• Svar på tråden Fråga prästerna 2
  • MrsNorell2b

    Hejsan Prästerna!

    Tack för att ni svarar på frågor från oss vetgiriga.

    Jag har frågat förut om psalmer kring hösten. Nu är det så att jag tycker hemskt mycket om "härlig är jorden". Är detta en begravningspsalm eller spelas den bara hemskt ofta i de sammanhangen? vill ju inte att folk ska uppfatta vår vigsel som en begravning. Jag tycker själv att den är hoppfull och vacker (psalmen alltså, ja vigseln också för den delen :).

    Min andra fråga är om det fortfarande är kutym att bjuda prästen till festen och hur man gör detta isf. Tycker mest att detta känns lite pinsamt.

    Mvh

  • 080315

    Jag tänkte höra med vår präst om det är okej att byta ut "tills döden skiljer oss åt" till "nu och för alltid". Jag hörde det på ett annat bröllop jag var på och tyckte det var vackert. Är det en formulering som en enskild präst kan neka?

  • 2008-08-09

    Hej
    Jag har 2 frågor:

    -När går prästen in i kyrkan? Min karl och hans bestman kommer att gå in en stund före mig och tärnan, går prästen då in samtidigt som dem??

    -När prästen ska säga "tager du....osv." Säger han/hon då:
    Förnamn,andranamn och efternamn.
    Förnamn och efternamn
    Bara förnamn ??

  • Kjell Präst

    Caflish: Det du frågar om är två moment i vigselgudstjänsten, dels "frågorna" (Inför Gud och i denna församlings närvaro frågar jag dig NN, vill du ta NN till din hustru/man och älska henne/honom i nöd och lust), dels "löftena" (Jag NN tar dig NN nu till min hustru/man etc). Båda momenten måste ingå, så -nej, man kan inte bara få säga "ja". Beträffande solist så finns det i handboken ingen anvisning för när denne/a ska sjunga så det får man komma överens med prästen om.

    MrsNorell2b: Nej, egentligen är inte "Härlig är jorden" en begravningspsalm, men den förekommer ändå i säkert 98% av alla begravningar. Eftersom många går i kyrkan enbart vid vigslar och begravningar så finns det tyvärr en risk för att många skulle reagera negativt på just den psalmen. Det betyder förstås inte att ni inte kan ha den om ni vill, men var beredda på reaktioner.
    När det gäller att bjuda in prästen på festen så är det INTE kutym, skulle jag säga. Och jag tror dessutom att de flesta präster tackar nej till en eventuell inbjudan eftersom ett "ja tack" skulle innebära att flera timmar av deras fritid skulle gå åt till att sitta på en middag med totalt obekanta människor - och roligare kan man ha

    080315: Din formulering är nog ett gränsfall, man får till exempel inte byta ut "tills döden skiljer oss åt" mot "i evighet" och "nu och för alltid" är ju bra nära detta. Och slutligen är det ju alltid prästen som bestämmer utformningen av gudstjänsten så ja, en enskild präst kan neka er den formuleringen. Därmed inte sagt att han/hon nödvändigtvis gör det, men han/hon KAN.

    2008-08-09: Vi präster gör olika. Jag går alltid in tillsammans med brudparet, andra står vid altaret redan när gudstjänsten börjar. Beträffande dina andra fråga så rör det sig till att börja med om två skilda moment i gudstjänsten (se mitt svar till Caflish). Ett där prästen ensam säger namnen (frågorna), ett där också brudparet säger namnen (löftena). I inget fall används bara förnamnen. Om man däremot använder andranamnet varierar nog från präst till präst. För - och efternamn ska i alla fall vara med. För övrigt finns, som jag nämnt tidigare, ingenstans i vigselritualet orden "Tager du" men denna åldriga formulering sitter djupt i folksjälen...

  • Emkalo

    Jag har en till fråga ang namn. Jag har ett problem med det här, men jag tror det lätt kan lösas. Mina nära och kära känner mig vid två olika namn nämligen. Ponera att jag heter Anna MARIA (tilltalsnamn) Andersson. :) Jag heter egentligen ngt annat :) Men men, De allra flesta säger Anna till mig, minst 85% av de som ska närvara vid vigseln. På inbjudan har vi Anna som namn. Om prästen vi använder endast säger för- och efternamn - kanske man kan förhandla med prästen att i så fall säga Anna Andersson (istället för Maria Andersson)? Min blivnde make kallar mig Anna så det känns lite konstigt att han ska säga Maria helt plötsligt. Tror du dte funkar?

  • Nessan

    Inlägg i diskussionen om löftena:

    Vår pastor lät oss välja mellan "tills döden skiljer oss åt" och "till livets slut". Om man tycker det är olustigt att döden nämns kanske den senare kan vara ett alternativ?

  • Kjell Präst

    Emkalo: Ja, det funkar! Jag kan heller inte tänka mig annat än att prästen, om ni särskilt vill det, säger både förstanamn och andranamn.

  • tågjäntan

    När vi gifte oss sa vi både första och andranamnet. Jag minns inte om det var något vi diskuterade om. Samtidigt så tror jag att det på många vigslar jag varit på där de sagt alla förnamn plus efternamnet.
    Funderingarna när vi samtalade med prästen handlade om att min man en månad innan hade bytt till ett släktnamn och de flesta kände honom som "svensson". Prästen kom fram till att han första gången sa Pelle Svennson numer X-myr.

Svar på tråden Fråga prästerna 2