• Äldre 25 Nov 05:32
    10872 visningar
    23 svar
    23
    10872

    Fruntimmret har blivit TOKIG!

    Påtvingad en förlovning och visst allt för henne för att jag älskar henne.
    (påtvingad som i jag älskar dig ändå och vill leva med dig resten av livet utan bröllop, men ändå får ett frieri och kunde inte med att säga nej)

    Nu börjar planerna för bröllopet och min fästmö har blivit helt galen.

    Pengar! Som bara är papper men styr och besitter en viktig roll i våra liv.
    Pengar! Kostar det att både förlova sig och gifta sig. Förlovningen var hyfsat billig om man jämför med vissa skräckexempel här på forumet.

    Förlovning endast: 15 000kr
    Bröllop endast: 150 000kr

    Det är väl inte så farligt tänker säkert de flesta människorna som läser detta men har ni ens funderat på hur idiotiskt det är att lägga mellan 100- 200 000kr på en enda dag? Och nej smekmånaden var visst ej inräknad för det måste vara ett lyxigt hotell på en lyxig ö som man aldrig har hört talas om som kostar lika mycket som 3 semestrar utomlands med hela familjen. Jo jag tycker att det låter väldigt absurt att jobba i flera år bara för att ha råd med en enda fest på en dag för att kunna skryta om hur flashigt ens bröllop var?
    "Vi kan alltid ta lån" sa hon. Låna pengar för att gifta sig? HALLÅ!!! jag ringer lyxfällan nu och anmäler dig dit! sa jag till henne.

    Min sambo och jag har levt ihop i flera år och har alltid kommit bra överens, men just nu har inte hon kunnat behärska sig och blir arg när jag tycker att det är lite att ta i att bjuda vissa som vi knappt känner. "jag vill ha ett stort och flashigt bröllop ju" säger hon. Vi har börjat bråka väldigt mycket just om bröllopet och jag tycker att det är väldigt jobbigt.

    Jag har alltid insisterat på att jag älskar henne vare sig hon har en ring på fingret eller inte. Men ska vi vara tvingade av någon sociallag som bestämmer att alla som älskar varandra måste lägga ut en nedrans massa pengar på ett bröllop.

    Vi är inte fattiga men inte rika. Vi har två barn och kommer alltid bra överens.
    Men är det bara jag som tycker att det är nästan lite hypat att lägga 100 000kr på ett bröllop? Någon kommer säkert att svara jo men det kostar så mycket att gifta sig. Och då svarar jag redan nu att nej det behöver det inte göra.

    Lokalerna som man tittar på kostar 10 000kr+ Ja vi har sett alternativ på 50 000kr+ för att man skall få dricka där. Vad är det man betalar för? (Vänta lite älskling jag skall bara iväg och jobba extra i ett halvår så att vi kan få vara innanför de dörrarna en natt.) Det går tydligen inte att ha festen i en vanlig festlokal vilket kostar max 1 000kr att hyra.


    Kan någon hjälpa mig med dessa frågor?
    Jag förstår inte: Varför är det så viktigt att ha ett stort flashigt bröllop? Varför måste det kosta så himla mycket? Och varför måste man gifta sig för att bevisa att man älskar varandra? Är det någon som kan svara på det?

    Hur har ni gjort för att få ner kostnaderna? Skriv gärna Åtgärd och totalt pris på ert bröllop för att få ner priset.

    Tack på förhand för er som svarar även om det kanske blir en del fundersamma och arga kommentarer.

  • Svar på tråden Fruntimmret har blivit TOKIG!
  • Äldre 26 Nov 18:44
    #11

    Jag är gift för andra gången och har varit gäst på en massa bröllop 

    det jag kan säga är att hon kan få sitt jätteflådiga flashiga bröllop TROTS att hon inte behöver betala multum för det. 

    Allt beror på hur man tänker .   En prinsessklänning a la Glamour  ur hennes drömarkiv kan hon få för några hundralappar om hon verkligen tänker till . 

    Drömringen kan hon få också för löjligt billig peng och ändå inte behöva tafsa på kvaliten. 

    Att ringa en ridskola eller ett stall och be om att få någon som kör häst och vagn kostar någon hundralapp alternativt är helt gratis för att det är roligt.    Dekorera med sidenband, tyll, björkris.  

    Vill hon åka flådig bil?  Det finns alltid nån som känner någon som känner nån.... utnyttja kontakterna och ragga fram en schysst bil och betala bara bensinpengar. 

    Stå för dina egna kostnader så behöver du inte fundera på varför din frack kostar tre ggr mer än den hyrda... 

    Framhäv fördelarna med att välja en billig festlokal.  Jag kan tipsa om att församlingsgårdarna i anslutning till kyrkorna är gratis att låna vid bröllop och har både fint porslin och dekorationer och är fullt utrustade.  Det brukar även finnas musikanläggning och mickrofoner om det behövs.  Gott om parkering och det finns oftast buss/tåg-anslutning och ligger centralt .  Dyrare festlokaler har faktiskt en tendens att ligga långt utanför och kräver planering för gästerna .  

    Mitt första bröllop hade 70 gäster , hyrd klänning och frack och gick loss på ungefär 25-30.000 kronor. 

    Mitt andra bröllop hade 35 gäster, tvårätters på restaurang och övernattning i svit, Kyrkbröllop med fin brudklänning och nyinköpt kostym - 8900 kronor. 

    Så mitt tips är att visa fördelarna med att välja ekonomiska alternativ.  Hon kan få allt hon vill ändå.  Men behöver inte betala mer än vad ni har råd med, och faktiskt få en hel del gratis eller som gåva av andra som vill hjälpa till. 

  • Anonym (Undra­r)
    Äldre 26 Nov 19:27
    #12
    +2

    Jag kan inte för mitt liv förstå hur man kan gå med på förlovning och äktenskap om man inte vill. Hur berättar man det om ens barn vill veta allt om bröllopet när dom blir vuxna. Jo er mamma tvingade mig. Jätte kul eller inte. Trots det har jag aldrig haft någon stor dröm om ett stort bröllop. Våra förlovningsringar kostade tillsammans 3000 kr. Dom var handgjorda. Min dröm vigselring kostar 2300. Min dröm klänning 2500. Jag skulle vilja ha ett litet intimt bröllop. Men du måste prata med henne så hon inte helt blir en Bridezilla

  • Anonym (plane­ra)
    Äldre 26 Nov 21:15
    #13

    När min fästman fria va jag i eld och lågor!! Kom upp i en summa på ca 200 000 MINST och kunde inte för mitt liv begripa hur det skulle kunna bli en spänn billigare. När jag landat i mitt lyckorus och stod på marken igen så börja jag tänka om. Hur VI ville ha det och vad som va viktigast för oss. Vi kommer nog att landa under 100.000 med 130 inbjudna gäster. Jag känner att vi planerat bra och jag är nöjd med våra val. Viktigast är kärleken och att han blir min man och jag hans fru, resten är bara en bonus. Jag kan tillägga att jag aldrig funderat på bröllop innan jag träffa honom och jag trodde aldrig att jag ens skulle vilja gifta mig. Mitt råd är att låta henne sväva på moln ett tag och diskutera sen. Och om du känner dig tvingad bör du säga det till henne...

  • Äldre 27 Nov 16:45
    #14

    Det låter som att hon kanske hade tänkt hur ni skulle ha bröllopet men fokuserar inte mycket på vad du vill. Prata med henne om det är nog det bästa sättet. Och typ, klura ut också varför du inte ville vara gift med henne annars blir du nog bitter när något inte funkar som det ska.

    Sen som andra har sagt så kan man ordna fint bröllop utan att det ska kosta så mycket. Fundera vad ni vill göra och skriv ner det, sen priotera vad det är som är viktigast att ha på bröllopet. För de flesta är det omöjligt att ha allt man vill.

    För vår del har vi satt budget på mellan 35.000-40.000kr för 50-55pers. Vi har buffé (inkl kakor &kaffe) och lokalen är gratis iom vi beställer mat från dem. Vi passade på att be en släkting som skulle utomlands att fixa våra ringar som gick på 6.000kr inkl.storleksjustering här i Sverige (två guldringar). Bröllopstårta bad vi sambons kusin att fixa (hon går på konditorsskola). En del bordsdekoration köps utomlands (bad en släkting att fixa medan de är utomlands), en del gör vi själva från vinflaskor (som vi ändå skulle köpa under året + man kan inte ha många blommor i en flaska). Blommor köps på torghandlare och en tärna ska fixa buketter. Smink & hår fixas av tärnorna. Vi använder våra gamla finskor. Enda vi kommer köpa är ju kostym och klänning. Inbjudan gör vi själva på datorn och skriver ut. Fotografern blir mammas kompis som vi bjuder på mat på festen. Transport från kyrkan till lokalen blir nog någon bil som någon släkting har, jag själv orkar inte och tycker inte att det är värt att hyra en bil som man bara använder i typ, en kvart max. Jag tror att alla har nog folk som man känner som kan hjälpa till, det är bara att leta på sin vänlista på facebook eller något sånt.


    Förlovningen kostade inget för min del (sambon överraskade med det när vi var på lång semester, då köpte han ringen där antar jag. Jag vet inget om det fortfarande). Ingen fancy middag, inget efter förlovningen utan vi reste som vi planerade. :p

  • Äldre 27 Nov 20:16
    #15
    +1

    Jag är tjejen som alltid har drömt om VÄRLDENS bröllop.
    Marängklänning, kyrka, stor festlokal, massa gäster, extravaganta blommor etc.

    Märkte dock precis som du att kostnaderna snabbt drar iväg.
    En sak vi var helt överrens om är att vi ALDRIG skulle kunna ta ett lån för att finansiera vårt bröllop. Ett lån tar man för studier, bostad, bil eller i nödfall, inte annars.

    Vi funderade noga på vad som var viktigast för oss, och bestämde oss för att ha en borgelig vigsel utomhus (då vi varit på två kyrkbröllop och fått nog av allt guds-tjat) sen ha festen i en hembygdsgård, ha buffé istället för 3rätters och köpte klänningen från en kinasida. Dekorationerna blir mkt tyg, ljusslingor och murgröna, fokus kommer ligga på stämning utan att vara för dyrt.

    Gäster har vi 82st, total budget är: 77.500kr. 

  • Äldre 28 Nov 10:00
    #16

    Vår budget ligger på ca 25 000 kr för 50 gäster och då är förlovning och bröllopsresa inte inräknat.

    Vi kommer också att ha buffé, tårtan kommer min vän att göra. Klänningen har min mamma sytt. Vi kommer att vara i en billig festlokal och kommer även vi ha mycket tyg, ljusslingor och dekoration från naturen. Jag är helt hundra säker på att det kommer bli skitbra!

    Till dig; fundera över varför du inte vill gifta dig. Ligger det något bakom som inte känns bra?

    Eftersom din flickvän uppenbarligen inte har samma syn på pengar som du så tror jag att du ska försöka uttrycka dig mer med "såhär vill jag att mitt bröllop ska se ut." Istället för att vara arg och bitter, engagera dig och berätta hur du vill ha det (utan pengainsyn). Sen får ni kompromissa helt enkelt.


    Lycka till och hoppas det bli bra! 

  • Aniara­4
    Äldre 30 Nov 12:48
    #17
    +2

    Det låter ju inte som någon bra förutsättning för ett äktenskap att ni har så olika syn på det OCH så svårt att prata med varann om det på ett sansat och respektfullt sätt. Du säger att du är tvingad att genomföra detta, men en mer korrekt beskrivning är väl att du drar dig för att ta konsekvenserna av att säga nej, eftersom det sannolikt kommer att göra henne väldigt upprörd.

    Först och främst, är det bara ekonomin som bekymrar dig eller känns ett stort bröllop fel för dig även känslomässigt? Pengar åsido så är det ju också viktigt att kunna kompromissa och komma fram till ett bröllop som känns bra för er båda. Sen när det gäller pengar är kanske det bästa att sätta sig ner i lugn och ro och räkna på det. Om hon föreslår lån, ta fram uppgifter om räntor och avbetalningar (just nu är iofs räntan väldigt låg), och titta konkret på vad det skulle innebära i er vardag. Vad måste ni avstå från för att istället lägga alla pengar på bröllopet? Vad ni avstår från beror förstås på hur er ekonomi ser ut, men faktum är ju att om ni inte lägger 150 000:- på bröllopet så skulle ni ha lagt det på något annat. Hur mycket måste ni spara/betala av varje månad? Hur påverkar det era möjligheter till nöjen, resor, matbudget, pensionssparande, bättre boende?

    Framför allt är det kanske en sak du behöver tänka på när du går in i den här diskussionen.
    Hon har, låter det som, tänkt på och drömt om sitt stora tjusiga bröllop i många år. Hon har förmodligen en massa bilder av hur hon vill att det ska vara. Men i bröllopsdrömmarna har finansieringen förmodligen inte funnits med som en punkt. I verkligheten kostar ett sådant drömbröllop mycket pengar, pengar hon i själva verket inte har. Eventuellt har hon inte heller räknat med att ni är två individer och att även du har drömmar och önskningar som inte är samma som hennes.
    När drömmen krockar med verkligheten kan det bli ett ganska brutalt uppvaknande. Så försök att inte möta henne med ett ilsket "du är ju dum i huvudet som inte fattar att vi inte kan göra så", utan med empati och förståelse för att hon står inför en rejäl besvikelse och en krossad dröm. Men att du förstår hur knäckande den här kollisionen med verkligheten är för henne betyder inte att du måste gå med på att göra precis som hon vill för att hon inte ska bli ledsen.

    Du har förstås möjligheten att välja att bara låta henne få sin dröm och låta det kosta, men tänk i så fall igenom väldigt noga vad det kommer att kosta dig (ekonomiskt och känslomässigt) och kom fram till att du är beredd att göra den uppoffringen för att du älskar henne och vill ge henne det hon drömmer om. Gör det inte för att du är konflikträdd och inte vill ha obehag, så att du sen fastnar i bitterhet och ilska resten av livet och behöver skriva till okända om hur din fru är galen och hopplös och tvingar dig till saker du inte vill.

  • Äldre 3 Dec 20:31
    #18

    Vi ska gifta oss till sommaren och har tänkt oss ett budgetbröllop. Totalt blir vi ca 25 vuxna och 20 barn. Vår budget ligger på totalt 15000 kr. Vigseln blir på rådhuset tillsammans med barnen och två vittnen. Sedan blir det fest i bygdegården med smörgåstårta, korv och dryck. Fest så länge vi och våra gäster orkar. Vi kostar även på att gå till en fotograf med alla barnen så vi kan få några fina bilder på vår familj som minne. 

    Vi har tur som tänker väldigt lika runt detta. Vad vi vill ha är en härlig fest med familj och nära vänner, inget flådigt. 

    Detta passar inte alla, det förstår jag, men för oss är det den perfekta lösningen. Personligen skulle jag inte kunna tänka mig att lägga 150 000 kr på en enda dag!

  • Äldre 11 Dec 15:53
    #19

    Sedan min fästis friade till mig har vi valt och valt bort det mesta; helhetslösning på slott över en hel helg, hemlig vigsel bara vi två, bröllop på söderhavsö med familjerna och allt där emellan. Nu har vi landat i 60-65 gäster, 3-rätters och fri bar och vår budget ligger på 230 000. Mycket pengar, men vi har tur som fortfarande är unga och friska, bor bra, tjänar bra och är barnfria. För oss är det viktigt att ställa till med fest men det viktigaste är att vi båda vill samma sak och det hade vi inte kunnat komma fram till utan att nosa lite på alternativen.

    Kanske behöver din fästmö bara få drömma lite innan hon sansar dig och kommer fram till vad hon verkligen vill ha och som är möjligt för er att åstadkomma?

  • Anonym (Undra­r)
    Äldre 11 Dec 19:52
    #20

    Kan tycka att det är märkligt att trådstartaren inte har gett någon respon alls

  • Anonym (Undra­r)
    Äldre 11 Dec 19:52
    #21

    Kan tycka att det är märkligt att trådstartaren inte har gett någon respon alls

  • Anonym (inget för mig)
    Äldre 1 Jan 12:08
    #24

    Jag håller helt med dig faktiskt, att slänga sanslösa mängder pengar på några timmar för att "flasha" inför en massa människor man knappt känner skulle jag aldrig komma på tanken att göra. Andra gör som de vill givetvis, men jag tror inte man blir lyckligare eller minns sin bröllopsdag mer för att den kostat mer. Det är däremot lätt att dras med av bara farten och allt man "måste" ha att man glömmer det som egentligen är viktigt.
    Personligen tycker jag också att de finaste och mest romantiska bröllop jag varit på har varit de enklare, men det beror kanske på att det är mer min stil helt enkelt.  


    Nu är ju inte ert problem vad som är "rätt" eller "fel" i andras ögon, utan att ni två tycker olika. Det är lika mycket ditt bröllop som hennes och jag tycker ni måste kunna kompromissa båda två och mötas någonstans i mitten så att båda känner sig nöjda.


    Vi ska ha ett litet, intimt bröllop med bara närmaste och jag är säker på att det kommer bli heeelt magiskt Hjärta Prislappen hamnar nog på absolut max 15 000 kr för 30 gäster. Men vi har haft tur med en del inköp, jag köpte brudklänningen när en brudbutik lade ner till stor rabatt, har en släkting som äger en juvelbutik och får ringen till inköpspris osv osv.  

  • Äldre 26 Apr 15:49
    #23

    Hur har det gått har hon lugnat sig med bröllopstankarna nu?

Svar på tråden Fruntimmret har blivit TOKIG!