• Lapine­tte
    Äldre 25 Oct 10:50
    99258 visningar
    566 svar
    566
    99258
  • Svar på tråden Tur & retur
  • Lapine­tte
    Äldre 9 Sep 09:11

    Margaux - att du hann till El Bulli innan de stängde imponerar stort på mig.


     


    Piggelin - Noma var det tal om när vi firade vår 1-åriga bröllopsdag men vi valde faktiskt en mer traditionell restaurang med en stjärna. Kan ångra det lite idag men Noma finns ju kvar. Dock är vi mer för det traditionella köket än det "experimentella". Vi blev ju väldigt besvikna på Mathias Dahlgren medan Operakällaren fortfarande är vårt allra bästa minne ... men som sagt, drycken spelar stor roll i menyn tycker vi och det vi fick på OK var sagolikt medan Mathias Dahlgren bjöd på öl och sav. Usch!


     


    På tal om bra restauranger så de bästa upplevelserna i år är 50 kvadrat i Visby- http://www.50kvadrat.se/, restaurang Vox i Reykjavik http://www.vox.is/en/restaurant och så Divino http://www.divino.se/ som vi besökte i helgen. Måste säga att 50 kvadrat tillhör en av mina topp 5 ever tror jag. Sen är det mycket stämningen, personalen på restaurangen, att man själv är på humör och sällskapet som gör ett restaurangbesök.

  • Margau­x
    Äldre 10 Sep 08:28

    Lapinette, Vi hade tur med El Bulli. Jag fick hjälp av en av våra producenter som ordnade reservationen åt oss!
    Vi åt 31 rätter och det var en alldeles makalös kväll även om jag ska erkänna att jag fått bättre mat andra ställen!! Helt surrealistisk upplevelse!! Vi bodde över i Roses och hade våra mammor som barnvakt.

    Du skulle nog gilla Can Roca i Girona låter det som..... rekommenderas varmt!!

  • Lapine­tte
    Äldre 11 Sep 19:11

    Margaux har området kring Girona på min vill åka lista. Har sedan länge ett hotel där i närheten som jag absolut vill bo på http://www.castelldemporda.com/es/home. Ska absolut lägga din rekommendation på minnet.

  • smint
    Äldre 13 Sep 22:03

    kikar in från en annan tråd

    är det någon som varit på Kreta? med eller utan barn?

    Vi åker dit på fredag, flyger till chania. Skall bo i lägenhetshotell så vi kommer fixa frukost osv själva.

    Men om någon har tips så tar jag gärna emot det 

  • Lapine­tte
    Äldre 20 Sep 13:05

    Margaux - hur var bröllopet??!!!


     


    smint - jag har varit på Kreta men det var så länge sedan att det nog inte kan räknas. Bodde då i Chania och hyrde bil i några dagar. Besökte Knossos och åke utmed kusten (västra delen) ned till Elafonissi. Vandrade även i samariaravinen (otroligt vackert). Ser nu att du redan har åkt .. så snabb var jag men jag hoppas ni har det bra .


     


    Själv så räknar jag ned inför resan till Ibiza. Hoppas, hoppas bara att vädrt håller i sig (blir bra). Skulle vara så skönt med soliga, ljumna dagar så man kan vara ute och promenera, ligga och slöläsa vid poolen/på någon strand och sitta ute och äta. Känns skönt att ha en liten weekend inplanerad nu när höstrusket börjar närvara.

  • Tinga
    Äldre 22 Sep 21:23

    Lappis - efter allt prat om de bästa restaurangerna man besökt hade maken och jag en diskussion här hemma, bara för att det är roligt att tänka efter lite kring var man varit och vad man ätit. Vi var överens om att högst rankad är Gordon Ramsey at Hospital Road i London, men så har den ju också tre stjärnor. Jag tyckte att vi fick en lagom mix av nytänkande och traditionell mat där, plus att servicen var helt otrolig. Är inte direkt van vid att det kommer en servitör och borstar bort smulor från bordet mellan varje rätt.

    En av våra övriga högt rankade restauranger är faktiskt en du tipsat om, nämligen L'Amandier i Mougins. Där tycker jag även att miljön är fantastisk; vi satt längst ut på terrassen och hade vacker utsikt över omgivningarna.

    Sen var vi på en riktigt bra restaurang nu på semestern också, I Kaysersberg i Alsace. Det var bara av en slump vi ramlade in där en kväll, och det blev en riktig fullträff. Den hade ingen stjärna, men väl en rekommendation från Guide Michelin. La Vieille Forge heter den, om någon skulle ha vägarna förbi.

  • Piggel­in1
    Äldre 22 Sep 23:54

    Tinga - nu kunde jag inte låta bli att ta upp samma diskussion med maken här hemma!

    Två av våra absolut bästa middagar ever var i Sydafrika, den ena i Kapstaden på ett ställe som hette Beluga, den andra på det heeelt fantastiska guest house't Jan Harmsgat ute på vischan mellan Swellendam & Robertson, där ostarna var egen produktion liksom svampen var plockad ute i naturen omkring, salta mandlarna/nötterna kom från egna träden, marmeladen till ostarna var också eget osv osv. Köttet ska vi bara inte tala om, det var grymt, mannen ser det nog fortfarande som bästa ngnsin. ...och så hela miljön runtikring & det underbara paret som hade stället.

    Här  i Gbg så var vi på Swedish Taste för snart ett år sen & det hör också till höjdarna. Fond avverkade vi några år tidigare, men jag var inte riktigt lika imponerad där. Ruskigt bra, inte tal om ngt annat, men helhetsupplevelsen var bättre på Swedish Taste.
    En annan restaurant som poppar upp är Bastard i Malmö i maj förra året. Mkt helhetsupplevelsen & det faktum att vi satt i baren & åt & pratade mkt med en av kockarna som lagade mat mitt framför näsan på oss & vi fick smaka lite av varje när vi var nyfikna & frågade flera ggr.

    Hmmm, i lilla orten Tours sur Marne utanför Epernay åt vi en underbar middag 2005. Minns fortfarande att vi hittade en av  Rickard Juhlins Chamapagneböcker på ett bord i hotellfoajén med dedikationen "To my favourite hotel..."

    ...och när vi var i Alsace, så bodde vi en natt i lilla orten Zellenberg utanför Riquewihr & där åt vi grymt gott med.

    Hmmm, det var nog höjdarna tror jag. La Cucina Italiana här i Gbg var vi på för flera år sen, det var riktigt bra med & kvalar in också, tror jag bestämt.

    I nästa vecka ska vi på Wasa Allé http://wasaalle.se/ - ser fram emot att se hur det är där! Första middagen på tu man hand sen lilleman föddes Underbart!

     

  • Lapine­tte
    Äldre 23 Sep 22:59

    Vad glad jag blir Tinga att ni gillade l'Amandier så mycket. Det är själva atmosfären som gör det besöket. Själv har jag ett favoritbord där. Precis ovanför trappan finns ett litet bord för två med ett runt fönster med utsikt över kullarna. Där åt vi vår sista middag innan vi tog bilen och drog till Stockholm. Senast vi var där (ett år sedan) så satt vi ute på terrassen. Not bad either!


    http://amandier.fr/


     


    Annars är vår favoritrestaurang (som ni redan vet) Operakällaren. Det besöket blir oslagbart. En tisdag kväll i maj (min födelsedag). Vi kom nästan direkt från Arlanda från en av mina favoritställen (Annecy) och blev serverade en oslagbar middag med absolut oslagbart vin och service. Hade en sommelier som var sååå trevlig (som också fyllde år) och som sedan tog oss med ned i vinkällaren.


    http://www.operakallaren.se/


     


    Sen har vi en favoritrestaurang i Lorraine (området där maken är ifrån). Där har vi ätit flera gånger och den mest minnesvärda middagen betod av gåslever med rabarber och en chokladdessert med körsbär som är värd att dö för. Jösses!


    http://www.la-lorraine.fr/


     


    I Sydafrika åt vi på några topprestauranger. Bra besök för en bra peng men tyvärr är det ingen utav dem som stannat kvar i minnet så de hamnar inte i topp. Denna restaurang låg då bland topp 50 i världen.


    http://www.constantia-uitsig.com/pages/restaurants/la-colombe.php


    La petite ferme in Franschoek (där vi bodde de sista nätterna) fick vi tyvärr aldrig något bord på.


     


    Sitter faktiskt med boken som Piggelin rekommenderade om Sydafrikanska viner bredvid mig just nu. Har sparat de foldrar vi fick vid våra besök och lagt de på respektive sida i boken. Minnen .. förresten Piggelin, såg boken som han skrivit om Alsace när vi var och provade vin där nu i somras. Tyvärr hade de inte några böcker kvar till försäljning.


     


    Som sagt topplistor och stjärnor ger en vink åt rätt håll men de stämmer inte alltid. Såg att på listan över de 50 bästa restaurangerna i världen så ligger Daniel I NY på en elfte plats (ned tre placeringar) och det var där vi åt i fjol på min 40 års dag. Maten var bra men jösses när killen försökte servera oss fel vin till fisken och instisterade på att det skulle vara ett lätt rött vin när vi visste att det var en Chablis. Nej, det och flera andra saker, gillar inte när personalen springer omkring etc. Visst är det många saker som ska stämma .. stämning, atmosfär, dagsform etc.


    http://www.danielnyc.com/


     


    Och årets bästa besök hittills är 50 kvadrat i Visby (en gudomlig middag helt i vår smak) och så Divino för ett par helger sedan. Deras smårätter mellan rätterna var himmelska och att man kan vara så lyhörd och förstod utan att vi sagt något .. en svensk meny till mig och en engelsk till maken . Sommeliern var dessutom otroligt personlig och trevlig vilket för oss är viktigt vid ett besök .. att personalen har tid att prata.


    http://www.divino.se/


    http://www.50kvadrat.se/


     

  • Margau­x
    Äldre 26 Sep 20:59
    Lapinette skrev 2011-09-20 13:05:29 följande:

    Margaux - hur var bröllopet??!!!


     


    smint - jag har varit på Kreta men det var så länge sedan att det nog inte kan räknas. Bodde då i Chania och hyrde bil i några dagar. Besökte Knossos och åke utmed kusten (västra delen) ned till Elafonissi. Vandrade även i samariaravinen (otroligt vackert). Ser nu att du redan har åkt .. så snabb var jag men jag hoppas ni har det bra .


     


    Själv så räknar jag ned inför resan till Ibiza. Hoppas, hoppas bara att vädrt håller i sig (blir bra). Skulle vara så skönt med soliga, ljumna dagar så man kan vara ute och promenera, ligga och slöläsa vid poolen/på någon strand och sitta ute och äta. Känns skönt att ha en liten weekend inplanerad nu när höstrusket börjar närvara.


    Bröllopet var fantastiskt!
    Här kan du läsa lite om dagen: www.brollopstorget.se/Forum-1-22/m3721447.html

    Jag var på Ibiza förra sommaren och mannen var där nu på sin svensexa.... Ganska intressant ställe, många fasetter!!

    Jag ska återkomma med lite restauranttips senare, jag börjar bli ganska erfaren! :P
    Det är absolut lov att fråga runt resmål, vem vet kanske jag varit just där!! Vi sitter och funderar på Madrid nu en helg snart... det enda jobbiga är att det inte går direktflyg! Irriterande! Sen tänkte vi också åka en helg till exotiska Stockholm! Var ska jag boka bord då?
  • Lapine­tte
    Äldre 26 Sep 22:16

    Margaux - har nu läst och njutit! Fin bild också. Hoppas man kommer att få se mer på fb. Äääälskar bröllpsbilder!


    Kom gärna med restaurangtips gällande Ibiza. Vi åker om ca 10 dagar. Har kollat upp vissa ställen samt att det lilla franska hotellet vi ska bo på ska även ha bra mat. För oss innebär resan lugn och ro. Åka runt ön, promenera, sola (om vädret håller i sig) och som vanligt äta och dricka gott.


     


    Gällande Stockholm så vad är ni sugna på? Operakällaren om ni vill lyxa till. Där får ni garanterat bra mat med suveräna viner i en oslagbar miljö. Ett annat ställe där vi var för någon månad sedan och firade makens födelsedag är Divino. Blev väldigt nöjda. Trevlig personal och goda menyer ... många smaker jag gillar så som tryffel och parmesan. Vi besökte GQ förra vintern, vilket också var bra men då tycker jag att Divino var bättre. Sen är Kungsholmen trevligt. Inte samma klass på maten utan mer om man vill träffa några vänner och sen kanske gå vidare till lokalen bredvid (Orangeriet) för en drink. På Kungsholmen serveras mat för alla.

  • Lapine­tte
    Äldre 2 Oct 11:19

    Vilken sensommarvecka det har varit! Underbart att gå omkring kvällstid och inte frysa och vända ansiktet mot solen när man är ute på en promenad.


     


    Fast snart, på fredag, åker vi mot ännu varmrare väder (förhoppningsvis). Ser så fram emot en lugn, skön helg på Ibiza. Hoppas att b&b är så mysigt och trevligt som vi tror och att det vackra vädret håller i sig så vi får sköna dagar ute i solen. Har jobbat mycket och rent allmänt har det varit mycket omkring oss på sistone så det känns så välbehövligt.


     


    Sen har vi också (nu i veckan) bokat resan till alperna i januari. Vet att flera av er här inne inte bryr er nämnvärt om skidåkning men t o m maken som normalt sett är lite sval till skidresorna går omkring och längtar. Han fick nämligen sista ordet gällande ort/hotell och vi ska bo superfint i backen med SPA och pool utomhus etc. Vi får se hur mycket skidåkning det blir för honom eller om han mest stannar på hotellet.

  • Piggel­in1
    Äldre 4 Oct 22:38

    Härligt med Ibiza senare i veckan, Lappis! Du har bergis länkat tidigare till stället ni ska bo, men vet inte riktigt hur långt tillbaka, så om jag ber snällt så kanske du kan klistra in den här på nytt?!

    Vilket underbart väder det var förra veckan! Tom här i Götet höll sig regnet borta - underbart! Minst 20C tror jag det var, i flera dgr. Vi åt lunch ute flera dgr, mmm! Bra avslut på min mammaledighet

    Margaux - vad fina ni var & vad  spontant lyckliga & glada ni såg ut! Jag gifte mig själv i februari, så det var alldeles nyss jag var inne i samma loop!

    Ska återkomma om menyn från Wasa Allé i förra veckan - men det var en underbar kväll!

    Annars har vi rensat 4 kg trattisar här ikväll Maken plockade med Amanda & sin syster (& svärmor tog hand om lilleman under tiden) . ...och då hade vi redan gett 2 kg till kompisar som bor precis i närheten. Han håller på & förväller för glatta livet därnere nu. Han har nästan aldrig plockat förut, så 6 kg ( (på de tre) på mindre än en timme var han rätt nöjd med

    Dags att sova, inte van vid väckarklocka...

     

  • Lapine­tte
    Äldre 5 Oct 09:02

    Ja, det är otroligt mycket kantareller i år. Jag har själv inte plockat (fast jag har några påsar i frysen från Hötorget) men min mamma + gubbe har kommit hem med en hel del efter sina blåbärsturer i skogen. Härligt!


     


    Gällande Ibiza så satt vi igår och tittade igenom några restauranger och maken bokade två som fått bra omdömen på Tripadvisor.


    http://www.cafe.thegiri.com/


    http://www.seventeen-ibiza.com/en-about-us.html


    Första kvällen (för vi landar vid 19-tiden) ska vi äta på vårt b&b som också ska ha bra mat.


    http://www.lesterrasses.net/


     


    Annars ska jag erkänna att jag inte har kollat upp så himla mycket inför resan utan hoppas på tips och råd från Frédérique som har hotellet eller bara allmänt ta bilen och köra rakt över ön tills den tar slut och vandra på något berg/strand och njuta av solen.


  • Piggel­in1
    Äldre 5 Oct 22:20

    Åh, vilken underbar helg ni kommer att få, Lappis!
    B&B't ser ju grymt ut & matställena med!
     

  • Margau­x
    Äldre 6 Oct 11:48
  • Lapine­tte
    Äldre 11 Oct 15:32

    Är nu hemma igen och kan varmt rekommendera en höstvistelse på Ibiza. Låg igår på stranden, badade i det ljumna havet, åt en underbar lunch med färsk fisk på restaurangen som låg vid havet och tänkte ... vad ska jag hem och göra?

Svar på tråden Tur & retur