• Anonym (känsl­ig)
  Äldre 2 Feb 21:53
  13989 visningar
  69 svar
  69
  13989

  Överreagerar jag ang. min tärna?

  Hej. Jag behöver verkligen skriva av mig känner jag. Tacksam för synpunkter & goda råd...


  Jag ska gifta mig i sommar & skulle välja tärnor. Valde två stycken. Jag sa brudtärna (vet inte om det är samma som hederstärna?) men jag tänkte inte på det, varpå min tärna (vi kallar henne tärna1) då tog det som hon blev hederstärna & blev överlycklig! Jag fick dåligt samvete & tänkte att ja,ja jag sa ju brudtärna så det är väl samma sak så då får det väl vara så...


  Nu har jag fått mycket problem med tärna1 som verkar tycka att jag ska stå för deras sminkning, betala håruppsättningar, smycken & klänningar. Jag har sagt att jag köper klänningen eftersom det är vad jag har "krav" på färg. Hon vet om att vi inte har bästa ekonomin osv. Jag har skickat flera bilder på passande klänningar men lite attityd tillbaka ibland. Skulle beställa från kina & fråga vad för stl hon har men fick först inget svar så jag fick fråga stl8? stl 10? & får till svar att nej inte 10 än men kanske sen. Vaddå sen?! Jag kan väl inte köpa en för liten klänning! Sen hitta jag tillslut en som passa båda men då tyckte hon vi kunde vänta. Jag förklara att jag måste beställa nu för det tar 2 månader innan de kommer hem & så kanske de behöver justeras. Märkte att det var något som inte passa så fråga vad det var. Då undra hon om hon kunde ha tröja över klänningen i så fall för hon inte ville visa armarna. Det kunde hon ju sagt tidigare? Jag har ju letat i en hel månad?! Då sa jag att vi får se hur det ser ut annars kan vi kanske fixa en sjal. "Ja du får väl jobba hårt på mina armar på gymmet" svara hon.


  Sedan vart det tal om möhippan som hon fått för sig att hon själv ska planera- men utan 2 av mina bästa vänner?! Jag sa det till henne. & hon verkar vilja skämma ut mig som fan på möhippan som gör att jag mår dåligt över att tänka på det ens...ser inte fram emot det...


  Jag har också frågat om vi kan ses jag, tärna1 & tärna2 men hon "har aldrig tid" & verkar inte alls vilja träffa tärna2. Jag vill ju inte att det ska bli obekvämt sedan ju...nu är tärna2 orolig att tärna1 är sur över att hon också ska vara tärna & att det inte bara är tärna1 & jag....känns inte kul!


  Nu blev det bestämt att vi ska ha förlovningsfest med de närmaste vännerna & brudfölje så vi får träffa varandra & ha trevligt tillsammans. Men nu vet hon ine om hon kan komma för hennes mamma fyller 2 dagar efter. Jag fråga om de tänkt fira samma dag men det var inget planerat. Jag bad att hon kunde säga att vi ska ha fest på kvällen så OM de ska fira samma dag kanske hon kunde vara där på dagen. Fick till svar att "mamma bestämmer". Aja visst men känns så tråkigt.


  Kan tillägga att vi bor jättenära varandra men hon har bara vart här 1 gång sedan jag flytta så nära i augusti. Innan har hon aldrig vart & hälsat på... Vi har känt varandra i 2,5 år nu & har förövrigt jättekul tillsammans...men vissa saker känns så konstigt


  Känner mig som Bridezilla här....


  M2b tycker det är jätteirriterande med alla småsaker & hade helst sluppit att hon skulle vara tärna...


  Jag är besviken & känner att allt ska ju vara roligt men just detta med tärnor & möhippa känns INTE kul...

 • Svar på tråden Överreagerar jag ang. min tärna?
 • Anonym (Bitte­r)
  Äldre 3 Feb 17:53
  #11

  Vad du än gör , försök inte släta över och skylla på bröllopsnerver och få dåligt samvete och låta henne bli tärna ändå.  Det kommer du att ångra tro mig. 

  Jag gjorde så och det kom surt efteråt kan jag meddela.  Jag önskar att jag hade haft stake nog att säga ifrån eller att någon annan hade sagt ifrån åt mig.   Jag fegade ur och vågade inte ställa min tärna mot väggen för jag var rädd att förlora vänskapen.

  Vänskapen höll inte ändå kan jag säga.  Efter bröllopet har vi knappt setts och tärnklänningen som enligt överenskommelse skulle lämnas till mig efter bröllopet har hon fortfarande kvar i sin ägo trots att jag köpt den och "äger den" enligt kvitton.  Hon har använt den som gäst på ett annat bröllop och på en studentbal med hennes syster.

  Min tärna var precis som du berättar om din, jag hade dock bara en enda tärna och hon fick allt fokus på sig pga alla knäppa saker hon sysslade med både före bröllopet och under bröllopet.  

  Det är några år sedan jag gifte mig men det enda folk pratar om förutom det tokvarma vädret vi fick så var det hur tärnan betedde sig.  Det svider i min mage.  Jag ångrar mig så fruktansvärt. 

  Tro mig du vill inte ha dessa minnen.  

  Du har ingen skyldighet att låta henne forttsätta som tärna när du gav henne updraget. Är det så att du ändrat dig av olika skäl så är det upp till dig.  Du behöver inte ens berätta att nån anna ska vara tärna. Vill du ta bort henne så gör det, hon har inte med att göra hur du löst resten. 

   

 • Anonym
  Äldre 3 Feb 18:55
  #12

  Jag håller med föregående,jag hade absolut sagt att hon inte får vara tärna mer,hon verkar bara negativ och otrevlig.. Jag hoppas det löser sig för er och att du tar ditt förnuft till fånga och tänker på dig själv och att det ska vara din lyckligaste dagen i ditt liv:)

 • Äldre 3 Feb 19:48
  #13

  Jag bröt med min ena tärna, den som var tänkt att vara den som stod mig lite närmare än den andra.

  Hon var bara till besvär, hade krav och fick mig att må dåligt.
  Till slut sa jag åt henne att det funkar inte. Om inte hon kan acceptera att det är mitt bröllop och bara vara glad för min skull så kunde hon inte vara tärna längre.
  Jag gav henne valet att antingen hoppa på tåget och sluta klaga - eller att komma som vanlig gäst.
  Hon valde vanlig gäst.
  Sen sms:ade hon kvällen innan bröllopet och talade om att hon inte kunde komma pga att hon var höggravid (men det gick bra att åka på ett annat kalas dagen efter Tungan ute ) 

  I dagsläget har jag väldigt lite kontakt med henne.
  Vi är inte osams (längre) hon har förstått att hon betedde sig illa och hon har bett om ursäkt. Men jag orkar inte med hennes energitjuvande. Så bollen ligger i hennes hörna. Nu får hon ta kontakt om hon vill ha någon Glad 
  Och ååååh vad skönt det var att säga ifrån...

  Jag har skrivit två trådar om det (en helvetes tärna + en sten föll från mitt bröst) om du vill läsa om någon annan som haft tärnproblem och se att du inte är ensam

 • Anonym (känsl­ig)
  Äldre 3 Feb 20:51
  #14

  Tack så himla mycket för svar. Sitter med klump i halsen för det här vet varken ut eller in. Säkerligen kommer hon inte alls om jag avsätter henne. Men lär väl bara bli mer problem annars. Ska skicka ett mess om att jag vill att de kommer på fredag för att diskutera bröllop så får vi se hur det går, om det blir ursäkt då med...


  Chicita: Ska absolut läsa det tack, kan nog hjälpa mig kanske :)

 • Äldre 3 Feb 21:27
  #15
  Anonym (känslig) skrev 2014-02-03 20:51:15 följande:

  Tack så himla mycket för svar. Sitter med klump i halsen för det här vet varken ut eller in. Säkerligen kommer hon inte alls om jag avsätter henne. Men lär väl bara bli mer problem annars. Ska skicka ett mess om att jag vill att de kommer på fredag för att diskutera bröllop så får vi se hur det går, om det blir ursäkt då med...


  Chicita: Ska absolut läsa det tack, kan nog hjälpa mig kanske :)


  var bara noga med att DU vet vad du ska säga och hur du ska hantera eventuella känsloutbrott.  Skriv ner några stödord och var noga med att inte hamna i diskussioner, behåll lugnet helt enkelt.  Avbryt träffen om det känns som att det spårar ur. 

  Kort sagt: Förbered dig.

  fundera också på hur du ska agera om tärna 1 inte dyker upp.  Om hon inte gör det visar ju det klart o tydligt att hon inte bryr sig och därmed har förlorat chansen att vara en pålitlig tärna.  Hon får bara den HÄR chansen.  Dyker hon upp och kan resonera vettigt o tar åt sig av det du säger och hon verkar förstå så kan du låta henne få vara kvar  - MEN hon har bara DEN chansen.   En grej till och hon ryker.
  Jag tror du  måste vara tydlig med det. Mot både henne o dig själv.   

  Börjar hon gruffsa om att klänningen inte passar 2 timmar innan vigseln eller hon missköter något annat så sorry - nej hon får inte vara tärna då.

  Ett tips:  På bröllopsdagen behöver du koncentrera dig på att bli gift.  Se till att nån annan har ansvaret för tärnorna den dagen. En pålitlig människa som inte är rädd för att fräsa ifrån och sätta sig i respekt.  Är det så att du ändå har kvar henne som tärna så är det INTE ditt ansvar för henne den dagen.  Då måste någon annan ta över det hon eventuellt kan ställa till med.  Du får absolut under inga omständigheter ta det ansvaret på din bröllopsdag. Det är inte förhandlingsbart.    Tar du med henne den dagen får nån hålla ordningen helt enkelt. och som kan rycka tag i henne och rent av köra ut henne därifrån om det skulle behövas. 
 • Äldre 3 Feb 23:55
  #16

  Dumpa bitchen. Som sagt är det en ära att bli tillfrågad att vara tärna på ett bröllop, inte :"jag vill att du är min tärna som tar min plats som brud och att du bestämmer allt!"


  Säg exakt vad/hur du känner.

 • Anonym (känsl­ig)
  Äldre 4 Feb 12:14
  #17

  Tackar alla igen för erat stöd. Nu har jag kallat hit dem båda på fredag. Tärna 2 kommer & jag vet att tärna1 är "ledig" med & hon har i alla fall sagt att hon kommer. Spännande. Jag har skrivit en "krav" på vad jag tycker de ska vara delaktiga i samt hur jag tänkt allt med klädsel & sånt med. Får vara lite bossig, så vi ska gå igenom det på fredag.

 • Äldre 4 Feb 13:13
  #18

  Kan det vara så att tärna 1 är gravid? Tänkte på det där med kläderna och öka i vikt.. ja kanske helt fel men bara en tanke. 

  Sånt där är ju så svårt, som blivande brud har man ju säkert en tanke på hur man tänkt sig allt. Och det är nog bra att du berättar exakt vad det är du vill ha hjälp/stöd med från tärnorna. De tänker ju antagliten inte på ert bröllop lika mycket som du, och kanske inte förstår att du vill få klart klänningarna redan nu.
  Jag skulle satsa på något med snörning i ryggen så är storleken iallafall rätt. Om hon är väldigt obekväm med att visa armarna så kan ni ju försöka hitta något med ärm, alternativt att hon har på sig en bolero.

  Och det här med möhippan, så måste ju resterande vänner vara inblandade i planeringen också. Kan du inte prata med någon av dem om att se till så att det inte blir en förnedringshippa?

  Såg nu att du skrivit att du ska prata med dem, och det låter ju jättebra. Ha bara i åtanke att de kanske inte har samma tanke som du om engagemang inför dagen. För den som aldrig gift sig kan ett bröllop i sommar verka väldigt avlägset.
   

 • Anonym (känsl­ig)
  Äldre 4 Feb 13:25
  #19

  Tärna1 är inte gravid utan hoppas på att kanske hinna gå ner i vikt. Tänkt mig att möjligtvis kan hon ha en scarf över armarna om jag hittar någon men helst skulle jag vilja att båda har bara klänning i kyrkan & på fotografierna men en cardigan över under festen & så...


  Möhippan har blivit krångel med också, tärna1 skicka till mig igår & sa att hon blivit avsatt från sin uppgift som tärna. Jag fatta inte vad hon mena så jag frågade. Då sa hon att min ena vän skapat en grupp på FB & planerar möhippa (vilket jag anser är bra då alla kan deltaga i planering) men hon fick det att låta som att bara vännen i fråga planera allt. Jag skicka & fråga tärna2 som berättar att gruppen finns men att ALLA mina vänner är med & planerar i gruppen, utom tärna1 som inget skriver. Tydligen lägger de nu fram alla förslag. Jag sa till tärna1 att hon får väl skriva ner lite förslag hon med då & det sa hon att hon hade. Men jag vet inte om hon skrivit upp själv hemma om det vad vad hon menade eller om hon ljög för att jag skulle ta henne i försvar för hon har inte skrivit något alls i gruppen berättar tärna2.... 

 • Äldre 4 Feb 13:39
  #20

  Jag hade sagt vad det ärs om gäller och passar det inte får det helt enkelt vara. Det är ditt bröllop, dina regler. Inte ngn jäkla kärleks film. En del verkar tro att livet är som i Ngn Hollywoodrulle där man får allt betalt, presenter som är exklusiva till varenda gäst osv.

Svar på tråden Överreagerar jag ang. min tärna?
Logga in
Bli medlem