• Hante

    Juli 2010 del 3

    Då vår gamla tråd är stängd fortsätter vi här, än är det ju långt kvar tills juli.
    Gamla tråden se nedan:

    www.brollopstorget.se/Forum-1-22/m3436683.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-11-05 15:11
    Whitewedding: 3 juli
    tessomac: 3 juli
    AnneliM: 3 juli
    h and a 2010: 3 juli
    Lyckligtjej: 3 juli
    Idajohanna82: 3 juli
    Fenixx: 3 juli
    aikidoaasa: 3 juli
    Mrs Opp: 3 juli
    happytoaster & tommystena: 3 juli
    JollyO: 3 juli
    NightElf: 3 juli
    AnnaMartin: 3 juli
    Korallbruden: 3 juli
    Jessie81: 3 Juli
    Julibrud10: 3 juli
    KatjaB: 10 juli
    brudjuli2010: 10 juli
    kikki kikki: 10 juli
    Tokisen: 10 juli
    Periwinkle: 10 juli
    sommar10: 10 juli
    Kullaberg: 10 juli
    sockersmulan: 10 juli
    Juli 2010: 10 juli
    Fru Indosaurie: 10 juli
    zeldae: 10 juli
    Sussi08: 10 juli
    Ceke o Kece: 10 juli
    Chippis419: 10 juli
    Bruden 100710: 10 juli
    trendig: 10 juli
    HemligE : 10 juli
    Björnisarna: 10 juli
    Lycklig 81: 17 juli
    LoveA: 17 juli
    Mia77: 17 juli
    wiicky: 17 juli
    100717: 17 juli
    Juli 2010. 17 juli
    Casmel: 17 juli
    Sandie87: 24 juli
    Juli100724: 24 juli
    Everton: 24 juli
    Gotlandstös: 24 juli
    Nyen80: 24 juli
    suzem: 24 juli
    Rosesarered: 24 juli
    Hante: 24 juli
    Karlstadtös i Stockholm:24juli
    BlivandeFruPettersson: 24 juli
    Miss Alice: 25 juli
    Källerudd: 28 juli
    Blomman82: 30 Juli
    Sarahkka: 31 juli
    Jossposs: 31 juli
    Grönprickig: 31 juli
    Clea: 31 juli
    Sajberpillan: 31 juli
    Fru i juli 2010: 31 juli
    El amor: 31 juli
    karinochjonas: 31 juli
    MrsMuffin: 31 juli

  • Svar på tråden Juli 2010 del 3
  • Mrs Opp
    CeKe skrev 2009-09-07 15:57:17 följande:
    Hehe, vi verkar vara flera som gick igång till 200 % till en början men som börjat lugna ner oss lite nu =)Själv tycker jag det mesta känns lugnt. Det enda som är i görningen är att mått och tyg till klänningen ska fixas inom ett par veckor, annars känns det som att det mesta kan vänta lite till! Som någon sa, man vill ju ha lite att fixa o trixa med hela året och inte bara göra färdigt allt på en gång =)Hur ska förresten ni (som tänkt gifta er i kyrkan eller i a f med präst) göra om det blir så att kyrkan avsäger sig vigselrätten? Blir det borgligt för hela slanten, eller tittar ni in till borghuset eller liknande dagen innan och sedan välsignas i kyrkan, eller hur har ni funderat?
    Jo, det känner jag igen! Vi ligger också lite lågt nu, men i slutet på september skall vi upp till Dalarna och spana in kyrkan och de lokaler vi har bokat, så efter det blir det nog fart igen.

    Om kyrkan kommer att avsäga sig vigselrätten vet jag faktiskt inte hur vi kommer att göra. Det lutar nog dock åt att vi gifter oss borgerlig och utformar en egen ceremoni isf. Vi funderade på att gå den vägen innan men valde kyrkan istället.
  • CeKe

    Jag vet faktiskt inte hur vi kommer att göra... Vi har någon slags bild av ett kyrkbröllop, gå nerför altargången etc, men vet inte hur vi ska lösa det där med borgligt i sådana fall.. Men som jag förstått kan man ju fortfarande ha som "typ" en vigselceremoni i kyrkan, om det blir så... Verkar omständigt med både och! Eller så kanske det blir borgligt utomhus. Har en speciell präst som vi vill ha (eller i a f jag, min konfapräst) så blir ju synd att inte få ha honom om det inte blir i kyrkan... Knepigt!

  • NightElf

    Nu har jag missat nåt tror jag.. Vad menar ni med att kyrkan avsäger sig vigselrätten? Är det ett förslag som är uppe nu? Och kommer det gälla nationellt eller kan de lokala församlingarna välja själva?

  • CeKe

    ja, som jag förstått det, ska kyrkan göra det valet nu i höst.. och om det går igenom, kommer det att gälla från och med 1 maj, om det blir så. Är inte alls insatt, utan fick nys om det genom att läsa tråden "Fråga prästerna"...

    Så, det gäller nog att använda röstkortet till kyrkovalet, är i alla fall min slutsats..

  • KatjaB

    men visst är det bara de som är med i kyrkan som får vara med i valet? min sambo är medlem i svenska kyrkan, jag är inte det.. bara han som fått röstkort

  • kullaberg

    Så som jag har förstått det så vill de flesta präster inom svenska kyrkan avsäga sig vigselrätten och att det är nog bara en tidsfråga innan detta händer. Anledningen till att många inte vill göra det nu är för att de är oroliga för att det kommer bli som att de inte vill viga homosexuella i kyrkan pga den nya lagen som tillåter vigslar mellan lika kön. Så att kyrkan förr eller senare inte kommer viga folk blir nog tyvärr verklighet. Om det blir det från och med i år eller inte återstår att se... Att rösta i kyrkvalet i år kommer inte hjälpa till att påverka beslutet som fattas i höst eftersom det är dom som redan sitter där som kommer rösta. Däremot kan det ju hjälpa om de nu beslutar sig för att INTE ta bort vigselrätten i år, att ha röstat på någon som vill behålla den, inför kommanden kyrkomöten.

    Så har jag förstått det när jag har läst Prästtråden.
    Och om de avsäger sig vigselrätten redan nu, kommer det antagligen börja gälla från och med maj 2010. Någon form av ceremoni kan man göra i kyrkan ändå, hur den kommer utformas vet man inte än. Men man måste som sagt först vara vigd borgligt för att få göra detta.

    Därför kommer vi inte göra "två" ceremonier om ny kyrkan blir av med vigselrätten utan det blir en borglig i så fall. Antagligen utomhus på något fint ställe.

    Men jag hoppas kyrkan får behålla vigselrätten, åtminstone ett tag till. Har ju alltid föreställt mig att jag promenerar ner i kyrkogången...

  • Mrs Opp

    Ja, det är bara de som är med i kyrkan som får rösta, konstigt vore det väl annars.

    Om kyrkan avsäger sig vigselrätten så kommer det att gälla nationellt, inget som enskilda församlingar kan besluta själva om. Däremot kommer man ju fortfarande att kunna få sin union välsignad i kyrkan, vilket är i princip samma ceremoni som vigselakten.

    Personligen hoppas jag att kyrkan väljer att ha kvar vigselrätten och accepterar att det innebär att de får viga alla som vill vigas. Skall försöka hitta vilka som är för detta så jag använder mitt röstkort på rätt sätt.

  • kikki kikki

    Jag tycker att det låter hur galet som helst.
    om man tar bort vigslar för att slippa viga homosexuella så undrar jag om dom kommer ta bort dopen också för det finns väl homosexuella som döper sina barn med????
    och ska dom inte begrava homosexuella ?
    Mig veteligen så är det ju just vid dessa tillfällen(dop,vigsel och begravning) som folk oftast går till en kyrka.
    Då kan dom ju lika gärna lägga ner hela den kyrkliga biten och sälja ut kyrkorna.
    Vore fräckt att köpa en kyrka och göra till en bostad....fast jag vet inte om jag vill ha gravar omkring mig....hmmmm....attan där sprack det

  • Mrs Opp

    Kikki kikki: Här där jag bor finns det massor av kyrkor som inte har kyrkogårdar kring sig. Faktum är att även den kyrka i Dalarna som vi planerar att gifta oss i saknar kyrkogård. Hmm...kanske skall köpa den och ha bröllopet hemma! Annars tycker inte jag att det där med kyrkogård låter så dumt. Tänk dig själv, andra människor kommer dagligen och planterar blommor i din trädgård. Sweet!

Svar på tråden Juli 2010 del 3