• Lilique

    Det verkar som att bröllopet blir inställt....

    Det verkar som att bröllopet blir inställt.

    Vi har haft ett väldigt tufft ekonomiskt år då allting har gått fel. Bilen går sönder, djuren blir sjuka och sen ytterligare ett hundratal kostnader vi inte kan ignorera. Våra sparkonton är i princip tomma. Vi bor inte stort, så att flytta till mindre skulle inte göra någon större skillnad. Det är dock aldrig på tal att göra oss av med våra två små kisar. Vi kan inte sälja bilen för det finns inget annat sätt för sambon att ta sig till jobbet (jag å andra sidan har gångavstånd). Och på tal om jobb så har han fått minskad anställning nu pga av arbetsbrist så den inkomsten sjönk rejält. Och i och med den minskade anställningsgraden försvann alla chanser till att ens kunna ta ett LITET lån.

    Vi går aldrig ut, vi gör aldrig något som kostar pengar. Vi köper alltid de billigaste märkena av allting för att spara varenda slant vi kan. Jag har sålt kläder, elektronik och mina (heliga) skor. Vad vi än gör så står vi bara och stampar.

    Jag vantrivs något fruktansvärt på mitt jobb, men jag har en riktigt bra inkomst med tanke på min utbildning så att byta jobb skulle innebära ytterligare en stor förlust av pengar varje månad. Därför släpar jag mig till jobbet varje morgon för att kunna uppfylla drömmen om att få gifta mig med min drömprins. Jag lever för det. Men det går inte...

    Det känns som om hela världen bara rasar samman och allt jag kan göra är att stå och se på medan den enda ljusglimten i tillvaron bara försvinner allt längre och längre bort.

    Vad gör jag nu.....?

  • Svar på tråden Det verkar som att bröllopet blir inställt....
  • Lilique

    förlovadflicka, vi har tänkt på det också. Men min sida av släkten kan vi räkna bort helt då de helt enkelt inte är engagerade alls (förutom mina föräldrar som skulle ge mig världen om de bara kunde). Hans sida verkar inte ha möjlighet att laga den maten osv och båda familjer inräknat så finns ingen med nämnvärt stor trädgård. Det låter lite som om jag bara viftar bort förslaget här, men min släkt är ganska komplicerad och hans har inte så mycket medel. Men det var en bra tanke, det var det.

  • Lilique
    Kattpoet skrev 2011-04-27 09:55:53 följande:
    Ja just, det  det där med att göra sig  inget med sambo, det finns massor att göra som inte kostar något eller väldigt lite.  En bytta popcorn och stirra på en film tillsammans på tv,  ta långa promenader och njuta av vädret,  mata änder och picnic i skogen eller i lokal park är tämligen billigt.

    Man kan också hoppa på cykeln och utnyttja allemansrätten för en trevlig  mini semster. 
    Vi har sålt våra cyklar, men jag hajar idén. Det är inte så att vi inte gör något alls, jag sa bara att vi aldrig går ut eller gör saker som kostar pengar. Vi älskar att promenera, mysa i soffan eller ta oss hem till föräldrarna för fotboll med syskonen eller en omgång kubb. =)

    Till alla andra:
    Ni är jättefina som kommer med alla tips och förslag. Och som flera frågade (retoriskt såklart), vad som är viktigast - kärleken eller festen? Ja, det är ju självklart kärleken, inte ett uns av tvivel där.

    Det som är viktigast för mig är att vi blir gifta. Det andra som är "livsviktigt" för mig är ringarna. De ska symbolisera vår kärlek från den dagen och i resten av våra liv. De vi har hittat som helt enkelt bara passar oss sådär perfekt som om de var gjorda för oss från början, kostar sammanlagt 14.000:- så där smäller jag pannan i bordet lite.

    På andraplats på prioriteringslistan kommer att jag vill att han ska tycka att jag är vackrare än någonsin den dagen. Jag tror inte att det målet på något sätt skulle vara svårt att uppnå men jag har så svårt för att hitta en klänning som får mig att känna mig som en prinsessa men som inte kostar därefter. (Tips?)

    Resten är "inte så viktigt". Att fira kan man göra på praktiskt taget vilket sätt som helst, men även de små summorna blir stora om man inte har dom. Jag kan dela med mig av att när jag säger att våra sparkonton är tomma, då menar jag verkligen det. Tillsammans äger vi 5200 kronor på de kontona idag och det kommer man inte överdrivet långt på. Vi håller bara tummarna varje dag för att ingenting oväntat ska inträffa, då är vi nämligen ganska rökta hehe.
  • Lilique
    MrsT2011 skrev 2011-04-27 10:21:39 följande:
    Men på din BT-sida står det att datumet är bestämt till 30 juni 2012? 1000 kr i månaden blir 12000 kr. Förstår att ringarna är viktiga, kanske era föräldrar kan tänka sig att bidra med en liten slant?

    Om ni låter gästerna betala sin egen mat & dryck klarar ni er på 20 000 kr utan problem.
    Jovisst blir det 12 000 på ett år om man sparar 1000 kronor i månaden. Men om man inte har de pengarna att lägga undan? Våra pengar tar slut nu när han knappt tjänar något. Och med slut menar jag slutslut. Noll kronor på kontot och äta rester hemma hos våra föräldrar som de frusit in efter sina middagar.

    Jag letar efter billigare ringar, absolut! Flera gånger i veckan finkammar jag internetsidor och trycker näsan mot skyltfönster haha.

    Mina föräldrar kan inte bidra även om jag vet att de vill av hela sitt hjärta. Hans föräldrar satsar hårt på att undvika ämnet hehe. Men jag får räkna på kuvertavgifter och alkoholfritt och se vart vi hamnar isåfall.
  • Lilique
    Vintersol skrev 2011-04-27 11:19:00 följande:
    Detta kanske är en korkad fråga, men om du tjänar bra, var tar pengarna vägen varje månad? Det låter jobbigt att leva precis på gränsen, oavsett om man har ett bröllop på gång eller inte. Det skulle inte vara aktuellt att försöka få någon sorts ekonomisk rådgivning, för att se över er situation och möjligheterna till ett buffertsparande så att ni inte behöver ta av pengar till bröllopet?
    På din beskrivning har jag lite svårt att pussla ihop varför inkomsterna och utgifterna inte går ihop.
    Jag tjänar bra i förhållande till min utbildning. Inte "bra" i största allmänhet. Jag tjänar ett par tusenlappar mer än vad de flesta av mina likvärdigt utbildade vänner gör för att jag hade världens flax när jag fick det här jobbet. Som det är nu går våra löner precis ihop och täcker hyra, el, bla bla alla basic saker, och mat till preciiiis en månad. Och det är på öret, förutsatt att vi bara köper Eldorado, Euroshopper och blandade arabiska märken som man egentligen aldrig hört talas om. Men, vi har redan stora hål som måste fyllas från när bilen gått sönder, och veterinärräkningar etc. Och sen är jag kroniskt sjuk också (inget superallvarligt dock) så jag måste ha mina egna mediciner som går preciiis under högkostnadsskyddet :P Många bäckar små gör en förgrymmat stor å o.o Och där det finns hål måste vi stoppa in pengar och de pengarna brukar vi idag dra från matkassan så låt oss säga att vi har mat till TRE veckor helt plötsligt. Och behövs det sedan något ytterligare så får vi slita vårt hår och se var det gör minst ont att ta pengarna ifrån. Hittills har det varit så att vi sålt befintliga ägodelar. Och hade det inte varit för att ekonomisk rådgivning kostar ~500 kronor (här iallafall!) så hade vi nog gjort det med.

    Jag förstår att det måste vara svårt för utomstående att greppa hur situationen ser ut för oss, naturligtvis.
  • Lilique
    Piiiip skrev 2011-04-27 12:04:09 följande:
    Du har redan fått många bra tips, men jag tänkte i en helt annan riktning än de här ovanför.

    Har någon av er möjlighet att ta ett extra jobb t.ex. på kvällar och helger?

    Finns det några möjligheter för dig att avancera på arbetet? T.ex. genom internutbildningar och fler/mer avancerade arbetsuppgifter? Gå på löneförhandlingar och förbered dig när du ska löneförhandla så att din lön stiger i den takt den ska (helst lite bättre!). Din sambo kanske också kan göra det samma?
    Jag har provat att jobba på kvällarna också, men då jag redan jobbar 8-17 blev det väldigt tungt efter ett tag. Detsamma gäller att jobba 7 dagar i veckan. Jag antar att jag inte är så stresstålig. Han har redan gått in i väggen en gång tidigare så jag har sagt bestämt att han inte får göra det. Jobba mer än fem dagar i veckan då. Funderar på att börja sälja Mary Kay eller något så att jag iallafall kan få in ett par extra hundralappar i månaden och det gör man ju bara när man själv har tid och ork. Trixet är ju bara att få ihop pengarna till "startkitet". Och att hitta potentiella kunder. Vi har inte så många kvinnliga vänner.

    Det finns tyvärr ingen chans för någon av oss att avancera i arbetet just nu, kaaanske till vintern så jag håller tummarna för det och jobbar hårt!
  • Lilique
    Blizz skrev 2011-04-27 13:12:20 följande:

    Jag är utbildad ekonom och om du absolut inte vill ta kontakt med en bank men vill ha lite tips på hur ni kan tänka kring pengar kan jag maila en lista på saker ni kan fundera kring och kanske lite mallar för budget och kostnadsuppföljning.


    Det skulle jag absolut uppskatta något enormt. Jag kanske kan PM:a min mailadress till dig, så kan du göra det när du har tid och möjlighet?
    Kattpoet skrev 2011-04-27 13:53:42 följande:
    Kronisk sjuk här med  och låg inkomst.   Vi har ingen bil,  vi tar bussen i stället, billigare och mycket bättre för våran ekonomi  men  om din man behöver  bilen i jobbet borde inte jobbet ordna med det?
    Eller får han mil ersättning?

    [utklippt]

    Och jag använder telefonkatalogen sidor  att plocka upp kattspyor, slask rens och annat äckligt-

    [utklippt]

    Vi har internet  men ingen tiding eller  kabeltv, grannen lånar ut sin tidning till oss.

    Boende, det handlar inte alltid om mindre boende, ibland kan större boende vara billigare, I denna stad går de flesta  enrummarna på mer än  två eller  tre rummarna.

    Ja jsut det  läs reklam utskick och  planera din meny från dem.
     
    Jag har 2,5 km till jobbet så jag kan ju gå, men han har längre och så finns ingen bra bussförbindelse dit. Men jo, han får milersättning när han behöver köra.

    Jag använder all reklam jag får hem för att göra allt slask-göra. Har inte heller någon tidning eller annat, men jag har ju internet på jobbet så jag kan ju läsa nyheterna etc här.

    Och när jag sa "flytta till mindre lägenhet" så hade jag i huvudsak hyran i åtanke.

    Sist men inte minst, jag kollar alltid "Billiga veckan"  och lusläser ICAs reklamblad haha =)
  • Lilique
    Hoffsennanen Tottoplex skrev 2011-06-18 23:52:26 följande:
    Nu har jag inte läst alla svar osv...men... ja här är lite jag tänkt på

    bilen- har ni avbetalningar eller liknande? Sälja den och köpa en billigare eller kanske sälja den och skaffa  tex pendelkort? (har full förståelse om det inte går då jag bor mitt ute i ingenstanns och det inte är aktuellt för mig men en tanke i vilket fall.)

    Bo billigare?

    Vigsel med bara familjerna? Eller bara med två vittnen? Ibland kan det faktiskt vara väldigt skönt när man väl vant sig vid den tanken... Då kan man sen äta ihop enklare efteråt.
    Då kan ni spara ihop till de ringarna ni vill ha så dra ner massor på de andra kostnaderna

    Var väl de jag kom på nu... Kanske killen kan hitta ett annat jobb?
    Lycka till!
    Fina förslag! Men vi har inga avbetalningar på bilen, och den är rätt billig faktiskt - uråldrig modell som nu efter reparationer (för hela budgeten..) fungerar finfint. Att sälja den vore en förlustaffär.

    Vi bor nog billigast i stan utan att bo i en liten liten trång etta. Priserna är skyhöga här eftersom att utrymmet är begränsat och varenda människa har sjöutsikt i den här stan. Yikes.

    Absolut, första tanken var att bara ha familjerna närvarande. För min del är det inga som helst problem, föräldrarna och mina två syskon - check! Men hans familj är så otroligt tight att det helt enkelt (även för mig) skulle kännas helfel att exkludera någon av dom. I dagsläget är inte ens en tredjedel av gästlistan "min sida", men det är naturligtvis mitt val också.

    Och han söker jobb vid sidan av det han har nu. Men ja, liten stad - få jobb. Man får hålla tummarna om dagarna!
Svar på tråden Det verkar som att bröllopet blir inställt....