• Telema­rkgrrl
    Äldre 28 Dec 10:43
    166576 visningar
    1283 svar
    1283
    166576

    Nu har jag gjort det igen..... del 7

    Men nu vet jag vad jag ska göra! Jag ska göra mörk och ljus chokladmousse med Sauternes- och basilikamarinerade hallon. Det har jag gjort en annan gång och det var så fruktansvärt gott.

    Amarettofruktsalladen är också fruktansvärt god men den kan våra kompisar ha fått förut.

  • Telema­rkgrrl
    Äldre 28 Dec 10:57

    Amarettogratinerad fruktsallad

    Först gör man en vanlig fruktsallad med apelsiner, bananer, äpplen, vindruvor, jordgubbar, eller vad man nu tycker om. Och så hackar man sötmandel och blandar i, den är viktig tycker jag eftersom den går så bra ihop med amaretton.

    Blanda 1 msk smör, 1 dl amaretto, 3 msk florsocker och två äggulor i en tjockbottnad kastrull. Vispa kraftigt över svag värme tills såsen tjocknat något.

    Häll såsen över fruktsalladen och gratinera den på hög värme tills fruktsalladen blivit varm rakt igenom. Har man ugnsfasta tallrikar kan man göra det direkt på dom, annars är det bara att göra fruktsalladen i en ugnsfast form.

    Servera med glass.

  • Telema­rkgrrl
    Äldre 28 Dec 10:58

    Mmmmmmm, den luktar inte björnklister, den luktar mumma!

  • Telema­rkgrrl
    Äldre 28 Dec 11:06

    Ja, vaniljglass är nog bäst till! Har iofs aldrig provat något annat.

  • Telema­rkgrrl
    Äldre 28 Dec 11:36

    Mmmmm, förlåt mitt mattjat men nu är banne mig nyårsmenyn spikad. Det blir:

    * gräslökspannacotta med löjrom
    * oxfilé med rostad vitlöksgrädde och ädelostsky (hmm, vad ska man ha till den då?)
    * mörk och ljus chokladmousse med Sauternes- och basilikamarinerade hallon

    och att dricka:

    halloncosmopolitan, Bellini, Campolieti och förstås champagne

    Hmmm, det är det som är det bästa med att fira nyår hemma, man kan bestämma bara sånt som man gillar själv.

  • Telema­rkgrrl
    Äldre 28 Dec 13:31

    Hej Mrs O! Vad kul att du tittar in!

    Hrm, det skulle inte skada med lite Friskis&Svettis här heller. Jag måste få upp lite kondis tills vi åker till alperna, annars kommer jag inte ens orka ta mig från hotellet till liften.

    Ja, det där med att ha något att ta på sig ... usch och fy för såna problem. Som tur är firar vi nyår hemma och våra kompisar som kommer på middag är inte såna som klär upp sig till tänderna. Så en svart blus och ett par svarta byxor duger gott i år.

    Receptet kommer alldeles strax.

  • Telema­rkgrrl
    Äldre 28 Dec 13:33

    Mörk och ljus chokladmousse med Sauternes- och basilikamarinerade hallon (4 portioner)

    Ingredienser:

    100 g mörk choklad
    100 g vit choklad
    3 dl vispgrädde
    1 st äggula
    200 g frysta hallon
    2 dl sauternesvin
    0,5 kruka(or) färsk basilika

    Tillagning:

    Tina de frysta hallonen. Strimla basilikan och blanda med hallonen. Slå över Sauternesvinet och låt marinera i minst en timme.

    Smält mörk och vit choklad var och en för sig. Tag därefter två skålar och slå i 1/3 av grädden i den ena och lite mindre än 1/3 i den andra. Vispa grädden lätt.

    Vispa sedan ned vit choklad i skålen med den mindre mängden grädde och den mörka chokladen i den andra skålen. Vispa tills blandningarna blir homogena.

    Blanda äggulan med 1/3 av grädden. Fördela hälften av äggblandningen i varje chokladsmet. Ställ in i kyl för att stelna. Vid servering kan moussen formas till små ägg med hjälp av två skedar. Garnera med hallonen.

  • Telema­rkgrrl
    Äldre 28 Dec 13:35

    Förra gången jag gjorde dom där chokladmoussarna så blev den ljusa moussen ganska lös så jag frös in den i frysen ett tag. Så den blev ungefär som semifreddo eller glass vid serveringen men det gjorde ingenting, den var sagolikt god ändå. Ska bli spännande att se om den blir moussigare den här gången.

  • Telema­rkgrrl
    Äldre 1 Jan 10:39

    GOTT NYTT ÅR!

    Lite trött i mössan är man allt idag även om jag (Gott sei dank) inte är bakis! Vi hade en enastående trevlig nyårsafton med urtrevligt sällskap och kalasgod mat, även om det kanske var lite väl mycket mat. Champagnen smakade mumma vid tolvslaget.

    Nu har jag lite ångest över att det är snart dags att börja jobba igen.

    Zozo, vad tyckte ni om den amarettogratinerade fruktsalladen?!

  • Telema­rkgrrl
    Äldre 2 Jan 09:26

    Hallå!

    Nu är det dags för förmiddagsfika och det har inte ens blivit ljust än.

    Anne, förstår om det känns tråkigt just när maken har åkt hem. Har din mamma åkt också?

Svar på tråden Nu har jag gjort det igen..... del 7