• Emma23
    Äldre 17 Mar 21:24
    37391 visningar
    52 svar
    +1
    52
    37391

    Syrianska svärföräldrar

    Hej. Undrar om det finns någon svensk tjej som har erfarenheter av syrianska svärföräldrar.. Har ni upplevt några kulturkrockar eller andra problem?

  • Svar på tråden Syrianska svärföräldrar
  • brud 070901
    Äldre 23 Mar 16:54
    #0

    anne på grönkulla: det håller jag med om! det är ju en absolut nödvändig förutsättning för att det överhuvudtaget ska funka!!

  • babino
    Äldre 23 Mar 16:59
    #0

    det är bara så, jag har en svensk tjej kompis som blev tillsammans med en kille från libanon. hennes svenska föräldrar hade jätte svårt för att acceptera att kille inte va svensk. vad har du att säga om det?? en annan svensk tjejkompis pappa sade till mig och till hans dotter att hon aldrig skulle tänka tanken att bli tillsammasn med en icke svensk kille.

    Våra föräldrar har svårt att acceptera att deras barn till tillsammans med en tex svensk men samtidigt så har svenskrna svårt för att accepter att barnen blir tillsammans med en icke svensk.

    det är jätte olika från familje till familje och hur man är uppvuxen.
    Mina föräldrar skulle inte ha något emot om min bror hade haft en sven tjej och kanske detsamma med dina föräldrar..

  • Skalar­en
    Äldre 23 Mar 17:07
    #0

    Jag bor också i Söderätlje. Vet att någon syriansk präst i Södertälje är emot blandäktenskap där syrianer gifter sig med andra än syrianer, t.ex. "etniska svenskar" eller muslimer. Han har försvarat just den åsikten genom exemplet på att det blir problem när paret skaffar gemensamma barn med t.ex. barnuppfostran.

    Det är ju oftast så att det blir ett väldigt hallå när liknande yttranden kommer från svenskar. Medan det är självklart att andra ska värna om sin egen kultur och ha rätt att vara emot blandäktenskap. Visst har jag stor förståelse för att det är svårt att leva som en minoritet och att man kanske är rädd för att ens barn och barnbarn ska tappa den kultur som själv har.

    Samtidigt tycker jag att det är väldigt synd, eftersom jag tror att sådana här saker ökar på segregeringen mellan i det här fallet svenskar och syrianer. Jag tror att för TS kanske det är viktigt att just visa svärföräldrarna att hon respekterar deras kultur och vill lära sig mer etc.

  • babino
    Äldre 23 Mar 17:10
    #0

    skalaren:
    jo jag vet oxå vad prästen tycker om blandäktenskap. men sen så finns det är syrianska präst i norrköping som helt och hållet går med på blandäktenskap.

  • Skalar­en
    Äldre 23 Mar 17:18
    #0

    Bambina, all heder åt prästen i Norrköping! Jag menar ju inte alls att alla syrianer är emot blandäktenskap. Tycker att det är lite synd när en så tongivande person som en präst går ut och deklarerar en sån ståndpunkt, som att vara emot blandäktenskap. Tror kanske att många sätter stort värde i prästens åsikter och att det kan vara svårt att ta ställning för något som är emot det. Inte riktigt samma sak utan en kanske dålig liknelse, men som att påven uttalat är emot preventivmedel.
    Det blir stor tonvikt när en betydande person i ett samhälle uttrycker en åsikt offentligt.

    Visst finns det många svenskar som inte jublar över en ickesvensk svärdotter/svärson tyvärr.

  • babino
    Äldre 23 Mar 17:26
    #0

    skalaren:
    har sjäv suttit i stor grupp ungdomar tillsammans med prästen från södertälje och ett an ämnen vi satt och disskuterade var att präsetn är emot bland äktenskap eftersom enligt undersökningar så visar det sig att en kille/tjej som gifter sig med en tjej/kille från annan kultur oftast hamnar i skilsmässa. och ska man gå enligt våratraditioner och som du kanske vet så är dom flesta syrianerna
    ganska troende, så får vi inte skilja oss. för att en präst ska gå med på en skillsmässa så mådte det vara rikigt allvarliga problem. När en syrian ingår ett äktenskap så vet han/hon att skilsmässa inte ska komma på tal om det INTE MÅSTE förstås.

  • Skalar­en
    Äldre 23 Mar 17:39
    #0

    Nu har väl den syrianska kyrkan i Södertälje inte vigselrätt i och för sig. Så man kan ju skilja sig i svensk mening. Men du menar att man enligt den syrianska tron fortsätter att vara gift tills prästen går med på att man skiljs.

    Jag förstår problematiken kring blandäktenskap. Men tycker ändå att det är synd att man "fördömmer" dem. En anledning att det blir svårt för personer som ingår ett blandäktenskap kan ju vara att det inte anses rätt. Man kan ju hamna i en väldigt jobbig situation om man gifter in sig i en familj där man inte är välkommen och känner sig mindre värd. Det kan ju vara en orsak till att många blandäktenskap spricker, bara en fundering från min sida.

  • babino
    Äldre 23 Mar 17:44
    #0

    ska man som syrian skilja sig så ska man gå till prästen och kyrkan som vigit en. prästen måste gå med på att skilsmässan går igenom och han måste oxå veta orsaken till att äktenskapet upphör.

    Jag skulle aldrig gifta mig om jag inte kände mig välkommen i familjen. jag tror att anledningen för att ett bland äktenskap spricker är för att det blir för mkt kulturkrockar!

  • brud 070901
    Äldre 23 Mar 19:26
    #0

    babino: jag vet av egen erfarenhet att det är betydligt vanligare att det blir motsättningar i familjer med utländsk härkomst, i detta fall syrianer, änn i svenska när det handlar om blandäktenskap. det betyder ju inte enligt mig att det är okej att vi svenskar beter oss så men det som gör mig upprörd är att det i desa fall alltid talas om rasism och främlingsfientlighet. jag har aldrig hört att det har talats om det i ett motsatt fall?
    man kan inte försvara sig och säga att "det bara är så", för då skulle man ju kunna vända på det och säga att "det bara är så" att alla som kommer till sverige (av vilken anledning det änn må vara) måste anamma våra seder och traditioner till punkt och pricka. det vore en skrämande tanke, eller hur? vad är det sen som vore så hemskt med att det var "våra" traditioner som stod i centrum i ett blandäktenskap? jag kan inte låta bli att ta det lite personligt i en sån här diskution då jag känner att våra traditioner och seder inte respekteras och värderas tillräckligt högt.

    jag är absolut inte emot blandäktenskap men jag är trött på att ibland känna att man inte respekterar och värderar de svenska traditionerna tillräckliht högt (vi fick inte sjunga nationalsången på skolavslutingen i en skola i södertälje då det kunde ha uppfattts rasistiskt !? ). det är sånna här situationer som skapar motsättningar och det är därför jag blir så uppgiven då det verkar omöjligt att lösa problemet.

  • brud 070901
    Äldre 23 Mar 19:37
    #0

    jag upprepar mig på slutet... såg det nu o ber om ursäkt!!

    kramis

Svar på tråden Syrianska svärföräldrar