• Skalaren

    Syrianska svärföräldrar

    Jag bor också i Söderätlje. Vet att någon syriansk präst i Södertälje är emot blandäktenskap där syrianer gifter sig med andra än syrianer, t.ex. "etniska svenskar" eller muslimer. Han har försvarat just den åsikten genom exemplet på att det blir problem när paret skaffar gemensamma barn med t.ex. barnuppfostran.

    Det är ju oftast så att det blir ett väldigt hallå när liknande yttranden kommer från svenskar. Medan det är självklart att andra ska värna om sin egen kultur och ha rätt att vara emot blandäktenskap. Visst har jag stor förståelse för att det är svårt att leva som en minoritet och att man kanske är rädd för att ens barn och barnbarn ska tappa den kultur som själv har.

    Samtidigt tycker jag att det är väldigt synd, eftersom jag tror att sådana här saker ökar på segregeringen mellan i det här fallet svenskar och syrianer. Jag tror att för TS kanske det är viktigt att just visa svärföräldrarna att hon respekterar deras kultur och vill lära sig mer etc.

  • Skalaren

    Bambina, all heder åt prästen i Norrköping! Jag menar ju inte alls att alla syrianer är emot blandäktenskap. Tycker att det är lite synd när en så tongivande person som en präst går ut och deklarerar en sån ståndpunkt, som att vara emot blandäktenskap. Tror kanske att många sätter stort värde i prästens åsikter och att det kan vara svårt att ta ställning för något som är emot det. Inte riktigt samma sak utan en kanske dålig liknelse, men som att påven uttalat är emot preventivmedel.
    Det blir stor tonvikt när en betydande person i ett samhälle uttrycker en åsikt offentligt.

    Visst finns det många svenskar som inte jublar över en ickesvensk svärdotter/svärson tyvärr.

  • Skalaren

    Nu har väl den syrianska kyrkan i Södertälje inte vigselrätt i och för sig. Så man kan ju skilja sig i svensk mening. Men du menar att man enligt den syrianska tron fortsätter att vara gift tills prästen går med på att man skiljs.

    Jag förstår problematiken kring blandäktenskap. Men tycker ändå att det är synd att man "fördömmer" dem. En anledning att det blir svårt för personer som ingår ett blandäktenskap kan ju vara att det inte anses rätt. Man kan ju hamna i en väldigt jobbig situation om man gifter in sig i en familj där man inte är välkommen och känner sig mindre värd. Det kan ju vara en orsak till att många blandäktenskap spricker, bara en fundering från min sida.

  • Skalaren

    brud 070901, bra skrivet tycker jag. Precis så kan jag känna ibland att svensk kultur och svenska traditioner får stå tillbaka lite för att ingen ska bli trampad på tårna.

    Emma23, tycker att det är jättebra att du verkar ha haft en öppen inställning inför det syrianska. Självklart ska du bli respekterad för den du är, ingen ska behöva utplåna sig själv och sin bakgrund för att bli accepterad. Skönt att du och din kille verkar ha samma åsikt.

  • Skalaren

    babino, jag tycker inte att någon i den här tråden har förnekat att det finns rasistiska svenskar. Men i alla fall jag tycker att det finns en ganska tydlig debatt angående det fenomenet. Det talas väldigt ofta i media om invandrare (slarvigt uttryck för ej etniska svenskar), som blir diskriminerade i samhället och som råkar ut för rasism. Jag tycker att det är hemskt med rasism och jag tycker att det är bra att det förs fram.

    Men jag tycker inte att problematiken runt att vissa "invandrare" har rasistiska åsikter om etniska svenskar är så tydlig i media. Är det rätt att ogilla svenskar bara för att de är svenskar? För mig är det lika fel som att ogilla amerikaner för att de kommer från USA, eller ogilla judar bara för att de är judar, eller vilket exempel som helst muslimer, syrianer, homosexuella. Jag antar att du vill bli bedömd utifrån din person och inte för att du är syrian. Precis som att svenskar vill bli bedömda utifrån vem de är och inte bara utifrån att de är svenskar.

    Om man tar TS som ett exempel, varför skulle hon ge upp alla sina traditioner för att hon vill leva tillsammans med en syriansk man. Självklart vill man inte det som svensk lika lite som syrianer vill ge upp sina traditioner. Det handlar om ömsesidig respekt för det den andra tycker är viktigt. Men varför skulle det vara mer hemskt att ett barn med en svenk förälder och en syriansk förälder växer upp med övervägande svenk kultur. Jämfört med om samma barn växer upp med övervägande syriansk kultur?

Svar på tråden Syrianska svärföräldrar