• Daludd

    Ni som önskade er pengar, hur mycket fick ni?

    Vi hade en fest där det inte kostade gästen något i kuvertavgift och vi önskade oss bidrag till bröllopspresent, eftersom jag är prylhatare och vi redan har allt till hemmet :)

    Vi fick allt från 120 kronor från en person till 750 kronor från en annan.

    Det hör inte alls ihop med hur mycket pengar folk generellt har eller tjänar eller lägget på annat heller utan det verkar vara helt random vad de ger och så.

    Man går verkligen inte plus om man säger så ;) Det får ni nog räkna med! Räkna med ett par hundralappar per person utslaget, och vanligast är nog att det är några få som "bär upp" det snittet :) Så är det bara, inget att lägga massa vikt vid! Bjud inte på mer än du känner att du kan och vill utan att få speciellt mycket tillbaka och värdesätt det som gästerna tillför i form av annat för det är ändå det som spelar störst roll för kvällen.

    Vi skrev inte ut något kontonummer, däremot var det skitmånga som hörde av sig och ville ha det så då fick dom det genom toastmadamesen!

    Jag råder att inte titta så noga på detta, därför att det är inte alltid så kul och man tar det nog lätt personligt om man får något "dåligt" från en nära vän osv. Vi var egentligen bara "besvikna" på en gåva och det var visserligen en present så det gick inte att titta - men oftast är det nog lättare att bli besviken på pengar om du bryr dig så mycket som du antagligen gör för att starta den här tråden ;) Alltså, man kanske inte ska dyka in i att resonera kring varför någon ger 120 kr för en helkväll med trerätter och vin medan de lägger 400 spänn på öl på krogen nästa vecka - det gör dig själv mest ont.

    (för övrigt blev vi besvikna av presenten för att det är en gratisbok personen har många ex av i sin bokhylla och tar till när hen går någonstans - alltså noll omtanke eller tanke, ingen ekonomisk eller fysisk ansträngning etc. Bara för att komma undan s.a.s och det är en mycket nära släkting så det känns rätt tråkigt att få ett så.. tråkigt minne, av henom från dagen.) 

  • Daludd
    Theodora skrev 2012-10-18 02:10:14 följande:
    Alltså det här pengatiggeriet fattar jag ingenting av...det låter mer som en önskan att få sitt bröllop betalt och gärna en slant över...hm. Jag skulle aldrig ge pengar i present, det är sånt som barn önskar sig. Det är inte värdigt eller fint tycker jag. Önska presentkort till resa skulle jag dock kunna tänka mig i brist på fantasi. Antingen är många som sitter här på forumet mkt unga och inte vet bättre, man ber inte om pengar av utomstående människor som inte tillhör familjen och knappt ens då. Sen kanske man får pengar ändå och får se det som "bonus" men att gå ut offentligt som vuxna människor och önska pengar av andra vuxna människor...helt ofattbart låg nivå på takt och känsla. Jag må vara 40+men jag hoppas verkligen inte jag är ensam om att vara kritisk till detta tänket?
    Man kan också se det som ett lite modernare tänk där man inte nödvändigtvis vill ha miljontals prylar man inte använder och alltså bidra till en frkutansvärd överkonsumtion - utan istället vill ha en upplevelse kanske i form av en resa, alternativt att man vill använda det till familjens väl därefter, who knows, för att renovera hustaket eller något. Det vill säga något mer användbart än alla kristallskålar och ölglas folk annars skulle gett.

    Jag ser det närmast som hållbar utveckling att folk önskar sig pengar som ungar istället för 70 vaser som tanter...  ;) Nej men jag hoppas du förstår poängen.
  • Daludd

    Alltså ignorera den här anonyma människan istället, hen verkar ha något form av problem...

  • Daludd

    Jag förstår inte alls logiken i att säga "bidrag till en resa vore mest uppskattat" skulle vara tiggeri, medan "jag behöver en kaffebryggare" inte är tiggeri?

    Vari ligger skillnaden?
    Jag fattar verkligen inte.

    Framhåller fortfarande miljöaspekten också. Vi överkonsumerar redan som det är, varför uppmuntra till det ytterligare när de flesta människor som gifter sig idag har bott själva och redan har dubbel uppsättning prylar till hemmet?

    Vi fick upplevelser i andra former också, och det var uppskattat, (bland annat champagneprovning) men hade alla gett oss en upplevelse hade det blivit för mycket, vi var 70 gäster - vi kan inte gå på 35 olika upplevelser närmaste halvåret liksom.

    Det känns trevligare att önska sig valfritt bidrag än "de här vinglasen för 300 kr styck tack." i en registrerad gåvolista, som tydligen är helt legitimt... haha, jag storknar av detta alltså.
    Jag fattar att man inte gjort så tidigare.

    Men tidigare fick man inte vara homosexuell, ha byxor om man var kvinna eller rösta för den delen heller. Så varför måste man så självklart göra som man alltid gjort?
    Om något tycker jag motståndarna till pengagåvor helt enkelt kan GE EN GÅVA då, vad är problemet, varför pådyvla alla andra människor sin egen tro i detta? Det är inte som att de som önskar sig resebidrag går tillbaka med en gåva man fått och kräver att få pengar istället - varför ska ni hålla på att kräva att vi måste hitta på att vi så gärna vill ha en kristallskål? 

  • Daludd
    TheD skrev 2012-10-20 15:45:19 följande:
    Bifdrag till bröllopsfesten? Det skulle få mig att tacka nej. Ta kollekt gör man i kyrkan...
    Fast alltså grejen är ju att det blir samma sak. Får de pengar så möjliggör det resan, eftersom de lägger de andra pengarna på festen.
    Det spelar ju egentligen inte speciellt stor roll vilken hundralapp man använder, eller hur? Det blir ju samma sak, bara att man naturligtvis får pengarna efter festen varit dvs man har redan använt andra sedlar till den, och kan nu använda dom nya sedlarna till resan. Får man inga sedlar kanske det inte blir någon resa, det beror lite på ekonomin man har... Blir du som gäst arg då?
  • Daludd

    Jag fortsätter resonemanget efter vår situation - vi har nästan ingen buffert kvar, förutom till tandläkarbesök och glasögon och sånna här grejer. Vi har liksom extremt lite sparpengar kvar efter festen. Därav kan det hända att resan blir lite mindre och lite av de pengarna går till våra sparkonton för att stilla ekonomisk ångest. Det hoppas jag verkligen inte att våra gäster som gett oss gåvor skulle bli arga över.

  • Daludd
    Chinchilli skrev 2012-10-21 11:38:30 följande:
    Tror jag läste någonstans att det inte är "rätt etikett" att önska sig reda pengar då givaren inte kan vara säker på vart pengarna går. Ex. brudparet önskar sig bidrag till bröllopsresan och gästen sätter in 500:- på kontot för just det. Slutar dock med att brudparet tar pengar från kontot för att täcka upp kostnader för sitt bröllop eller något annat istället, detta är då fel då det blir som att gästen har betalat sitt "kuvert" utan att veta det. Gästen har inte kontroll över sin gåva.

    Däremot är det mer "okej" att önska sig ett presentkort på en resebyrå (eller Cervera, eller IKEA) etc då pengarna gästen ger blir låsta till det ändamålet som gästen vill.

    Det värsta etikettsbrottet är ju dock att klaga på andras etikettsbrott, vissa här inne borde kanske tänka på det innan man sänder iväg sitt inlägg... Blir ju lätt lite pinsamt...

     
    Så himla töntigt. Gåvorna kommer aldrig täcka upp bröllopsfesten i vilket fall. Måste man alltså använda varenda krona på resan - tänk om man verkligen vill åka på en resa som råkar vara några tusenlappar billigare än man fått - måste man boka en annan resa då?

    Så mesigt bara, att man ska ha kontroll på det. Som sagt... man går inte plus liksom. Det kanske beror på bröllopet, men bara mat och vin på vår fest kostade 60.000 kronor och vi fick av våra gäster 17.000 kronor. Sen tillkom kostnader för bandet, kläder, ringar etc.
    Skitlarvigt att inbilla sig att någon går plus på att hålla bröllop på det viset. Om man har fika i trädgården kan jag förstå det lite mer möjligen, men tycker det är rakt ohyfsat att ge en gåva med förbehåll på det sättet. Om jag ger bort en gåva brukar jag liksom inte i efterhand kontrollera hur ofta personen använder tröjan, spelar på gitarren eller gör kyckling i lergrytan heller om du förstår hur jag menar :) Jag skulle definitivt inte försöka ta reda på om någon läst boken eller kanske sålt pastamaskinen.... Då ger man gåvor av fel skäl.
  • Daludd
    maxmamma skrev 2012-10-22 09:42:18 följande:
    ja men i regel så är det ju så att gammal är fortfarande äldst...

    och i regel så är ju faktiskt den som är 40+ mer erfaren o har lärt sig mer om livet o vad som tillhör livet  än den som är 20år.

    Visst finns det 20åringar som kan vara  väldigt mogen men jag tror fortfarande att den som är äldst o har levt längst är den som har mest livserfarenhet även om det finns undantag från regeln.... 
    Ja det är så synd att vi inte lever lite mer som vi gjorde för 100 år sedan... Obs: ironi :)
    Personligen tycker jag det är skönt att yngre människor tänker lite själva ibland och ifrågasätter normer, annars hade ju samhället inte utvecklats speciellt mycket. 
Svar på tråden Ni som önskade er pengar, hur mycket fick ni?