• Cakefa­iry
    Äldre 9 Jul 17:16
    24617 visningar
    80 svar
    80
    24617

    Ni som gifte/r er unga hur finansierade ni bröllopet?

    Hej,

    min sambo och jag har lite smått börjat planera vårt bröllop och har kommit till första punkten ungefär nämligen budgeten, som vi har beräknat kommer ligga på mellan 250 och 300 000. Vi är båda unga (han är nyutbildat och jag studerar) och i månaden kanske vi lyckas i bästa fall spara ihop 1000 kr sammanlagt så i den här takten kommer det ta ca 100 år tills vi har fått ihop till bröllopet :p Till det kommer att vi har höga studielån samt ett billån som vi måste avbetala.

    Så jag undrar - ni som gifte/r er unga (båda under 30) hur fick ni ihop pengarna för ert bröllop? Blev det några pengar över för tex. barnskaffande? Om ni valde lån hur fick ni beviljat det och vad hade ni för längd/storlek på lånet? Fick ni ert bröllop precis som ni ville ha det?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2015-03-20 22:46
    Liten uppdatering bara: Inte säkert det blir bröllop 2016 (vilket jag har en väldig panik över), då min hälsa har akut försämrats under senaste halvåret. Så just nu är bröllop en mindre konkret framtidsplanering där mycket tankar kretsar kring det och förberedelserna för oviss datum är igång :)

  • Svar på tråden Ni som gifte/r er unga hur finansierade ni bröllopet?
  • Äldre 9 Jul 23:05
    #21
    Cakefairy skrev 2014-07-09 20:29:33 följande:
    Kan tänka mig att han tjänar lite bättre än min gubbe, han jobbar också heltid, men får som sagt in 12 000 efter skatt.
    Ja det är inte så fet att studera tyvärr ;/
    Okej känns det inte tråkigt att vänta med resan? Eller känns det mer förväntansfullt?

    Vi har tyvärr inte något vi kan sälja av direkt, lite smycken och kläder kanske men det tjänar man nog inte mer än kanske någon hundring på.
    Jag pluggar på 100% och har tre timmars restid dit varje dag, fem dagar i veckan. Så extrajobb är tyvärr ganska utesluten och sambon jobbar ju redan 100% så han kan inte skaffa sig ett till jobb heller. Jag sommarjobbar nu men får in ca 10 000 bara fästän jag jobbar 90%.
    Hmm och så titta om det överhuvudtaget finns något företag som skulle vara villig att låna oss pengar. Isf ska jag vara noga med att det är möjligt att avbetala större summor om man vill det.

    Och varsågod :)
    Ja, han tjänar mer än så. I byggbranschen är det rätt bra löner.

    Jag tycker inte att det känns tråkigt alls att resa nästa sommar. Jag har inte tid att åka iväg i oktober eftersom det är mitt i terminen, både på högskolan och på mitt jobb. Och så kändes det bättre att ändå ha det bröllop vi ville ha och inte behöva spara in ännu mer på det för att ha råd med en resa. Vi kommer också att önska oss bidrag till resan (bland annat) i present. Jag tycker att det känns mysigt att ha ett till projekt efter bröllopet, faktiskt :) 

    Ja, ni kanske måste fundera en gång till på vad ni vill. Man kan absolut ha ett bröllop som kostar mycket pengar men det känns kanske inte så realistiskt med tanke på de inkomster ni har. Klänningen kanske går att beställa från Kina, till exempel? En del har fått hem jättefina kopior för en spottstyver av vad originalet har kostat. Och resan kanske går att göra lite billigare (utan att behöva bo i tält och koka egna nudlar ;) )?
  • Äldre 10 Jul 07:45
    #22
    Anonym (ekonomiskt-lagd) skrev 2014-07-09 17:25:25 följande:

    Hej,

    Vi gifter oss om en månad jag är 23 och han är 29 (fyller 30 efter bröllopet) vi har bara sparat mycket. Vi har varit tillsammans i lite drygt 4år och bot ihop i ca 3år.

    Vårt bröllop med resa och ringar och allt kommer gå på ca 150 000kr. Vi har nu båda fast jobb och nyligen köpt hus.

    2012/2013 studerade jag och då levde vi på hans lön och mitt studiebidrag. Men innan dess så sparade vi ca 16 000kr i månaden.

    Innan vi köpte huset sparade vi också ca 16000kr i månaden för att vi ihop till handpenningen och till bröllopet. VI har inga jätte löner han har strax över 20 innan skatt och jag har strax under 20 innan skatt.

    Nu när vi bor i hus så kan vi såklart inte spara så mycket så nu sparar vi ca 8000kr i månaden.

    Om jag hade varit ni så hade jag funderat på om man verkligen vill ta ett lån till ett bröllop som man måste betala av i resten av sitt liv, tillsammans med alla andra lån. Vi har bara huslån och vi vill absolut inte ha fler så vi valde att leva snålt och spara mycket :) Men det är ju olika från person till person :)


    Jag är tycker det är grymt imponerande att ni lyckas spara 16 000 i månaden :)

    Hur lyckas ni spara så mycket, för om jag räknar rätt så får ni ut ca 27 000 kr efter skatt? Men ni bodde kanske i en hyresrätt med låg hyra?

    Lycka till med ert bröllop.


  • Äldre 10 Jul 09:41
    #23

    Hej!


    Jag gifter mig den 16 augusti detta år.
    Jag är 20 år och min blivande 22.
    Ingen av oss får in särskilt mycket pengar. Studiestöd och extrajobb.
    Vi kommer ha ungefär 150 gäster. Vi har råd för att vi får en massa hjälp. Det är så många som vill hjälpa till med allt möjligt.
    Så allt som allt kommer det att gå på kanske 20.000. Och då har jag med allt som jag vill ha med i mitt bröllop.
    Så man kan få sitt drömbröllop billigt, speciellt om man tar hjälp från folk som erbjuder sig :)
    Lycka till!

  • Anonym (ekono­miskt-­lagd)
    Äldre 10 Jul 10:59
    #24
    Fjärilen skrev 2014-07-10 07:45:46 följande:
    Jag är tycker det är grymt imponerande att ni lyckas spara 16 000 i månaden :)

    Hur lyckas ni spara så mycket, för om jag räknar rätt så får ni ut ca 27 000 kr efter skatt? Men ni bodde kanske i en hyresrätt med låg hyra?

    Lycka till med ert bröllop.

    Hej,
    Ja vi var ganska duktiga där :P Men vi fick ut strax över 30. Vi visste vad vi ville ha och satsade allt på det :)


    Jo vi bodde i hyreslägenhet som kostade ca5500kr i månaden, vi hade 1 billig bil som kostar ca 1500kr i månaden inkl bensin och försäkring (mannen pendlar 5mil om dagen) och jag åker buss 700kr/månad. Vi betalar underhåll för min blivandes son som bara bor hos oss varannan helg och se har vi 2 katten med försäkring och mat (som kostar mycket, ca 800kr varannan månad). Vi hade en matbudget på 2000kr per månad för oss 2, 1 8-åring varannan helg och kattsand till katterna. Vi gjorde faktiskt också roliga saker, förra året var vi i London och på Island samt att vi var på tivoli, zoo och skara sommarland med sonen. Vi äter sällan ute. Tja jag vet inte riktigt hur vi lyckades ibland men det gjorde vi :) Vi drog ner på alla andra kostnader så som mobil, el, försäkringar osv.


    Tack så mycket för lyckönskningarna!

  • Äldre 10 Jul 17:23
    #25

    Vi hade bröllop med smekmånad i det spannet och vi finansierade det helt själva. Vi är båda ekonomer och lade upp en bra budget på hur mycket vi kunde sätta av varje månad samt att vi gjorde inköpen lite varje månad för att spä ut kostnaderna jämt under året. Grunden var att vi har inkomster som klarade av de månatliga avsättningarna. Sedan valde vi att ha vigsel och fest på en ort där vi fick ut väldigt mycket för våra pengar och där hans släkt kunde förmedla goda kontakter. Jag tycker det är viktigt att ni är realistiska. Man kan inte ha ett bröllop för den summan om man inte har möjlighet att betala för det (såtillvida man inte för hjälp av föräldrar eller ta lån- jag är motståndare till båda). Antingen får ni lägga några år på sparande samt försöka öka era inkomster eller så får ni tänka om och satsa på billigare alternativ. Ni kan också ha ett lyxigare bröllop för de allra närmsta. Summan man lägger på ett bröllop har inget att göra med hur lyckad festen blir. Det viktigaste är att man gör sin grej och att det är ett genomtänkt tema. Lycka till!

  • Cakefa­iry
    Äldre 10 Jul 17:28
    #26
    pinkflesh skrev 2014-07-09 21:59:42 följande:
    Min blivande är nätverksplaneringsingenjör (låter som en påhittad titel :P) och jag är vårdadministratör.

    Då förstår jag det hela bättre.. Med lönerna och bröllopsresan... Har svårt att hitta en lösning på ditt problem faktiskt. Mina förslag är antingen att ge upp drömmen om EM-finalen, kanske se semin eller en annan EM-match som förmodligen är billigare? eller ta ett lån. Men personligen skulle inte jag göra ta ett lån för ett bröllop eller en resa. Eller om ni kan vänta två år till och istället se en VM-match som bröllopsresa? Du kan också kolla efter inspiration till andra slags bröllop, eller fundera igen på kanske kuvertavgift eller be om pengar till resan i bröllopspresent?

    Man kan inte få allt här i livet, bröllop för 100.000 och bröllopsresa för 250.000 inom en kort framtid på bara en lön och studiebidrag. Jag hade också saker jag var tvungen att prioritera bort när jag tänkte på mitt ursprungliga drömbröllop (proffsfotograf och videograf hela dagen, tre dagars-bröllop, bjuda gästerna på ALLT, DJ, ljuseffekter o.s.v.) men verkligheten är att man måste förhålla sig till sin egna ekonomi.

    Vad tråkig jag låter, men det är min åsikt i alla fall, som du iof kanske inte bad om :P Ber om ursäkt för det.. Jag svarade i alla fall på ursprungsfrågan hur vi har råd med vårat bröllop!
    Lite ja ;) Min blivande är också ingenjör men har inte fått jobb inom det tyvärr :('

    Andra matcher är tyvärr inte mycket billigare och även om vi säger att vi ska se på en annan match så har vi fortfarande resterande 120 000 kr kvar :/
    Jag tänker lite så här med lån, av tidigare nämnda anledningar så vill vi ju inte ha bröllopet senare, och om vi väljer ett lån där man kan betala tillbaka större summor på en gång så kanske vi lyckas avbetala det på tre år, så då bli det inte så fruktansvärt mer pengar och vi kan ha bröllopet när det är planerat istället för att vänta de tre åren tills vi har fått ihop alla pengar. Och så är ju inte vm i frankrike heller ;)
    Kuvertavgift är verkligen ett no-go tycker jag, inte för att jag är så sugne på bröllopspresenter egentligen heller, men det känns så dumt att be om pengar. Och min familj är det helt uteslutet då mormor och mamma knappt har råd med mat, deras bröllopspresent kommer vara att överhuvudtaget ta sig dit!

    Vi skulle ha bröllop och bröllopsresa för 250 000 sammanlagt och visst kan man inte få allt i livet, men personligen anser jag att man inte ska "nöja" sig med ett bröllop - man ska få det som man önskat så att det inte är en dag som man minns med besvikelse!
    Som sagt, just nu känns lån som bästa alternativet.
  • Cakefa­iry
    Äldre 10 Jul 17:32
    #27
    snowstars skrev 2014-07-09 23:05:44 följande:
    Ja, han tjänar mer än så. I byggbranschen är det rätt bra löner.

    Jag tycker inte att det känns tråkigt alls att resa nästa sommar. Jag har inte tid att åka iväg i oktober eftersom det är mitt i terminen, både på högskolan och på mitt jobb. Och så kändes det bättre att ändå ha det bröllop vi ville ha och inte behöva spara in ännu mer på det för att ha råd med en resa. Vi kommer också att önska oss bidrag till resan (bland annat) i present. Jag tycker att det känns mysigt att ha ett till projekt efter bröllopet, faktiskt :) 

    Ja, ni kanske måste fundera en gång till på vad ni vill. Man kan absolut ha ett bröllop som kostar mycket pengar men det känns kanske inte så realistiskt med tanke på de inkomster ni har. Klänningen kanske går att beställa från Kina, till exempel? En del har fått hem jättefina kopior för en spottstyver av vad originalet har kostat. Och resan kanske går att göra lite billigare (utan att behöva bo i tält och koka egna nudlar ;) )?
    Kan tänka mig det.

    Okej, ja så kan man ju också se på det, men just för oss är det prioriterat att komma iväg på bröllopsnatten. Som sagt så är att önska sig pengar inte ett alternativ för oss.

    Vet du någon bra i Kina som man kan beställa ifrån? Vet endast sidor där det går att köpa färdiga klänningar och inte några som syr upp efter önskemål!?
    Ja, fördelen vi har är ju iaf att vi planera o tid så vi har tid att hitta bästa dealen när det gäller resan.
  • Cakefa­iry
    Äldre 10 Jul 17:35
    #28
    AndreaMiguel skrev 2014-07-10 09:41:43 följande:

    Hej!


    Jag gifter mig den 16 augusti detta år.
    Jag är 20 år och min blivande 22.
    Ingen av oss får in särskilt mycket pengar. Studiestöd och extrajobb.
    Vi kommer ha ungefär 150 gäster. Vi har råd för att vi får en massa hjälp. Det är så många som vill hjälpa till med allt möjligt.
    Så allt som allt kommer det att gå på kanske 20.000. Och då har jag med allt som jag vill ha med i mitt bröllop.
    Så man kan få sitt drömbröllop billigt, speciellt om man tar hjälp från folk som erbjuder sig :)
    Lycka till!


    Hej,

    och grattis i efterskott och roligt att se att jag inte är den enda som gifter sig så här ungt ;)
    Okej, hur lyckas ni hamna på så lite? Ha ni inte bokat lokal, dekorationer eller mat? Som sagt klänningen som jag vill ha kostar 30 000 bara den, så den skulle kosta mer än vad ni ska lägga på hela bröllopet :/
    Sen så har ingen av oss direkt många vänner kanske en två, tre stycken så det är svårt att veta vem man skulle be om hjälp.
  • Cakefa­iry
    Äldre 10 Jul 17:39
    #29
    FruForsmark skrev 2014-07-10 17:23:01 följande:

    Vi hade bröllop med smekmånad i det spannet och vi finansierade det helt själva. Vi är båda ekonomer och lade upp en bra budget på hur mycket vi kunde sätta av varje månad samt att vi gjorde inköpen lite varje månad för att spä ut kostnaderna jämt under året. Grunden var att vi har inkomster som klarade av de månatliga avsättningarna. Sedan valde vi att ha vigsel och fest på en ort där vi fick ut väldigt mycket för våra pengar och där hans släkt kunde förmedla goda kontakter. Jag tycker det är viktigt att ni är realistiska. Man kan inte ha ett bröllop för den summan om man inte har möjlighet att betala för det (såtillvida man inte för hjälp av föräldrar eller ta lån- jag är motståndare till båda). Antingen får ni lägga några år på sparande samt försöka öka era inkomster eller så får ni tänka om och satsa på billigare alternativ. Ni kan också ha ett lyxigare bröllop för de allra närmsta. Summan man lägger på ett bröllop har inget att göra med hur lyckad festen blir. Det viktigaste är att man gör sin grej och att det är ett genomtänkt tema. Lycka till!


    Okej, kan tänka mig att ni som ekonomer också tjäna betydligt bättre än vad vi gör.
    Att spä ut kostnaderna är ju faktiskt ett smart tips, samtidigt som jag tänker att det kan vara lätthänt då att tappa kollen över utgifterna. 
    Varför tycker du att lån är en dålig ide?
    Jag har redan förklarat varför vi inte kan vänta längre och som sagt är det inte själva bröllopet som styr kostnaderna, vi ska ha 60 gäster (barn inräknat) som består av vår närmaste familj och vänner.
    Man måste väl inte ha ett tema på bröllopet för att det ska bli lyckad?
  • Cakefa­iry
    Äldre 10 Jul 17:40
    #30

    Andrea menade såklart i förskott 

Svar på tråden Ni som gifte/r er unga hur finansierade ni bröllopet?