• Anonym (Monst­erface­)
  Äldre 20 Jun 02:42
  92077 visningar
  30 svar
  30
  92077

  Perioral dermatit och atopiskt eksem. Huden i ansiktet trillar snart av. 2,5 veckor kvar.

  Snart tar paniken över fullständigt.

  Jag gifter mig om två och en halv vecka och mitt ansikte håller på att trilla av.

  Jag har atopisk hud/eksem i grunden och har alltid haft en väldigt känslig hud, framförallt i ansiktet.

  Eftersom det är så och jag konstant behandlar med mjukgörande och annat brukar dock eksem- och urticariafria perioder innebära att jag har världens slätaste hud och inte har behövt träffa hudläkare på flera år.

  MEN så i vintras började jag få dessa helt jävliga miniblåsor runt munnen och ögonen. Jag sa till alla läkare "det beter sig inte som eksem" men de sa prompt att så är det och uppmanade att använda mina kortisonsalvor.

  Det blev bara värre och värre och tillslut sket jag i vad de sa och började använda steriodfria krämen Protopic trots att jag egentligen inte får använda den under sommarhalvåret. Det hjälpte bättre mot plitorna men förstörde som den alltid gjort helt min huds förmåga att känna kallt eller varmt. Den gör också allt hundra gånger värre de första dagarna och då jag försökte dricka alkohol på min möhippa blossade hela ansiktet upp och jag blev en officiell tomat.

  Så jag började istället googla mina besvär och hittade av Perioal dermatit. Det kändes som allt föll på plats.

  Efter att sjukvården flera gånger tappade bort min remiss till hud fick jag äntligen komma till hudspecialisten.

  - "Hej jag tror jag har Perioal dermatit alt. rosacea."
  - "Det tror jag med"

  ...

   Så fick jag en ny gel: Finacea, med uppmaningen "2 ggr per dag alt. 1 gång per dag om den irriterar"

  Har nu använt mig av denna en vecka och varje gång jag använder den känns det som att någon häller frätande syra i ansiktet. Det bränner, svider, kliar, hettar och svullnar outhärdligt i några timmar efteråt. (Ägnat nätterna på balkongen men fläkt i ansiktet) 
  På dagen fjäller huden i asniktet av, jag kan typ inte le för att det känns som att ansiktet ska gå sönder och huden hettar och svider. Vill bara sluta men överallt står det att det oftast blir VÄRRE om man avbryter behandlingen.

  Jag är helt utom mig! Hur ska jag göra?! Hur kan jag behandla detta djävulskap med min atopiska-hud i grunden?

  Jag vill kunna le, njuta och må bra och känna mig fin på mitt bröllop. Och kunna skåla i champange.

  Har så ont och känner mig så rutten.

  HJÄLP!

  Hittills: 

  Kortison - nix
  Protopic - nix
  Finacea - nix
  Nollbehandling - nix 

 • Svar på tråden Perioral dermatit och atopiskt eksem. Huden i ansiktet trillar snart av. 2,5 veckor kvar.
 • Aniara­4
  Äldre 20 Jun 08:55
  #1

  Jag har tyvärr inga som helst råd att komma med utan bara medkänsla. Jag vet hur jävligt det kan vara med hudproblem och jag har dem ändå mest bara på händerna. Att få så svåra utslag och hudreaktioner i ansiktet, och dessutom precis före bröllopet måste bara vara alldeles för överjävligt!

  Håller alla tummar för att det blir bättre till bröllopet! Annars får du helt enkelt vara stark och tänka att alla vet ju hur du ser ut egentligen. Kanske anlita en fotograf och ta bröllopsfoton en tid senare när det lagt sig?

 • MrsTur­nbull
  Äldre 20 Jun 09:01
  #2

  Min mamma har haft liknande problem, ingenting som läkarna gav henne hjälpte.
  Men så fick hon i present Bodyshops "Coconut bodybutter" och hon älskade doften så hon tänkte väl ungefär att, även om det inte kommer ta bort excemen så luktar det ju gott.

  MEN! Excemen försvan, och har knappt kommit tillbaka alls.

  Det är mitt enda råd.

 • Äldre 20 Jun 09:14
  #3

  Jag har bara en salva att föreslå, Inotyol, den är lite bökig och kletig men har alltid funkat för mig.

 • Äldre 20 Jun 09:56
  #4

  Inotyol använder man på bebisrumpor om de är röda/irriterade av fukt. Jag har försökt ha den på läpparna som cerat, och det var en dålig idé. Den står emot fukt, men jag tror inte att den är mjukgörande i sig. Jag hade själv atopiska eksem när jag var yngre, så jag tror inte att Inotyol fynkar på eksem.

  Jag gissar att det bara är att fortsätta behandla, vänta och se om det lugnar ner sig efter ett tag. Jag hade ett vansinnesskov med eksem för tio år sen, med vätskade utslag över hela kroppen, och då fick jag gå på ljusbehandling (starka solarier) på hudkliniken. Sol funkar ju på både eksem och psoriasis - kan det vara något för dig? Kan du sola med den här behandlingen?

  När jag var barn och mitt ansikte flagade testade min mormor nåt så enkelt som Helosansalva, som man köper på Ica, och jag blev helt slät på ett par dagar. 

  När jag har provat krämer med karbamid har det svidit överjävligt i början, men det säger de är för att huden är så torr, och när den blivit mindre torr gör det mindre ont. Det kanske är samma sak med din salva?

  Hade jag varit du hade jag tjatat mig till ett nytt läkarbesök, eller åtminstone att få lite rådgivning per telefon med hudläkaren, och förklara läget och be om råd.

  Jag hoppas det lugnar ner sig snart, och att du kan vara fin, slät och smärtfri på din bröllopsdag! 

 • 2 0 1 2
  Äldre 20 Jun 11:34
  #5

  Hej TS! Vad tråkigt att få det så besvärligt just före bröllopet. Jag har också rosacea och vet vilket helvete på jorden det är - jag försöker ordna allt stort så jag slipper stressa inför bröllopet. Rosacea är ofta stresstriggat.


   


  Mitt råd är att slänga bort Finacean. Den är enormt uttorkande för huden och det är nog det sista du behöver -. en torr hud två veckor innan bröllopet är en stressfaktor, och stressfaktorer kan som sagt trigga rosacean. Jag råder dej att inte använda parfymer eller parfymerade krämer i ansiktet, och ingenting som täpper till eller irriterar. Glöm alkohol i ansiktet. Behöver du svalka för att det hettar så smörj in dej med ren aloe vera! Det finns gel att köpa på apoteket, den kostar inte så mycket. Jag har hört (dock ej testat själv!) att svavelsalva ska vara mycket effektivt mot rosacea.


   


  Undvik konstiga ansiktsmasker och rengöringsmedel. Googla på Oil Cleaning Method, det är en skonsam metod där man rengör huden med bland annat ricinolja (billigt dessutom!) och acetylsalisylsyra (ja, den som finns i receptfria värktabletter!) eller askorbinsyra (10 kr i kryddhyllan!). OCM frestar inte på huden på samma sätt som produkter man köper i sminkavdelningen som ofta har tillsatser och parfymer.


   


  Mitt bästa tips just nu är faktiskt att gå till apoteket och köpa den nya receptfria salvan Rosazol. Den är dyr men ganska dryg, och innehåller antibiotika. Den har visat sig mycket effektiv mot Rosacea, jag kan själv vittna om att den hjälper i de flesta fall om den appliceras när man känner att det är nya utslag på gång.


   


  Så; Aloe vera och Rosazol, ingen alkohol, ingen stress! Undvik även stark mat nu innan bröllopet.Tråkigt nog bör du nog också undvika att ha ansiktet i direkt sollljus! Ett annat tips; byt ut dina flytande foundations mot ID bare minerals smink. Det är lite läkande, det täpper inte till huden, det ger ett snyggt, naturligt resultat och det täcker rodnader förvånansvärt bra.


   


  På lite längre sikt; Det finns läkemedel med tetracykliner man kan äta. Tetralysal har jag ätit och blivit mycket dålig av, mått illa och om jag så bara tagit en öl på fredagkvällen har jag blivit kanonfull och kräkts på en gång. Tetralysal gör också att man får passa sig för solen och lämpar sig därför bättre att äta när det inte är sommar. Det finns ett nytt läkemedel som heter Oracea, som inte ska ha lika mycket biverkningar. Jag har inte testat den ännu men har den på recept och ska plocka ut den. Undvik helst Roccutan om någon vill skriva ut det åt dej - många har blivit enormt deprimerade av den och det har förekommit att ungdomar tagit livet av sig.


   


  Lycka till!

 • 2 0 1 2
  Äldre 20 Jun 11:35
  #6

  Vill flika in en varning! Hur lockande det än är, och jag vet att det är mycket lockande... ALDRIG kortisonsalva i ansiktet, i synnerhet inte om man lider av hudbesvär. Aldrig, aldrig, aldrig! Det lindrar på ett par dagar, men därefter utlöser det ännu värre besvär.

 • jennie­13
  Äldre 20 Jun 12:37
  #7

  Omega 3 och 6 samt jojobaolja har hjälpt mig med mina hudproblem i ansiktet. På sidan: http://www.ht-scandinavia.se/ finns mer info om olika oljor/kapslar/krämer som har fungerat bra för mig i allafall. Jag har inte varit ens i närheten av det du beskriver men jag finns med på en av före/efter bilderna på den hemsidan.


  Hoppas att det löser sig för dig!

 • Jonath­ans mamma
  Äldre 20 Jun 13:30
  #8

  Hej! Jag hör tyvärr också till den skala som har perioral dermatit. Innan jag fick diagnosen officiellt provade jag själv flera av de alternativ som står nämnda ovan men inget fungerade. Jag fick tetralysal utskrivet men det mådde jag jättedåligt av. Sedan fick jag en kräm, Svalev i Essex, det är en käm som innehåller svavel som din hud naturligt innehåller. Efter ca 2 veckor var det mesta borta. Jag skulle rekomendera att du ringer din läkare pronto och får detta utskrivet! Det hjälpte verkligen mig!

 • 2 0 1 2
  Äldre 20 Jun 13:32
  #9
  Jonathans mamma skrev 2012-06-20 13:30:12 följande:

  Hej! Jag hör tyvärr också till den skala som har perioral dermatit. Innan jag fick diagnosen officiellt provade jag själv flera av de alternativ som står nämnda ovan men inget fungerade. Jag fick tetralysal utskrivet men det mådde jag jättedåligt av. Sedan fick jag en kräm, Svalev i Essex, det är en käm som innehåller svavel som din hud naturligt innehåller. Efter ca 2 veckor var det mesta borta. Jag skulle rekomendera att du ringer din läkare pronto och får detta utskrivet! Det hjälpte verkligen mig!


  Skönt att du blev hjälpt! Det är verkligen ett helvete med hudåkommor eftersom man själv måste komma fram till vad som fungerar och vad som inte gör det... det som fungerar för en person fungerar absolut inte för en annan. Frustrerande eftersom man får hundratals tips på behandlingar och inte vet vilket ben man ska stå på. Jag ska också prova en salva med svavel i, men tror jag köper en receptfritt på apoteket. Roligt att höra folk som blir hjälpta med sina åkommor!
 • Äldre 20 Jun 15:25
  #10

  P.s Jag har haft Inotyol på eksem, självsprickor, finnar mm, och det har funkat på allt men som sagt den är bökig att använda

Svar på tråden Perioral dermatit och atopiskt eksem. Huden i ansiktet trillar snart av. 2,5 veckor kvar.