• Liliqu­e
    Äldre 27 Apr 09:01
    9941 visningar
    49 svar
    49
    9941

    Det verkar som att bröllopet blir inställt....

    Det verkar som att bröllopet blir inställt.

    Vi har haft ett väldigt tufft ekonomiskt år då allting har gått fel. Bilen går sönder, djuren blir sjuka och sen ytterligare ett hundratal kostnader vi inte kan ignorera. Våra sparkonton är i princip tomma. Vi bor inte stort, så att flytta till mindre skulle inte göra någon större skillnad. Det är dock aldrig på tal att göra oss av med våra två små kisar. Vi kan inte sälja bilen för det finns inget annat sätt för sambon att ta sig till jobbet (jag å andra sidan har gångavstånd). Och på tal om jobb så har han fått minskad anställning nu pga av arbetsbrist så den inkomsten sjönk rejält. Och i och med den minskade anställningsgraden försvann alla chanser till att ens kunna ta ett LITET lån.

    Vi går aldrig ut, vi gör aldrig något som kostar pengar. Vi köper alltid de billigaste märkena av allting för att spara varenda slant vi kan. Jag har sålt kläder, elektronik och mina (heliga) skor. Vad vi än gör så står vi bara och stampar.

    Jag vantrivs något fruktansvärt på mitt jobb, men jag har en riktigt bra inkomst med tanke på min utbildning så att byta jobb skulle innebära ytterligare en stor förlust av pengar varje månad. Därför släpar jag mig till jobbet varje morgon för att kunna uppfylla drömmen om att få gifta mig med min drömprins. Jag lever för det. Men det går inte...

    Det känns som om hela världen bara rasar samman och allt jag kan göra är att stå och se på medan den enda ljusglimten i tillvaron bara försvinner allt längre och längre bort.

    Vad gör jag nu.....?

  • Svar på tråden Det verkar som att bröllopet blir inställt....
  • förlov­adflic­ka
    Äldre 27 Apr 09:03
    #1

    Åh, vad tråkigt :( Kan ni inte försöka hitta andra alternativ? Typ be släkten laga mat som bröllopspresent, vara i någon trädgård dekorerad med massa sommarblommor, önska er kläderna i present osv? :) 

  • Liliqu­e
    Äldre 27 Apr 09:13
    #2

    förlovadflicka, vi har tänkt på det också. Men min sida av släkten kan vi räkna bort helt då de helt enkelt inte är engagerade alls (förutom mina föräldrar som skulle ge mig världen om de bara kunde). Hans sida verkar inte ha möjlighet att laga den maten osv och båda familjer inräknat så finns ingen med nämnvärt stor trädgård. Det låter lite som om jag bara viftar bort förslaget här, men min släkt är ganska komplicerad och hans har inte så mycket medel. Men det var en bra tanke, det var det.

  • förlov­adflic­ka
    Äldre 27 Apr 09:17
    #3
    Lilique skrev 2011-04-27 09:13:54 följande:
    förlovadflicka, vi har tänkt på det också. Men min sida av släkten kan vi räkna bort helt då de helt enkelt inte är engagerade alls (förutom mina föräldrar som skulle ge mig världen om de bara kunde). Hans sida verkar inte ha möjlighet att laga den maten osv och båda familjer inräknat så finns ingen med nämnvärt stor trädgård. Det låter lite som om jag bara viftar bort förslaget här, men min släkt är ganska komplicerad och hans har inte så mycket medel. Men det var en bra tanke, det var det.
    Jag menade mer att man kan göra lite som bestämt knytkalas, en paj här och en sallad här, du vet :) Det finns ju gratis stränder, skogar, parker osv, om ni bara har lite fantasi kan det bli jättebra :) 
  • Loche
    Äldre 27 Apr 09:20
    #4

    Riktigt jobbigt när det blir så där! Förstår att du känner dig nere, men släpp inte drömmen!! Det kommer att vända, men det kan ta lite tid,,,
    Ingen möjlighet att din sambo kan få nåt extrajobb ett tag?

    Tänk över alla möjligheter att göra bröllopet så billigt som möjligt. Ta reda på vilka talanger det finns i bekantskapskretsen, de kanske kan ställa upp med mycket för en billig penning?

    Hoppas verkligen det löser sig för er!

  • Runi
    Äldre 27 Apr 09:29
    #5

    Ja inte för att sätta igång massa diskussioner om vad som är rätt och fel i allas ögon men kuvertavgift skulle väl kanske kunna va en ide för er?
    (Vi tänkte ha det först men så bestämde vi oss för att prioritera oss själva istället så vi åker till Island och gifter oss där.)

    Kuvertavgiften kan iaf täcka mat och dryck så kanske ni kan lyckas få ihop lite extra för att hyra en bygdegård eller liknande. Eller om ni kan tänka er alkoholfritt (eller om man får ha lite dryck till maten där) så brukar man väl kunna va i kyrkans församlingshem utan att det kostar något om man nu gifter sig i kyrkan. (Inte överdrivet insatt i det eftersom vi antingen kommer ha borgligt eller asabröllop men har läst andra som har skrivit om det här på BT). 

    Har ni vänner som kanske kan ställa upp och hjälpa er med småsaker så kan det underlätta väldigt också. Man kan plocka ihop en bukett ute, en vän med fotointresse kanske kan ställa upp och ta kort m.m.

    Men det beror ju också på vad du vill ha för bröllop. Vill du ha en dyr designerklänning m.m. så kan det ju bli svårt att få ihop pengarna ändå :/ 

  • Äldre 27 Apr 09:33
    #6

    Nu kanske jag låter okänslig, men jag menar det inte så...
    Vad är viktigast? Festen efter bröllopet eller att ni två blir ett?

    Om jag vore som er så skulle jag valt ett enklare bröllop. För det är ju gratis att gifta sig. Flört
    Och antingen nöja mig med förlovningsringarna eller köpa en enklare silverring tills vidare.
    Vanliga enkla snygga kläder funkar bra till ett stilla bröllop, eller så kanske du kan låna en klänning av någon du känner som har gift sig...

    Mat efter bröllopet är inte obligatoriskt. Men om ni ändå vill ha det så kan ni ha knytkalas, eller kuvertavgift.
    Bjud dom närmaste bara och ha grillfest någonstans?
    Ni står för grillen och kanske lite potatissallad - gästerna tar med det dom vill grilla?

    Inbjudningarna kan ni skicka ut via mail så långt det går. Skapa ett fint dokument och spara som pdf-fil (det kan dom flesta öppna) och skriv ut och posta till dom ni inte har mailadress till.

    Om ni vill vara övertydliga så skriver ni något om att "vår kärlek övervinner allt, därför väljer vi ett stilla bröllop utan överdådigheter och vi hoppas att ni vill hedra oss med er närvaro på denna lyckans dag"... Eller liknande Tungan ute

    Om ni vill ha någonstans att vara, men ändå köra knytis så kan ni alltid kolla kvarterslokalerna (brukar man få låna gratis) eller om dina föräldrar kan tänka sig att hyra en bygdegård åt er i present (brukar vara ett par tusenlappar).
    Och så kan ni ju vara så "ofina" (som vissa säger att man är då) och önska er pengar i present till bidrag för festen eller för resan...
    Handlar man vin och sånt på systemet så får man lämna tillbaka oöppnade flaskor inom 2 veckor om man har kvittot kvar.
    Kan ju också vara bra att veta om ni skulle vilja bjuda på någon brudskål eller liknande...
    Vi hittade ett "spritzigt" rödvin... Alltså rödvin som är lite bubbligt. för 49:- flaskan på systemet...
    Bra pris tyckte vi och valde det istället för mousserande vitt vin som kostar betydligt mer.

  • Kattpo­et
    Äldre 27 Apr 09:52
    #7

    Jag har en vän som gifte sig för 1000 kr,  hennes klönning var köpt på rean efter studenten,  karln hade bara fin skjorta och snygga byxor, blommor plockades i skog och mark.

    Gäster var all de som ville komma till kyrkan  och efteråt fick vi  Fika i prästgårdens trädgård.  Hembakta bullar och 7 sorters kakor och kaffe och väldigt enkel med god gräddtårta.

    Och efter det så gick brudparet i väg med de gäster som ville till sin favorite klubb och dansade hela natten lång. 

  • Millem­oj
    Äldre 27 Apr 09:53
    #8

    Förstår att det just nu känns jättetråkigt... Har ingen aning om vilken tillställning och allt runt omkring du har tänkt dig (klädsel, ringar, blommor m.m) men det viktigaste är väl kärleken er emellan? (låter lite drygt , jag vet, men menart det absolut inte så).

    Just nu finns det massor med vackra student- och sommarklänningar ute i butikerna som absolutfunkar som bröllopsklänningar, dessutom till en betydligt billigare peng - skor har du säkerligen redan hemma, annars finns det massor av billiga festskor ingör studenten nu också.

    Mannen kanske redan har kostym hemma och behöver kanske bara någon ny lips eller så - behöver ju inte bli så dyrt.

    Blommor kan man ju alltid hitta billigt på sommaren - antingen hitta själv ute, eller biligt i butik (finns alltid vackra buketter i sommarens tecken). Annars kan du beställa från Euroflorist - billiga men fina buketter som dessutom levereras till dig.

    Maten behöver inte heller bli ett jättestort och dyrt kapitel. Minska antalet gäster och bjud på goda smörgåstårtor med lite olika sallader till och lite annat småplock (oliver, röror, små starka korvar osv). Så gjorde min vännina när hon och hennes man gifte sig- ingen reagerade på att det var snålt eller dåligt på något sätt. Tvärtom, det var hur gott som helst och "buffén" skapade mingel och trivsel.

    Dryck - Vem har sagt att man måste ha alkohol på ett bröllop? Finns egentligen ingen anledning... kör på alkoholfritt (i många olika alternativ) och håll festen lite kortare. Säg till (antingen i inbjuadn eller på plats) att de som vill fortsätta fira er dag kan följa med ut på stan och fira med dryck och dans.

    Platsen för festen kan ju vara som andra tidigare nämnt i bygdegård för ett par tusenlappar, men kan faktiskt firas ute i det fria också! Sommaren bjuderr ju på fina festplatser i skog, strand och parker och om ni väljer ett matalternativ liknande det jag föreslog är det inget problem att bjuda på utomhus.

    Försök att tänka dig ett annat sorts bröllop än det du hade tänkt dig från början och diskuter med din blivande och kanske hittar ni goda alternativ till ert bröllop. I värsta fall kan ni ju skjuta på bröllopet tills dess att ni har möjlighet att få det som ni vill..

    Lycka till!

  • Kattpo­et
    Äldre 27 Apr 09:55
    #9

    Ja just, det  det där med att göra sig  inget med sambo, det finns massor att göra som inte kostar något eller väldigt lite.  En bytta popcorn och stirra på en film tillsammans på tv,  ta långa promenader och njuta av vädret,  mata änder och picnic i skogen eller i lokal park är tämligen billigt.

    Man kan också hoppa på cykeln och utnyttja allemansrätten för en trevlig  mini semster. 

  • Millem­oj
    Äldre 27 Apr 09:56
    #10

    Sorry för alla tryckfel! FF tidig morgon för mig, haha...

Svar på tråden Det verkar som att bröllopet blir inställt....