Inlägg från: Cakemaker |Visa alla inlägg
  • Cakemaker

    Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm

    Öser in ett par på en gång jag :) Så kul att se va andra gör och få inspiration och tips från varandra! 





  • Cakemaker
    Chicita skrev 2011-12-17 22:51:12 följande:
    Vad duktig du är cakemaker Glad
    Har du gått kurs eller är du självlärd som jag?
    Eller tja helt självlärd kanske jag inte kan säga att jag är eftersom jag köpte och kollade på DVD'n ju *hihi*

    Mina tårtor kan du hitta här:
    smulan.webdon.nu

    Jättebra när man kan inspireras av varandra Solig
    Tack! :) Jag måste väl säga att jag är självlärd även fast jag gått en grundutbildning i bageri/konditori. Vi fick ju inte hålla på med sånt där och dessutom har jag hållit på i snart 3 år med att göra tårtor. Så jag ger inte skolan nåt cred för det ;P

    Fast nog tycker jag att man är självlärd om man inte haft nån som stått typ bredvid och tittat och rättat. Då får man ju lära av sina egna misstag och komma på bättre lösningar och så vidare :)

    Ja visst är det. Speciellt vid tllfällen där man får göra "vad man vill"! {#emotions_dlg.flower}
  • Cakemaker
    Chicita skrev 2011-12-17 23:04:20 följande:
    Åh ja... såna tårtor är svåra.
    "Gör vad du vill, det blir säkert bra"... öhm jaha, vill du ha en rosa tårta med rosor då?  "Usch nej jag hatar rosa och rosor är fula"... Vilken tur att man frågade liksom *hihi*

    Men det är kul när man får lite info om den man ska göra tårta till och sen försöker hitta något som passar.
    Jag gillar inte när folk ska detaljstyra, men fria tyglar kan nästan vara värre ibland.

    Jag har ingen utbildning alls inom bageri. Jag är bilmek i grunden Tungan ute
    Innan jag bytte till bilmek så gick jag lantbruk ett år. Men har helt bytt inriktning på "gamla dar"
    Ja precis. Riktlinjer är alltid skönt att ha :)

    Jag har bara bageri/konditori på komvux så här i efterhand. Ett år var det så vi hade 10 lektioner i vardera grej. Gick dans på gymnasiet så det är inte riktigt samma sak där heller, hehe. Men nu så här i efterhand känner jag att det nog är mer hobbygrej och inte nåt jag vill jobba med riktigt. :(

    Så synd bara att det blir så sällan man gör tårtor...och dessutom, när man väl har börjat undrar man varför man har ett så litet kök! :) Bor i en trea med ett rätt litet kök, så arbetsytor får man trolla med. Önskar mig ett riktigt stort kök med typ två ugnar och en jättekyl och frys så man kan fixa med fler grejer samtidigt ^^ 
  • Cakemaker

    Bakade två Sachertårtor till morfars 80årsfest igår. Dom var väldigt uppskattade och de äldre var mäkta imponerade ;) God var den också...dämpar vilket chokladbegär som helst!



     
  • Cakemaker
    MsChevy skrev 2012-02-06 08:58:19 följande:
    Fråga från en som inte kan baka för fem öre!
    Varför är det så bra att använda just sugarpaste? Går det inte likabra med marsipan? Tycker sugarpasten är alldeles för söt... 
    Den är oftast mer medgörlig, det är väl det som är fördelen. Sen är den lite vitare än vit marsipan. Jag gillar marsipan bäst att äta men SP bäst att arbeta med. Sen är ett tips att prova olika märken sugarpaste för vissa smakar verkligen äckligt medan andra är riktigt goda :)
  • Cakemaker

    Tårta som gjordes till mammas, systers och mitt gemensamma födelsedagsfika :) Första gången jag provade både kantekniken och rosorna på toppen så jag är väl rätt nöjd med slutresultatet ;)




  • Cakemaker

    Det är marängsmörkräm som jag spritsat med. Den blir helt fantastisk att spritsa med. Följsam och väldigt jämn. En del luftbubblor blev det kan jag se men det var inget jag tänkte på "live" så att säga ;)

  • Cakemaker
    Chicita skrev 2012-03-11 19:53:45 följande:
    Hur gör du din marängsmörkräm?
    Jag har testat en variant där man tillsätter smält socker ner i vispade äggvitor (där man samtidigt vispar) och sen tillsätter man smör i småbitar och vispar tills det har svalnat.
    Men det blir inte bra för mig. Jag vet inte om det är fel på mig eller på receptet Obestämd 
    Hm, en italiensk maräng alltså. Det jag kan tänka mig är felet med det receptet är att marängen är för varm när man tillsätter smöret? I den jag gör så gör man vanlig maräng (eller man vispar över vattenbad för att sockret ska smälta), vispar den sval, sen tillsätter man smör och till sist florsocker och vaniljsocker.

    Här är receptet jag använder man jag gjorde det gånger tre för att va säker på att det skulle räcka. 

    2 äggvitor
    1, 3/4 dl socker
    saft från ½ citron
    200 g smör
    2-3 tsk vaniljsocker 
    2 dl florsocker 

    Man vispar alltså socker, äggvitor och citronsaft ovanför vattenbad tills man har en färdig maräng (ca. 65 grader). Sen tar man den bort från vattenbadet och vispar tills den är sval igen. Tillsätter smör lite i taget (det blir lite grynigt), och sen siktar man i ca. 1 dl florsocker i taget och vispar emellan. Då blir den slät igen. Sen kan man tillsätta färg och smak efter tycke. Väldigt lätta att jobba med blir den men den ska användas på en gång :)
  • Cakemaker

    Länge sen jag tittade in här. Va många härliga grejer ni gör :) Tänkte bidra med en mindre kavalkad av några grejer jag gjort sen sist jag var här inne :)

    Här är en babyshowertårta jag gjorde för ett tag sen.


    Och en farsdagtårta.


    Svärmors födelsedagstårta.


    Dotterns födelsedagstårta.


    Sonens doptårta.


    En beställningstårta (tre likadana var beställda).
Svar på tråden Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm