• Lennarts Fru

    Varför?

    När en man och en kvinna gifter sig så säger man att man ingått ett "äktenskap" men om två likkönade gifter sig så har man ingått ett "partnerskap" Min fråga är nu, VARFÖR? Varför ska de heta olika när innebörden av det är samma sak? Ett giftemål handlar precis lika mycket om kärlek och de som finns emellan två människor oavsett om de är likkönade eller inte så varför ska de heta olika, äktenskap som äktenskap. Jag tycker de är moraliskt fel mot en "annan" folkgrupp att dom inte ska få gå under samma benämning när de gäller giftemål. Bara en tanke som slagit mig rätt ofta.

  • Svar på tråden Varför?
  • MolsonCanadian

    Svenska kyrkan säger inte att homosexuella får vigas i kyrkan. Jag tror att det är ganska många präster som inte vill viga homosexuella. Däremot är det ganska många politiker i Svenska kyrkan som vill annat. Det är också något man bör skilja mellan.


    JustMeAndMyLove skrev 2008-11-26 16:07:42 följande:
    Ja jag håller med.Frågan var ju egentligen att vissa präster inte vill viga homsoexuella.Ja tycker de ska ha en rätt att avstå även om Svesnka kyrkan säger att homosexuella får viga sig i kyrkan...Individen måste få vara viktig i ett stort samfund....
  • JustMeAndMyLove

    Nej asså de får ju inte äns om de vill.
    Men svenska kyrkan gör ingen annan skillnad på homosexuella kristna och hetrosexuella kristna.


    MolsonCanadian skrev 2008-11-26 16:40:00 följande:
    Svenska kyrkan säger inte att homosexuella får vigas i kyrkan. Jag tror att det är ganska många präster som inte vill viga homosexuella. Däremot är det ganska många politiker i Svenska kyrkan som vill annat. Det är också något man bör skilja mellan.
  • JustMeAndMyLove

    Kristendommen är inte nödvändigtvis anti-homo.

    Den talar för all kärlek. Det är en tolkningsfråga. Ingen ber Svenska kyrkan ändra nått alls efter som de redan gjort det..... Vart vill du komma med baptistgrejen?


    MolsonCanadian skrev 2008-11-26 16:37:31 följande:
    Jag ifrågasätter inte att det finns. Vad jag säger är att det går att ifrågasätta om de delar kyrkans tro, vilket bevisligen görs. Det låter väl utmärkt att starta ett eget trossamfund. Det är liksom grunden till att det finns så många trossamfund - att man inte håller med om den rådande trosuppfattningen. Det är fortfarande äktenskap vi talar om. Att homosexuella inte får ingå äktenskap i kyrkan betyder inte att de inte är välkomna till kyrkan. Deras tro bygger väl inte på "rätten" att ingå äktenskap?Tycker du förresten att jag få baptistkyrkan att ändra sig så att jag kan få vara medlem där?
  • MolsonCanadian

    Nej, och jag får inte bli fullvärdig medlem i baptistkyrkan, även om det säkert finns människor i baptistkyrkan som tycker att jag borde få bli det.

    Att inte få ingå äktenskap är inte detsamma som att inte vara välkommen i kyrkan. Vissa


    JustMeAndMyLove skrev 2008-11-26 16:43:21 följande:
    Nej asså de får ju inte äns om de vill.Men svenska kyrkan gör ingen annan skillnad på homosexuella kristna och hetrosexuella kristna.
  • MolsonCanadian

    Det har jag heller inte sagt, även om jag förstår att du har behov av att trycka in mig i en kategori så du kan få grepp om mig. Vad jag har sagt är att det givetvis går att ifrågasätta om homosexuella delar Svenska kyrkans kristna tro. Precis som en rad andra trossamfund ifrågasätter att homosexualitet går att kombinera med kristen tro.

    Vad jag vill komma med baptistgrejen är att jag må dela tron på Jesus med baptister, men eftersom jag "fallerar" på en punkt hos baptistkyrkan så kommer jag aldrig bli fullvärdig medlem i baptistkyrkan. Så är det. Det är inget att gråta över. Det är bara att hitta ett samfund där jag kan vara fullvärdig medlem. Precis samma gäller för kristna homosexuella om de känner att det att de inte får ingå äktenskap är viktigare än den kristna tron i övrigt.


    JustMeAndMyLove skrev 2008-11-26 16:44:41 följande:
    Kristendommen är inte nödvändigtvis anti-homo.Den talar för all kärlek. Det är en tolkningsfråga. Ingen ber Svenska kyrkan ändra nått alls efter som de redan gjort det..... Vart vill du komma med baptistgrejen?
  • lillabruden

    irrelevant? Det är inte mitt påhitt att Katolska Kyrkan styrs från Vatikanen och Svenska Kyrkan är protestantisk, inte katolsk.
    Får känslan av att vi har missat varandra nånstans i debatten.....


    MolsonCanadian skrev 2008-11-26 15:27:28 följande:
    Det är fullständigt irrelevant. Svenska kyrkans tro ska bestämmas av Svenska kyrkan. Svenska kyrkan är fortfarande ett trossamfund - inte Folkets hus.
  • lillabruden

    Homosexuella har ju inget val inom kyrkan...därav tråden


    MolsonCanadian skrev 2008-11-26 15:41:20 följande:
    Återigen, du måste skilja mellan att stå utanför kyrkan och att inte ingå äktenskap i kyrkan. Det är två skilda saker.
  • JustMeAndMyLove

    Jag har tappat greppet om diskussionen totalt.
    Jag vet bara att Svenska kyrkan accepterar homosexuella medlemmar vilket är bra.
    Och att jag tycker stat och kyrka ska hållas isär. Där tror jag alla höll med.
    Och att jag tycker man ska ta hänsyn till individer innom Svenska kyrkan ( så som präster) och inte påtvinga dem att viga homosexuella OM så skulle bli fallet.

    Sen har jag nog inget mer att tillägga än så faktiskt

  • passionsblomman

    Eh... Att vara Homosexuell är ju vare sig en tro, åsikt eller politisk ståndpunkt.

    Det är väl det som är grejen, att delar man den tro som ett samfund står för, bör man väl rimligtvis få vara fullvärdig medlem.

    Sedan måste ju som sagt var lagen likställa samkönade förhållanden för att det ska bli någon mening med deet hela rent juridiskt.

    Där verkar det ju som att vi är på väg mot att det blir staten som får vigselrätten juridiskt, och sedan blir trosinriktade ritualer och gudstjänster en ytterligare bekräftelse för ens förhållande inför den gud man bekänner sig till och med den församling man vill tilhöra.

    Var människorna i de olika samfunden verkligen står i frågan om homosexuella äktenskap, diskueras nog rätt friskt både här och var. Tider föraändras. Långsamt.

  • ElinPierre

    Har inte läst ett enda inlägg förutom TS och vill bara säga att jag tycker dagens Sverige är sanslöst föråldrat.. Vad är det för skillnad nu mot för ett antal år sedan när homosexuella ansågs sjuka?? Sverige gör fortfarande skillnad på oss människor, vilket ger de männsikorna som vill automatiskt "rätt" att håna och utsätta homosexuella för brott och mobbing..

    Nej för f-n Sverige- Nu är det dags att rycka upp sig, modernisera lite och slänga ut denna hemska uråldriga lag som säger att vi alla inte är lika värda.

    Trodde vi hade fastslagit det för länge sen..

    Detta är en fråga som gör mig väldigt upprörd iom att jag har många vänner som är homo/bisexuella, och jag ser ju och hör vad och hur folk tänker om dem.. Sanslöst att vi är så vidrigt ålderdomliga!

Svar på tråden Varför?