• Anonym (nyfiken)

    Ni som önskade er pengar, hur mycket fick ni?

    Är så nyfiken på vad ni fick för summa, hur mycket blev det per gäst om ni slår ut det? Hur mycket gav någon som mest/ som minst? Vad skulle du ge för summa själv?

  • Svar på tråden Ni som önskade er pengar, hur mycket fick ni?
  • gbg2012

    Vi fick 47 000 och utöver det även gåvor och  2000 som gäster gav till välgörenhet vilket vi uppskattade väldigt mycket. Det var 57 gäster som kom. 

  • Anonym
    Theodora skrev 2012-10-20 12:20:22 följande:
    Har följt diskussionen efter att jag slängde in en kritisk kommentar ang det känsliga ämnet pengar. Jag står fortfarande fast vid att man som vuxen person inte önskar sig pengar av andra vuxna människor. Kanske har det med min uppfostran att göra och det är jag i så fall tacksam för.
    Argumenten FÖR är tydliga: Vi vill inte ha fler onödiga prylar...ursäkta mig men snacka om att idiotförklara sina gäster att inte lyckas hitta en bra och rolig present. Det finns något som heter önskelista om man nu inte litar på sina gästers förmåga. Butiker brukar vara mycket hjälpsamma med att låta brudpar registrera en önskelista i deras butik där gäster kan få tips vad man önskar sig. Men detta bör så klart skötas av värdpar/värdperson som hjälper till med bröllopet.
    Jag har också svårt att tro att man i 20-30 års ålder (största åldersgruppen här inne) har precis allt för att skapa ett komplett hem. Om man mot all förmodan skulle ha det så kan det ju knappast vara något problem att få en flaska champagne, ett årgångsvin, en ballongflygning, en gourmetmiddag på lokala restaurangen etc etc. Fram för mer presenter och bort med pengatiggeriet!
    Jag och min sambo bor i en 1a och har redan blivit tvugna att packa ner och lägga undan hälften av det vi äger. Vi får inte plats med fler saker, hur nödvändiga dom än skulle kunna vara och jag anser ändå att vi lever i ett komplett hem. Självklart kan man ju önska sig upplevelser, men om man som mig är höjdrädd, inte bryr sig så mycket om vin, chokladprovningar och diverse annat som brukar finnas att välja på i dom där "upplevelsepaketen" så blir det ju lätt lite enformigt med 50 stycken middagar.
    Sedan ser jag faktiskt inte skillnaden mellan att få en gourmetmiddag på en restaurang eller ett bidrag till bröllopsresan (man kan ge presentkort hos en specifik resebyrå). Presentkort som presentkort. Vissa gillar att åka luftballong, andra gillar att resa.. För helt ärligt..är det särskilt många som önskar sig enbart pengar, utan syfte? Jag har nog i princip bara läst "ett bidrag till bröllopsresan".. 
    Jag tycker dessutom det känns dummare att sitta och skriva ner en lång lista på prylar vi vill ha än att önska oss ett bidrag till resan, men det är kanske bara jag..
    Anonym (fd gäst) skrev 2012-10-19 21:21:16 följande:
    Tycker fortfarande att det är barnsligt o att möjligen barn kan få önska pengar o presenter vid jul o födelsedag.

    Vuxet folk som har egen inkomst ska inte sitta o tigga pengar o presenter bara för att man gifter sig.
    Jag är uppfostrad så att om jag blir bortbjuden så tar jag med mig något, kaske en flaska vin, en blomma, något hemmabakat...allt efter ekonomi och förmåga. Går jag på bröllop så tar jag definitivt med mig något. Jag skulle känna mig väldigt dum om jag kom helt tomhänt. Presenten är ju en lyckoönskning och en start på brudparets liv ihop. Det har ju absolut inget med girighet att göra. Det är en tradition och något som dom flesta förväntar sig, både brudpar och framförallt gäster. Skriver man som brudpar ingenting så kommer man garanterat ändå få presenter och som gäst vill jag hellre ge något som jag vet att brudparet blir glad för oavsett om det är vinglas eller bidrag till något.  

     
  • eml33h

    Jag skulle nog hellre låta bli att skriva något om presenter än att skriva kontonumret.


    Men skriver man inte vad man önskar sig får man definitivt räkna med att gästerna ringer och frågar!
    Och är det då fel att säga att man inte önskar sig något men om gästerna verkligen insisterar på att ge något (vilket dom med säkerhet gör) så är ett bidrag till bröllopsresan mest uppskattat. Det behöver inte vara så att det ska bekosta hela resan, tror många av oss har räknat in resan i budgeten, eller åtminstone håller på att spara ihop till den..


    Jag som gäst skulle iaf uppskatta att veta vad brudparet önskar sig, vare sig det är en ballongflygning, en kristallvas eller ett bidrag till resan/festen, än att köpa något som jag inte är helt hundra på att dom skulle uppskatta.
    Och det är väl mer pinsamt att få en massa "skrot" som hamnar i förrådet eller på en loppis året därpå som råkar besökas av gästen som gett den..


    Nej hörrni, våga önska Er det ni uppskattar och ha användning för, oavsett vad det är!

  • Anonym
    Theodora skrev 2012-10-20 13:16:56 följande:
    Anonym! (går inte att citera inlägg med iPad) Det enda jag utläste av ditt sista inlägg var att du gillar pengar. Att du inte förstod att mina förslag på presenter istället för pengar bara var några exempel på upplevelser visar var på intelligensnivån du ligger. Så du menar alltså att du aldrig behöver en enda nyttopryl eller upplevelse mer i hela ditt liv eller i alla fall de närmaste åren? Haha... Ja, mer WT än så här blir det inte på BT :) Gud, gå ut och tjäna ihop dina egna pengar till bröllop och resor, varför ska din familj och vänner sponsra med det? DU gifter dig för att DU vill, DU ordnar fest för att DU vill fira DITT bröllop. Att andra kan vara glada för DIN skull är inte samma sak som att stå med en bössa i handen och skramla. Att skriva ett kontonummer i inbjudan finns inte ens på världskartan, höjden av pinsamhet. Jag tar fram skämskudden å era vägnar.
    Oj. Här antar vi saker tll höger och vänster och slänger ur oss personangrepp vitt och brett.
    För att svara på din fråga: Jo, självklart kommer jag någon gång i mitt liv behöva en nyttopryl, men jag har tyvärr inget lager där jag skulle ha kunnat förvara sakerna fram tills dess.

    Nu är det  däremot så att vi inte kommer önska oss något då majoriteten av gästerna åker långt. Så självklart ska inte familj och vänner betala vårt bröllop,det gör vi helt själva (utan bidrag från föräldrar eller liknande om man ska vara så noga). Var har jag skrivit att våra gäster ska sponra vårat bröllop och bröllopsresan?! 
    Och hur fick du "presentcheck på resebyrå" till kontonummer i inbjudan, eller var det riktat till någo annan än mig?
    MEN. Nu är det däremot så att folk redan nu, innan ibjudningar eller något gått ut börjat fråga vad vi önskar oss, så även om man som brudpar inte tänker önska sig något så får man vara beredd på en hel del frågor och insisteranden. Då önskar jag mig faktiskt hellre ett bidrag till bröllopsresan än saker jag inte får plats med. Därmed inte sagt att dom ska sponra hela.
  • Anonym

    Vi skriver såhär:

    För att vi inte ska få dubletter,
    av dukar, vaser och assietter,
    ber vi er vänligast att strunta i paketen..


    Vill ni ändå något skänka,
    finns det något vi oss kan tänka..
    Ett litet bidrag till bröllopsfesten,
    eller den kommande kärlekssemestern.

  • Theodora

    Anonym! Det första hänvisade till dig. Övrigt var mer allmänt runt frågan och övriga pinsamma pengatiggares ursäkter. Varför inte skriva i inbjudan eller vid förfrågan att frågor kring presenter/gåvor kan tas upp med värdpar/brudtärna/toastmaster? Jag reagerar mkt på att skriva kontonr i inbjudan samt ens nämna presenter i densamma. Sköt det snyggt!

  • Anonym
    Theodora skrev 2012-10-20 14:02:59 följande:
    Anonym! Det första hänvisade till dig. Övrigt var mer allmänt runt frågan och övriga pinsamma pengatiggares ursäkter. Varför inte skriva i inbjudan eller vid förfrågan att frågor kring presenter/gåvor kan tas upp med värdpar/brudtärna/toastmaster? Jag reagerar mkt på att skriva kontonr i inbjudan samt ens nämna presenter i densamma. Sköt det snyggt!
    Du är medveten om att du först föreslår att man ska skriva i inbjudan att frågor kring presenterna kan tas upp med värdparet och i meningen efter skriver att du reagerar mycket på att ens nämna presenter i inbjudan? 
  • Daludd

    Alltså ignorera den här anonyma människan istället, hen verkar ha något form av problem...

  • Daludd

    Jag förstår inte alls logiken i att säga "bidrag till en resa vore mest uppskattat" skulle vara tiggeri, medan "jag behöver en kaffebryggare" inte är tiggeri?

    Vari ligger skillnaden?
    Jag fattar verkligen inte.

    Framhåller fortfarande miljöaspekten också. Vi överkonsumerar redan som det är, varför uppmuntra till det ytterligare när de flesta människor som gifter sig idag har bott själva och redan har dubbel uppsättning prylar till hemmet?

    Vi fick upplevelser i andra former också, och det var uppskattat, (bland annat champagneprovning) men hade alla gett oss en upplevelse hade det blivit för mycket, vi var 70 gäster - vi kan inte gå på 35 olika upplevelser närmaste halvåret liksom.

    Det känns trevligare att önska sig valfritt bidrag än "de här vinglasen för 300 kr styck tack." i en registrerad gåvolista, som tydligen är helt legitimt... haha, jag storknar av detta alltså.
    Jag fattar att man inte gjort så tidigare.

    Men tidigare fick man inte vara homosexuell, ha byxor om man var kvinna eller rösta för den delen heller. Så varför måste man så självklart göra som man alltid gjort?
    Om något tycker jag motståndarna till pengagåvor helt enkelt kan GE EN GÅVA då, vad är problemet, varför pådyvla alla andra människor sin egen tro i detta? Det är inte som att de som önskar sig resebidrag går tillbaka med en gåva man fått och kräver att få pengar istället - varför ska ni hålla på att kräva att vi måste hitta på att vi så gärna vill ha en kristallskål? 

  • TheD
    Anonym skrev 2012-10-20 13:59:43 följande:

    Vi skriver såhär:

    För att vi inte ska få dubletter,
    av dukar, vaser och assietter,
    ber vi er vänligast att strunta i paketen..


    Vill ni ändå något skänka,
    finns det något vi oss kan tänka..
    Ett litet bidrag till bröllopsfesten,
    eller den kommande kärlekssemestern.


    Bifdrag till bröllopsfesten? Det skulle få mig att tacka nej. Ta kollekt gör man i kyrkan...
Svar på tråden Ni som önskade er pengar, hur mycket fick ni?