Bröllop

Nettikett

Detta är en kortfattad beskrivning av netikett, den etik, moral och policy som råder på Familjeliv och Bröllopstorget, men även andra platser på internet. För att det inte ska bli total kaos i forumen finns det oskrivna regler (seder och bruk) som gäller för att alla ska trivas och känna sig respekterade och bekräftade här.

Detta är en kortfattad beskrivning av netikett, den etik, moral och policy som råder på Familjeliv och Bröllopstorget, men även andra platser på internet. För att det inte ska bli total kaos i forumen finns det oskrivna regler (seder och bruk) som gäller för att alla ska trivas och känna sig respekterade och bekräftade här.

Struntar man i netiketten eller övriga regler får man oftast snabbt reda på det genom andra användare. Netikettens viktigaste punkt är att ta till sig denna information utan förbehåll eller kritik. Alla är vi nya på nätet någon gång och därför är det inte så lätt att veta allt i början. Ignorerar man dessa signaler blir resultatet oftast väldigt negativt för alla inblandade.

Naturligtvis ska man vara den man själv är, men det är viktigt att bete sig som man själv vill bli bemött. Till skillnad mot röst och ansiktsuttryck kan text tolkas på så många olika sätt, det är därför viktigt att vara extra tydlig för att förmedla budskapet på det sätt du menar. Använd de hjälpmedel som finns att tillgå för att få fram ditt budskap på rätt sätt, t.ex. smileys, förkortningar och emfas.

Det du säger i forumen ska aldrig vara något du inte skulle kunna säga till människor du kommer i kontakt med till vardags. Trots att du kanske känner att du får lust att säga något elakt rakt i ansiktet på folk, ska du inte göra det i forumet eftersom det kan vara kränkande och påfluget här likaväl som ute i det vanliga livet, och dessutom kanske är riktat mot någon du inte ens i vanlig bemärkelse känner.

Genom att man är relativt anonym på nätet kan man känna sig frestad att säga något man normalt inte skulle göra, gör inte detta då du förmodligen bryter mot netiketten. Försök att skapa en bra image och använd forumet för att ta till dig matnyttig information och dela med dig av din kunskap. Det är kvalitén på dina inlägg som skapar din image, ingen dömer dig efter hudfärg, vikt, klädsmak eller ålder. Öka kvalitén på dina inlägg genom att välja ord med omsorg, använd inte ord som ”fattar”, ”skit” eller svordomar som kan vara både kränkande för andra och negativa för din image och nätidentitet.

Läs tidigare trådar och bekanta dig med vilka ämnen som finns och vad som gäller i forumen. Tänk på var du postar frågan eller vad du svarar, håll dig helt enkelt till ämnet och huvudfrågan. Det är inte alltid detta är självklart, därför ska man lyssna på vad andra användare säger och ta till sig detta. Seder och bruk skiljer sig mellan olika användare och det är därför nödvändigt att ta seden dit man kommer, då blir man bäst bemött. När nya områden kommer till och det uppstår tveksamheter är det moderatorn eller redaktionen som får tala om vad som gäller.

Om du ser andra användare som gör fel, påpeka detta på ett respektfullt och fint sätt. Internet är en ny och komplicerad miljö för väldigt många och alla har vi varit nybörjare någon gång. Att överreagera eller vara arrogant gör att man själv bryter mot netiketten. Om en användare gör grova övertramp ska redaktionen informeras och om denne inte sköter sig trots ett flertal uppmaningar kan vi besluta att stänga av medlemmen.

Vi vill befrämja en god attityd människor emellan. Tolka inlägg välvilligt och försök att hjälpa andra om du kan. Det är ditt eget ansvar vad du säger och gör i varje enskilt fall. Driv inte en fråga längre och än att du kan ta ansvar för din del i diskussionen efteråt. Känn av den kultur som råder i det sammanhang du är. Har du lätt för att engagera dig känslomässigt eller dras till ytterligheter och handla i affekt, tänk först över ditt inlägg en extra gång innan du skickar iväg det.

Tänk på att många konflikter har sin grund i missförstånd. Tänk också på att skrivet talspråk kan ge ett starkare intryck än vad du kanske tänkte och att hellre be om ursäkt en gång för mycket än en för lite, om du märker att en kommentar från dig sårade någon eller uppfattades på ett sätt du inte menade.

Det är upp till redaktionen att bestämma vad som skall finnas tillgängligt på servrarna. Redaktionen har rätt att stänga av användare som har uppfört sig illa eller på något sätt missbrukat gällande regler, policys eller denna netikett. Det är vanligt förekommande att användare tolkar regler och netikett olika, vid tveksamheter avgör redaktionen från fall till fall vad som gäller.

Powered by Labrador CMS