• Anonym (nyfiken)

    Ni som önskade er pengar, hur mycket fick ni?

    Är så nyfiken på vad ni fick för summa, hur mycket blev det per gäst om ni slår ut det? Hur mycket gav någon som mest/ som minst? Vad skulle du ge för summa själv?

  • Svar på tråden Ni som önskade er pengar, hur mycket fick ni?
  • TheD
    Sara 120707 skrev 2012-10-22 00:15:05 följande:

    Ungefär vad alla i tråden försökte övertyga henne om, men hon tänkte minsann följa "etiketten"


    Jag är också som du ganska kräsen med vad jag släpper in i mitt hem och vet inget värre än de där tusen prydnadssakerna som så många tvunget vill ge bort.


    Mm. Jag har inget emot prydnadspill men då ska jag/vi välja så att det matchar hemmet :)
  • maxmamma

    jag kan ju säga som så att jag sponsrar hellre pengar till bröllopsresan än festen, även om ni tycker jag har trist inställning

    och de som både vill ha pengar för festen o bröllopsresa tycker jag känns ännu tristare, blir det pengar över sen festsponsringen är väl det en jättebra start för att bekosta en resa??

    och väljer man att man vill ha sponsring till resa då kanske man inte ska ta betalt för festen? o blir det pengar över sen resan så är väl det oxå jättebra, då kanske de kan gå o köpa den där trista servisen från Cervera Tungan ute eller kanske nått de vill ha som inte heter servis.

  • daniiel

    Bara en fråga...

    Vi inte har gott om pengar. Vi har aldrig haft och kommer förmodligen inte ha det på bra länge. Vi valde ju som sagt att ha kuvertavgift på vårat bröllop, för vi hade fått spara längre än önskat (nu pratar vi inte ett-två år, utan betydligt fler) om vi skulle haft sparat ihop till bröllopet vi hade. Vi hade redan prövat spara i flera år (bland annat till ett bröllop), men när man ständigt ligger inne på sjukhus runt om i landet, så försvinner sparpengarna fort kan jag lova! När de dessutom är så att bara den ena kan jobba, så finns det inte speciellt mkt att spara av heller. Vi hade ju sparat ihop en summa till bröllopet som vi använde oss av, givetvis.

    Vi hade ändå inget jättestort eller dyrt bröllop. Vi valde som sagt först en nivå på kuvertavgiften och därmed en nivå på bröllopet, men fick påtryckningar från gästerna att höja den för att "slå på stort och få ut mer på bröllopsdagen, så den blev mer speciell för oss alla". Vi hade inget hemligt bröllop, alla våra gäster visste om i stort sett varje steg i planeringen. Vi betalade ju dock själva mer per gäst vid middgaen än vad gästerna själva gjorde, dom bekostade alltså inte hela vår middag/fest.

    Pga saker som tex vår dotters sjukdom, vår ekonomi, min extrema flygrädsla osv, så vill vi absolut inte åka på en semester. Vi vill inte åka hemifrån helt enkelt, vi har fullt upp här ändå.

    Det vi önskade oss allra mest var att få fira vår bröllopsdag tillsammans med alla nära och kära. Att kapa gästlistan var det sista vi ville göra, för alla var ju viktiga för oss och alla våra nära och kära ville ju vara med.

    Vi bjöd alltså in till vigseln och erbjöd sedan alternativet att vara med och äta middag ifall man önskade, då mot att man betalade sin egen mat.

    Vad är det som gör det väldigt mycket fulare och snålare än att önska sig pengar till en resa, nytt tak, en ny soffa eller vad det nu kan vara man behöver pengar till? Javisst, vi hade inte en valfri summa, för maten kostar ju vad den kostar, men nu hade ju majoriteten av gästerna själva fått vara med och bestämma summan.

    Jag förstår inte hur det hade varit bättre för oss i vår situation att ha ett mindre bröllop, önska oss saker vi inte behöver/vill ha eller pengar till en resa vi inte kan eller vill göra "bara för att" det är så det "ska" vara? Det hade ju inte varit bättre för gästerna heller, då dom ville vara med oss på vår bröllopsdag och kände att det var den bästa och finaste gåvan dom kunde ge oss - minnen av att få ha alla våra nära och kära med oss hela den dagen.

    Alla kommer vi från olika bakgrunder, med olika bagage, olika förutsättningar och möjligheter samt olika synsätt, erfarenheter och önskningar. Jag tror verkligen inte att det finns något generellt rätt eller fel i den här frågan, hur länge man än diskuterar och vrider och vänder på saken. Jag säger inte att vårat sätt är allmänt rätt, men det var rätt för oss. Det kan ingen ändra på. På samma sätt är andra alternativ rätt för andra människor, men inte för oss. Det är dock inget fel på deras alternativ heller. Det finns alltså, som någon skrev ovan, bara gråzoner gällande detta och varför kan det inte få vara så? Måste det finnas ett generellt och allmänt accepterat rätt eller fel?


  • TheD
    daniiel skrev 2012-10-22 00:59:56 följande:
    När jag började skriva, så var tanken "Bara en fråga", men sedan spårade det ur :P
    Blir lätt så. Undrar om jag ska krypa tillbaka till sängen nu. Spurtade upp bara för att skriva om en film ;)
  • Boringbrick

    Vill bara poängtera detta ständiga problem på många trådar i forumet. Det är att man hackar på åldern, oftast på ung ålder. Det gör mig upprörd att folk tror att man vet bättre bara för att man är äldre. Finns massa 40+ som kan vara mer omogna än en 20-åring. Det handlar inte om siffrorna, det handlar om erfarenheter och vad som finns bakom skallbenet och om personlighet osv. Så jag vill bara be alla att tänka på detta, för det är inte kul att bli i princip dumförklarad för att man är ung, vi alla har ju varit där, inte sant? 


    Är förövrigt 20 år och en av de "unga"
  • maxmamma

    ja men i regel så är det ju så att gammal är fortfarande äldst...

    och i regel så är ju faktiskt den som är 40+ mer erfaren o har lärt sig mer om livet o vad som tillhör livet  än den som är 20år.

    Visst finns det 20åringar som kan vara  väldigt mogen men jag tror fortfarande att den som är äldst o har levt längst är den som har mest livserfarenhet även om det finns undantag från regeln.... 

  • Chicita
    maxmamma skrev 2012-10-21 23:59:08 följande:
    servisen var bara ett exempel, jag hade blivit jätteglad om nån tänkt på mig o min häst o gett ett täcke i present.

    Det var anonym(bruden) och hennes man som blivit rejält besviken om de hade fått presentkort från cervera  för det enda de var intresserad av var att få så mkt pengar de kunde för att få en dunder fest som gästerna sponsrat.

    Det var det jag reagerade på, alla kanske inte vill kommma tomhänt utan faktiskt ge en slags gåva även om de kanske bidrar med lite pengar oxå.

    och låt säga chicita, du o jag är vänner o vi går på stan o shoppar tillsammans, helt plötsligt ser du en jättefin tavla som du vet att både du o din blivande gärna vill ha.

    Jag är bjuden på ert bröllop o tänker oj den där tavlan hon såg i affären, den ska jag köpa för den tyckte hon om, det borde bli en fin gåva. Skulle inte du bli glad om jag som din gäst köpte den fina tavlan o gav er i present?

    Med det är inte sagt att jag inte kan bidra men nån slant heller, vilket jag förmodligen skulle göra oxå.

    även om jag önskat mig pengar i gåva så skulle jag inte bli sur o besviken om nån gäst hellre ger oss en personlig gåva tex det där hästtäcket eller en flaska vin eller vad det nu kan vara.

    jag hade väl fått tänka som så att.: ja de tyckte väl det kändes bättre o ge en fysisk gåva än pengar och jag är glad att de faktiskt gav nånting som de trodde att vi skulle bli glad över. 
    Men det är ju precis det jag skriver.
    Att en present med en tanke bakom kan vara mer värd än det man hade som önskemål.
    Och om man ska önska sig något av många så går det ju inte att önska "den där tavlan". För alla kan ju inte köpa just den Flört 

    Argumentera inte med mig när vi håller med varandra FlörtTungan ute 

    Poängen var att du skrev att du hade blivit besviken om personen inte ville ha gåvan som du lagt ner så mycket tid på att finna. Och jag ville visa att man knappast säger nej till en present om det inte är så att man faktiskt inte kan frakta den därifrån eller något annat som gör att gåvan var olämplig. 
    Vi skulle ju som exempel kunna säga att vi gifte oss 50 mil hemifrån. Och att den där tavlan var rätt stor...
    Om jag då hade haft som önskemål att få bidrag till festen eller bröllopsresan just pga att jag visste att vi skulle få transportproblem så kanske jag hade blivit lite frustrerad. Tavlan är ju lika fin och jag hade blivit lika glad över att du kom ihåg att jag sagt att jag tyckte om den, för det visar ju på att du är en bra vän som lyssnar.
    Men jag kan inte få hem tavlan...
    Det kanske innebär att jag måste be någon annan att ta med den, eller att någon annan får försöka skicka den till oss med post... Det blir en kostnad för mig och tavlan kanske inte ens är hel när den kommer hem sen.
    Helt plötsligt blev den där gåvan ett problem, även om det är ett kärt problem...
    Eller säg att du jagar. Och du vet att jag älskar älgkött. 
    Så du kommer med flera kilo älg, styckat och klart, kanske lite mald färs också + en älgskank till hunden, alltså en gåva som skulle vara värd flera tusen om man köpt det i butik.
    Men där vi är och firar fanns ingen kyl, det är mitt i sommaren och om inte någon avbryter festen och tar med köttet hem så vi kan hämta det där senare, så kommer din väldigt omtänksamma gåva att bli förstörd...
    Förstår du hur jag menar Glad

    Om någon har svårt att få ihop pengarna att bjuda in till fest/middag och alltså önskar sig bidrag till det, så går dom ju knappast och bokar upp ett slott och 7-rätters sittande meny. Utan dom rättar munnen efter massäcken och försöker bjuda på något dom har råd med även om dom inte skulle få in några pengar alls i gåva. Men det kanske betyder att dom får leva på existensminimum i flera månader efteråt för att komma ikapp med ekonomin om dom inte får några pengagåvor för att lösa eftersläpande räkningar och kanske till och med lån. 
    Eller om det finns ett konto att sätta in pengarna på (jag gillar fortfarande inte kontonummer i inbjudan, men ok på hemsidan eller om det lämnas ut av föräldrar, toastmaster eller någon) så kanske dom ser att dom faktiskt har råd att bjuda på vin till maten istället för ICA's cider eftersom att pengarna då kommer in i förskott.

    På ett vanligt svenskt bröllop så går man inte plus i slutänden. Det blir alltså inga "gå ut på krogen-pengar" kvar som du skrev om tidigare. 
    Och jag tror inte att du behöver vara orolig för att någon skulle kunna finansiera en brakfest med pengagåvor, speciellt inte när man oftast inte får gåvorna förrän efter att festen är bokad och betald. Glad 
Svar på tråden Ni som önskade er pengar, hur mycket fick ni?