• Chicita

    Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm

    Hej
    Jag blev så nöjd och stolt med min senaste tårta så jag känner nästan att jag vill dela med hela världen Tungan ute
    Men tanken slog mig - jag hade inte klarat att göra den om jag inte haft ett bra tårtbottenrecept som jag fått av Sofia (Dekoreramera), teknik som jag lärt mig av Gunilla Wall (tårt-DVD samt många mail med tips och råd), ett recept på vit chokladsmörkräm som jag norpat härifrån och framför allt Googles bildsöksfunktion där man kan få massor med inspiration.

    Så jag tänkte att vi kunde inspirera varandra kanske?
    Allt från bröllopstårtor till småkakor är välkommet.
    Lägg gärna ut bilder och recept. Jag vill inte ha en tråd där vi ska "bräcka" varandra. En enkel gräddtårta bakad med kärlek är precis lika mycket värd som en avancerad tårta med sockerblommor och svår spritsteknik.
    Vad har du för tips och tricks?
    Hur blir dina bullar "världens godaste"?

    Här är i alla fall mitt senaste mästervärk (som jag brukar kalla dom eftersom vissa tårtor inte bara är glädje med, utan många kan till och med göra mig frustrerad, arg och upprörd och sluta i stresshuvudvärk).
    Tack Google för inspiration Flört


  • Svar på tråden Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm
  • Chicita
    bridetobe2013 skrev 2011-12-17 21:35:10 följande:

    Beställde dom på tartdecor.se eller kakburken.se Är där jag beställer saker så ngn av dom är det


    Modellerar inte så mkt än men skulle vilja börja.. Ska bara hitta tid. Har gjort mmf att täcka tårtan med,,


    1/6 2013
    Ja jag beställer också där. Men inte sett den fonten Glad
    Brukade bara beställa av Sofia på dekoreramera förut, men hon har ju lagt ner så jag har inte så mycket val nu Flört
    Det har blivit mer och mer modellerande för mig, men jag är långt ifrån expert. En glad amatör på sin höjd *hihi*
    Men det är kul.
    Jag har inte vågat göra eget än, är så rädd att det ska bli bara kladd av det.
    Hur gjorde du?
  • Aleta
    Sara 120707 skrev 2011-12-17 20:50:25 följande:

    Har gjort en enorm sats skurna pepparkakor idag fyllde tre burkar =)


    Tyvärr såg jag inte tråden förren efter allt var nere i burkarna, men vill nån ha så har jag ett riktigt bra recept...


    Jag tar gärna recept!  
  • Cakemaker

    Öser in ett par på en gång jag :) Så kul att se va andra gör och få inspiration och tips från varandra! 





  • Chicita

    Vad duktig du är cakemaker Glad
    Har du gått kurs eller är du självlärd som jag?
    Eller tja helt självlärd kanske jag inte kan säga att jag är eftersom jag köpte och kollade på DVD'n ju *hihi*

    Mina tårtor kan du hitta här:
    smulan.webdon.nu

    Jättebra när man kan inspireras av varandra Solig

  • Cakemaker
    Chicita skrev 2011-12-17 22:51:12 följande:
    Vad duktig du är cakemaker Glad
    Har du gått kurs eller är du självlärd som jag?
    Eller tja helt självlärd kanske jag inte kan säga att jag är eftersom jag köpte och kollade på DVD'n ju *hihi*

    Mina tårtor kan du hitta här:
    smulan.webdon.nu

    Jättebra när man kan inspireras av varandra Solig
    Tack! :) Jag måste väl säga att jag är självlärd även fast jag gått en grundutbildning i bageri/konditori. Vi fick ju inte hålla på med sånt där och dessutom har jag hållit på i snart 3 år med att göra tårtor. Så jag ger inte skolan nåt cred för det ;P

    Fast nog tycker jag att man är självlärd om man inte haft nån som stått typ bredvid och tittat och rättat. Då får man ju lära av sina egna misstag och komma på bättre lösningar och så vidare :)

    Ja visst är det. Speciellt vid tllfällen där man får göra "vad man vill"! {#emotions_dlg.flower}
  • Chicita
    Cakemaker skrev 2011-12-17 22:56:50 följande:
    Tack! :) Jag måste väl säga att jag är självlärd även fast jag gått en grundutbildning i bageri/konditori. Vi fick ju inte hålla på med sånt där och dessutom har jag hållit på i snart 3 år med att göra tårtor. Så jag ger inte skolan nåt cred för det ;P

    Fast nog tycker jag att man är självlärd om man inte haft nån som stått typ bredvid och tittat och rättat. Då får man ju lära av sina egna misstag och komma på bättre lösningar och så vidare :)

    Ja visst är det. Speciellt vid tllfällen där man får göra "vad man vill"! {#emotions_dlg.flower}
    Åh ja... såna tårtor är svåra.
    "Gör vad du vill, det blir säkert bra"... öhm jaha, vill du ha en rosa tårta med rosor då?  "Usch nej jag hatar rosa och rosor är fula"... Vilken tur att man frågade liksom *hihi*

    Men det är kul när man får lite info om den man ska göra tårta till och sen försöker hitta något som passar.
    Jag gillar inte när folk ska detaljstyra, men fria tyglar kan nästan vara värre ibland.

    Jag har ingen utbildning alls inom bageri. Jag är bilmek i grunden Tungan ute
    Innan jag bytte till bilmek så gick jag lantbruk ett år. Men har helt bytt inriktning på "gamla dar"
  • Sara 120707

    Här kommer receptet för alla som är intresserade:


    Pepperkakor(skurna)


    500 gr smör


    5 dl socker


    2 dl sirap


    4 tsk kanel


    2 tsk ingefära


    4 tsk mald nejlika


    2 tsk bikarbonat löst i 4 msk vatten


    200 gr hel mandel


    12-14 dl mjöl


     


    Värm smöret så det blir mjukt(alt smält), kör alltihopa i matberedaren.


    Dela degen i fyra delar och forma till tjocka "korvar" , plasta och lägg in i frysen.


    Utbakning


    Ta fram en fryst degbit och använd en osthyvel till att hyvla ut den frusna degen i "remsor" på bakplåtspapper.


    Grädda i ugnen ca 2-3 min på hög värme. Häll av på ett galler och låt svalna.

  • pulmonate
    Chicita skrev 2011-12-17 23:04:20 följande:
    Jag har ingen utbildning alls inom bageri. Jag är bilmek i grunden Tungan ute
    Innan jag bytte till bilmek så gick jag lantbruk ett år. Men har helt bytt inriktning på "gamla dar"
    Det kanske förklarar varför du kan "allt"! Du ger alltid bra svar i så många olika forum! Tack för hjälpen du har gett förr!
    Vilken trevlig sida! Sitter och antecknar recept just nu! Flera som jag vill prova. Själv har jag märkt att italienarna inte har goda tårtor!!! Alla har en sån konstig "apelsin" smak i grunden som jag inte fattar vad det är och är ofta torra! Nä, det kan dom inte göra bra! Men maten och efterätter kan dom verkligen! Bara av att bo här i 7 år snart har man lärt sig mycket om matlagning.
    Jag ska härmed dela med mig "DET GODASTE RECEPTET PÅ TIRAMISÙ". Detta kommer direkt ifrån min fästmans mormor! Och fast än jag provat mååånga så slår ingen denna! Så ni håller på att få en stor hemlis här! Tiramisù (della Gegia)
     2-3 dl starkt kaffe med 1msk socker
    4 ägg gulor 
    2 ägg vitor
    500g mascarpone
    1 hekto socker
    1 paket pavesini (200g) eller 2 paket savoiardi 
    2 msk brandy, marsala, amaretto eller liknande
    kakao till decoration

    1 mellan-stor alliminum form

    Koka kaffe och låt svalna
    Vispa äggulorna och sockret pösigt & blanda sedan in mascarpone tills det blir krämigt och välblandat
    Vispa äggvitan för sig tills det blir fluffigt och rör sedan ner det i ägg-blandningen.
    Blanda ner spriten
    Doppa keksen snabbt i kaffet (dem behöver alltså inte vara genomblöta för då blir det för geggigt) och lägg ut dem i ett lager i formen. 
    Täck kexen med ett lager av krämen
    Sila över kakao 
    Gör sammanlagt 3 lager på samma sätt.

    Ställ in i kylen 3-4 timmar. 
    KLAR!

     
Svar på tråden Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm