inte minns fel? Brasilien har jag varit i men endast i en liten, liten del.

Svar på tråden Tur & retur