• Äldre 14 maj 18:18
  7167 visningar
  26 svar
  26
  7167

  Föräldrabidrag

  Hur mycket förväntar ni er som blivande brudpar att föräldrarna bidrar med. 
  I det här fallet rör det sig om min dotter som skall gifta sig och brölloppet planerar de helt själva d v s nivån på det. Båda tjänar hyfsat bra. Själva har vi det också bra men inget överdåd och mycket låsta pengar. 
  Budget för bröllopet tror jag ligger på ca 125.000:- ---150.000:- 

 • Svar på tråden Föräldrabidrag
 • Äldre 15 maj 11:54
  #11

  Vi är också i behov av pengar för att klara våra bröllopsutgifter trots att vi inte har rika föräldrar. Jerker har meddelat att hans föräldrar stöttar med 10 000 kr, vilket är mycket för dem. Mina föräldrar ska försöka att stötta med samma summa. 
  Vi kommer att kapa så mycket av utgifterna som möjligt, men min vigselring kommer ändå att kosta 5000 - 10 000 kr. Trots allt är det den jag skall leva med resten av livet. Vi har tittat på ringar i affärer som Guldfynd och Albrekts guld.

  kram
  Anna

 • Äldre 15 maj 12:18
  #12

  Mina svärföräldrar sa redan när vi började planera att de skulle stå för den mesta kostnaden. Men jag förväntade mig det inte, däremot tar vi tacksamt emot det eftersom vi utan dem kanske hade haft råd med ett bröllop för 50 personer och nu blir det dubbelt så många. Har dock lite dåligt samvete över att de kommer betala så mycket pengar för en fest, det är ju galet egentligen...

 • Alylly­ra
  Äldre 15 maj 12:21
  #13

  Vi förväntade oss inga ekonomiska bidrag, däremot bad vi om mycket hjälp med fix och trix runt omkring, framför allt under själva bröllopshelgen. Och det fick vi!

  Vi fick även ekonomiska bidrag från alla föräldrapar, mina föräldrar bidrog med 15000 kr och min mans föräldrar med 10000 kr var (de är skilda). Men det var som sagt inget vi förväntade oss, utan det togs tacksamt emot och gick till att förbättra upplevelsen för våra gäster. och göra bröllopet mer personligt

  Om ni vill ge någonting, TS, så ska det vara baserat på att ni känner att ni VILL, inte att ni känner att ni MÅSTE. Och det ska vara baserat på era egna inkomster och möjligheter att ge, inte på slutliga budgeten för bröllopet. Den är det din dotter och hennes fästman som har beslutat, inte ni, och därför behöver ni inte heller rätta er efter den.

  Ett sätt att ge ett tydligt bidrag är ju att, som tidigare skrivits, ge till något specifikt, t.ex. vi betalar klänningen, eller maten, eller lokalen, eller vad det nu kan vara. Men annars tror jag att många brudpar (om man inte har köpt en helheltslösning av nån bröllopsfixare) uppskattar tid och hjälp mer än pengar faktiskt.

 • inkanp
  Äldre 15 maj 12:54
  #14

  Hej!

  Mina föräldrar har sedan länge (ända sedan min kusin gifte sig för flera år sedan och jag fortfarande var tonåring) att de kommer bidra ekonomiskt lite grann. De har dock aldrig nämnt några summor så vi förväntade oss ingen hjälp och har lagt budgeten efter att vi ska klara alla kostnader själva. Nu när det blev bestämt att vi ska gifta oss så har min mamma erbjudit sig att hon betala för klänningen (hon är sömmerska och kommer även sy den - vilken pärla!) och min pappa kommer köpa alla alkohol till oss i Tyskland, och även fixa trycksaker via ett tryckeri han jobbar mycket med.

  Min fästmans föräldrar har inte självmant erbjudit sig så vi har inte tagit upp frågan med dem. Vill de bidra så är det självklart väldigt välkommet, ifall de inte gör det så klarar vi oss ändå :)

  Vår budget är på ca 60 000kr och mina föräldrar bidrar med kanske ca 5 000kr-7 000kr vardera, vilket gör väldigt stor skillnad för oss och vi är väldigt tacksamma för att de själva väljer att lägga en del av sina besparingar på oss och vårt bröllop.

  Jag tycker att det är fint av dig att du vill bidra till din dotters bröllop och hoppas att hon blir tacksam oavsett summan :)

 • Aniara­4
  Äldre 15 maj 13:45
  #15

  Säger som alla andra, vi förväntade oss inte ett öre utan planerade och budgeterade för att betala vårt eget bröllop. Vi är vuxna människor med jobb. Däremot var vi förstås tacksamma när våra föräldrar erbjöd sig att bidra med varsin grej för några tusen sådär.

  Mamma betalade min klänning, vilket kanske kan vara lite lagom så länge det inte är en tokdyr designklänning. Sen utgår jag från att mitt syskon fick motsvarande summa till sitt bröllop!

  Men allra mest uppskattade vi nog deras praktiska hjälp. Inte så att de behövde "jobba" under vigseln eller festen, men de hjälpte till med det praktiska precis innan medan vi var och blev fotograferade. Det hade varit svårt att få ihop logistisken annars.

 • Äldre 15 maj 13:58
  #16

  Hej!

  När vi bestämde oss för att gifta oss sa både mina föräldrar och sambons föräldrar att de vill vara med och bidraga lite. Vi har satt en budget som vi nog kommer nå på egen hand, så då har vi sagt att om vi får pengar från föräldrarna så går det till ett liveband och kanske en bartender. eller till bröllopsresan. Vi blir naturligtvis glada för vad vi än får.

 • Plätti­s
  Äldre 15 maj 15:51
  #17

  Vi räknar inte med att våra föräldrar kommer bidra med något alls, varken ekonomiskt eller i form av arbetsinsats. Åtminstone inte som det ser ut i nuläget. Däremot har far- och morföräldrar gjort mindre bidrag, och andra släktingar har erbjudit sig att förmedla kontakter till serveringspersonal och annat. 

  Min mamma är sjuk, min pappa är sjuk och min svärmor är sjuk. Så jag är egentligen bara tacksam om de dyker upp på vigseln och middagen. 

  Skulle de välja att bidra med något när vi tar tag i planeringen på riktigt skulle vi bara bli tacksamma, men vi räknar inte med något. Bröllopet utgår från våra egna förutsättningar och hur vi vill fira. Eftersom vi står för det helt själva är det dessutom ingen som kan påpeka att vi gör något fel ;)


  Per aspera ad astra, ad infinitum.
 • Sniff
  Äldre 15 maj 16:49
  #18

  Att förvänta sig är kanske fel, men det är ju väldigt fint att kunna hjälpa sina barn att få en fantasiskt bröllopsdag! :) Jag har läst någonstans att brudparen nuförtiden förväntas betala själva men att det är vanligt att bruden och brudgummens föräldrar  bidrar med en tredjedel var och brudparet med en tredjedel. Även om man har en bra inkomst, så är man ju ofta ganska ung när man gifter sig och har kanske inte hunnit samla ihop så stort sparkapital. Mina föräldrar kommer att bidra med ca 100.000 kr till bröllopet medans min fästmans föräldrar inte erbjudit sig att bidra alls. Man få ju respektera att inte alla har råd och möjlighet att hjälpa till och absolut inga hard feelings mot mina svärföräldrar. Men jag hoppas att jag i framtiden kommer kunna hjälpa mina eventuella barn ekonomiskt när de gifter sig! :)

 • Äldre 15 maj 18:17
  #19

  Titta nu kommer de fram att några förväntar sig att föräldrar bidrar med 100.000:- d v s en tredjedel av bröllopet.

   99% av alla som skall gifta sig ihop och planerar sitt eget bröllop som de vill ha det så varför skall inte de stå för kostnaderna då? Min personliga åsikt. Sedan tycker jag som förälder att det är kul att överraska så de inte behöver snåla men inget de förväntar sig

 • Äldre 15 maj 18:23
  #20
  Sniff skrev 2014-05-15 16:49:24 följande:

  Jag har läst någonstans att brudparen nuförtiden förväntas betala själva men att det är vanligt att bruden och brudgummens föräldrar  bidrar med en tredjedel var och brudparet med en tredjedel. 


  Detta var något helt nytt för mig. Att det skulle vara vanliga att föräldrarna bidrar med en tredjedel var. Aldrig hört talas om det. Vart har du hört eller läst det?
 • Äldre 15 maj 18:27
  #21

  Alla som vill bidra till ens dag är ju guld värda! Men det handlar ju om närvaron och glädjen- inte pengarna.
  Vi kommer gifta oss nästa sommar-. den som erbjudit sig att bidra är min syrra, hon tyckte det var superviktigt att vi har "partyfavours"- vilket varken jag eller min sambo skulle få  för oss att priorietera (vi vill ha en lokal vi gillar, bra mat till alla, fri bar och tillgång till dansgolv- det är våra prioriteringar)

  Men syrran envisas och vi låter henne gå loss :), hon har sagt att hon betalar dem och gör iordning dem och då får hon göra det. Kanske låter konstigt att låta sin syster styra i detaljer, men för mig handlar denna dagen lika mycket om våra familjer och vänner som om oss.

  Så gör det som känns rätt för dig. din dotter kommer uppskatta vad du än ger och hur du än vill delta.

 • Sniff
  Äldre 15 maj 21:38
  #22
  MiaMaria skrev 2014-05-15 18:17:07 följande:

  Titta nu kommer de fram att några förväntar sig att föräldrar bidrar med 100.000:- d v s en tredjedel av bröllopet.


  Är det mig du syftar på??? I så fall har du ju grovt missuppfattat mitt inlägg. Jag skriver ju att jag inte tycker att man ska förvänta sig något! Men jag tycker heller inte att det är fel att ta emot pengar när föräldrarna vill hjälpa till. Det verkar vara många som menar att det skulle vara "fult" att ta emot pengar och att det inte blir lika mycket ens egen bröllopsdag då och det håller jag inte med om. Jag tycker att det är fint att hjälpas åt inom familjen när man har möjlighet och lust :) 
 • Äldre 20 maj 16:40
  #23

  Hej!


  Jag håller med tidigare inlägg. Nu är jag och fästmannen relativt nyförlovade och har inte ens bestämt datum för den stora dagen men när den kommer så ska vi betala allting själva. Vi är vuxna med egna jobb och vill stå på egna ben. Mina underbara föräldrar får däremot mer än gärna bidra med goda råd och hjälpa till med diverse förberedelser men det är ju upp till dem om de känner att de vill och orkar. Jag skulle inte drömma om att be mina föräldrar om pengar till mitt bröllop och inte heller förvänta mig några.


  Hoppas att din dotter och hennes blivande får ett fint bröllop! :)

 • Äldre 23 aug 14:10
  #24

  Håller med som dem flesta säger att man inte ska förvänta sig ett bidrag. Har snackat med min sambos mamma om bröllop då hon sa att hon inte kommer kunna bidra med något som det ser ut nu. Då hon aldrig kan spara något då hon alltid får nya utgifter som kommer. Sa att så länge hon kommer så blir ju ju glada. Mina föräldrar får vi se om dem kan tänka sig bidra något. Då vi är tre får dem bidra lika mycket till alla tre isåfall så det blir rättvist. Men det återstår att se när vi börjar planera om dem skulle vilja bidra med en summa upp till dem.

 • Äldre 23 aug 14:19
  #25

  Vi förväntar oss ingenting. Mina föräldrar är pensionärer och behöver sina pengar till annat. Några svärföräldrar har jag inte. Som många sagt så tycker inte jag man kan förväntar sig bidrag. Min åsikt är att man planerar det bröllop man har råd med, när man har råd med det. Alternativt tar en kuvertavgift om man känner sig bekväm med det.

 • Äldre 23 aug 21:03
  #26

  Förväntar mig att mina föräldrar ställer upp med husrum och hjälper till med mat och fest. För de har de bett om att få göra. Alltså inte i pengar men att få va delaktiga


  Live free, ride free
Svar på tråden Föräldrabidrag
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.