Bröllop

Hälsopedagogen svarar

Elmina Saksi driver företaget Föräldrafitness. Elmina är utbildad hälsopedagog, legitimerad dietist, licensierad personlig tränare och lärare i idrott och hälsa. Hon är Bröllopstorgets expert och svarar här på medlemmarnas frågor.

Hälsopedagogen Svarar

Elmina Saksi driver företaget Föräldrafitness. Elmina är utbildad hälsopedagog, legitimerad dietist, licensierad personlig tränare och lärare i idrott och hälsa. Hon är Bröllopstorgets expert och svarar här på medlemmarnas frågor.

Hur går jag ner i vikt?
– Du måste hitta den metoden som passar dig och ditt liv. Förenklat handlar det om att äta mindre än vad du gör av med och/eller träna mer. Vissa livsmedel som innehåller mycket protein och fibrer mättar mer och gör det lättare att inte äta för mycket. Det du dricker mättar ofta väldigt dåligt så undvik att dricka alkohol, läsk, saft, mjölk och juice för att släcka törsten.

Vilken diet är bäst?
– Den dieten du kan hålla! Problemet med många dieter är att de inte förändrar livsstilen på sikt. Få människor vill leva sitt liv på pulverdiet. Däremot kan en pulverdiet vara en bra kickstart om man inte fortsätter äta som vanligt efter kuren. Vissa dieter kan innehålla mycket mättat fett som på sikt har ett samband med hjärt- och kärlsjukdomar och därför avråder jag från dem. Om du ska följa en diet, försäkra dig om att du får i dig tillräckligt av alla vitaminer och mineraler. Det är inte helt lätt och kräver planering. Rådfråga en legitimerad dietist för att vara på den säkra sidan.

Går jag upp i vikt av att äta på kvällen?
– Tränar du på kvällen rekommenderar jag alltid att du äter ett litet mål för att musklerna ska kunna återhämta sig på bästa sätt. Ofta är det onödigt med ett större mål på kvällen eftersom du sällan gör av med en massa energi på natten. Men generellt går du inte upp i vikt av kvällsmålen, det handlar om det totala energiintaget på en dag.

Eftersom jag har tung benstomme är det då svårare för mig att gå ned i vikt?
– Det är inte så stor skillnad på vågen på en kraftig benstomme och en tunn, det handlar om cirka ett kilo, så där ligger inte skillnaden i hur svårt eller lätt det är att gå ned i vikt.

Det är tråkigt att träna, måste jag det?
– Om du har som mål att gå ned i vikt blir det mycket enklare, men det finns så klart inga krav att du måste träna för att gå ned i vikt. Träning är beroendeframkallande och ger du det ett par veckor är chansen stor att du kommer fastna. Promenader eller cykelturer till jobb och skola är mitt bästa tips. Du kanske sparar tid men framförallt pengar, miljö och får en bättre hälsa. Ju mer muskler du har desto större blir din fettförbränning i vila, så du gör av med mer kalorier när du sover, en fantastisk biprodukt.

Ska jag sluta med bröd?
– Det finns olika sorters kolhydrater i bröd, sluta med vitt bröd men fortsätt eller lägg till grovt bröd. Läs på innehållsförteckningarna, den ingrediensen som kommer först är den största. Se till att det inte är vetemjöl. Ett bröd kan se mörkt ut, men det kan bero på att det innehåller sirap som färgar det. Välj ett bröd med hela korn och frön, det är fibrer som håller dig mätt länge. Fullkornsknäckebröd är ett bra val, du måste tugga mycket och därför hinner kroppen bli mätt i tid. Vitt plufsigt bröd är lätt att svälja och du kan lätt satta i dig en hel del innan mättnaden slår till.

Vad är det bästa att träna?
– Det du gillar såklart, men ur fettförbränningssynpunkt är det bra att ta ut sig och bli svettig. Varva kondition med styrketräning. Ju mer muskelmassa, desto mer energi gör du av med i vila.

Jag går inte ned i vikt, vad gör jag för fel?
– I ovanliga fall kan det vara något medicinskt, så det är alltid bra att uppsöka sjukvården för att vara på den säkra tiden. Annars skulle jag börja med att skriva upp allt du äter, ibland har man faktiskt inte koll och genom detta tvingas man till att tänka efter. Var så ärlig som möjligt. Ta reda på vad som triggar dig till att äta och när det sker. Lär dig dina fallgropar och förbered dig inför dem. Ha inga godsaker hemma och gå aldrig hungrig till affären. Prata med din partner och försök tillsammans att börja de nya vanorna. Fundera även på hur mycket du rör dig på en dag. Finns det möjlighet att få in mer rörelse i vardagen?

Varför har en del människor lätt att gå ned i vikt/går inte upp lika lätt vikt?
– En trolig förklaring är att vissa människor rör sig mer i vardagen, det handlar inte bara om träning, utan även vardagsmotionen spelar roll. Vissa människor har svårare att sitta still, de talar med yviga rörelser och kan verka rastlösa. De här spontana rörelserna tror man spelar en stor roll! Sedan är det vanligt att smala människor tror att de äter mer än vad de gör och överviktiga personer tror ofta att de äter mindre än vad de egentligen gör.

Finns det något som heter trivselvikt?
– Det verkar som att kroppen själv vet vilken vikt den ska ha och strävar mot att ligga kvar där. Kroppen reglerar våra hungerkänslor och spontanaktivitet rätt bra efter trivselvikten. Men om man inte tränar brukar trivselvikten öka med ett halvt kilo per år bland vuxna människor. Så kroppen anpassas hela tiden efter en ny trivselvikt och ju mer åren går desto fetare blir vi. Hård träning, tre gånger i veckan är botemedlet mot en höjning av trivselvikten. Ju mer fett vi har på kroppen desto sämre fungerar mättnadssignalerna från ett hormon vid namn leptin och en ond cirkel startas.

Är en timmes promenad bättre fettförbränning än en timme i löpspåret?
– Under en promenad gör du procentuellt av med mer fett jämfört med när du springer då du förbränner mer kolhydrater. Men totalt gör du på en timmes löprunda av med mer fett. Dessutom har du en högre efterförbränning av fett efter löpturen.

Ställ en fråga till Elmina Saksi och de andra experterna i forumet:

Powered by Labrador CMS