• muggles

    Livets stora och små frågor

    hej, inlägg fr mobilen. Var ute vid hus nr 2 idag igen - vi är skit"på"! Nybyggt dagis o skola 2 min gångväg fr huset, cykelavstånd t havet, bra bussförbindelse t stan. Fint hus, fin tomt, fint område. Vi avbokade den andra visningen, ingen idé kändes det som.

  • muggles

    Tinga och BS - ni är inboxade. Försökte lägga in en egen bild i mitt galleri men de får ju inte vara större än 2 MB och det är alla våra bilder och på svärmors dator finns inget bildbehandlingsprogram och jag orkar inte ladda ner ngt, så det fick klara sig ändå.

    Nu ska vi bara räkna jättenoga på om vi verkligen har råd.

    MSW: kul med första stegen - ett stort ögonblick!

    Vänner: håller med dig om din reaktion på grannens kommentar om att köpa dyrare hus pga räntorna. Vi tänkte nog lägga oss på en hög nivå fr början så att vi lägger undan pengar som motsvarar en ränta på 5% och så har vi förhoppningsvis en buffert om räntan går upp mot 7%. Sedan räknar jag med en driftskostnad på 3000 kr/mån - är det rimligt för ett hus på 140 kvm med "Frånluftsvärmepump, golvärme 1:a plan , va-rad 2:a plan"? Det står ju ofta 30 000 kr/år i driftskostn för olika hus så jag tänkte att 3000 kr/mån borde vara rimligt?

  • muggles

    Vänner: skickade även huslänken till din inbox...
    Jag tycker inte ni är korkade som amorterar så mkt. Det är väl jättebra att minska sina lån så mkt det går. Å andra sidan är det väl bättre skattemässigt att ha lite lån jämfört med att inte ha lån alls(?). Vi kommer nog bara amortera bort topplånet och sedan spara i annan form. Det hela beror ju också lite på hur mkt man tror att huset stiger i värde - så länge man har mindre lån än vad det är värt så är det ju "lugnt". Och havsnära i en storstad som Göteborg så tror jag att värdet stiger.

    Sweet: jag var helt inne på att bo inne i stan ett par år till (minst) men jäklar vad fort man kan ändra sig! (Därmed inte sagt att det är rätt för alla...) Det beror helt på vilka "glasögon" man har på sig - vill man se fördelarna el nackdelarna med att bo i stan vs i hus.

  • muggles

    Snorkis: nej! Trist som fan.

    BS: jodå det går att dela av v-rummet så man får ett rum till (det har grannen gjort) och det blir ändå tillräckligt stort. Dessutom finns ett allrum på övervån som också går att göra en vägg till så 4-5 sovrum är möjliga - det räcker för oss!
    Det låter på din beskrivning som om Iris är i 2-årstrotset helt klart. Ett av tecknen är just att de vill klara allt själva, dåligt humör mm.

    MSW: ok, minus alltså. Kanske skönt att op kan bli av så slipper du fundera på det?!

    Telis: du har huslänk inboxad...

  • muggles

    Passion: oj vilket hus! Har ni möbler att fylla det med?! Hur mkt har ni budat? *nyfiken*

    Argh - jag har ångest!!! Nu när vi har räknat och kommit fram till att vi har råd med huset (både vid 5% och 7% ränta) så slog den Stora Eftertanken till - vill jag flytta från stan? Jag har aldrig bott i hus, alltid bott i stan (centrum dessutom) så det är ett stort steg för mig. Läser just nu Åke Edvardssons senaste Winterdeckare och den är full av referenser till "mina" kvarter. Jag trivs ju så himla bra där vi bor. Men maken har bestämt sig, han vill ha hus nu, så det är lite upp till mig. GAH!

  • muggles

    Jag blir så less på vädret, här är kallt (16 gr) och regnigt. Vi hade ju en plan att göra Moa blöjfri (iaf på dagen) i sommar genom att låta henne springa näck men det går ju inte nu, det är för kallt. Kanske att det blir bättre till helgen... *hoppas*

  • muggles

    Telis: jaha länken funkade inte? Vad konstigt!
    Fick du svar från FK ang heltid/deltid förresten?

    MSW, Ore, Nenne: har inboxat er men kanske att länken men den kanske är konstig då?

    Nenne: hur vet du att tanten kommer imorgon, har du fått förvarning? Har saknad dig också!

    BS: vad betalade ni för ert hus?

  • muggles

    Snorkis: vet inte än. Får kraftiga nostalgikänslor när jag tänker på att lämna stan. Maken är ju uppväxt i hus så för honom kommer det nog mer naturligt. Jag är uppväxt mitt i centrala Gbg (Kungshöjd - mer centralt kan man inte komma) så det känns görläskigt! Men även om vi bestämmer oss så bygger kalkylerna på att vi får en viss summa för vår lägenhet och får vi mindre så blir det för dyrt så då får vi bo kvar. Vi får fråga mäklaren om det finns ngn klausul för att hoppa av i så fall...

  • muggles

    Snorkis: men tänk om vi inte får ngn vinst el tom förlust när vi säljer? Inte så enkelt... Och vi bor så himla bra nu, inte enkelt att hitta en sådan lägenhet igen sedan. Det blir säkert hus men jag har inte vant mig vid tanken än. Känner mig allmänt irriterad och har tappat fotfästet lite.

    Tror jag ska prata lite med Piggelin som hade liknande tankar...

  • muggles

    Idag är det faktiskt - kors i taket! - sol. Ska bli 19 gr så får se om det blir bad (beror på blåsten) men vi ska ut till stugan och ha det gött iaf. Vi ska äta sommarsoppa och pannkakor - tradition!

    Jag är inte speciellt vinsugen nu vilket är skönt, det var värre när vädret var så fint. En annan sak - jag är inte ett dugg godissugen vilket är väldigt olikt mig! OCh jag är sugen på grönsaker så enl AMs teorier (som jag tyvärr inte tror på ) borde det väl bli en pojke?

  • muggles

    Passion: vad spännande! Verkar bli ett bra pris men det har väl legat ute ett tag va (tänkte på snön på bilderna)? Så de kanske får nöja sig med ert pris?

    Tinga: ja ångest är rätt ord. Just nu funderar jag på om jag inte blir ganska isolerad ute i förorten med två barn - inget enkelt att slänga in dem i bilen och ge sig in till stan för att se lite folk. Här vi bor nu är det ju bara att gå utanför dörren. Maken vill hellre släppa ut dem på tomten än att vara tvungen att gå till lekplatsen varje dag (ganska tråkigt på vardagar när ingen annan är där för att alla andra barn är på dagis). Men jag undrar om inte Moa kommer att tröttna på den lilla tomten ganska snabbt och så får man ta sig till en lekplats iaf? Mkt tankar är det... Och inte ens om jag bestämmer mig för att vi kör är det säkert att det blir av - det beror ju på vad vi får för vår lägenhet.

  • muggles

    Tinga: skönt med läkartid och ha det så bra på resan! Vad gött att han kräks mindre nu iaf.

    Lappis: trist med läkarbesök på semestern, inte det man vill ägna tiden åt...

  • muggles

    Kängu: försökte skicka länken igen, vet inte vad som är fel på den(?). Vi har tillräckligt stort för att bo kvar, vi har en fyra på 96kvm med 3 sovrum. Vi tänkte (innan vi började titta på hus) knö in barnen i samma rum i några år. Vi känner rätt många som har sina två barn i samma rum (i samma säng tom). Det verkar som om barnen tycker om att bo ihop och vissa sover tom bättre då. Det är ju inte förrän de blir större som de kräver eget rum, så det kändes inte som ngt problem. Jag var inställd på att hus blir det (om det blir övht) tidigast om några år. Så jag är lite tagen på sängen... Maken som brukar vara så velig är helt bestämd nu, konstigt (och irriterande ).

  • muggles

    Ore: jag menade inte att det skulle vara negativt att det inte finns lekplats när man bor i hus (vilket det faktiskt finns nära det här huset vi funderar på, typ 50m bort). JAg menade tvärtom - vi hoppas på att slippa stå som barnvakt på en lekplats medan Moa leker och inte kunna göra ngt annat under tiden. Tanken med hus är snarare att hon ska vara nöjd med att springa in och ut medan vi grejar med annat på tomten. Det jag tänker på är att hon kanske tröttnar på sin egen tomt rätt snabbt så har man iaf inte den fördelen???

    Det är astråkigt att stå på en lekplats! Har ofta tänkt på BKO sångtext "här leker jag med barn och boll, det regnar och är nästan noll - känns inte särskilt rock'n roll"

  • muggles

    Det är också intressant att "alla" pratar om hur skönt det är med trädgård och att bara kunna gå ut när som helst. Och så när man är i villaområden så ser man ofta inte en människa ute!?

  • muggles

    Telis: vår plan är att prata med mäklaren och se vad de har för klausul att hoppa av köpet om vår lägenhet inte blir såld till ett pris som är acceptabelt för oss. Vi kan tänka oss att betala en "bokningsavgift" på 10-15000 och att vi blir av med den om vi avbryter köpet men vi kan inte tänka oss att vi måste ut med kontantinsatsen och att vi blir av med den i så fall. Går mäklaren inte med på dessa villkor så har vi just nu sagt att då blir det inget köp alls. Huset verkar ha legat ute en tid (de har tom sänkt priset) så de kanske är intresserade av oss ändå. Det är ju ingen ovanlig sits heller i dessa dagar.

    Det första steget är ju att ta kontakt med några mäklare och se vad de värderar lägenheten till. Det sjuka är priserna på nya lägenheter just nu - har sett flera på hemnet som ligger på ett pris på 2,7 mille osv. Och då är de lika stora som vår, har nästan lika hög avgift och ligger i sämre områden. Visst, då är de helt nya men vår är ju bara 2 år gammal. Samtidigt hoppas jag inte alls på att vi får så mkt men jag fattar inte riktigt hur de kan lägga priserna så högt.

  • muggles

    Telis: vi ska prata med mäklaren "i början av aug" när han börjar igen.

  • muggles

    Sweet: det är ju inte lekplatsen i sig jag har ngt emot utan just att behöva gräva i sanden. Att stå och gunga Moa är väl ingen jätteuppoffring (men det har hon tröttnat på) men att vara med och gräva och göra sandkakor - SNARK! Och det är klart att det är ok att gå till lekplats när man träffar andra föräldrar vilket man gör på helgen men när man är f-ledig och där på vardagarna så kan det vara rätt tomt eftersom "alla andra" barn är på dagis.

    Ibland går jag tillsammans med en annan mamma och så står vi och pratar medan ungarna röjer - det är betydligt trevligare

  • muggles

    Piggelin: vad skönt att ni känner att ni kan nöja er med Amanda. Det är ju absolut inget fel med att ha ett barn! Jag känner faktiskt just nu 2 par till som har bestämt sig för det. Och beslutet var absolut inte självklart för oss att skaffa en till som ni vet.
    Härligt bröllopsklipp på youtube! Vad duktiga flera av dem var på att dansa! Det kunde annars ha blivit riktigt pinsamt...

    Lappis: låter härligt med sol och värme - ngt jag längtar efter. Vi kom väldigt nära att boka en sista-minuten med Langley men funderade 10 min för länge - sedan var den borta. Så då "sparade" vi 15000 kr (resan kostade 12000 men sedan får man ju alltid räkna på lite mer). Bra att ha till huset(?) om det nu blir ngt.

Svar på tråden Livets stora och små frågor