Bröllop

Tyger & material

Fakta om olika tyger och material finner du här.

Tyg

Fakta om olika tyger och material finner du här.

Här har vi satt ihop en liten guide som lotsar dig genom djungeln av alla svåra namn och beteckningar på tyger.

BRODYR
Ofta gjort av helbroderat bomullstyg som ibland har utskurna hål och uddkant.

BROKAD
Namn på jacquardvävda tyger med mönster ofta i flera färger. Förekommer i många olika kvaliteter och fiberslag.

CHIFFONG
Mycket fintrådigt transparent tyg av natursilke eller syntetfibrer i tvåskaftsbindning.

CREPE
Kännetecknande för crepe/kräpp är att tyget har en mer eller mindre krusig yta som kan vara fin- eller grovkorning.

DUCHESSE
Duchesse heter ett tyg som vävts i satinbindning som gör rätsidan glansig. Förekommer både i siden och acetat.

GABARDIN
Gabardin är ett tyg vävt i markerade ränder som går diagonalt över tyget. Tillverkas av olika fiberslag.

JACQUARD
Ett mönstervävt tyg som kan vävas i vilka mönster som helst i en jacquardmaskin. Mönstret framträder ofta med matt eller blank glans. Namnet kommer från konstruktören, fransmannen J.M. Jacquard.

KONSTFIBRER
Två vanliga huvudtyper av konstfibrer är:
Regenererade fibrer: dessa är framställda av cellulosa från tex gran, cellulosafibrernas egenskaper är relativt lika bomullens. Vanliga regenatfiber är acetat och viskos (rayon). Acetat används ofta till klänningar med satinbindning.
Syntet fibrer: dessa fibrer framställs helt på kemisk-teknisk väg. Enkla kemiska råvaror t.ex. petroleum och stenkol förenas med varandra till sammansatta produkter. Denna procedur kallas syntes och har givit fibrerna deras namn. Vanliga synetfibrer är akryl, polyester, polyamid (nylon).

MOIRÉ
Moiré är ett tyg då rips eller taft gjort av silke eller viskos pressas mellan heta metallvalsar och då får tyget ett (flammigt) mönster.

ORGANZA
Organza är ett lite stelt, transparent tunt fintrådigt tyg vävt i tvåskaftsbindning. Ibland skimrar det i tvåfärgat. Ursprungligen gjort av silke men görs idag även av rayon, nylon eller polyester. Tyget används ofta till stora vida klänningar, ibland vävs då broderier in i tyget.

PIKÉ
Stelt dubbelvävt, ofta vitt tyg med rand-, rut- eller annat reliefmönster.

PLISSÉ
Veckat tyg, tätt liggande med smala permanent pressade veck.

PLYSCH
Har längre lugg än sammet, luggen ligger då åt ett håll.

RIPS
Rips är ett tyg där i vävsättet består av en tät fintrådig varp och betydligt grövre inslag vilket ger en tvärrandig effekt.
Varp = längsgående trådar, Inslag = tvärgående trådar.

SAMMET
En vävnad där en extra varp bildar öglor som oftast skärs upp och ger tyget lugg som kan vara kort och uppstående. Grundväven och luggen på tyget är i regel av bomull. Sammet görs ofta med fintrådiga fibrer för bättre lyster och lenhet och används då ofta som finkläder.

SATIN
Satin är en speciell grundvävning, kännetecknande är att ytan blir högblank med hög lyster och fint fall. Tyget kan vara både mjukt och styvt och görs av siden, bomull eller acetat. Det används ofta till afton- eller bröllopsklänningar.

SHANTUNG
Benämning på tyg gjort av vildsilke. Garn av vildsilke är oftast något ojämt och ger tyget en speciell karaktär.

SIDEN
Siden är ett dyrt naturmaterial producerat av silkesfjärilens larv när den spinner in sig i vid förpuppningen. Oftast tas siden ur odlade kokonger och kallas då mullbärssilke p.g.a. att larven lever av mullbärsblad, denna typ av silke är mjukt med vacker lyster. Det blanka sidentyget är känt för att ha vackert fall och oöverträffad glans. Vildsilke däremot ”Tussahsilke” framställs av kraftigare och kortare fiber som gör tyget grovt och ojämt. Vildsilke förekommer nästan alltid som råsilke för tillverkning av grövre, lite ojämnare vävnader. Thaisiden är ett exempel på detta, det är handvävt och karaktäriseras av grövre tvärgående trådar.

SPETS
Spets är ett genombrutet tyg, ofta med blommönster på tunn tyllbotten. Det finns speciella namn på vissa typer av spets tex. battenberg- eller italiensk spets.

TAFT
Ett mycket tätt och fintrådigt tyg vävt i tvåskaft.

 

TVÅSKAFT/TUSKAFT
Tvåskaft är den enklaste och mest använda vävbindningen där varp – och inslagstrådarna korsar varandra omväxlande över och under. Varp = längsgående trådar, Inslag = tvärgående trådar.

TYLL
Ett lätt, mycket tunt- genombrutet- maskingjort tyg, vanligtvis med sexkantig mesh effekt. Den nätaktiga vävnaden bildas av trådar som slingrats om varandra i sidled. Den mjuka varianten av tyll används ofta till slöjor och den kraftiga stela varianten används ofta för att få vidd i vida kjolar. Tyll tillverkas av bomull, polyamid och viskos, men kan även förekomma i silke.

VELOUR
Namnet betyder sammet, men förekommer som benämning på ett mjukare tyg än vad sammet görs av. Luggen som är kort fintrådig får man genom valkning och ruggning.

Powered by Labrador CMS