• Telis

    Livets stora och små frågor

    En gång för länge sen undrade FruLlan hur man visste att man var gravid, tiden mellan ägglossning och mens kändes evighetslång och otålig som FruLlan är så ville hon veta med en gång om det funkat. Nu, nästan tre (!) år senare, vet vi att svaret är att man inte vet. Illamående och nästäppa kan vara symptom på att man är gravid. Eller inbillingssjuk. Eller förkyld.

    Vissa av oss är nu inne på sina tredje barn och andra kämpar fortfarande för att få till ettan. Men det vi har gemensamt är att vi alla är otroligt smarta, genomsympatiska, empatiska och ödmjuka.

    Under tiden har vi blivit experter på ÄL, BIM och BOM, IVF, ICSI, FET, VUL och RUL, NUPP och KUB. Men vi är också experter på hur man får bygglov, hur man googlar efter en brun puff i skinn, svenska språket, spinning, bästa fiket i Göteborg, vad man äter till champagne, hur man gör toalettpapper och hur man lägger upp en långdistanslöpning. Och mycket mycket mera.

    Inga samtalsämnen är för stora eller för små för oss!

    Förra tråden: www.brollopstorget.se/Forum-5-21/m3256634.html

  • Svar på tråden Livets stora och små frågor
  • Tinga

    Sweet - funkar din sweet-hotmail? När jag skickade till din jobbmail fick jag nämligen felmeddelande.

    Snaily - kram! Det blir självklart extra tungt med ens egen "ogravidhet" när man träffar andra som är gravida.

    Piggelin - champagne kan man ju inte tacka nej till! Haha, om någon hade en bild av mig som seriös löpare är den väl borta nu. Jag får väl satsa på champagnegalopp, helt enkelt.

  • fru AM

    Här är jag väl ensam denna sena timma ...
    En insikt drabbade mig med stor kraft nyss (när jag såg reklamfilm för ägglossningstester på tv): att jag gjort mitt i vänta-barn-branschen nu. Jag har fått de barn jag har velat ha - ett faktum vilket jag givetvis är ytterst tacksam och ödmjuk inför - men nu blir det inte fler. Inga fler ÄL-jakter, eller känna-efter-symptom-vändor, inga fler sparkar i magen, inga fler ultraljud med bebistitt, inga mer ...

    Men visst - jag har fullt upp just nu, med Hektor som visserligen är en rätt lättskött och behaglig lite herre men också med hela två/tre)barncirkusen inkluderad, just nu med en sjuk Livia som varit hemma en vecka från dagis och vägrar ta sin medicin och därmed kommer vara hemma ännu längre, en make som är lika trött som jag (och förkyld nu också, smittad av Livia - vilket vi alla är mer eller mindre, även Hektor).

    Just nu sover vi i olika rum, jag och mannen; han med Livia i sovrummet och jag med Hektor i gästrummet - för att inte störa varandra alltför mycket och för att alla ska få sova så mycket som möjligt. Praktiskt, ja - tråkigt, ja. Som en öken.

    Det här kanske är en del av min allmänna 40-årskris men ett stadium i livet (som varade ganska länge) är nu passerat. Babyverkstaden har klappat igen. Och det känns lite sorgligt.

    Jag önskar verkligen att alla ni som vill få till den där lilla bebisen lyckas - att ni får uppleva graviditeter eller att bli förälder på annat sätt. Det är ju helhäftigt. I vissa stunder tröttande men ofrånkomligt helhäftigt.

    Puss & Kram & gonatt

  • sweetstreet

    Å AM jag blev helt rörd när jag läste ditt inlägg....

    och du att inte sova i samma sovrum ja... hm, det har vi inte gjort på läääänge.
    Det är varannan natt i sovrummet med lilltjejen och varannan på soffan som gäller för oss. För att få så mycket sömn som mäöjligt. inte särksilt kul nej, men det är ändå värt att få sova.'
    Igårkväll hade vi ändå riktigt härliga aktiviteter för oss i soffan ändå...hahaha!

    Tinga,vad konstigt att min jobbmail inte fungerar??!
    Men min sweetmail fungerar så skicka mailet dit annars.

    Telis, ang detta med mus och människa. Självklart kan man ine överföra alllt från mus till människa men i många fall är det väldigt lika.
    Och jo du har rätt i att vi även KAN forska på humant material, men det är ytterst begränsat. Många vill inte donera till forskning. Och även om de gör detta så handlar det i alla fallen om blastocyster som inte är tillräckligt bra kvalitet för att användas klinsikt. För om de vore det skulle de frysas ned inför framtiden om de inte användes direkt.
    Så för att kunna studera även helt normala blastocyster av god kvalitet används möss.
    Så ja, summa summarum är väl att det ä'r en balansgång detta med vilka resultat man kan få fram med forskning av musmodeller och dess relevans för oss människor, och detta att man faktiskt inte kan "tillverka" humana embryon enbart för forskningssyfte. man får därför försöka pussla med det man har....

  • sweetstreet

    Koko,'det är sjukt mycket kemikalier i vår omgivning som verkligen är skadliga för oss. Särksilt vad gäller hormoner och den typen av korppsegna ämnen.
    En av de största bovarna är ju alla östrogenliknande ämnne som finns i våra vatten. från t ex p-pilleranvänding och annat. Detta är ngt som man ännu ej kanb rena från avloppsvattnet så det kissas ut i mängder och gör att många djur drabbas. Man har sett att många hanar får fel på sina könsorgan. De utvecklas inte som de ska eller så sker något i vuxet stadium. Dettta kan göra att de inte kan fortplanta sig eftersom det plötsligt finns nästan enbart honor....

    Även människans spermakvalitet har ju faktiskt sjunkit också sedan man började kolla den för många år sedan. Lite läskigt.

  • sweetstreet

    Men FAN vad det tjuter här nudå!!!!
    Sirener sirener sirener!!!
    Poliser o ambulanser!
    undrar vad som hänt?!?!?!?!?!???????

    tydligenv ar det massor med poliser utanför FN sa maken. men nu låter det som värsta deckarserien utanför fönstret på gatan nedanför!!!!!
    hm, kasnke ska kolla nyheterna...?

    Puss på er!

  • nennesjuttioåtta

    hej hej!
    Tack för alla grattis, även om det är långtifrån över/klappat och klart/saken är biff. Vi var så glada när vi gick därifrån, även om jag hoppades på att det kanske skulle vara 6-8 st blåsor men vi hade ändå sagt att bara det är NÅGONTING på gång så får vi vara nöjda. För som en väldigt vis person sa - första gången är en testomgång.

    Jepp, på måndag är det ÄP, det blev framflyttat en dag, de är nog lite oroliga att jag ska bli överstimulerad. Jag med. Men just nu känns det bra, fast det känns ingenting i magen idag.
    Ikväll är sista puregonsprutan och i morgon den läskiga ovitrelle-sprutan med stoppnålen. Men nu är j ag beredd på att det kommer säga Plopp!

    Jag har inte hunnit läsa ikapp, igår vad VDn här hela dagen och jag har jättemycket att göra på jobbet (yeiii) och kvällarna går åt till kattomhändertagande - guuuud vad jag har dåligt samvete för att hon är ensam hela dagarna - men vi hade tänkt ta en kull från henne så vi ska ju ha två sen. Men nu är hon nog väldigt ensam.

    Fan, insåg precis att jag glömde soppåsen och hennes soppåse från bajslådan på köksgolvet hemma. Kommer ju lukta rövhål när jag kommer hem! FUCK!

  • nennesjuttioåtta

    AM
    åååh vad jag blev rörd av ditt inlägg! Förstår att det känns lite tomt! KRAAM!

    Sweetie
    hejj din pajsare! Hälsa äpplet och familjen!!

  • FruCicci

    Vilket fint inlägg AM, det värmde att läsa så här på morgonen!
    Väl valda ord!

    Nenne, grattade aldrig igår, men gör det nu Vad positivt det verkar än så länge...

    Har skummat lite och såg att ni diskuterade att det var fara för min bebis och att det var därför jag blev sjukskriven, ska bara säga (eftersom jag inte fick möjligheten igår) att så var det verkligen inte!
    Jag blev först sjuksriven till 50% och bad om 100% själv. Anledningen var att tappen på mig var påverkad, men inte så mycket som med Victor, den var 3 cm, och det är normalt säger de att den ligger mellan 3-5,5 cm, så den var lite iunderkant.
    Det har aldrig varit tal om att detta barnet har varit på väg ut, som det var med Victor. Då dök nämligen SF kurvan kraftigt och det var andra komplikationer, men de ville bara att jag skulle för min egen del ta det lite lugnare (vilket ni vet jag gör lättast på jobbet) och inte missa att jag hade lite sammandragningar.
    Redan i vecka 34-35 sa de att den bebis var klar, tror jag skrev det i tråden. I går var jag hos BM och den är så pass klar att de tom har bokat in tillväxt UL för att vi ska kolla så jag inte ffår en för STOR bebis om den inte kommer inom denna veckan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Helt sjukt! Alla som tycker jag är å liten!!!!!
    Det som diskuterade var bla vad för smärtlindring jag ska ta om barnet r stort, eftersom V sök ut utan... osv osv....
    Bricanyl åt jag aldrig denna gången för jag har inte haft några sammandragningar, men i går sa de att jag inte fick ta dessa för det är bättre om barnet kommer
    Hjärtljuden var förra 2 ggr 150/156, nu nere på 132 igen, så jag ger upp, tror inte heller på det där längre
    Hur som, märklig vändning....

  • muggles

    AM: förstår att det är lite sorgligt och nostalgiskt - det är det väl alltid när ngt är ofrånkomligen över? Även om man har velat att det ska vara över, så när det väl är det, så blir får man lite "separationsångest". Jag har känt så många ggr.

    Piggelin: ja jag skulle inte heller velat bo där men den var lite fräck. Makens kommentar: Moa skulle ha älskat stället pga alla trapporna! Det var rätt fräckt sätt de hade gjort trappsidor med - med typ tvättställningslinor.
    Nä somnade inte under filmen men efter 2h tittade jag faktiskt på klockan

    Telis: fick lite ångest efter att jag ställde min fråga igår men blev lite orolig att du sett några spots... Nu ska jag vara tyst.

    Sweet: så otroligt intressant jobb du har! En undran: varför forskar man inte mer på celler från gris? Säger man inte att gris och människa är väldigt lika (när det gäller organ iaf)?

    Jag började dagen med ett spinningpass kl 07 piiiip! Duktig flicka

    Men har sett den röda ladyn sjunga tyvärr (redan, trodde BIM var på mån). Hoppas jag har lurat hit tanten nu då så ni andra slipper henne.

Svar på tråden Livets stora och små frågor