• Cakefa­iry
    Äldre 9 Jul 17:16
    24815 visningar
    80 svar
    80
    24815

    Ni som gifte/r er unga hur finansierade ni bröllopet?

    Hej,

    min sambo och jag har lite smått börjat planera vårt bröllop och har kommit till första punkten ungefär nämligen budgeten, som vi har beräknat kommer ligga på mellan 250 och 300 000. Vi är båda unga (han är nyutbildat och jag studerar) och i månaden kanske vi lyckas i bästa fall spara ihop 1000 kr sammanlagt så i den här takten kommer det ta ca 100 år tills vi har fått ihop till bröllopet :p Till det kommer att vi har höga studielån samt ett billån som vi måste avbetala.

    Så jag undrar - ni som gifte/r er unga (båda under 30) hur fick ni ihop pengarna för ert bröllop? Blev det några pengar över för tex. barnskaffande? Om ni valde lån hur fick ni beviljat det och vad hade ni för längd/storlek på lånet? Fick ni ert bröllop precis som ni ville ha det?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2015-03-20 22:46
    Liten uppdatering bara: Inte säkert det blir bröllop 2016 (vilket jag har en väldig panik över), då min hälsa har akut försämrats under senaste halvåret. Så just nu är bröllop en mindre konkret framtidsplanering där mycket tankar kretsar kring det och förberedelserna för oviss datum är igång :)

  • Svar på tråden Ni som gifte/r er unga hur finansierade ni bröllopet?
  • Cakefa­iry
    Äldre 10 Jul 17:40
    #30

    Andrea menade såklart i förskott 

  • Äldre 10 Jul 22:20
    #31

    Jag är 26 och min sambo är 28. 

    Vi ska gifta oss nästa år och har en budget på ca 65.000kr, bröllopsresan ej inräknad.
    Ang resan tänkte vi göra såhär: Vi köper flygbiljetter till och från LA, sen vill vi hyra bil och köra runt längs kusten, upp till Yoshemite Park, vidare till Grand Canyon, Las Vegas, Phoenix etc. Men då kommer vi boka hotell allt efter som, om det är dåligt väder en dag kanske vi väljer att köra lite mer, och är det fint kanske vi stannar några dagar på ett ställe etc. Så vi köper flygbiljetterna innan, och önskar oss bidrag till resan i bröllopspresent. 

    Vi kommer ha en borgelig vigsel (ingen av oss är troende) på gräsmattan utanför bygdegården där festen skall vara, och vi kommer ha caterad buffé och beställa bröllopstårtan från ICA MAXI (som bakar SJUKT goda tårtor, till bra pris)
    Jag kommer beställa min klänning från dindromklanning.se, har varit där och provat, mkt bra kvalité.
    Min brudtärna kommer stå för sin egen klänning, hon får ha på sig precis vad hon vill.

    Så det blir kanske lite budgetigt, men inte så mkt...
    Våra föräldrar har sagt att de vill vara med och bidraga lite, så beroende på hur mkt vi får från dom ska vi ev ha ett liveband också.

    Vi får båda in strax över 20.000kr i månaden efter skatt, men sparar undan kanske 3.000-10.000 i månaden, beroende på hur det ser ut i övrigt. Vi har nu sparat undan drygt 40.000, och har nästan ett år på oss så det kommer nog bli en del över till bröllopsresan och liveband etc :p

  • Äldre 11 Jul 08:14
    #32

    Cakefa­iry

    Tack :D jo, men lokalen och kyrkan är gratis då vi är med i församlingen där, dekorationer ska vi inte ha så jättemycket, men lite dukar och blommor.
    Maten kommer några utvalda frivilliga att fixa:)


    Det är nog därför vi kan ligga så lågt! :)

  • Anonym (30-år­ingen)
    Äldre 11 Jul 10:24
    #33

    Jag gifte mig förra året, inte speciellt ung (jag var 29 och maken 31) men jag skriver ändå.

    Vår budget gick på ca 110 000 kr. Vi hade trerätters på restaurang, mat, vin och tårta gick på ca 850 kr/pers.

    Min klänning kostade 7900e, makens kostym ungefär lika mycket.

    Vi åkte på en kortare bröllopsresa ett par veckor efter bröllopet. Den "långa och flashiga bröllopsresan" sparar vi till ett senare tillfälle, t.ex. när vi varit gifta i fem år.

    Vi betalade allt själva; mina svärföräldrar erbjöd sig att betala men vi ville inte ha bidrag från någonderas föräldrar. Vi sparade pengar i drygt ett år. Satte oss ner och gjorde en budget så fort vi bestämt datum, och sen var det bara att se till så rätt antal kronor hamnade på sparkontot varje månad.

    Jag sparade ihop hälften av summan, dvs. 55 000 och maken andra hälften. Vi har båda hyfsat betalda jobb och är sparsamt lagda, så det var inte jättesvårt att få ihop pengarna.

    Jag skulle inte vilja ha lån som ligger och väntar när man kommer hem från bröllop och bröllopsresa. Dessutom ska man betala ränta på lånet, dvs. det är dyrare att betala tillbaks pengar än spara ihop dem.

  • Äldre 11 Jul 11:52
    #34

    Ja, köper man allt månad för månad gäller det att vara diciplinerad och inte avvika från budget (budgetera för varje liten post) allt för mycket. Nej tema kanske var fel val av ord att använda, jag menar mer att bröllopet ska vara genomtänkt. Dock tycker jag det blir enklare att arrangera om man har ett uttalat tema. Det kan vara en färg, en viss blomma eller en viss plats. Vi t.ex hade ett herrgårdsbröllop i Norrland med rosor och ljusrosa som genomsyrade dukning, mat, aktiviteter, outfit och tryck. Påsåvis var det enklare att planera bröllopet och jämföra olika produkter med varandra innan vi köpte. Vi fick då bättre koll på kostnaderna när vi var helt på det klara med vad vi sökte. Då undvek vi att spontanköpa fina saker som vi sprang på.

  • Äldre 11 Jul 11:58
    #35

    Jag tycker inte man ska belåna sig för festligheter överhuvudtaget, sk nöjeslån.

  • Äldre 11 Jul 12:30
    #36

    När jag gifte mig första gången var min då blivande man lagerarbetare och jag var 18 år och nybakad student, dvs arbetslös..

    Vi hade det bröllop vi hade råd med just där och då. Stort kyrkbröllop med 70 gäster. Våra föräldrar stod för mycket hjälp ekonomiskt och vi hade ett budgetbröllop med fokus på det viktigaste. Jag tror bröllopet kostade 25.000.

    andra gången jag gifte mig var jag 26 år, hade vi jobb båda två men det bröllop vi ville ha gick inte på mer än 8900 kr, kompromissade med mycket och avstod mycket oviktigt. Gjorde det mesta själv. Kyrkbröllop, riktig klänning, ca 40 gäster.

  • Äldre 11 Jul 19:36
    #37

    Mitt tips är att sätta er ner en gång till med er budget och verkligen i detalj se över vad ni egentigen vill betala för. 

    Tro mig, ni kommer inte att sitta o vilja betala hutlösa räntor på lån flera år framåt för att ni lagt ner pengar på massa skit ni knappt ens minns eller inte heller har kvar. 

    Kom ihåg vad ni har kvar efter bröllopet... 90% av bröllopet slängs ju direkt i soporna efteråt krasst sett eller blir dammiga i ett skåp efteråt. För hur ofta använder man annars 26 vaser, 4 kg dekorationstenar eller 122 specialdesignade dekorationsslinor och vinglas med gästernas namn som blivit kvarglömda i festlokalen?  

    Tänk på VAD ni ska betala helt enkelt.  

    är det rimligt att betala så mycket pengar för några timmar i ert liv? Det är ju inte bröllopet som är för resten av ert liv utan äktenskapet... 

    Jag tror ni får exakt det bröllop ni vill ha ändå får säkert bara en tredjedel av summan ni hittills räknat på om ni bara tänker efter och vågar er på att stryka delar som egentligen inte är viktiga och vågar tänka utanför ramarna. 

    även om ni inte har hjälp från släkt o vänner betyder inte det att ni måste betala 200.000 för ett bröllop.

    se dom svar ni redan fått i tråden, vi är många som  ju fått våra drömbröllop för betydligt mindre pengar och några har till och med i princip gift sig gratis och ändå fått exakt vad dom velat. 

    och man får helt enkelt rätta munnen efter matsäcken, man har det bröllop man har råd med och man får trolla med dom pengar som finns och ändå se till att dom räcker till precis det man vill ha. 

    att låna 200.000 kr innebär många många års betalning framför er och vad säger att ni har råd eller rent krasst - att ni faktiskt förblir gifta under den tiden? Tänk om katastrofen inträffar efter 5 år och ni skiljer er och ni fortfarande betalar på ett bröllopslån ... pengar ni kunnat lägga på att få bättre boende, betala av studielån, hinna med andra saker i livet. 

    Framtiden består av myket mer än bara betala lån.  Vardagen kommer. är det verkligen då så himla kul att varje månad betala lån efter lån och inte ha något för det? 

    jag förstår att du så gärna vill gifta dig och det ska du också, men tänk efter ordentligt. Är det viktigast att du gifter dig med den man du älskar eller är det viktigast att du får ditt dyra drömbröllop?  För det är två skilda saker... 

    och nej alternativet är inte att gifta sig i rådhuset. Du kan få ditt fina lyxiga bröllop ändå med fin resa bara du är smart och tänker till.  Använd dom pengar ni har och förvalta dom klokt.  DÅ får ni ett fint minne för livet. 

    och för att hålla budgeten så vet jag att det är småsakerna som kostar mest och för att verkligen ha stenkoll rekommenderar jag också att dela upp utgifterna. Då hinner du också rätta till felköp och felbeställningar utan att budgeten spricker.   Dom viktigaste sakerna köper man först som just klänning, frack, ring - just för att det ska finnas utrymme för korrigering och ånger utan att hela bröllopet spricker.  När dom tyngsta posterna är betalda ser ni ju hur mycket pengar som finns kvar att lägga på resten. 

  • Äldre 11 Jul 19:52
    #38

    Tycker det låter helt vansinnigt att belåna sig för ett bröllop.
    Och att spendera mellan 200.000 och 300.000 på ett bröllop om man inte kan lägga undan mer än 1000kr/mån låter vansinne det med. Att lägga såna summor på bröllop när man har den ekonomin eller sprarat flera år är en sak. Att göra det utifrån era förhållanden och så unga...nä.
    Jag önskar er verkligen lycka till (jag är inte ironisk, önskar er verkligen det), hoppas ni lyckas få ihop pengarna alt hittar ett alternativ ni blir lika lyckliga av som inte kostar så mycket.
    Och jag hoppas verkligen inte att ni belånar er för det här.

  • Äldre 11 Jul 21:30
    #39
    Linnen skrev 2014-07-09 20:26:45 följande:

    Jag sparar 3000 kr varje månad och min sambo 2000 kr. Vi har en budget på 70000-80000 kr (bröllopsresan ej inräknad). Vi kollade upp på ett ungefär vad allt kan tänkas kosta och sen la vi upp en plan för hur mycket vi måste spara varje månad. Utöver det så sparar jag 2000 kr i månaden på ett annat sparkonto för oväntade utgifter. 

    Bröllopsresan hade vi tänkt boka senare, mycket möjligt att vi åker ett år senare. Vi tänker iaf önska oss presentkort på resia så vi hoppas på att inte behöva spara undan alltför mycket till bröllopsresan. Jag tycker inte det är så viktigt att komma iväg på bröllopsresa precis efter bröllopet, jag väntar hellre lite längre på min drömresa :) Så om ni kan tänka er att göra detsamma så tror jag att det kommer kännas mycket enklare att få ihop pengarna :) 


    Nu är vi inte unga eller arbetslösa på något sätt, men så här gör vi med och samma budget blev det med när vi prioriterat om lite... 

    Det vi har "sparat" in på utan att tumma på kvalité är 

    Ringarna, bytte in gammalt guld,. Förlovningsringar och vigselring med 15 små diamanter blev under 5000 kr, hade budgeterat för 18 000. Fick exakt det vi ville ha för en relativt liten peng. Så har ni ärvt guld som ligger å "skräpar" är det absolut värt att byta in. 


    Klänningen, köpte två (en vigselklänning och en festklänning) måttsydda klänningar från Kina. Från två av de bättre sidorna med bra recensioner. Budget 15 000 för den stora, blev 2 300 ink frakt, moms och skatt och 2 000 för en festklänning blev 900 ink frakt moms och frakt. Kvalitén är samma som i butik och jag har inte ens behövt göra ändringar... 


    Skor, hittade på Zalando på rea. 129 kr och 249 kr. Hade tänkt lägga minst 3 000 kr på skor...

    Vi väntar med att spara till resan. Dels för att vi inte vet när vi kommer få möjlighet att åka och dels för att det skulle bli alldeles för stor summa att spara till på en gång. Det skulle kännas oöverstigligt. Det viktiga för oss är att bli gifta och ha en härlig dag med våran familj och vänner. Men jag tror att resan kommer hamna på 50-60 000. 

    Det vi inte har sparat på är mat(13000, lagar egen mat + 6000 för servering), dryck (13 000), Hår och smink (3000), fotograf (15 000) och musik (11 000). Vi har haft tur och hittat ett festställe som passar oss och var relativt billigt (6 000). Min blivande köpte sin kostym på MQ för 5200, ganska normalt pris för en tredelad kostym, då ingick en skjorta... 

    Jag har inte räknat med grejer som fina naglar eller klipp å färgning av hår eftersom det ändå är sånt jag betalar i vanliga fall. 

    Andra småsummor som tex Knoppalakan att duka med och ljusstakar för 600 kr har inte heller gått på bröllops kontot eftersom det är köpt lite då och då och inte har känts så betungande att betala. Det vi sparar ihop är det som ska betalas i klumpsumma. 

    Vi har bjudit ca 85 gäster... Alla kommer inte, så kostnad för mat och dryck kommer bli lägre.
Svar på tråden Ni som gifte/r er unga hur finansierade ni bröllopet?