• Måste man ge en present?

  Ons 18 maj 2016 22:42 Läst 6522 gånger Totalt 12 svar
  Ons 18 maj 2016 22:42

  Hejsan!

  Jag ska på ett bröllop till en ganska nära vän. De har en lista med prylar de önskar sig, samt bidrag till resa. Det står ingenstans att det är "frivilligt" att ge en present. 

  Grejen är att jag måste resa ganska långt, och ska även göra samma resa till möhippan, som har massa aktiviteter. Jag kommer även hjälpa till ganska mycket med förberedelserna till bröllopet. 

  Jag är inte jättevälbeställd, men visst, jag skulle väl kunna slänga iväg några hundra "om jag måste". Men jag tycker också att det är lite av en principsak. Jag kommer ha lagt flera tusen redan på möhippa och resa, samt tagit ut semester för deras skull, och lägga ner massa av min tid på deras bröllop. Då tycker jag det är konstigt att behöva köpa typ ett par servettringar, eller ett futtigt ekonomiskt bidrag. Min present kommer se patetisk ut jämfört med de som lägger mer, men jag har ju redan pungat ut jättemycket på detta, och vill då hellre mena att jag bidrog med närvaro, möhippa och hjälp. Förstår ni vad jag menar?

  Hur tänker ni? Förväntar ni er presenter av alla gäster, även de som rest långt, eller vänner som hjälper till? Vill gärna höra från folk som gillar att hålla benhårt på traditioner, eller är lite presentgalna för att få en bra uppfattning om hur ni resonerar.

 • Tor 19 maj 2016 07:59 #1

  När en av mina bästa kompisar gifte sig, som jag även var tärna till, var jag ungefär i samma läge som du. Jag fick betala resa, boende osv både till möhippan och bröllopet plus att jag var hos henne sedan torsdagen innan bröllopet och hjälpte till med förberedelser och tog även över mycket jobb under själva dagen. De fick därför ingen stor present av mig, men något ville jag ändå ge, men hellre något personligt. Så de fick en fin dalahäst av mig där jag hade låtit skriva deras namn och bröllopsdatum på, som ett minne på dagen. De blev jätteglada och hästen står bredvid en av deras bilder från bröllopsfotograferingen idag.
  Presenter är presenter - aldrig ett måste och det är din sak att avgöra vad du vill ge, inte den andras sak att bestämma vad hen vill få. Att de har en lista är ju mest för att underlätta för alla som lider av idétorka eller som vill vara säker att deras present kommer till användning. Men det betyder inte att du måste välja något från listan. Kör ingenting alls, eller något personligt, precis som du vill.

 • Tor 19 maj 2016 10:37 #2

  Sånt där är svårt. Jag har stått inför en liknande situation ett par gånger då vänner har gift sig.

  Situation ett: Några vänner valde att gifta sig i ett annat land. De ordnade förvisso så att jag fick väldigt billigt boende men det var ju ändå en stor kostnad att ta sig dit + att jag fick hjälpa till att fixa några grejer (jag betalade dessutom för detta). De önskade sig en relativt skrymmande sak som de absolut ville att jag skulle ta med mig till det andra landet "för det är ju mycket roligare att få presenterna på plats" ? jag lyckades med nöd och näppe och en hel del charmande undkomma att få betala extra för detta på flyget. Jag kände i efterhand att det kanske kunde ha räckt som bröllopspresent att jag faktiskt kom, med tanke på vilka kostnader det innebar ... eller att jag dessutom betalade för och fixade några grejer för festen.

  Situation två: Några vänner bor ca 60 mil bort och jag fick såklart betala för resa + hotell när de gifte sig. De önskade sig pengar insatta på ett konto, och de ville definitivt inte ha något annat än pengar ... Till saken hör att de ofta och gärna pratar om hur mycket pengar de har (och det är mycket: de är ekonomiskt oberoende ? behöver inte jobba, äger flera fina hus, reser mycket o.s.v.). Jag måste säga att det känns lite märkligt att jag, som har en högst begränsad inkomst, ska ge dem pengar ? i synnerhet när jag dessutom redan haft för mig stora utlägg för resa och boende.

  Jag tror att folk ofta helt enkelt inte tänker, de ser det som så självklart att de "ska ha" bröllopspresenter. Tyvärr tror jag dock att många skulle ta illa upp om man försynt påpekade att man kanske skulle vilja se "att man kommer" som en form av present. Så ... något symboliskt (som ändå kan vara fint!) är det nog alltid läge att ge såvida de inte uttryckligen har sagt att de inte vill ha presenter. (Så gjorde några vänner till mig ? de sa att de har allt de behöver och att om det ändå suger starkt i givar-tarmen på någon så finns det många bra välgörenhetsorganisationer man kan ge pengar till. Det tycker jag var fint

 • Tor 19 maj 2016 10:46 #3

  Det skulle inte vara ett frågetecken i sista stycket, formuläret här tycks ha tolkat mitt tankstreck mellan "mig" och "de" som det

 • Tor 19 maj 2016 10:51 #4

  Ser nu att hela texten blivit full av konstiga frågetecken. Nåväl, det är nog läsbart ändå ...

 • Tor 19 maj 2016 12:48 #5

  En gåva till välgörenhet är väl alltid en bra lösning. Där kan man komma undan med relativt lite (om det behövs) och ändå kan man säger att brudparet tack vare gåvan har räddat x antal barn som får mat eller medicin.
  Vi kommer själv ha flera gäster som bor utomlands eller i södra Sverige och vi har tydligt sagt att man gärna få ge oss en present (då helst ett bidrag till bröllopsresan) OM man vill. Men tror att många kommer att ha fullt upp med att betala resan och jag kommer definitivt inte vara sur om vi bara får en symbolisk 50-lapp eller ingenting av någon.

 • Tor 19 maj 2016 16:45 #6

  Du kanske kan komma på en mer kreativ present som kanske inte kostar någonting mer än din tid? Kan du skriva musik/måla eller kanske skriva en dikt eller vad du nu har för dolda talanger! Kanske har du något gammal fint vin som mest legat och skräpat? Eller något annat användbart som är i prima skick på din vind? Det finns alltid lösningar!

 • Tor 19 maj 2016 19:14 #7

  vi ska gifta oss i höst, och så fort folk ens nämner presenter så säger vi "i första hand att ni kan komma" för vi vet att nästan alla måste resa långt och därmed även betala hotell eller liknande...
  men i andra fall, vi önskar oss presentkort på ikea eller liknande, för där kan folk välja själva hur mycket de vill lägga på det

 • Tor 19 maj 2016 21:15 #8

  Det beror helt på vad brudparet anser skulle jag säga. När min kusin gifte sig så önskade de pengar till bröllopsresan om man ville ge något, men att det viktigaste var att man kom och firade deras dag. :)

 • Tor 19 maj 2016 23:53 #9

  Om du redan har ställt upp och hjälpt till och lagt ut pengar på andra bröllopsrelaterade aktiviteter tycker jag absolut inte du behöver ge en present och som dina vänner bör dom förstå det och säkert uppskattar dom redan det du gjort :)

  Personligen är jag väldigt lite för att be om saker och tycker nästan att jag är för besvärlig som har bröllopet ett par mil från där de flesta bjudna bor. Vill absolut inte att det ska kosta dom något eller att dom måste lägga ut pengar vare sig på nya kläder eller presenter så i inbjudan skrev vi att dom får klä sig så dom själva känner sig fina och att deras närvaro var gåva nog åt oss men att det som ville kunde skänka en valfri summa till en insamling hos rädda barnen som vi startat :) 

 • Fre 20 maj 2016 08:23 #10

  Vi har ett par av mina kusiner som reser från Tyskland resp. Australien. Jag hoppas verkligen inte att de köper present också, det har jag också sagt till dem. Det känns nästan pinsamt i så fall. Jag är bara helt överlycklig över att de väljer att lägga pengar och tid på att komma på vårt bröllop. Det är mer än alla presenter tycker jag. I slutet är det ju glädjen att få dela dagen med alla man älskar. Hjärta

 • Fre 20 maj 2016 09:58 #11 +1

  Hej!

  Jag tycker inte alls att du ska känna att du måste ge något. Det ska man aldrig känna!

  Däremot hade jag, känt att jag ville ge något litet. Typ som Dalahästen som beskrivs ovan. Eller en flaska vin/bubbel med ett kort där det står att de ska öppna den på sin första/andra/tionde bröllopsdag. Något symboliskt och fint helt enkelt.

  Men det måste du ju avgöra själv om du vill eller inte. Det handlar ju om relationen mellan er etc.

  Har inte din vän sagt något om detta? Att hon inte förväntar sig något av dig i present? Det hade jag nog sagt till mina närmaste.

 • Sön 22 maj 2016 18:46 #12

  Personligen så tycker jag att vissa gäster beter sig som om det är någon uppoffring de gör för att gå på bröllop. Är det så jobbigt och dyrt så kan man avstå från att komma. De som bjuder till bröllop lägger också ut massa pengar, inte bara för deras egen skull, utan för att det skall bli en trevligt fest även för gästerna. Lokal, mat och dricka till är inte gratis! Varje gäst kostar från några hundra kronor upp till 1000 kr för ett ganska standard bröllop kring Göteborg, tar de då med sig sin respektive också så dubblas detta.

  Ja, självklart är man tacksam som brudpar för gästerna som kan och vill komma och man har förståelse för långväga gäster att det blir dyrt. Men jag tycker att gäster som blir bjudna skall känna lite tacksamhet också att dina vänner vill fira en av de största dagarna i sitt liv med dig.

  Om du tycker om dina vänner som skall gifta sig och önskar dem välgång i framtiden så tycker jag att du skall ge dem något på deras dag, det behöver inte vara dyrt men det skall finnas en tanke bakom.

  Du som startade denna tråden får det att låta som att möhippan och bröllopet är det endast bruden som får något ut av dina "uppoffringar". Så du hade inte kul på möhippan? Du deltog inte i aktiviteterna under den? Kommer du inte äta och ha kul under bröllopet?

  Ser du min poäng? Pengarna du spenderat för möhippa och bröllop har också gått till ditt nöje, inte endast bruden som du vill få det till. Och som sagt, du var inte tvingad att komma.

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll