• Aniara4

    Fruntimmret har blivit TOKIG!

    Det låter ju inte som någon bra förutsättning för ett äktenskap att ni har så olika syn på det OCH så svårt att prata med varann om det på ett sansat och respektfullt sätt. Du säger att du är tvingad att genomföra detta, men en mer korrekt beskrivning är väl att du drar dig för att ta konsekvenserna av att säga nej, eftersom det sannolikt kommer att göra henne väldigt upprörd.

    Först och främst, är det bara ekonomin som bekymrar dig eller känns ett stort bröllop fel för dig även känslomässigt? Pengar åsido så är det ju också viktigt att kunna kompromissa och komma fram till ett bröllop som känns bra för er båda. Sen när det gäller pengar är kanske det bästa att sätta sig ner i lugn och ro och räkna på det. Om hon föreslår lån, ta fram uppgifter om räntor och avbetalningar (just nu är iofs räntan väldigt låg), och titta konkret på vad det skulle innebära i er vardag. Vad måste ni avstå från för att istället lägga alla pengar på bröllopet? Vad ni avstår från beror förstås på hur er ekonomi ser ut, men faktum är ju att om ni inte lägger 150 000:- på bröllopet så skulle ni ha lagt det på något annat. Hur mycket måste ni spara/betala av varje månad? Hur påverkar det era möjligheter till nöjen, resor, matbudget, pensionssparande, bättre boende?

    Framför allt är det kanske en sak du behöver tänka på när du går in i den här diskussionen.
    Hon har, låter det som, tänkt på och drömt om sitt stora tjusiga bröllop i många år. Hon har förmodligen en massa bilder av hur hon vill att det ska vara. Men i bröllopsdrömmarna har finansieringen förmodligen inte funnits med som en punkt. I verkligheten kostar ett sådant drömbröllop mycket pengar, pengar hon i själva verket inte har. Eventuellt har hon inte heller räknat med att ni är två individer och att även du har drömmar och önskningar som inte är samma som hennes.
    När drömmen krockar med verkligheten kan det bli ett ganska brutalt uppvaknande. Så försök att inte möta henne med ett ilsket "du är ju dum i huvudet som inte fattar att vi inte kan göra så", utan med empati och förståelse för att hon står inför en rejäl besvikelse och en krossad dröm. Men att du förstår hur knäckande den här kollisionen med verkligheten är för henne betyder inte att du måste gå med på att göra precis som hon vill för att hon inte ska bli ledsen.

    Du har förstås möjligheten att välja att bara låta henne få sin dröm och låta det kosta, men tänk i så fall igenom väldigt noga vad det kommer att kosta dig (ekonomiskt och känslomässigt) och kom fram till att du är beredd att göra den uppoffringen för att du älskar henne och vill ge henne det hon drömmer om. Gör det inte för att du är konflikträdd och inte vill ha obehag, så att du sen fastnar i bitterhet och ilska resten av livet och behöver skriva till okända om hur din fru är galen och hopplös och tvingar dig till saker du inte vill.

Svar på tråden Fruntimmret har blivit TOKIG!