• muggles

    Livets stora och små frågor

    Tinga: tack för Telis huslänkar! Tyvärr var huset redan borta så det hann jag aldrig se. Jag förmodar att det inte var Telis som köpte det...

  • muggles

    BS: Vänner mådde ganska illa med prinsen förra gången, tror det började i v7 och höll på till v12(?).

    Jag ringde om inskrivning dagen efter att jag plussat och pratade med en barnmorska och hon kunde ge mig en tid först efter semestrarna egentligen, vilket passade mig utmärkt. Men hon var lite bekymrad över det här samtalet om alkohol etc. Men jag sa att eftersom jag varit gravid förut så visste jag redan allt det där (ärligt talat orkar jag inte höra deras tjat en gång till). Och hon replikerade tveksamt "jaa om du känner dig välinformerad kring alkohol och kost så..." HA! Jag menar, hur svårt är det? Drick inte alkohol, rök inte, ät inte rå mat. Ungefär. (Lite fler tillägg men de har jag i huvudet.)

    Vi körde förbi huset som vissa av er sett (och jag förstår att det är för vitt för vissa men för oss skulle det ha passat super). Sedan körde vi runt i lite olika områden och råkade visst hitta ett annat hus som "bara" går loss på strax under 4 mille. Det var en jättefin blandad gräs/klipptomt (perfekt för oss som inte vill ha stor tomt!) och där ingår planläggning av uppfart, och tomt. Vilket jag inte tror det gör i det första huset. Så nu är vi sugna på det istället. Det är mest maken som vill köra på - han tycker det är trist att behöva gå ut till en lekplats varje gång Moa vill ut. Han vill kunna släppa ut henne på tomten bara så får hon greja lite där.

  • muggles

    Men ärligt talat - det är hemska pengar det rör sig om.

    Jag räknade lite på en ränta på 5% (inte alls orimligt!) och då skulle det första huset kosta 25 000 kr/mån innan skattereduktion (19 000 kr efter). !!! Och helst ska man ju räkna på 7%... Kanske inte att den ligger kvar jättelänge på det men vad vet man, kortare perioder får man nog räkna med det iaf. I höstas var den ju uppe och vände på över 6% och det kändes för oss iom att den ena var föräldraledig. Och då har vi just nu utgifter som motsvarar ca en 3-miljonersvilla (bara). Jag fattar eg inte hur "alla" har råd att köpa dessa 4,8 - 5,3 miljoners villor (vi har bekanta som gjort just detta). El har de det?

  • muggles

    En not till om kost: i kalkylen ingår ändå att man pyntat in 10% kontant.
    Och vi vet ju inte alls vad vi kan få för vår lägenhet. Iofs tror jag vi får mer än vi betalade (1,9) dels pga att räntorna är låga. Men å andra sidan har avgiften gått upp sedan vi köpte vilket ju påverkar priset negativt... Man vågar ju inte räkna med att man får några större summor tyvärr.

  • muggles

    Nä nu ska jag ge mig ut och springa lite!

    Jag känner mig förresten sanslöst ogravid så ibland funderar jag seriöst på om det är MA iaf. Men maken säger "så sa du sist också". Och jag glömmer av att jag är gravid nästan. Förra gången läste jag varje vecka om utvecklingen av fostret - denna gång har jag inte läst en enda gång. Fast det betyder ju inte att jag är mindre glad - bara att jag inte är lika fascinerad kanske... Det är ju inte lika stort andra gången, så är det bara.

  • muggles

    Oupsie: ja antingen så räknar folk med den räntan som är nu och sticker huvudet i sanden. El så har de tänkt att bara bo. Och det vill inte jag Jag vill nog fortsättningsvis kunna resa lite (även om det inte blir de flådiga resorna innan barnen är lite större). När man ser budgivningarna på hus så kan man ju få idén att folk faktiskt räknar med att det här otroligt låga ränteläget kommer att vara för evigt.

  • muggles

    Oupsie: japp det andra ligger också på Hemnet. Det är inte byggt än så på bilderna ser det inte så fräckt ut men när vi var där och tittade så hade ett likadant kommit upp på granntomten och det var mkt finare i verkligheten än på bilderna. Dessutom är det kanske ngt mer praktiskt - de har knött in ganska många rum. Vi gillade planlösningen och iom att det inte är byggt än (bara plattan är lagd) så kan man nog påverka kakelval mm. Jag inboxar!

  • muggles

    Jag vill också se Passionsblommans hus!

    Oupsie: rummet som går att göra bredvid vardagsrummet tänkte vi ha som gästrum. Vi funderar även på att låta öppningen vara bredare än bara en enkeldörr, så kan man ha det rummet till att sätta på DVD och låta barnen leka i när man har barn på besök. Man vill ju gärna ha lite koll på barnen samtidigt som de får röja i ett "eget" rum. Och har man ingen gäst för tillfället så kan man öppna upp till det rummet och få lite luftigare känsla i v-rummet.

  • muggles

    Ore: japp det är drygt 3000 kr/mån i amortering med i kalkylen. En fördel för oss med lägenheten var att vi slapp topplånsränta. Vi köpte ju 2 år innan vi flyttade in och under tiden steg värdet på lägenheten så vi värderade om den innan vi band lånen. Så blir det ju inte med huset. Ujuj muchos stålars.

Svar på tråden Livets stora och små frågor