• muggles

    Livets viktiga och oviktiga frågor

    Vi har förresten hittat ett hus vi är intresserade av. Det enda jag är osäker på är om vi blir nöjda med att det endast är eftm/kvällsol en del av kvällen (kanske till kl 19 på sommaren), sedan går solen bakom några träd. Det var visning av husen (nybyggnation så det var ett visningshus) i måndags när jag var bortrest så maken tog med en väninna till mig som köpt några hus i sitt liv. Och hon är tydligen jättenegativ. Hon tror inte vi blir nöjda med uteplatsen (pga att det inte är sol hela kvällen) och så ligger husen extremt tätt då det är små tomter på drygt 300 kvm. Men själva huset tycker vi är jättefint och det är ett - vad vi tycker - rimligt pris på 3,675 milj. Och då får men ett splitternytt hus på 139 kvm med en stor terass och dessutom uteplats, i ett bra område med förskola 2 min gångväg fr huset och busskommunikationer till stan.

  • muggles

    Liten, Piggelin mfl: tack för input, all input är välkommen!
    Pratade precis med min jobbarkompis som bekräftade att solen ligger mkt lägre nu än på sommaren. Och precis som maken sa så kan man ju köpa en gasolvärmare el nåt så kan man sitta ute en timme till

    AM: området tycker jag jättemkt om och det är i princip färdigbyggt enl detaljplanen så det blir inte många fler hus att hugga på där. För vår del är det viktigt att kunna nå hus och förskola med buss eftersom min mamma hjälper till med Moa varje vecka och hon har varken bil el körkort.

    Piggelin: japp gissade att du mkt väl skulle plocka vem det var Och precis som du säger så vill vi eg inte ha stor tomt med mkt skötsel. Snarare som ni har sagt "hus light" där allt är fixat när man flyttar in och så behöver man klippa lite gräs och häck bara. Jag tycker att det är tillräckligt att fixa med inne; det är alltid ngt som behöver förbättras el skötas om även med nybyggen.

    Jag har väl kommit fram till att vi vill kunna unna oss resor och det goda i livet, utan att späka oss för att kunna köpa hus. Så ett hus för 4,3-4,5 milj går bort eftersom vi inte får tillräckligt för vår lgh. Och en stor tomt är inte viktigt för mig. När det gäller närheten till grannen så är jag ju van vid att bo i stan och känner snarare att lite grannar att chitchatta med vore trevligt. Och skulle få lappsjuka på en tomt inne i skogen... Det som jag gillar med det här området är att det är alltid folk ute och joggar, går med hunden, barn cyklar omkring etc.

  • muggles

    Vi tittade på ett fristående bostadsrättshus i samma område som Piggelin bor. Det var 10 år gammalt och behövde nya tapeter och nytt kök, badrummen var fräscha men med tråkigt pensionärskakel så de behövde eg också göras om för att vi skulle trivas. Så säg att en renovering på 200 000 kr behövde göras. Tomten var fin (och större än på detta nybygge) men där var ett stort träd utanför tomten som skymde solen mellan kl 15-18 ung och då gick det huset bort för min del. Det lustiga är att jag är beredd att acceptera partiell kvällssol på det här huset (fast då har man snarare sol mellan 15-19 istället för tvärtom) - bara för att allt annat känns rätt. Så jag antar att man är beredd att rucka på vissa saker om magkänslan är rätt?!

  • muggles

    Snaily: var det du som frågade om träden? Tror att träden står på en allmänning el privat område (vet inte säkert). Enl detaljplan ska det iaf inte bebyggas utan antagligen bevaras. Det är nog möjligt att man kan kapa en del av träden - det får man väl höra sig för med markägaren. Men det är ju inte alls säkert och inget man ska räkna med tror jag. Dessutom är det en väldigt fin utsikt mot ekdungen från tomten så det är inte bara negativt. Jag ser ju Moa kuta upp där i den lilla "skogen" och leka med kottar och kojor Då kanske man inte behöver stor tomt...

    Japp, jag har nog bestämt mig!

  • muggles

    Husstatus:
    alt 1: vi har köpt hus men vet inte vilket
    alt 2: vi har inte köpt ngt hus

    Välj vilket ni vill...

    Kontentan är att vi råkade få reda på att visningshuset ev är till salu och i första hand vill vi ha det. Problemet är att det är ett par som har första tjing och de vet inte förrän på ons om de vill ha det el inte.

    Så då sa vi till mäklaren att i första hand vill vi ha visningshuset men i andra hand det som vi har reserverat och hade tänkt köpa. Det betyder att vi kommer att skriva på kontrakt på tors antingen på visningshuset (om det blir ledigt) el på det huset vi hade reserverat och som vi eg var där för att köpa (där har ni alternativ 1).

    Men på lunchen sa jag till maken att om huset som vi hade reserverat bara är ett andrahandsval så kanske vi inte ska ha det alls. Om visningshuset kändes helt rätt så ska vi nog ha det el inget alls, utan får leta vidare (där har ni alt 2).

    Nu är status att vi tänker efter under helgen och sedan kanske vi meddelar mäklaren att det blir visningshus el inget, så får hon släppa det vi reserverat vidare till de som står på kö.

    Om vi tar ett andrahandsval så är ju risken att vi fortsätter kolla på hemnet och ett halvår efter inflyttning inser vi att "det HÄR skulle vi ju ha köpt istället".

    Jag har letat efter den där magkänslan som alla säger att man ska lyssna på och den fick jag först med visningshuset. Jag trodde nog att magkänslan var rätt med det vi hade reserverat men nu i efterhand kan jag erkänna att så var det inte. Jag gillar området och själva huset men inte tomten och så har jag rationellt försökt övertyga mig själv om att "det blir nog bra". Men när det är rätt så är det liksom inga tveksamheter...

    Jag sa till maken att när vi väl köper ett hus så ska vi sätta upp en plakett vid entrén: "Välkommen till världens veligaste familj"

  • muggles

    Snaily: gud vad tråkigt med din kompis!

    Koko: du har det jobbigt med nr2 förstår jag? Är det att han har svårt att sova? (Sorry, missade dina inlägg när jag var på semester och har inte hunnit läsa ikapp.)

    Kängu: får jag också hänga med på lunch nästa vecka?

    Ja jag vet att vi är snurriga och jag skyller på min man Han är den veligaste på jorden (näst efter min chef som är än värre). Men det är ju hans enda nackdel så vad göra?

    Liten: javisst är med på din tävling! Vem vet - du kanske springer förbi?

    Ska PB flytta för gott nu el bara på helgresa?

  • muggles

    ps. jag begär inte att ni ska hänga med (el ens vara intresserade) av våra snurriga hushistorier. Jag ville mest bara skriva av mig - blev så frustrerad. Det är så jobbigt det här när man blir förtjust och då försvinner det under nosen på en...

  • muggles

    Kängu: ni kanske kan mejla mig detaljer om när var och hur? Inboxar min adress.

    Snaily: jobbigt läge minst sagt. Ska din kompis flytta till en annan stad men samma sorts jobb? Ni kanske kan flytta efter?

  • muggles

    Nä nu sticker jag hem och umgås med maken! Vi hade tänkt gå ut och fira att vi köpt hus men nu får vi väl gå ut och... ta ett glas ändå!
    Mina jobbarkompisar är ute och seglar idag och tjatade på mig att hänga med men jag kände inte att jag kunde lämna maken och Moa en fredagkväll när jag varit borta en vecka. Ngn måtta får det vara!

    Tjing på er!

  • muggles

    Piggelin: vi har nog tänkt oss att bo i huset ett tag. Man kan väl aldrig säga "för alltid" men det känns inte som att jag vill flytta sådär himla många fler ggr i mitt liv (om jag kan slippa). Så det är nog rätt viktigt för oss att det blir rätt med en gång. Men nu har vi hittat Huset - hoppas bara att inte de som står före tycker det också

    Vad härligt det var att sitta på balkongen idag - satt och drack kaffe och läste tidning i solen. Sedan när Moa vaknade åkte vi ut till ett smultronställe vid havet och fikade. En riktigt slöardag efter att igår städat hela lägenheten, jagat present och varit på födelsedagskalas (barnfria!). Jättetrevligt att vara på "riktig" fest igen och bara snacka med folk och inte behöva bry sig om Barnet. Tyvärr var vi tvungna att åka hem redan 23.30 eftersom min mor inte är den morgonpiggaste på jorden...

    Apropå mens så hade jag en sådan som var riklig i 2-3 dagar och sedan bara pyttelite i 2 dgr till och jag blev ju gravid ändå (Moa). Så jag tror faktiskt inte att det ska vara ngt hinder. Efter att jag fick barn och haft spiral så har den ändrats, så nu har jag ju spottings både före och efter men jag blev ju gravid iaf. Jag tror faktiskt inte att det är ngn fara även om man har lite mens. Inte heller oregelbunden cykel ska vara ngn fara (hittade jag info om på en vårdsida i våras).

    Lappis: härligt att höra att du mår så bra! Vitaminpiller för oss allihop!

    Själv känner jag mig lååångt ifrån barnverkstaden just nu. Fokus är inte alls där eftersom vi inte ens får försöka innan min första mens efter missfallet. Det slog mig härom dagen att hela den här hysteriska huskarusellen kanske varit mitt sätt att fly in i ngt annat att fokusera på? Tragiskt i så fall. Fast på ett annat sätt känns det som att jag grät ut och bearbetade det när det hände, och nu efter solresan känns allt bara så långt borta, som om det hänt i ett annat liv.

Svar på tråden Livets viktiga och oviktiga frågor