• Cakefa­iry
    Äldre 9 Jul 17:16
    24803 visningar
    80 svar
    80
    24803

    Ni som gifte/r er unga hur finansierade ni bröllopet?

    Hej,

    min sambo och jag har lite smått börjat planera vårt bröllop och har kommit till första punkten ungefär nämligen budgeten, som vi har beräknat kommer ligga på mellan 250 och 300 000. Vi är båda unga (han är nyutbildat och jag studerar) och i månaden kanske vi lyckas i bästa fall spara ihop 1000 kr sammanlagt så i den här takten kommer det ta ca 100 år tills vi har fått ihop till bröllopet :p Till det kommer att vi har höga studielån samt ett billån som vi måste avbetala.

    Så jag undrar - ni som gifte/r er unga (båda under 30) hur fick ni ihop pengarna för ert bröllop? Blev det några pengar över för tex. barnskaffande? Om ni valde lån hur fick ni beviljat det och vad hade ni för längd/storlek på lånet? Fick ni ert bröllop precis som ni ville ha det?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2015-03-20 22:46
    Liten uppdatering bara: Inte säkert det blir bröllop 2016 (vilket jag har en väldig panik över), då min hälsa har akut försämrats under senaste halvåret. Så just nu är bröllop en mindre konkret framtidsplanering där mycket tankar kretsar kring det och förberedelserna för oviss datum är igång :)

  • Svar på tråden Ni som gifte/r er unga hur finansierade ni bröllopet?
  • Äldre 11 Jul 21:37
    #40

    Vi gifter oss 2016. Då är jag 24 och min fästman 22 (fyller 23 det året).


    Båda studerar nu och när vi gifter oss studerar han fortfarande och jag har precis tagit examen.
    Det första jag gjorde när vi började planera var att tänka vad som var viktigast för oss, vilket var:
    - vara utomhus med möjlig inomhuslokal vid regn
    - buffe (många allergier, vegetarianer etc. samt att vi älskar buffér)
    Jag kom snabbt på att byn där min mamma bor har en hemskt fin hembygdsgård som skulle va billig. Men det var inte priset som avgjorde utan att vi verkligen älskar hur det ser ut och känns. I skogen, inga vägar i närheten och det finns en dansbana med tak som är perfekt vid regn.
    Sen älskar vi matlagning och det är troligtvis ett av intresserna som håller oss ihop. Vi kunde bara tänka oss att laga maten själv. Sen blir det inge kul att beställa 3 rätters med 5-6 olika alt. p.g.a. allergier och liknande. 

    Sammanlagt räknar vi på en budget på ca 30 000- 35 000 på ungefär 60 gäster.
    Vi kommr stå för hälften var, men vi betalar vår egen ring och klädsel samt fixning inför.
    Jag har ca 80 000 i besparingar som jag tänkt använda ca 13 000 ifrån, resten spara nu i två år.

    Jag har utgått från vad vi anser okej att lägga på ett brölllop.
    Jag vill hellre köpa huset jag vill ha om några år och skaffa barn snarare än lägga alt på en kväll. Sen har jag turen att gillar den bohemiska, lantliga, natur-stilen som är rätt billig om man älskar diy-projekt!

  • Äldre 12 Jul 09:33
    #41

    jag kan ju tillägga att i vårt fall har vi planerat LÄNGE: sen 2011 faktiskt, så vi sprider ut kostnaderna dels. men så har vi skogstema och då kommer vi ta mycket dekorationer från skogen och därmed spara in en jäkla massa på den posten. jag tror det enda vi har/kommer köpa till dekoration är servetterna (40st för under 100 tro ja det var), små dukar (jutevävslöpare, köpt begagnat, en hel del för 200 tro ja inkl. frakt) och jutesnören som typ kostar 2kr/metern 

    och så såklart småsaker jag inte tänkt på ännu haha. :P men jag tror vi kommer oss undan med 500kr.. max. sen är det bara från skogen! vilket dels är mysigt, men även så är det ju bara att kasta tillbaka i skogen igen. inge skräp och sånt. ska även be min blivande och min syster att hålla utkik nu under älgjakten, för jag vill ha älghorn, mindre sorter, för att göra ljushållare av. har fått ett JÄTTEfällhorn (utan maka)  av pappa som jag tänkte vi kanske skulle ha vid entren eller något. 

    och jag har massa söta småburkar man kan göra till ljushållare, jag kommer köpa in speciellt likörglas på loppisar (älskar små likörglas), vilket gör att gästerna får udda glas, men va gör det?! är charmigt kan ja tycka^^  etc. vet dock inte hur vi ska göra med VINglasen.. om det finns i byastugan.. betvivlar.. 

    man tager vad man haver är väl mitt synsätt på det hela :P 

    köpte min klänning på blocket dessutom, 1000kr. ja mena, där sparade jag ju säkert in många 1000-lappar!

  • Äldre 17 Jul 00:25
    #42
    +1

    Priset gör inte bröllopet. Min kompis lånade för ett bröllop på knappt 200 000. Hyrde en dyr lokal, känd för att vara en av Sveriges vackraste, hade ett genomtänkt tema med massa dyra detaljer (ex stolsöverdrag, bordsdekorationer och godis med bild på brudparet), dyra ringar, prinsessklänning, frisör och fotograf. När den stora dagen kom drog ett av de värsta ovädrena i mannaminne över bygden. Jag bytte från de fina kläder jag hade tänkt till tjocka, varma kläder. Regnet smattrade så mot partytältet att ingen hörde vigselceremonin eller talen under middagen. De som hade de fina, tunna kläder de tänkt från början frös under hela middagen. Stämningen var i botten och när middagen var över gick de flesta hem. Vi var fem personer som dansade till dj:ns musik. Bruden grät i en vecka, ställde in bröllopsresan och betalade av lånet med resebudgeten istället.

    En annan kompis hade budgetbröllop med grillbuffé i trädgården där allt var hyfsat oorganiserat. Hennes klänning trillade ner hela tiden för att hon hade gått ner sen hon köpte den, så hon bytte till jeans efter ceremonin. Buketten var ett gäng rosor från ica och tårtan kom också därifrån. Musiken spelades i vardagsrummet på datorn, på högsta volym så att det hördes ut i trädgåden. Inga bordsdekorationer eller stolsöverdrag, men omatchande tallrikar och bestick, lånade av gästerna för att det skulle räcka till alla. Det var den lyckligaste dagen i hennes liv.

  • Äldre 17 Jul 06:33
    #43

    Vi gifter oss om lite mera än 1månad och då är vi båda 25år.

    Vi har sparat allr vi kunnat i 1,5år, mmen vi fick också vårt första barn under den tiden, så blev inte mera än 2000euro. Bestämde en budget på 4000euro och de pengar vi inte lyckats spara ihop kommer jag ta från mina privata besparingar (arv).

    4000euro och runt 70gäster räknade vi med att blir ganska kämpigt att få ihop, men inte omöjligt. Vi tänkte som så att ex. ringarna kommer vi ha livet ut, så de prioriteras högre än dekorationer mm.

    Sen hade vi turen att festlokalen är billig och plötsligt under våren frågade min mamma om hon får betala maten under festen(vi hade tänkt göra själv, men nu slipper vi den stressen!), så nu har vi råd att satsa lite mera på dekorationer och så kan vi bjuda på dryck hela kvällen (först hade vi tänkt bjuda några glas till maten och så får gästerna själv stå för det de vill dricka senare under kvällen).

    I budgeten ingår ingen resa, utan som gåva önskar vi bidrag till den. Av en släkting som är fotograf önskade vi oss att hon fotar oss under dagen, så den kostnaden kommer vi också undan:)

    Så vi har alltså sparat, gamla besparingar och så gjort en ordentlig budget och verkligen tänkt på vad som är viktigt för oss!

  • Cakefa­iry
    Äldre 17 Jul 22:36
    #44
    Anonym (30-åringen) skrev 2014-07-11 10:24:05 följande:

    Jag gifte mig förra året, inte speciellt ung (jag var 29 och maken 31) men jag skriver ändå.

    Vår budget gick på ca 110 000 kr. Vi hade trerätters på restaurang, mat, vin och tårta gick på ca 850 kr/pers.

    Min klänning kostade 7900e, makens kostym ungefär lika mycket.

    Vi åkte på en kortare bröllopsresa ett par veckor efter bröllopet. Den "långa och flashiga bröllopsresan" sparar vi till ett senare tillfälle, t.ex. när vi varit gifta i fem år.

    Vi betalade allt själva; mina svärföräldrar erbjöd sig att betala men vi ville inte ha bidrag från någonderas föräldrar. Vi sparade pengar i drygt ett år. Satte oss ner och gjorde en budget så fort vi bestämt datum, och sen var det bara att se till så rätt antal kronor hamnade på sparkontot varje månad.

    Jag sparade ihop hälften av summan, dvs. 55 000 och maken andra hälften. Vi har båda hyfsat betalda jobb och är sparsamt lagda, så det var inte jättesvårt att få ihop pengarna.

    Jag skulle inte vilja ha lån som ligger och väntar när man kommer hem från bröllop och bröllopsresa. Dessutom ska man betala ränta på lånet, dvs. det är dyrare att betala tillbaks pengar än spara ihop dem.


    Okej maten och det kommer det nog inte alls gå på lika mycket hos oss då vi fixar mat och tårta själva och ska ha egen serveringspersonal.

    Killen ha nog inget emot att gifta sig i en 500 kronors kostym ;)


    Få jag fråga (eftersom ni ändå är lite äldre och du säger att ni har planerat att åka när ni firar fem år) tänker ni inte har några barn? Vet att det är en väldig personlig fråga, och jag förstår absolut om ni inte vill det, men för vår del så är även detta någonting som sätter tidspress på oss. Man kan ju liksom inte åka iväg på smekmånad och lämna ungen hemma själv.

    Ja då vi de senaste månaderna har levt på knappt 14 000 kronor har vi såklart en budget upplagt - men några sparpengar blir det ju tyvärr inte över. :/

    Självklart känns det lite tråkigt och ja pengarmässigt sett så blir det dyrare men jag är rädd att om vi väntar kanske fem år istället för två år till att det blir "dyrare". Hans pappa har haft hjärtinfarkt och flera blodproppar, min mormor är inte den yngsta (och lika mycket min mamma som min riktiga mor!) och min mor är kronisk sjuk så ingen vet hur länge till hon orkar. Jag skulle aldrig i livet förlåta mig om inte de fick uppleva dagen vi gifter oss!!! Och sen är det ju att sambon har åldersnoja över barnaskaffandet också.

  • Cakefa­iry
    Äldre 17 Jul 22:40
    #45
    FruForsmark skrev 2014-07-11 11:52:56 följande:

    Ja, köper man allt månad för månad gäller det att vara diciplinerad och inte avvika från budget (budgetera för varje liten post) allt för mycket. Nej tema kanske var fel val av ord att använda, jag menar mer att bröllopet ska vara genomtänkt. Dock tycker jag det blir enklare att arrangera om man har ett uttalat tema. Det kan vara en färg, en viss blomma eller en viss plats. Vi t.ex hade ett herrgårdsbröllop i Norrland med rosor och ljusrosa som genomsyrade dukning, mat, aktiviteter, outfit och tryck. Påsåvis var det enklare att planera bröllopet och jämföra olika produkter med varandra innan vi köpte. Vi fick då bättre koll på kostnaderna när vi var helt på det klara med vad vi sökte. Då undvek vi att spontanköpa fina saker som vi sprang på.


    FruForsmark skrev 2014-07-11 11:58:52 följande:

    Jag tycker inte man ska belåna sig för festligheter överhuvudtaget, sk nöjeslån.


    Ja det är klart.
    Okej då förstår jag lite mer. Vårt tema är ganska öppet men samtidigt är vi båda väldigt mycket för att hålla det enkelt så ska det inte bli en massa så där småpyssel typ blommor på borden och så. Enkelt och fint. Försöker fortfarande övertyga sambon om de färger jag vill ha med i bröllopet men vi få la se om det går att övertala honom! ;) 

    Varför tycker du inte om nöjeslån om man vet att man har möjlighet att avbetala det de närmaste fem åren?



  • Cakefa­iry
    Äldre 17 Jul 23:00
    #46
    Nyfiken gul , nu fru skrev 2014-07-11 12:30:07 följande:

    När jag gifte mig första gången var min då blivande man lagerarbetare och jag var 18 år och nybakad student, dvs arbetslös..

    Vi hade det bröllop vi hade råd med just där och då. Stort kyrkbröllop med 70 gäster. Våra föräldrar stod för mycket hjälp ekonomiskt och vi hade ett budgetbröllop med fokus på det viktigaste. Jag tror bröllopet kostade 25.000.

    andra gången jag gifte mig var jag 26 år, hade vi jobb båda två men det bröllop vi ville ha gick inte på mer än 8900 kr, kompromissade med mycket och avstod mycket oviktigt. Gjorde det mesta själv. Kyrkbröllop, riktig klänning, ca 40 gäster.


    Nyfiken gul , nu fru skrev 2014-07-11 19:36:20 följande:

    Mitt tips är att sätta er ner en gång till med er budget och verkligen i detalj se över vad ni egentigen vill betala för. 

    Tro mig, ni kommer inte att sitta o vilja betala hutlösa räntor på lån flera år framåt för att ni lagt ner pengar på massa skit ni knappt ens minns eller inte heller har kvar. 

    Kom ihåg vad ni har kvar efter bröllopet... 90% av bröllopet slängs ju direkt i soporna efteråt krasst sett eller blir dammiga i ett skåp efteråt. För hur ofta använder man annars 26 vaser, 4 kg dekorationstenar eller 122 specialdesignade dekorationsslinor och vinglas med gästernas namn som blivit kvarglömda i festlokalen?  

    Tänk på VAD ni ska betala helt enkelt.  

    är det rimligt att betala så mycket pengar för några timmar i ert liv? Det är ju inte bröllopet som är för resten av ert liv utan äktenskapet... 

    Jag tror ni får exakt det bröllop ni vill ha ändå får säkert bara en tredjedel av summan ni hittills räknat på om ni bara tänker efter och vågar er på att stryka delar som egentligen inte är viktiga och vågar tänka utanför ramarna. 

    även om ni inte har hjälp från släkt o vänner betyder inte det att ni måste betala 200.000 för ett bröllop.

    se dom svar ni redan fått i tråden, vi är många som  ju fått våra drömbröllop för betydligt mindre pengar och några har till och med i princip gift sig gratis och ändå fått exakt vad dom velat. 

    och man får helt enkelt rätta munnen efter matsäcken, man har det bröllop man har råd med och man får trolla med dom pengar som finns och ändå se till att dom räcker till precis det man vill ha. 

    att låna 200.000 kr innebär många många års betalning framför er och vad säger att ni har råd eller rent krasst - att ni faktiskt förblir gifta under den tiden? Tänk om katastrofen inträffar efter 5 år och ni skiljer er och ni fortfarande betalar på ett bröllopslån ... pengar ni kunnat lägga på att få bättre boende, betala av studielån, hinna med andra saker i livet. 

    Framtiden består av myket mer än bara betala lån.  Vardagen kommer. är det verkligen då så himla kul att varje månad betala lån efter lån och inte ha något för det? 

    jag förstår att du så gärna vill gifta dig och det ska du också, men tänk efter ordentligt. Är det viktigast att du gifter dig med den man du älskar eller är det viktigast att du får ditt dyra drömbröllop?  För det är två skilda saker... 

    och nej alternativet är inte att gifta sig i rådhuset. Du kan få ditt fina lyxiga bröllop ändå med fin resa bara du är smart och tänker till.  Använd dom pengar ni har och förvalta dom klokt.  DÅ får ni ett fint minne för livet. 

    och för att hålla budgeten så vet jag att det är småsakerna som kostar mest och för att verkligen ha stenkoll rekommenderar jag också att dela upp utgifterna. Då hinner du också rätta till felköp och felbeställningar utan att budgeten spricker.   Dom viktigaste sakerna köper man först som just klänning, frack, ring - just för att det ska finnas utrymme för korrigering och ånger utan att hela bröllopet spricker.  När dom tyngsta posterna är betalda ser ni ju hur mycket pengar som finns kvar att lägga på resten. 


    Vad bra att ni kunde få hjälp av föräldrarna när ni var så unga. Den möjligheten har ju tyvärr inte vi :/
    Hur gjorde ni för att hamna på så lite? 8 900 låter otroligt lite med tanke på att du hade en "riktig" klänning och 40 gäster? Jag antar iaf att inte bröllopsresan är med inberäknat i det där?

    Som sagt dekorationer och sånt småpyssel är inget vi ska lägga våra pengar på. Har pratat med en sömmerska nu, som dra ner budgeten för klänningen en del, men iom att jag måste åka 15 mil dit och prova förmodligen flera gånger hamnar det la på kanske 20 000 iaf. Och klänningen är för mig det ALLRA VIKTIGASTE på bröllopet (just när det gäller BRÖLLOPET). Sen betalar vi i stort sett ingenting för maten, tårtan, inbjudningar etc.
    Visst skulle vi kunna dra ner budgeten för bröllopsresan men samtidigt vet vi att vi aldrig kommer ha chansen till att åka iväg sådär igen, då har vi ju barn som man inte bara kan lämna av hos någon i en månad och med ett fast jobb går det ju heller inte att bara dra ifrån i flera veckor. När yngsta barnet har tagit studenten kommer sambon att vara minst 50, med andra ord är det uteslutet att åka på vår resa då.

    Att skilja sig skulle ALDRIG hända, det skulle inte spela någon roll om han skulle bli våldsam eller att jag skulle vara otrogen en skilsmässa är någonting så långt ifrån att vi hellre skulle ta livet av oss tro jag (ja och visst, kalla mig knäpp i skallen men alla har vi inte samma värderingar!).

    Jag pluggar till sjuksköterska så jag kommer garanterat att få ha fast anställning så det säger mig att vi ska ha råd.
    Visst det är inte jätteroligt att avbetala en massa, men samtidigt känner jag att det är värt pengarna för att skapa en god start i livet. Inte börja den med att jag springa ifrån vigseln gråtandes för att allting blev skitkasst.
    Vi äger ju en lägenhet och visst, den kanske vi måste flytta ifrån när barna har nått en viss ålder, men en trea här kostar ofta endast kring 45000.
    Klart att det är två skilda saker men på grund av att jag är den jag är vet jag att det är lika viktigt i slutändan att jag gifter mig med rätt person som att bröllopet blir som jag hade tänkt.

    Klänningen tänkte vi köpa om ett år (vi hoppas att blir smalare tills dess ;) ) i samband med att vi bokar kyrka och resa. Frack ska vi ingen ha och ringen kanske går på 3000 (Jag hoppas fortfarande att min ring ska dyka upp någonstans, vi la iofs "bara" 2300 på den men jag kan inte tänka mig en finare och vill ha tillbaka den - så slipper vi extra kostnad också för att köpa en ny ring som inte alls är lika fin).
  • Cakefa­iry
    Äldre 17 Jul 23:05
    #47
    Klaradal skrev 2014-07-11 19:52:57 följande:

    Tycker det låter helt vansinnigt att belåna sig för ett bröllop.
    Och att spendera mellan 200.000 och 300.000 på ett bröllop om man inte kan lägga undan mer än 1000kr/mån låter vansinne det med. Att lägga såna summor på bröllop när man har den ekonomin eller sprarat flera år är en sak. Att göra det utifrån era förhållanden och så unga...nä.
    Jag önskar er verkligen lycka till (jag är inte ironisk, önskar er verkligen det), hoppas ni lyckas få ihop pengarna alt hittar ett alternativ ni blir lika lyckliga av som inte kostar så mycket.
    Och jag hoppas verkligen inte att ni belånar er för det här.


    Men nu handlar inte tråden om vad du tycker men om hur unga finansierade sina bröllop. Och med 28 tycker jag inte man är särskilt ung.
    Tack för lyckoönskningarna.
  • Cakefa­iry
    Äldre 17 Jul 23:17
    #48
    teres77 skrev 2014-07-11 21:30:46 följande:
    Nu är vi inte unga eller arbetslösa på något sätt, men så här gör vi med och samma budget blev det med när vi prioriterat om lite... 

    Det vi har "sparat" in på utan att tumma på kvalité är 

    Ringarna, bytte in gammalt guld,. Förlovningsringar och vigselring med 15 små diamanter blev under 5000 kr, hade budgeterat för 18 000. Fick exakt det vi ville ha för en relativt liten peng. Så har ni ärvt guld som ligger å "skräpar" är det absolut värt att byta in. 

    Klänningen, köpte två (en vigselklänning och en festklänning) måttsydda klänningar från Kina. Från två av de bättre sidorna med bra recensioner. Budget 15 000 för den stora, blev 2 300 ink frakt, moms och skatt och 2 000 för en festklänning blev 900 ink frakt moms och frakt. Kvalitén är samma som i butik och jag har inte ens behövt göra ändringar... 

    Skor, hittade på Zalando på rea. 129 kr och 249 kr. Hade tänkt lägga minst 3 000 kr på skor...

    Vi väntar med att spara till resan. Dels för att vi inte vet när vi kommer få möjlighet att åka och dels för att det skulle bli alldeles för stor summa att spara till på en gång. Det skulle kännas oöverstigligt. Det viktiga för oss är att bli gifta och ha en härlig dag med våran familj och vänner. Men jag tror att resan kommer hamna på 50-60 000. 

    Det vi inte har sparat på är mat(13000, lagar egen mat + 6000 för servering), dryck (13 000), Hår och smink (3000), fotograf (15 000) och musik (11 000). Vi har haft tur och hittat ett festställe som passar oss och var relativt billigt (6 000). Min blivande köpte sin kostym på MQ för 5200, ganska normalt pris för en tredelad kostym, då ingick en skjorta... 

    Jag har inte räknat med grejer som fina naglar eller klipp å färgning av hår eftersom det ändå är sånt jag betalar i vanliga fall. 

    Andra småsummor som tex Knoppalakan att duka med och ljusstakar för 600 kr har inte heller gått på bröllops kontot eftersom det är köpt lite då och då och inte har känts så betungande att betala. Det vi sparar ihop är det som ska betalas i klumpsumma. 

    Vi har bjudit ca 85 gäster... Alla kommer inte, så kostnad för mat och dryck kommer bli lägre.
    Hej och tack för ett utförlig svar :)
    Som sagt skulle vi hitta min ring igen (vilket jag verkligen, verkligen hoppas!!! men det känns rätt hopplöst Gråter) så går det max på 3000 för en enkel guldring till honom. Något gammalt gult ha vi inte, kommer från en familj där vi ibland inte ens hade råd med mat.

    Som sagt är ju klänningen något som mycket utgifter (ca 20 000) går på och det är för mig verkligen den viktigaste saken med bröllopet.

    Skor i våran budget ligger på 0 kr, skor har vi redan liksom ;) Maten kan tom hända att vi få helt gratis då våra grannar som ska tillaga den vill bjuda på den som present (fast jag tycker inte det känns rätt när de redan bjuder på sitt arbete!), serveringen går på 0:- (fast kanske något litet som gåva, men det kan ju vara något hemmagjord samt utbyte av tjänster). Dryck bli läsk och om man räknar 0,75 l pp x 60 x 15:- så blir det cirka 700:-, så ingen fruktansvärt summa det heller.
    Hår och smink fixar mamma (som också är min maid of honor), fotograf är min kompis (han är utbildad alltså men ställer upp, så få han la också någon gåva plus middag såklart (alla som hjälper till är inräknade som gäster). Samma sak med honom som filmar (utbildad men gör det gratis). Musik - ska välja lokal som har en vanlig stereo och så blir det spotify så 99:- för det ;) Stället är fortfarande något vi klurar över då det är inte så lätt att hitta någonstans där man kan göra/ta med egen mat och så bor vi 13 mil ifrån kyrkan vi ska gifta oss i. Och som sagt kostymen ska vi heller inte lägga några stora pengar på, han bryr sig inte, så varför lägga stora summor på det?! Kanske tom kan använda den han har.

    Fina naglar kan jag glömma (har så besvärliga naglar så det är ingen ide att lägga pengar eller energi på det), klippning få jag för 100 kr, färga få jag låta bli ett halvtår innan bröllopet för gubben tycker inte om det.

    Dekorationer som sagt är inget vi bryr oss något större om, bryr hans mamma sig få hon la ta tag i ett, men jag struntar ärligt talat i om vi har mammas gamla bordsdukar och udda tallrikar.
  • Cakefa­iry
    Äldre 17 Jul 23:23
    #49
    ViskesLopme skrev 2014-07-11 21:37:26 följande:

    Vi gifter oss 2016. Då är jag 24 och min fästman 22 (fyller 23 det året).


    Båda studerar nu och när vi gifter oss studerar han fortfarande och jag har precis tagit examen.
    Det första jag gjorde när vi började planera var att tänka vad som var viktigast för oss, vilket var:
    - vara utomhus med möjlig inomhuslokal vid regn
    - buffe (många allergier, vegetarianer etc. samt att vi älskar buffér)
    Jag kom snabbt på att byn där min mamma bor har en hemskt fin hembygdsgård som skulle va billig. Men det var inte priset som avgjorde utan att vi verkligen älskar hur det ser ut och känns. I skogen, inga vägar i närheten och det finns en dansbana med tak som är perfekt vid regn.
    Sen älskar vi matlagning och det är troligtvis ett av intresserna som håller oss ihop. Vi kunde bara tänka oss att laga maten själv. Sen blir det inge kul att beställa 3 rätters med 5-6 olika alt. p.g.a. allergier och liknande. 

    Sammanlagt räknar vi på en budget på ca 30 000- 35 000 på ungefär 60 gäster.
    Vi kommr stå för hälften var, men vi betalar vår egen ring och klädsel samt fixning inför.
    Jag har ca 80 000 i besparingar som jag tänkt använda ca 13 000 ifrån, resten spara nu i två år.

    Jag har utgått från vad vi anser okej att lägga på ett brölllop.
    Jag vill hellre köpa huset jag vill ha om några år och skaffa barn snarare än lägga alt på en kväll. Sen har jag turen att gillar den bohemiska, lantliga, natur-stilen som är rätt billig om man älskar diy-projekt!


    Roligt att hitta någon som också ska gifta sig då :)
    A som sagt det som är viktigast för oss är klänningen och resan och det är de två saker som kostar så himla mycket pengar :/
    Vad roligt att ni hittade så bra lokal och eftersom ni är ute i god tid kan jag tänka mig att ni kan boka när ni vill. Fråga bara: vad är en dansbana? :)
    Okej, om ni ska laga maten själva ska ni förbereda den ett tag innan och frysa då eller hur hade ni tänkt? 

    Okej hur ska i spara om ni studerar? Ska ni indirekt låna då och ta och spara av era studielån eller?

    Bo i hus är ingenting jag ska satsa på, den orken finns inte i denna familj, så det är inget större bekymmer känner jag i framtiden. Sen, visst det kostar pengar att skaffa barn och jag har lovat mig själv att aldrig utsätta mina barn för det jag har utsatts för (ingen mat på bordet) men med två högskoleutbildade föräldrar känns det ändå som att de kommer klara sig.

    Ni ska inte resa då alls eller?
Svar på tråden Ni som gifte/r er unga hur finansierade ni bröllopet?