• Anonym (känslig)

  Överreagerar jag ang. min tärna?

  Hej. Jag behöver verkligen skriva av mig känner jag. Tacksam för synpunkter & goda råd...


  Jag ska gifta mig i sommar & skulle välja tärnor. Valde två stycken. Jag sa brudtärna (vet inte om det är samma som hederstärna?) men jag tänkte inte på det, varpå min tärna (vi kallar henne tärna1) då tog det som hon blev hederstärna & blev överlycklig! Jag fick dåligt samvete & tänkte att ja,ja jag sa ju brudtärna så det är väl samma sak så då får det väl vara så...


  Nu har jag fått mycket problem med tärna1 som verkar tycka att jag ska stå för deras sminkning, betala håruppsättningar, smycken & klänningar. Jag har sagt att jag köper klänningen eftersom det är vad jag har "krav" på färg. Hon vet om att vi inte har bästa ekonomin osv. Jag har skickat flera bilder på passande klänningar men lite attityd tillbaka ibland. Skulle beställa från kina & fråga vad för stl hon har men fick först inget svar så jag fick fråga stl8? stl 10? & får till svar att nej inte 10 än men kanske sen. Vaddå sen?! Jag kan väl inte köpa en för liten klänning! Sen hitta jag tillslut en som passa båda men då tyckte hon vi kunde vänta. Jag förklara att jag måste beställa nu för det tar 2 månader innan de kommer hem & så kanske de behöver justeras. Märkte att det var något som inte passa så fråga vad det var. Då undra hon om hon kunde ha tröja över klänningen i så fall för hon inte ville visa armarna. Det kunde hon ju sagt tidigare? Jag har ju letat i en hel månad?! Då sa jag att vi får se hur det ser ut annars kan vi kanske fixa en sjal. "Ja du får väl jobba hårt på mina armar på gymmet" svara hon.


  Sedan vart det tal om möhippan som hon fått för sig att hon själv ska planera- men utan 2 av mina bästa vänner?! Jag sa det till henne. & hon verkar vilja skämma ut mig som fan på möhippan som gör att jag mår dåligt över att tänka på det ens...ser inte fram emot det...


  Jag har också frågat om vi kan ses jag, tärna1 & tärna2 men hon "har aldrig tid" & verkar inte alls vilja träffa tärna2. Jag vill ju inte att det ska bli obekvämt sedan ju...nu är tärna2 orolig att tärna1 är sur över att hon också ska vara tärna & att det inte bara är tärna1 & jag....känns inte kul!


  Nu blev det bestämt att vi ska ha förlovningsfest med de närmaste vännerna & brudfölje så vi får träffa varandra & ha trevligt tillsammans. Men nu vet hon ine om hon kan komma för hennes mamma fyller 2 dagar efter. Jag fråga om de tänkt fira samma dag men det var inget planerat. Jag bad att hon kunde säga att vi ska ha fest på kvällen så OM de ska fira samma dag kanske hon kunde vara där på dagen. Fick till svar att "mamma bestämmer". Aja visst men känns så tråkigt.


  Kan tillägga att vi bor jättenära varandra men hon har bara vart här 1 gång sedan jag flytta så nära i augusti. Innan har hon aldrig vart & hälsat på... Vi har känt varandra i 2,5 år nu & har förövrigt jättekul tillsammans...men vissa saker känns så konstigt


  Känner mig som Bridezilla här....


  M2b tycker det är jätteirriterande med alla småsaker & hade helst sluppit att hon skulle vara tärna...


  Jag är besviken & känner att allt ska ju vara roligt men just detta med tärnor & möhippa känns INTE kul...

 • Svar på tråden Överreagerar jag ang. min tärna?
 • EllinorS

  Tycker inte att det låter som en särkskilt trevlig tärna. Tanken är ju att det ska ses som ett hedersuppdrag och att man ska vara ett stöd för bruden, inte orsaka en massa stress och oro. Går det att avsäga henne uppgiften?

 • Betty84

  Håller med föregående talare.


  Säg till henne att du ändrat dig. Rätt upp och ner. Om hon beter sig på detta viset så tycker jag att du kan vara rak och ärlig mot henne och säga till henne att du inte gillar sättet hon beter sig på!


  En tärna kan inte kräva att man ska stå för varken klänning eller hår/smink. Spec inte om hon vet att ni inte har så bra ställt.


  Nä det här beteendet hade jag aldrig tolererat

 • Plättis

  Jag hade fått fnatt. Men jag förstår om du inte vill förstöra vänskapen genom att säga åt henne att inte vara tärna längre. Lättast är väl att säga att tanken inte var att hon skulle vara hederstärna utan att du ville ha henne och en till som tärnor på jämlika villkor. Brudtärna betyder i sig inte hederstärna, något som är en amerikansk tradition för övrigt, inte alls vanligt förekommande i Sverige (vad jag vet). 
  Hon kan inte kräva att ni ska stå för något. Att du erbjudit dig att betala deras klänningar eftersom du har krav på färg tycker jag är ren hyfs, ju större krav man har desto mer får man stå för.

  Om hon drar sig tillbaka när det kommer till alla de delar där det är tänkt att tärnan ska hjälpa till och vara ett stöd har du en anledning att konfrontera henne och säga att det inte fungerar. Antingen hjälper det att hon skakas om lite, eller så kanske hon backar ur själv. Annars har du i alla fall uttryckt att du inte är nöjd med hur det fungerar.

  Tanken är ju att tärnorna ska avlasta, inte göra allt mer stressigt.

  Angående möhippan, hade det varit jag hade jag sagt nej till förnedringslekar redan nu. Mina vänner vet att jag inte kommer gå med på att göra något jag inte är bekväm med, och om de ändå skulle göra något sådant kommer jag att gå hem helt enkelt. Du kan förklara för tärna 1 att du har några nära vänner som gärna vill planera möhippan eftersom de inte är del i brudföljet på samma sätt som tärnorna.

  Det är bättre att du säger ifrån att du inte mår bra över hur situationen är just nu istället för att låta henne dundra vidare och bestämma allt innan slutet.  

 • Nyfiken gul , nu fru

  det är ditt bröllop och du gör hur du vill, jag hade blivit galen och helt ärligt sparkat tärnan eftersom hon inte kan uppföra sig. det är ju inte hon som ska gifta sig liksom.

  Och varför ska hon ens vara med och planera möhippan? Det finns inga måsten kring det.

  Vidtala dina andra vänner att dom får fixa hippan så får väl tärnan hänga på om hon vill sen (vilket hon förmodligen ändå inte gör)

  Jag hade pratat mer med tärna 2 och fått henne att ta över fler uppgifter.  

  Jag skulle inte lita på att tärna 1 ens dyker upp på bröllopet så jag skulle faktiskt utgå ifrån det och kan hon inte bestämma sig kring nånting alls när det gäller bröllopet så skulle jag säga så här med klara besked:  Jag behöver ditt sista slutgiltiga svar när det gäller xxx och yyy  - kan du inte ge mig det vid z-datum så måste jag ta bort dig som tärna. Efter det går det inte att ändra sig  Punkt.    

   Då måste våga vara bestämd. Jag hade hellre bråkat med henne NU än riskera att hon förstör ditt bröllop.   Om du blir ovän med henne är det kanske inte nån större förlust helt ärligt.... 

 • Anonym (känslig)

  Jo ni har nog rätt egentligen. Min fästman säger samma sak. Jag har inte vågat trycka på beställknappen för tärnklänningarna ännu eftersom jag inte vet hur det blir med tärna1. Sen blir jag lite osäker & får lite ångest- tänk om jag överreagerar ändå, tänk om hon tar så illa upp att hon inte vill komma alls. Eller att hennes familj kommer avsky mig & tycka jag är världens bitch (jag gillar hennes familj & de har alltid vart så snälla mot mig). Hon har ju i alla fall sagt att vi kan testa sminkningar & har hjälpt planera med budgeten... fast såklart ska det då bara vara hon & jag...


  Men det känns som tärna2 är så intresserad & vill planera & engagera sig massor medan tärna1 känns mest som jag puschar & tjatar när jag berättar om nya grejorna till bröllopet. Jag vet inte...

 • Astridjossan

  Jag håller med de tidigare kommentarerna; tärnorna ska ju finnas till stöd och hjälp, inte ge dig ångest! Jag fattar att det är jättejobbigt att säga till henne, men när du tittar tillbaka på ditt bröllop om 10 år så vill du bara ha glada minnen. Jag tror det är jätteviktigt att man är sann mot sig själv i hela bröllopsplaneringen och genomförandet. Hoppas det löser sig!

 • LMF

  Vilket tråkigt beteende från din tärna. Det visar sig att du har en tärna med mycket åsikter, men som inte är handlingskraftig och som tänker mer på sig själv än på dig. Om du fortfarande vill att hon ska vara din tärna så hade jag agerat enligt nedan.


  Kalla till en träff (det är ingen "frivillig träff" utan en akut-träff pga omständigheter som du inte kan reda ut själv.) Det är du och dina två tärnor som ska närvara, eventuellt även blivande maken som stöd (vilket kan behövas). Att någon av dem inte kommer finns inte. De får åsidosätta andra åtaganden eller lösa dem på annat sätt. Förklara på träffen att du har ångrat dig och att ingen ska vara huvudtärna (detta även om du egentligen inte avsåg att ha en huvudtärna; med tanke på att du nu låtit tiden gå och du underlåtit att rätta till det så får det anses som bestämt att hon skulle vara huvudtärna). Förklara tydligt vad du förväntar dig av varje tärna, vilka uppdrag de ska ha och när det ska vara slutfört, återrapporterat etc. Du är projektledare! Du bestämmer vilka som ska vara med och planera och vem som gör vad. Detta är ännu viktigare att poängtera om du inte vill att hon ska vara huvudtärna. Kan inte de förlika sig med dina förväntningar utan lägger fram orealistiska argument med mera så kan de inte vara din tärna. Det låter tufft, men det är ditt bröllop. Förklara tydligt vad ni förser tärnorna med; tex klänning. Om de inte kan kosta på resten själva så måste de avsäga sig uppdraget. Så är det bara. Annars går er budget åt pipsvängen. Hårt, men sant. Förklara tydligt och inom vilken tidsfrist ni behöver svar på klänningstyp, storlek etc. Svarar de inte inom den tiden så a) kan inte tärnan vara tärna eftersom det inte finns rätt klänning, eller b) så beställer ni en klänning som ni tror passar. Det funkar inte att vänta in i det sista för att någon ska banta. Då beställer man en klänning som är en storlek mindre, men inte mer än så.

  Hade jag varit du hade jag sammankallat dem snarast till en akut-träff och rett upp situationen. Om någon av dem blir stött - så hellre det än att du, BRUDEN, ska må dåligt. Du är ingen Bridezilla utan en orolig brud som känner att du inte får någon respons.


  Kom ihåg att vänner är viktiga, men om de är riktiga vänner så ska de vilja se till så du får din underbara dag utan att knorra om det. Lycka till!


   

 • LMF

  Sen håller jag med ovan ang förnedringslekarna. Var brutalt ärligt och förklara att du inte vet vad som planeras, men att det inte under några omständigheter får förekomma förnedringslekar eller liknande. Sker detta ändå så kommer du inte att delta. Då får du dessutom fundera över om den personen som är ansvarig för detta överhuvudtaget ska få komma på bröllopet. Att bli sviken och ej respekterad innan sin stora dag är inte vänskap.

 • Nyfiken gul , nu fru
  Anonym (känslig) skrev 2014-02-03 11:18:35 följande:

  Jo ni har nog rätt egentligen. Min fästman säger samma sak. Jag har inte vågat trycka på beställknappen för tärnklänningarna ännu eftersom jag inte vet hur det blir med tärna1. Sen blir jag lite osäker & får lite ångest- tänk om jag överreagerar ändå, tänk om hon tar så illa upp att hon inte vill komma alls. Eller att hennes familj kommer avsky mig & tycka jag är världens bitch (jag gillar hennes familj & de har alltid vart så snälla mot mig). Hon har ju i alla fall sagt att vi kan testa sminkningar & har hjälpt planera med budgeten... fast såklart ska det då bara vara hon & jag...


  Men det känns som tärna2 är så intresserad & vill planera & engagera sig massor medan tärna1 känns mest som jag puschar & tjatar när jag berättar om nya grejorna till bröllopet. Jag vet inte...


  av vilken anledning skulle du överreagera?   Hon beter sig som en bitch och det är oacceptabelt.  Punkt.    Du ska förvänta dig hyfs och respekt från henne som ska känna sig HEDRAD att ha blivit vald till tärna.  Det gör hon inte utan beter sig som att det är hon som ska gifta sig.  Absolut inte okej nånstans. 

  Lita på ditt omdöme, lita på omgivningens omdöme.  Du vill verkigen inte ha henne vid din sida på bröllopet för vem vet vad hon kan ha ställt till med fram till dess?   Tänk ett steg längre helt enkelt. 

  Vill du att hon ska vara gäst på ditt bröllop ändå så fine , men tärna ska hon INTE vara.   Det anser jag inte vara diskuterbart överhuvud taget. 
 • SandraElisabet

  Lider med dig! Men måste hålla med ovanstående!

  Hon beter sig som att bröllopet kretsar kring henne mer än dig och din blivande man. Nu är det i och för sig "bara ett bröllop" men du vill inte som någon annan skrev tänka tillbaka på detta om några år och få ont i magen för att du tänker på tärna 1 istället för din man....!!!!

  Ta ett öppet och ärligt snack med tärna 1, gärna hemma hos henne om det går för då kan du gå därifrån om hon jobbar sig och det finns ytrymme för höjda röster och lite tårar om det behövs. Det finns bara ett sätt att lösa detta och det är med kommunikation! Skriv ner dina tankar och punkta gärna upp dem så att du inte glömmer något. Tänk på vad du säger och hur - du vill inte vara elak bara saklig. Om hon sedan väljer att bli lite crazy-bitch-bananas så är det upp till henne, men håll dig till ditt manus och be henne att få tala till punkt.

  Angående hennes familj - om de väljer att se dig som en bridezilla så är det deras problem, men håll dig saklig i alla lägen och se till så att du om det skulle bli hårda ord och slitningar mellan er kan hålla huvudet högt. Good luck!

Svar på tråden Överreagerar jag ang. min tärna?