• Fruntimmret har blivit TOKIG!

  Tis 25 nov 2014 05:32 Läst 8613 gånger Totalt 23 svar
  Tis 25 nov 2014 05:32

  Påtvingad en förlovning och visst allt för henne för att jag älskar henne.
  (påtvingad som i jag älskar dig ändå och vill leva med dig resten av livet utan bröllop, men ändå får ett frieri och kunde inte med att säga nej)

  Nu börjar planerna för bröllopet och min fästmö har blivit helt galen.

  Pengar! Som bara är papper men styr och besitter en viktig roll i våra liv.
  Pengar! Kostar det att både förlova sig och gifta sig. Förlovningen var hyfsat billig om man jämför med vissa skräckexempel här på forumet.

  Förlovning endast: 15 000kr
  Bröllop endast: 150 000kr

  Det är väl inte så farligt tänker säkert de flesta människorna som läser detta men har ni ens funderat på hur idiotiskt det är att lägga mellan 100- 200 000kr på en enda dag? Och nej smekmånaden var visst ej inräknad för det måste vara ett lyxigt hotell på en lyxig ö som man aldrig har hört talas om som kostar lika mycket som 3 semestrar utomlands med hela familjen. Jo jag tycker att det låter väldigt absurt att jobba i flera år bara för att ha råd med en enda fest på en dag för att kunna skryta om hur flashigt ens bröllop var?
  "Vi kan alltid ta lån" sa hon. Låna pengar för att gifta sig? HALLÅ!!! jag ringer lyxfällan nu och anmäler dig dit! sa jag till henne.

  Min sambo och jag har levt ihop i flera år och har alltid kommit bra överens, men just nu har inte hon kunnat behärska sig och blir arg när jag tycker att det är lite att ta i att bjuda vissa som vi knappt känner. "jag vill ha ett stort och flashigt bröllop ju" säger hon. Vi har börjat bråka väldigt mycket just om bröllopet och jag tycker att det är väldigt jobbigt.

  Jag har alltid insisterat på att jag älskar henne vare sig hon har en ring på fingret eller inte. Men ska vi vara tvingade av någon sociallag som bestämmer att alla som älskar varandra måste lägga ut en nedrans massa pengar på ett bröllop.

  Vi är inte fattiga men inte rika. Vi har två barn och kommer alltid bra överens.
  Men är det bara jag som tycker att det är nästan lite hypat att lägga 100 000kr på ett bröllop? Någon kommer säkert att svara jo men det kostar så mycket att gifta sig. Och då svarar jag redan nu att nej det behöver det inte göra.

  Lokalerna som man tittar på kostar 10 000kr+ Ja vi har sett alternativ på 50 000kr+ för att man skall få dricka där. Vad är det man betalar för? (Vänta lite älskling jag skall bara iväg och jobba extra i ett halvår så att vi kan få vara innanför de dörrarna en natt.) Det går tydligen inte att ha festen i en vanlig festlokal vilket kostar max 1 000kr att hyra.


  Kan någon hjälpa mig med dessa frågor?
  Jag förstår inte: Varför är det så viktigt att ha ett stort flashigt bröllop? Varför måste det kosta så himla mycket? Och varför måste man gifta sig för att bevisa att man älskar varandra? Är det någon som kan svara på det?

  Hur har ni gjort för att få ner kostnaderna? Skriv gärna Åtgärd och totalt pris på ert bröllop för att få ner priset.

  Tack på förhand för er som svarar även om det kanske blir en del fundersamma och arga kommentarer.

 • Tis 25 nov 2014 09:05 #1

  Jag förstår att du har det jobbigt och i mångt och mycket delar jag din syn. Men för många tjejer är bröllopet något som det drömt om sedan de lekte med Barbie. Låter lite som om din fästmö är av den typen. 

  Om ni nu trots allt ska gifta er så måste det ju vara en dag som du också känner att du kan vara nöjd med. Det är kanske det du kan använda som ingång när du pratar med henne om hur du känner. Att börja med att allt kostar mycket pengar är kanske inte så bra. Men det finns säkert utrymme att kompromissa på vissa punkter och då kan man få ner kostnaderna. 

  Jag håller helt med om att det är galet att låna till en bröllop. Men man måste nog förvänta sig att det blir ganska dyrt, maten brukar vara det som kostar mest. Vi kommer att ha ca 300 i kuvertavgift, många tycker att det är väldigt fult att ha det men vi är väldigt unga (under 30, egen företagare och student) så jag är övertygad om att våra familjer och vänner kommer att förstå. Presenten blir ju då att de kommer och är med. Innan vi började prata om att ha kuvertavgift var budgeten straxt under 100 tusen nu är vi nere på runt 40 bara för att folk betalar för sin egen mat. 

  Ett annat tips kan väl vara att fundera lite på om man känner några användbara människor. Jag har t.ex en väldigt nära vän till familjen som jobbar på en blomaffär, fästmanens syster och kusin är väldigt bra på att ta kort. Där kan man också spara mycket pengar och som tack kan man ta bort kuvertavgiften för dem och deras familjer... eller något sånt.

  Det är nog lätt att tankarna springer iväg med en lite när man börjar planera sitt eget bröllop. När jag började titta på klänningar var jag uppe runt 10 000 nu vill jag ha en klänning för så lite som möjligt bara den inte kommer från Kina, då kan jag nämligen få en finare ring, vilket känns vettigare eftersom jag ska ha den varje dag resten av livet. 

  Jag tycker väl att du ska försöka prata med henne. Men var försiktig med hur du lägger upp det. Du vet säkert bäst själv vilken tå du inte ska kliva på. För era barn finns det dessutom arvsrättsliga fördelar med att ni är gifta. 

  För mig är bröllopet viktigt då det ger alla något positivt att samlas kring. På båda sidorna har vi de senaste åren haft väldigt mycket begravningar. 

  Ursäkta den smärre uppsatsen. Hoppas att det hjälpte dig lite iallafall. 

 • Tis 25 nov 2014 09:22 #2 +1

  Saker är olika viktiga för olika personer. Så du kommer nog inte få ett enda "vettigt" svar från din synvinkel misstänker jag Flört

  Vi gifte oss för att vi älskar varandra, för att vi hade precis byggt hus och det var smidigare med alla lagar och regler och för att min dödssjuka mamma behövde ha ett ljus i mörkret att se fram emot och hon har alltid önskat se mig gift och "tryggad".
  Vi hade varit förlovade i 6 år (om jag minns rätt) när vi bestämde oss för att vi kanske skulle gifta oss om sisådär 1,5-2 år och efter ett möte med mammas vårdplanerare och mamma där mamma vägrade ta emot erbjudande om särskilt boende så vräkte jag ur mig att jag ville att hon skulle hålla sig vid liv fram till första av dom två datum vi tittat på och att hon hade störst chans om hon accepterade erbjudandet.  Och det funkade, sen var det ju bara att åka hem och berätta för blivande maken att "hörru, vi ska tydligen gifta oss och det blir det här datumet" Tungan ute

  Vår förlovning kostade ca 7000:- (ringarna) och det firade vi med ett LOTR-maraton hemma med hemlagad trerättersmeny och massa annat gott under en hel helg.

  Bröllopsfesten kostade ca 60.000:- 
  Och bröllopsresan ca 16.000:- version 1... som vi fick avbryta och åka hem...
  Version 2 kostade 18.000:- på ett lyxigt nybyggt hotell med egen swimmingpool på Rhodos.

  Vi hade temabröllop. Så vi tog upp en speciell cateringfirma som specialiserar sig på den typen av mat. Samt en speciell musikgrupp/duo och en grupp som stod för underhållningen.
  Hade vi haft ett "vanligt" bröllop så hade vi kommit undan med ca halva priset.

  Vi ville inte ha något dansband / diskjockey. Vi behövde inte vara på någon herrgård utan vi var i församlingshemmet (gratis) osv... 
  Jag är ingen prinsessa och kommer aldrig bli det heller så det kändes bara onödigt att försöka leka det.

  Största rådet jag kan ge är att ni sätter er ner och pratar igenom vad som är viktigt.
  Ni behöver 3 saker för att gifta er
  1- Varandra
  2- Giltig hindersprövning
  3- Vigselförrättare / präst med godkänd vigselrätt

  Dessa tre saker är gratis. Eller tja det kostar några frimärken här och där.
  Men man behöver inte ha "stort och flashigt" för att bli gifta.
  Man behöver inte ens åka på bröllopsresa.
  Sätt en budget.
  Sen jobbar ni utifrån den. 
  Eller tja, sätt en budget för resan, en för festen och en för kläder/ ringar så är det lättare att hålla isär sakerna. 

  Tänk på att bröllopet är för er - det bör spegla ER 
  Håll i minnet vilka gäster ni bjuder. Exempelvis: visst kan även en grovjobbare tycka att det vore kul att komma på frack-middag med 5-rättersmeny på ett slott. Men är det troligt att de flesta av era gäster kommer gilla det ni väljer åt dom så att säga.
  Jag har jobbat på hotell i många år och ett av mina starkaste minnen är ungdomarna som kom och checkade in (rastaflätor, lila, grönt och orange hår, tatueringar och hiphop/goth-kläder) där brudparet hade hyrt kläder åt sina gäster för dom ville så gärna ha ett herrgårdsbröllop med fracktema (dom var annars likadana som dessa gäster).
  När dom kom ner från hotellrummen med håret uppsatt i vackra uppsättningar, sminkade som prinsessor (tja tjejorna alltså) och i underbara balklänningar/frackar så var dom ledsna. En av tjejerna satte sig och grät, hon undrade varför hon inte dög som hon var...

  Men det viktigaste för dig och din blivande är att minnas att det är ER dag, inte HENNES dag... Du räknas också in här


  Sök på den här sidan efter frasen: Kan jag verkligen? 
  Jag tror att en av mina trådar kommer upp då... Det är en överdriven humortråd som kan ge lite perspektiv på saker och ting. 


  I den tråden ligger även en länk till en gammal ursprunglig tråd som kan vara lite rolig att läsa.

 • Tis 25 nov 2014 10:35 #3

  Hej,

  Jag har ingen exakt siffra vad vårt bröllop kommer att gå på då det ännu inte tagit plats. Mycket beror på hur många av våra gäster som tackar ja. Än så länge 26 av 60 inbjudna.

  Vi satte från början en gräns för hur mycket vi var villiga att lägga på kuvert avgiften.
  (Att hyra en lokal och göra mycket själva var för oss inget alternativ då jag är en person med ett stort kontrollbehov som lätt stressar sönder mig själv)
  Vi ville hitta helheltslösningar som kostade som mest 1500 per kuvert.
  Efter mycket letande och användande av kontakter får vi nu en 3-rätters middag med vin & brudskål & bröllopstårta för 995 per kuvert.

  Sedan är ett tips att kika igenom vänskapskresten, finns det kanske vänner som har talanger & kunskap som kan vara nyttiga. Min bästa vän är florist och ska göra alla våra buketter och blomsterarrangemang. Det betalar vi en ytterst liten kostnad för då det blir hennes present till oss. Sedan fick vi våra inbjudningar tryckta och betalda av andra vänner som jobbar inom event & design.

  Klänningen är en svår punkt för det finns så otroligt mycket där ute, allt från kinaklänningar till designerklänningar. Mycket handlar det som att din fästmö innan hon ger sig ut och tittar på klänningar fundera på hur hon (i sitt huvud) ser att hennes klänning ser ut.
  Jag får min drömklänning skräddsydd för strax under 5.000 kr.

  Musiken under middagen är inspelad klassisk musik och sedan har min gudfar & några vänner ett band som ska spela för priset av mat & en flaska whiskey vardera.
  Vi hade annars tänkt att skapa en spellista på Spotify.

  Det är alla åtgärder vi har gjort som jag kommer på just nu. Om det är något annat du undrar över är det bara att du skickar ett meddelande.
  Lycka till!

 • Alylly­ra
  Visa endast
  Tis 25 nov 2014 11:27 #4

  När har ni tänkt gifta er?

  Jag tänker att det på ett sätt är lite hälsosamt att din fästmö är lycklig och exalterad, det var jag också i början. Då tittade jag på ALLT, alla möjliga alternativ till lokaler, kläder, fotografer, ringar mm. Både dyrt och billigt, stort och smått.

  Sen när jag hade "tittat av mig" satte vi oss ner ihop och diskuterade vad vi ville ha för stämning på bröllopet, hur mycket vi kunde spara fram till bröllopet och vad vi ville prioritera. I och med att jag hade kollat på massa olika prisklasser innan kunde jag förklara för min man vad vi kunde räkna med att få för den summan han föreslog på varje budgetpost och då kunde han lättare ta ställning till om det var vad han tänkte sig också.

  Ni behöver sätta er ner och seriöst diskutera vad NI vill ha, inte bara vad HON vill ha. Om du känner dig obekväm med det stora, pampiga bröllopet så ska du säga det. Det är viktigt att ni kommer överens här så att båda är nöjda med dagen och era val. Om du får vara med och bestämma så kanske du också ser varför det blir viktigt att lägga en viss summa på nått som du tycker är viktigt.
  Du kanske t.ex. tycker att det är viktigt att få bra foton från dagen, eller att maten ska vara enligt dina krav, eller att det ska vara nån speciell typ av musik? Nått som speglar dig/er?

  För oss gick hela bröllopet på ca 160 000 kr exkl. resa. Förlovningen gick dock på 1500 kr (silverringar + middag hemma på balkongen), så det ena behöver inte spegla det andra.
  Vi baserade vår budget på vad vi kunde spara varje månad (dubbla, bra inkomster och inga barn gjorde att vi kunde spara 5000 kr var) samt tillskott i form av bonus från jobb och lite pengar som våra föräldrar ville bidra med. Sen fick vi prioritera inom den summan, vissa saker valde vi bort till förmån för andra.
  Det är absolut det mesta jag har spenderat på en enda dag någonsin (egentligen tre dagar eftersom vi hade en hel bröllopshelg). För oss var det dock värt det, men det betyder inte att det är samma för andra.
  De bästa minnena från dagen hade inget att göra med hur mycket vi spenderade utan på vilka som var där och firade med oss!

 • Plätti­s
  Visa endast
  Tis 25 nov 2014 13:07 #5

  För oss är det tvärtom, jag hade blivit lika lycklig av att gå till rådhuset imorgon som att ha ett jättebröllop med våra familjer och vänner. Men min sambo ville inte kompromissa bort firandet, och jag ville inte göra honom besviken.

  I början pratade jag mycket om hur JAG ville göra, planerade utifrån det och gjorde budget utifrån det. Efter någon månad kom jag på att jag aldrig frågat min sambo vad HAN ville. Nu planerar vi en dag som passar oss båda (min sambo är till exempel den som föreslog festlokal, jag har inte sett den än men litar på hans omdöme) utifrån vad vår ekonomi klarar av. Han vägrar ta lån, så vi anpassar bröllopet utifrån vad vi klarar av att spara ihop.

  Totalt kommer det kosta ca 50 000 för 60-70 gäster, men vi har inte bestämt om vi ska ha kuvertavgift eller inte. Eftersom vi har allt vi behöver känns presenter väldigt onödigt, och en liten hjälp med festen skulle vara mycket bättre.

  För mig har det varit bra att fokusera på vad som är viktigast med bröllopet. Jag älskar min sambo så otroligt, och efter sex år tillsammans ger han mig fortfarande fjärilar i magen. Att få bli hans fru är mitt fokus, festen är för hans skull (och våra familjer).

  Dessutom är bröllopet bara en dag i resten av era liv, det är fullständigt onödigt att bli osams över det. Ta en paus, njut av att vara förlovade och fundera på var sitt håll över vad ni vill med bröllopet. Har ni några krav ni inte vill kompromissa om, vad är absolut viktigast?


  Per aspera ad astra, ad infinitum.
 • Tis 25 nov 2014 13:31 #6

  Jag håller med dig om att så mycket pengar är helt orimligt att lägga på en dag, om det inte är så att man råkar vara gjord av pengar. Men låt henne drömma en stund och försök sedan ta upp ämnet utan att vara liksom anklagande, utan istället "jag vill också göra detta, vi kan väl planera tillsammans" och då försöka styra det till en rimlig nivå. Typ att jamen övertyga henne om att en "vanlig" billig lokal är bra nog och kan bli svinsnygg om man använder lite av de sparade pengarna till att dekorera. Ta fram och visa henne fina bilder på billiga lösningar så kan du säkert övertyga henne om att det går att få det fantastiskt utan att lägga så jävla mkt pengar på det. 

  Jag och min sambo har en budget på typ 25.000. Ca hälften kommer gå till ringar och det mesta av resten till kläder, mat och resor. (Jag beställde min klänning igår. 230 kr. Skojar inte. Svinsnygg, men inte en prinsessbakelse utan något som passar min stil istället. Kort, chic och luftig.)  Men så har vi också "sparat" på så sätt att vi inte kommer ha någon fest eftersom det inte känns som det upplägget vi vill ha. Där går det väl annars lätt massor med pengar, men då kan ni ju diskutera hur många ni _faktiskt_ vill fira händelsen med, man måste ju inte bjuda varenda kotte man känner. Eller spara genom att ha buffé istället för servering osv. 

 • Tis 25 nov 2014 18:47 #7

  Det är nog väldigt olika för alla, men jag är mer inne på ditt spår. Jag och fästmannen kommer att gifta oss helt ensamma i smyg. Jag tycker att det är slöseri med pengar, pengar som kan gå till otroliga resor! Att flasha med stora bröllop och bjuda in folk man knappt känner tycker jag är väldigt ytligt. För mig innebär bröllop Jag, min man och våra löften till varandra. För mig blir det mer intimt om det enbart är vi två och utan en massa måsten och utan att behöva tänka på massa gäster. Men som sagt vi är alla olika.

 • Tis 25 nov 2014 19:15 #8

  Vi tänkte också stort först. Men började fundera på vad vi kunde göra för de pengarna själva. Började fundera på om vi planerade det vi ville, eller det vi trodde att gästerna ville. Så vi tänkte om helt. Ställde in allt och sköt fram det nästan två år. Nu kommer vi att gifta oss utomlands, med 10 gäster, boende i svit en vecka och ett mer vanligt rum en vecka. För samma pengar.

  Jag handlar billigt på ebay. Klänning för 400, skor för 150 o.s.v. Förlovade oss gjorde vi två på en vanlig restaurang, med ringar för 1000 kr styck. Vi letar inte billigt, men vi gillar ofta det som kostar mindre mer. Vi hade råd att köpa dyrare ringar och vi har råd att bjuda fler. Men vi köper det vi gillar, inte det vi har råd med.

  Det låter som ni behöver prata igenom det. Vad som är viktigt för er båda. Vad ni absolut vill och vad ni kan kompromissa om.

 • Tis 25 nov 2014 20:08 #9

  Jag tror som ett par andra skrivit här, att lyckan och ivern inför er dag för henne är väldigt svår att lägga band på och att hon kommer sansa sig lite på egen hand allt eftersom att den första nyhetens behag lagt sig till ro.

  Då jag själv inte gifter mig förrän om 1,5 år och är på någorlunda samma plan som min sambo har jag inte så många råd. Men jag var också väldigt väldigt ivrig i början och det hjälpte att tänka efter och verkligen sortera ut vad som är viktigast för oss. Vad kan vi tänkas kompromissa med och vad är vi inte beredda att dra ner på? Försök att på ett snällt vis få henne att börja tänka så utan att du säger rätt ut till henne att hon måste välja bort något. Det kanske t ex är viktigare för henne med en fin pampig klänning, än att bjuda sin tandläkare bara för att de talats vid.

  Lycka till!

 • Tis 25 nov 2014 21:23 #10

  Läs på en massa under budgetforumet här och gör sedan som crs rekommenderar. Flört

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll