Bröllop

God upprätthållning

För att det inte ska bli kaos i de interaktiva tjänsterna på Bröllopstorget har vi en aktiv upprätthållning.

Upprätthållningen följer vår etiska policy och anpassade medlemsvillkor för tjänsten.

Hur anmäler jag inlägg som jag anser opassande och vill få bort?
Klicka på STOPP-symbolen i det inlägg du vill anmäla och fyll i det formulär som då kommer upp genom att föreslå åtgärd med en motivering. Din anmälan hamnar då i vårt ärendesystem och du får ett ärendenummer. Om du angett en emailadress får du även en bekräftelse vid anmälan och ett svar med vilka åtgärder som vidtagits. Du behöver inte vara medlem eller inloggad för att anmäla inlägg.

Hur fungerar upprätthållningen?
Vi arbetar efter ett ärendesystem för att styra upp påkallade och anmälda ärenden. När en besökare stöter på inlägg som denne anser vara olämpliga kan dessa anmälas via STOPP-symbolen vid inlägget. Besökaren föreslår i anmälningsformuläret en lämplig åtgärd med en motivering och då placeras ärendet i vårt ärendesystem.

Alla anmälda ärenden i ärendesystemet granskas kontinuerligt av moderatorer och redaktion. En moderator antar ärendet och bifaller eller nekar anmälningen, ändrar ärenderubriceringen eller lämnar över det till huvudmoderatorer/redaktionen för granskning. Den som anmälde inlägget får en bekräftelse på anmälan och information om dess beslut.

Det finns bara två typer av påföljder, tillsägelser och varningar. En tillsägelse får medlemmen som bryter mot medlemsvillkoren men inte gjort det medvetet eller så tydligt. Varning tilldelas medlemmen när det handlar om tydliga villkorsöverträdelser. Flera tillsägelser kan också leda till en varning och flera varningar leder till avstängning och i vissa fall även ytterligare åtgärder.

Vem är moderator och vilka befogenheter har en sådan?
En moderator är en medlem som genom god påvisad nätkännedom och rätt egenskaper blivit utsedd av redaktionen till att hjälpa till och upprätthålla ordningen och ärendesystemet på Bröllopstorget. Moderatorn är utsedd av redaktionen för att hålla ordning på bröllopstorget, vilket innebär att de beslut en moderator fattar eller informerar om måste andra medlemmar följa. Om man som moderator beter sig olämpligt kan redaktionen komma att dra in moderatorstatus.

Moderatorn ska även kunna gå in och styra upp en tråd som håller på att spåra ur, utan att någon direkt brutit mot några regler. Ett vänligt påpekande/tillrättavisande med hänvisning till sin moderatorstatus är brukligt.

Moderatorn får naturligtvis medverka med egna åsikter och engagera sig som vanliga medlemmar i frågor och ämnen, men får inte utnyttja sin ställning för att diskvalificera andra. Moderatorn har inga möjligheter att granska enskilda medlemmars uppgifter, tidigare förseelser eller andra tekniska uppgifter som redaktionen tillgår och har i övrigt samma funktioner som andra vanliga medlemmar.

Moderatorns roll och ansvar
Moderatoruppdraget innefattar att upprätthålla ärendesystemet, stoppa ”pajkastningar”, vara lyhörd på medlemmars anmälningar/påkallande av uppmärksamhet, beta-testa nya funktioner och helt enkelt vara experten och hjälpen för de interaktiva tjänsternas upprätthållning. En moderator hålls inte ensam ansvarig för enskilda beslut i ett ärende och har inga skyldigheter att mot medlemmar försvara eller bemöta kritik på grund av beslutet. Medlemmar kan alltid få en andra principiell granskning av ett ärende genom en överklagan till redaktionen. Diskussioner om enskilda ärenden i forumet ska utan undantag plockas bort och leda till tillsägelse, det är moderatorns ansvar att hålla forumet rent från sådant.

Då en moderator oftast inte har någon koppling till ett ärende som denne beslutar om är det respektlöst att öppet kritisera dennes beslut. Moderatorn är manad att anta ärenden och antingen bifalla eller neka dom. Ett beslut innebär i princip alltid en missnöjd individ, antingen medlemmen som skrev inlägget eller anmälaren vars ärende nekas. Moderatorn arbetar ideellt för medlemmarnas och Bröllopstorgets bästa. Redaktionen kommer därför att agera mer kraftfullt mot de medlemmar som medvetet trotsar, motverkar eller struntar i en moderators påpekande.

Motsätta sig beslut eller öppet kritisera en moderator
Att öppet motsätta sig moderatorns påpekande, tillsägelse eller varning anses trotsigt och leder till att medlemmen får en varning, all sådant motsättande/kritik/överklagan ska göras direkt till redaktionen. Se överklagande här nedan. Kritik som framförs ”öppet” mot en moderator pga av något agerande anses respektlöst och kränkande och strider därför både mot medlemsvillkoren och denna upprätthållningspolicy. ”Öppet” innebär alla interaktiva tjänster där andra kan ta del av informationen, t.ex. foruminlägg, gästböcker, dagböcker, presentation etc.

Powered by Labrador CMS