090801 skrev 2008-05-23 21:19:02 följande:
Hallå!Någon som har den där om förhållningsreglerna under festen, typ "ta till höger vid krypande under bordet" och "alla bordsdamer skall lämnas tillbaka efter festens slut" och "sjung extra högt ifall alla andra sjunger fel låt".Har letat men hittar den inte.
Här kommer lite som vi ska använda oss av
NÄR DU KOMMER:
- Innan du sätter dig, rannsaka ditt samvete. Är du bjuden?
- Bortkomna gäster ombedes känna sig som hemma.
- Trivs du inte med bordsplaceringen? Flytta då bordet!
- Klädsel rekommenderas?
- Klädsel rekommenderas, åtminstone från början.
- Vänligen skriv ner din adress innan festen börjar så att vi vet vart du ska återsändas om du mot slutet av festen får svårt att redogöra det för själv.
- Alla värdesaker lämnas till värden.
- Medtagna smörgåsar lämnas till toastmastern.
- Klädseln är obligatorisk, utom i nakengarderoben.
- Vänligen leta inte efter nakengarderoben i närheten av köket. Det kan skrämma personalen och resultera i en oätlig middag.
Liten bestickguide
Kniv
Kniven är tveklöst det vassaste besticket. Används för att separera maten i mindre bitar för att dessa ska få plats i munnen. Använd gaffeln (se ?Gaffel?) att hålla fast matobjektet med medan du låter knivens vassa sida löpa fram och tillbaka över det område där du vill dela objektet
Gaffel
Gaffeln med sina karaktäristiska spröt är som gjorda för att spetsa lite mjukare mat och sedan föra den till munnen. Använd kniven (se ?Kniv?) för att dela din mat i tillräckligt små bitar för att gaffeln ska kunna lyfta dem.
Sked
Skeden är som gjord för att lyfta vätskor från tallrik eller skål och upp till din mun. Inget annat bestick fullföljer denna uppgift så bra, inte ens gaffeln. Skeden är främst tänkt att användas till flytande mat så som soppa men fungerar även med semiflytande mat såsom glass, paj och crème brulée mm.
Vett & Etikett
MAT:
- Var och en äter på sin egen tallrik. Skulle maten ta slut ? låna från vänster.
- Intagen måltid återtas ej.
- Det är STRÄNGT FÖRBJUDET att låta maten tysta munnen.
- Skulle mat och dryck ta slut, låna av personen till vänster.
- Vänligen förtär inte mer än vad ni med tvång kan få i er.
- God mat och dryck serveras. Använd gärna bestick, tallrik och glas.
- Blommorna är tänkta som dekoration.
- vegetarianer hänvisas till gräsmattan.
DRYCK:
- Kontrollera regelbundet att dina bordsgrannar inte nyttjat rusdrycker till den grad att de blivit suddiga i ansiktet.
- Om rummet börjar snurra, försök inte stanna det själv, utan tillkalla värden.
- Om bord och stolar börjar dansa, sitt kvar tills de slutar.
- Sök omgående kontakt med väggen om golv och tak byter plats.
- Endast i yttersta nödfall framsättes läskedrycker och då först efter behovsprövning.
- I dessa lokaler är all förtäring av alkohol ABSOLUT FÖRBJUDEN.
Utom tillsammans med fisk.
Till fisk räknas alla förekommande maträtter utom pölsa.
Skulle pölsa ändå serveras (Gud förbjude) så kan även detta räknas som fisk.
OLYCKOR:
- Lägg ifrån dig gaffeln innan du klappar händerna.
- Undvik trängsel under borden, kryp till höger.
- Porslinskrossning undanbedes vänligt men bestämt.
- Vänligen observera att samtliga dörrar med höga trösklar är fönster.
- Kasta ej slängkyssar eller andra föremål som kan vålla skada eller brand.
- Var och en ser upp för sig själv. Den som kommer uppifrån ser dock upp för de som kommer nerifrån.
TAL:
- Tänk på att uppmärksamheten sjunker rejält efter 45 minuter.
- Tänk på att hålla tyst när andra håller tal och hålla tal när andra håller tyst.
- Ska du hålla ett långt tal, börja dagen innan.
- Den som håller tal ska efter talets slut se till att alla sovande väcks.
- Överdriv gärna dina hyllningar till brudparet.
- De som ej bidrar med sång, tal och bus mot brudparet, förväntas hjälpa till med disken.
- Skål får inte utbringas knästående.
- Om långa tal förekommer beställ väckning.