• Lennarts Fru

    Varför?

    När en man och en kvinna gifter sig så säger man att man ingått ett "äktenskap" men om två likkönade gifter sig så har man ingått ett "partnerskap" Min fråga är nu, VARFÖR? Varför ska de heta olika när innebörden av det är samma sak? Ett giftemål handlar precis lika mycket om kärlek och de som finns emellan två människor oavsett om de är likkönade eller inte så varför ska de heta olika, äktenskap som äktenskap. Jag tycker de är moraliskt fel mot en "annan" folkgrupp att dom inte ska få gå under samma benämning när de gäller giftemål. Bara en tanke som slagit mig rätt ofta.

  • Svar på tråden Varför?
  • Hammerman

    lillabruden skrev 2008-11-20 23:40:23 följande:


    appropå konstigheter....läste en nyhet för ett bra tag sen om något arabland där dem har en lag som säger att om en man våldtar så måste han gifta sig med sitt offer.
    5 Mos 22:28

    Om en man träffar en orörd flicka som inte är trolovad och förgriper sig på henne och de ertappas när han ligger med henne,

    5 Mos 22:29

    skall mannen som låg med henne ge femtio siklar silver till flickans far. Han skall sedan gifta sig med henne, eftersom han har lägrat henne, och får inte skilja sig från henne så länge han lever.

    Gud bryr sig sannerligen om våldtäktsoffer!
  • Lennarts Fru

    ja, men kul ens för flickan att för resten av sitt liv leva med den man som trampat så på hennes själ coh halvt tagit hennes hjärta och själ ifrån henne genom att förnedra henne ! FYFAN !


    Hammerman1 skrev 2008-11-20 23:49:18 följande:
    lillabruden skrev 2008-11-20 23:40:23 följande:
    5 Mos 22:28Om en man träffar en orörd flicka som inte är trolovad och förgriper sig på henne och de ertappas när han ligger med henne,5 Mos 22:29skall mannen som låg med henne ge femtio siklar silver till flickans far. Han skall sedan gifta sig med henne, eftersom han har lägrat henne, och får inte skilja sig från henne så länge han lever.Gud bryr sig sannerligen om våldtäktsoffer!
  • Bumlis

    Omodern eller inte - en sanning blir inte mindre sann bara för att man inte fattar den.


    lillabruden skrev 2008-11-20 23:48:27 följande:
    Bibeln är som sagt, omodern.
  • Duchess

    Jag har ingen orsak att ursäkta det som står, däremot förklara en del.

    En kvinna som blivit våldtagen har i många kulturer ansetts "förbrukad", och hade ingen chans att bli gift. Och giftemålet handlade på den tiden primärt om försörjning. Att värna om försörjningen för en våldtagen kvinna kan ställas emot möjligheten att förbli ogift och tvingas tigga ihop till sin försörjning.


    Hammerman1 skrev 2008-11-20 23:49:18 följande:
    lillabruden skrev 2008-11-20 23:40:23 följande:
    5 Mos 22:28 Om en man träffar en orörd flicka som inte är trolovad och förgriper sig på henne och de ertappas när han ligger med henne,5 Mos 22:29skall mannen som låg med henne ge femtio siklar silver till flickans far. Han skall sedan gifta sig med henne, eftersom han har lägrat henne, och får inte skilja sig från henne så länge han lever.Gud bryr sig sannerligen om våldtäktsoffer!
  • Hammerman

    Lennarts Fru skrev 2008-11-20 23:51:07 följande:


    ja, men kul ens för flickan att för resten av sitt liv leva med den man som trampat så på hennes själ coh halvt tagit hennes hjärta och själ ifrån henne genom att förnedra henne ! FYFAN !
    Den vanliga invändningen har jag för mig brukar vara att kvinnan knappast hade haft någon chans till giftermål och därmed en tryggad försörjning ifall hon inte var oskuld, men det är lite av ett cirkelresonemang. Besattenheten av kvinnlig oskuldhet har ju biblisk grund även det och är ju isåfall det som skapar själva felet.
  • Duchess

    Var hittar du stöd för att kvinnlig oskuld har någon direkt koppling till Bibeln? Även i samhällen med andra religioner är kvinnans oskuld något centralt.


    Hammerman1 skrev 2008-11-20 23:53:45 följande:
    Lennarts Fru skrev 2008-11-20 23:51:07 följande:Den vanliga invändningen har jag för mig brukar vara att kvinnan knappast hade haft någon chans till giftermål och därmed en tryggad försörjning ifall hon inte var oskuld, men det är lite av ett cirkelresonemang. Besattenheten av kvinnlig oskuldhet har ju biblisk grund även det och är ju isåfall det som skapar själva felet.
  • Emp

    Nu är det ju inte bara bibeln som är omodern, ganska viktigt att komma ihåg tycker jag. Det är väl snarare så att människor är omoderna, oavsett religionstillhörighet eller inte.

    Man brukar prata om hedersrelaterat våld och mord, vilket INTE är ett religiöst påhitt utan en kulturell sak som har hämtat värderingarna från religion, och det finns i alla kulturer oavsett om man vill tro det eller inte. Det finns väldigt många hbt-ungdomar (som är jättesvenska med jättesvenska föräldrar) som blir misshandlade, utkastade och mordhotade om de inte "lägger av" med sin läggning. Det är kanske mer sinnessjukt än att vi inte har könsneutrala äktenskap. Det visar vilket omodernt och förlegat samhälle Sverige faktiskt är i vissa frågor.

    Och ska man dra det till sin spets så har vi faktiskt en lagstiftning i Sverige som säger att om man mördat någon på grund av dennes sexuella läggning är det ett hatbrott och mördaren ska få ett strängare straff. Men det är faktiskt så att denna straffsskärpningsregel används mycket, mycket sällan när det kommer till homofobiska hatbrott. Så rättsväsendet skiter fullständigt i gällande lagar som finns i Sverige. Så jag anser att det är svensken är omodern och inte något hopkok till bok som är skriven av den ständigt syndande och icke-ofelbare människan.

  • Hammerman

    Duchess skrev 2008-11-20 23:55:50 följande:


    Var hittar du stöd för att kvinnlig oskuld har någon direkt koppling till Bibeln? Även i samhällen med andra religioner är kvinnans oskuld något centralt.
    5 Mos 22:13

    Om en man gifter sig med en kvinna och efter att ha varit tillsammans med henne inte vill ha henne längre

    5 Mos 22:14

    utan kommer med beskyllningar som ger henne dåligt rykte: "Jag har gift mig med denna kvinna, men när jag låg med henne upptäckte jag att hon inte var oskuld",

    5 Mos 22:15

    då skall flickans far och mor gå till stadens äldste i stadsporten med beviset på att flickan var oskuld.

    5 Mos 22:16

    Flickans far skall säga till de äldste: "Jag gav min dotter till hustru åt denne man, men han vill inte ha henne längre,

    5 Mos 22:17

    och nu kommer han med beskyllningar och påstår sig ha upptäckt att min dotter inte var oskuld. Men här är beviset på att hon var oskuld." De skall breda ut tyget inför stadens äldste,

    5 Mos 22:18

    och de äldste skall gripa mannen och straffa honom

    5 Mos 22:19

    och ålägga honom att betala hundra siklar silver som tillfaller flickans far, eftersom mannen har förtalat en israelitisk jungfru. Hon skall förbli hans hustru, och han får inte skilja sig från henne så länge han lever.

    5 Mos 22:20

    Men om anklagelsen är riktig och det inte finns något bevis på att flickan var oskuld,

    5 Mos 22:21

    skall flickan hämtas ut från sin fars hus, och utanför dörren skall männen i staden stena henne till döds, eftersom hon genom att hora i sin fars hus har gjort vad som är en vettlöshet i Israel. Du skall utrota det onda ur folket.
  • lillabruden

    Hammerman1, kan bara säga en sak, ÄCKLIGT! Det grundar sig ju i då-tidens syn på sex och att det resulterade i graviditeter osv. Tänk så många flickors liv som blir förstörda av våldtäktsSVIN och om då också en bibel står på deras sida! Jag kokar av ilska!!!
    Varför kan man inte straffa mannen istället?!!! 'Våldta och få en fru' är ju budskapet!! ÄCKLIGT!

    Bumlis, klart att det är så. Men tycker inte man ska följa en bibel till punkt och prickar oavsett. Allting i denna värld är full med defekter, så även en bibel. Varför ska man följa den till punkt och prickar 'bara' för att den heter Bibel och är skriven av 'Gud'?

    Går man på djupet så vill jag säga Vad är Gud?!!? För mig finns ingen gud, med det existerar gudomliga saker, som t.ex kärlek, födsel osv. Men det är för helvete inte gudomligt med tvångsäktenskap, tvångsaborter och allt annat som biblen står för!

Svar på tråden Varför?