Bröllop

Så mycket pengar bör du lägga på bröllopspresenten

Nu har sommarens bröllopsinbjudningar börjat trilla ner i brevlådan och snart dyker frågan upp: Vad ska jag köpa i bröllopspresent och hur mycket pengar är rimligt att lägga? "Den enda regeln är att man inte behöver ta i för mycket", säger etikettexperten Mats Danielsson.

Så Mycket Pengar Bör Du Lägga På Bröllopspresenten

Nu har sommarens bröllopsinbjudningar börjat trilla ner i brevlådan och snart dyker frågan upp: Vad ska jag köpa i bröllopspresent och hur mycket pengar är rimligt att lägga? ”Den enda regeln är att man inte behöver ta i för mycket”, säger etikettexperten Mats Danielsson.

Att bli bjuden på bröllop är roligt – men det brukar också väcka en del frågor. Ofta är det lika svårt att veta hur mycket pengar man ska lägga på bröllopspresenten som det är att bestämma vad man ska ha på sig.

En undersökning från den amerikanska sajten Retail Me Not visar att förra årets bröllopsgäster planerade att spendera 1750 kronor på en bröllopspresent till ett syskon, 1400 kronor till en nära vän, 560 kronor till en kollega och 400 kronor till en ytlig vän eller bekant.

Hur bra det stämmer in på svenska bröllopsgäster är såklart svårt att veta, men enligt forumtrådar om ämnet på Bröllopstorget och Familjeliv verkar det som att svenskarna tänker i ungefär samma banor. Men självklart väljer vissa att köpa något betydligt dyrare medan andra absolut inte har råd att lägga så mycket pengar på en present.

FORUM: ”Hur mycket ska man betala för bröllopspresent?”

Enligt etikettexperten Mats Danielsson finns det inga regler för hur mycket pengar man ska lägga på en bröllopspresent.

Man kan inte säga att det ska kosta si eller så mycket. Det beror på hur nära man står brudparet och hur mycket man tycker det är rimligt att ge, säger han till Bröllopstorget.

För att slippa eller minska antalet frågor och funderingar kan brudparet skriva ner vad de önskar sig och dela med sig av önskelistan till gästerna. Då får gästerna hjälp på traven och behöver inte grubbla i onödan.

Ja, det är bra om brudparet sätter upp någon form av önskelista, det underlättar för gästen. Och då är det också bra om någon har koll på listan och kan bocka av så att det inte blir dubbelt upp av något.

Det blir allt vanligare att brudpar önskar sig pengar, ett bidrag till festen eller bröllopsresan, i present. Men enligt Mats Danielsson är det inte att rekommendera.

Det skulle aldrig falla mig in att göra så. Om man som brudpar måste be om pengar så tycker jag i stället att man ska sänka ambitionen med bröllopet.

Men om brudparet ändå önskar sig pengar kommer vi tillbaka till frågan: hur mycket ska man ge? Vissa säger att man ska utgå från hur mycket paret lagt på varje kuvert, men Mats Danielsson tycker inte att det har med saken att göra.

FORUM: ”Hur framför man att man vill ha pengar i bröllopspresent?”

Vill man önska sig pengar så brukar jag föreslå att brudparet gör i ordning ett kuvert eller liknande där gästerna kan lämna pengar anonymt så att det inte syns hur mycket de olika gästerna gerAtt begära pengar insatt på ett konto eller liknande säger jag blankt nej till, säger Mats Danielsson.

Vad kan man egentligen förvänta sig om brudpar? Måste gästen ha med en present överhuvudtaget?

Presenten är en lyckönskan, det är inget man kan förvänta sig. Man skulle i princip kunna gå till bröllopet tomhänt, men det är inte heller något som jag rekommenderar.

Att måla en tavla, dreja en kruka eller köpa något på loppis går också bra. Det är tanken som räknas, avslutar etikettexperten Mats Danielsson.

Få det bästa från Bröllopstorget – följ oss på Facebook och Instagram!

Powered by Labrador CMS