Inlägg från: kullaberg |Visa alla inlägg
  • kullaberg

    Juli 2010 del 3

    Nu hittade jag oxå hit

    Idag har vi varit och inhandlat material till våra inbjudningskort. Nu är det bara dax att sätta igång och pyssla nån dag!
    Annars har jag tagit det ganska lugnt med vår planering under hela sommaren oxå.

    CeKe>> Om kyrkan avsäger sig vigselrätten blir det nog borglig vigsel utomhus för vår del. Själv?

  • kullaberg

    Så som jag har förstått det så vill de flesta präster inom svenska kyrkan avsäga sig vigselrätten och att det är nog bara en tidsfråga innan detta händer. Anledningen till att många inte vill göra det nu är för att de är oroliga för att det kommer bli som att de inte vill viga homosexuella i kyrkan pga den nya lagen som tillåter vigslar mellan lika kön. Så att kyrkan förr eller senare inte kommer viga folk blir nog tyvärr verklighet. Om det blir det från och med i år eller inte återstår att se... Att rösta i kyrkvalet i år kommer inte hjälpa till att påverka beslutet som fattas i höst eftersom det är dom som redan sitter där som kommer rösta. Däremot kan det ju hjälpa om de nu beslutar sig för att INTE ta bort vigselrätten i år, att ha röstat på någon som vill behålla den, inför kommanden kyrkomöten.

    Så har jag förstått det när jag har läst Prästtråden.
    Och om de avsäger sig vigselrätten redan nu, kommer det antagligen börja gälla från och med maj 2010. Någon form av ceremoni kan man göra i kyrkan ändå, hur den kommer utformas vet man inte än. Men man måste som sagt först vara vigd borgligt för att få göra detta.

    Därför kommer vi inte göra "två" ceremonier om ny kyrkan blir av med vigselrätten utan det blir en borglig i så fall. Antagligen utomhus på något fint ställe.

    Men jag hoppas kyrkan får behålla vigselrätten, åtminstone ett tag till. Har ju alltid föreställt mig att jag promenerar ner i kyrkogången...

  • kullaberg

    kikki kikki skrev 2009-09-08 09:24:54 följande:


    Jag tycker att det låter hur galet som helst.om man tar bort vigslar för att slippa viga homosexuella så undrar jag om dom kommer ta bort dopen också för det finns väl homosexuella som döper sina barn med????och ska dom inte begrava homosexuella ?Mig veteligen så är det ju just vid dessa tillfällen(dop,vigsel och begravning) som folk oftast går till en kyrka.Då kan dom ju lika gärna lägga ner hela den kyrkliga biten och sälja ut kyrkorna.Vore fräckt att köpa en kyrka och göra till en bostad....fast jag vet inte om jag vill ha gravar omkring mig....hmmmm....attan där sprack det
    Nej, det tar inte bort vigslar för att slippa viga homosexuella!! Det är just det som är grejen, de vill inte att det ska uppfattas så om kyrkan avsäger sig vigselrätten just nu. Att de tar bort vigslar är som jag har förstått det för att de anser att det är en statlig sak egentligen. I många andra länder har inte kyrkan vigselrätt som jag förstår det.
    Själv hoppas jag att de behåller vigselrätten i kyrkan, men det är nog lika bra att förbereda sig på att förr eller senare försvinner den... Hoppas bara man själv hinner viga sig där
  • kullaberg

    Ja visst är det härligt att man kan lära sig nåt nytt

    Nej, det här med vigselrätten har varit uppe till diskussion under många år tydligen. Inget jag visste heller, men jag har läst en hel del i Prästtråden för jag tyckte det var intressant...

    Smart att präster även är borgliga vigeslförrättare! Det borde vi isf ta till oss här med tycker jag om/när nu vigselrätten förvinner för prästerna. Fast det är klart, då tappar man väl poängen med att ta bort vigselrätten från kyrkan.
    För som jag förstått det är det väl främst för att kyrkan inte ska göra ett statligt jobb så att säga. Äktenskap är ju krasst sätt en juridisk sak..

    Personligen hade jag tyckt det kändes skumt att få en välsignelse i kyrkan (även om den nu utformas ganska likt en vigsel som den ser ut idag) om man redan är gift rent juridiskt. Jag kan inte se framför mig att jag och m2b springer in i rådhuset över lunchrasten "och fixar det juridiska" och sen har välsignelsen i kyrkan för släkt och vänner helgen efter... Nej, jag vet inte, men för mig gifter man sig en gång, och kan man inte göra det i kyrkan, ja då får det bli borgligt på något sätt istället. Helst utomhus på en fin plats isf

  • kullaberg

    Det verkar dock som att risken för att de avsäger sig vigselrätten redan i år är väldigt liten... Men visst, man vet ju inte.. Men beslut om det fattas nu i höst, så vi får snart veta.

  • kullaberg

    CeKe >> Haha, som det kan bli! Men som sagt, det kommer säkert bli skitbra. Och själv tycker jag det är lite kul när man gör egna kort, för det blir lite extra personligt då. Lycka till med pysslandet!

    Ikväll ska jag träffa den ena hälften av vårt toastmaster-par! Ska bli superkul, för jag vet hur kul hon tycker det är med bröllop så hon kommer vilja veta allt. Har inte så många andra utomstående(mer än min syster som oxå är tärna) att prata bröllop med. Även om jag inte vill prata bröllop hela tiden... Men vissa idéer är skönt att få stämma av med andra. Toastmastern har dessutom varit på massor av bröllop och har många tips och idéer om vad man kan göra. Ska bli så kul!
    Annars ligger vår planering ganska nere just nu.. Håller på att titta på bröllopsresa men vi kan verkligen inte bestämma oss. Tur att det är gott om tid kvar!

    Hur går det för er alla andra??

  • kullaberg

    Vad intressant, vårt toastmasterpar väntar också barn... De ska visserligen ha sitt i februari, så de har ändå tackat ja till att axla uppgiften. Även om de antagligen kommer få ha med sin lille/lilla men de tänker sig att någon från deras familj ska följa med och passa under tiden, så får tjejen smita iväg och amma när det behövs. Men iom att de är två så kan ju den andra ta över när den ena behöver titta till lillen.
    Många av kompisarna som är i barntider just nu. Jag är lite "orolig" att min bästa vän kommer få barn precis vid bröllopet och då vet jag inte om de kommer kunna komma. Så klart kul att de ska ha barn, men man vill ju såklart ha sin bästa vän på sitt bröllop. Ja, vi får se hur det blir.
    Vi hade ju egentligen tänkt oss en barnfri fest, men ammande barn är ju en sak... Hmm... Min tärna har också precis fått och kommer således ha en 1-åring vid bröllopet. Men förhoppningsvis funkar det ju med barnvakt i det fallet.

    Hur tänker ni andra med barn på bröllopet?

  • kullaberg

    Ja, jag håller med, barn och fest känns sådär. Jag tycker egentligen inte det är egoistiskt, det måste ju vara skönt för föräldrarna också att kunna få slappna av helt. Men vi har heller inga barn, så det kanske är lätt att säga. Men vi vill iaf ha barnfritt, om man inte har spädbarn. Ammande barn är ju som sagt en helt annat sak.

  • kullaberg

    Ang det här med barn så skriver vi så här på vår inbjudan:

    Barn är mjuka och fester kan vara hårda. Därför firar vi vår dag utan barn.

    Sen kommer jag prata personligen med mina ammande vänner innan inbjudan går ut så dom vet vad som gäller för dom.
    Är det någon familj som har barn som är på gränsfallet (när är man tillräckligt vuxen att följa med??) kommer vi skriva deras namn på inbjudan också och sen prata med föräldrarna att deras barn får komma om de känner att de vill och kan sitta still en hel middag och tycker det är kul. Annars får de stanna hemma. (har en kusin som är 14, så det är frågan om han tycker det är så ball...)

  • kullaberg

    Hej alla,

    Jag har inte varit inne på BT på ett tag, oehört mycket på jobb så jag har varit tvungen att hålla mig härifrån

    Vad gäller kyrkan och vigseln, så är det så att skulle de säga upp den nu på mötet som är snart, så kommer det gälla från maj 2010 så som jag förstått det. Risken är nog inte så stor dock att de avsäger sig vigselrätten vid detta mötet. Hoppas jag!

    Har också fått igång lite planering igen efter några månaders stiltje, så nu är även frisör bokad! Känns så skönt!

    Och det bästa av allt; imorgon ska jag ut och prova klänningar! Jag längtar så! Ska bli så spännande att få se hur man ser ut i alla dessa vackra (och mindre vackra ) skapelser!! Wihii!

  • kullaberg
    idajohanna82 skrev 2009-10-18 22:06:52 följande:
    Kullaberg, vilken frisör valde du? Jag ska nog boka Saks, och göra brudbuketten på JN. Båda de ställena känns proffsiga! Nu har jag provat klänning två gånger, en gång på Anina i helsingborg och en gång på atelje MB i Vinslöv. Kan rekomendera båda ställena... Men MB har ju otroligt mycket!! Och väldigt bra service... Men man måste dock boka tid. Kram!
    Jag valde Frisyrmakarna i Höganäs, har fått rekommendationer om en som jobbar där, min toastmadame gjorde sin frisyr där till sitt bröllop och hon var jättefin. Så jag är nöjd med valet!

    Och vet ni vad, jag har köpt min klänning!! Betalat handpenning och allt! Köpte den på Stiliga Högtidskläder på Gustav Adolfs torg i Malmö. Superbra service också. Oj vad jag är glad! En Lilly blev det. Ska lägga in en bild i mitt galleri nu!

    Brudbukett har jag inte bestämt än, men min mamma har en kompis som är florist, så jag börjar där så får vi se vad det blir.

    Och slutligen, välkomna alla nya, vad många vi börjar bli nu!
  • kullaberg

    Här var det full aktivitet

    Tack alla för att ni säger så fina saker om min klänning! Jag är fortfarande helnöjd!

    För att svara på frågan vad den kostade så fick jag ge 6500 kr för den. Tycker jag helt klart den var värd!

    Åå vad det känns skönt att ha den biten klar!

  • kullaberg
    KatjaB skrev 2009-10-22 14:46:28 följande:
    Vad tror ni blir bäst? Laga all mat själva med hjälp av släkten, och då försöka få tag på folk som kan serveraHa kock som lagar trerätters, vi betalar råvaror + 250 kr/h i lön. Då måste de vara några stycken som serverar förstås. Eller catera maten för 130 kr/person. Då måste vi ju också såklart ha folk som serverar
    Beror ju helt klart på hur mkt pengar man vill lägga, men jag hade valt att catera maten av de alternativen. Jag tror man kommer ha tillräckligt mycket att stå i ändå så att slippa laga mat eller handla råvaror hade jag tyckt var skönt. Men som sagt, beror ju på budget etc, hur många gäster mm. Mitt val faller iaf på alternativ tre
Svar på tråden Juli 2010 del 3