• passionsblomman

    I vått&torrt när midvinternattens köld är hård

    Det blir väl istappar och skare, snömodd och rimfrost och smällkalla mycket stjärnklara nätter. Och en och annan snöstorm med drivor och flingor stora som lovikavantar.

    Nå i vintermörkret får man tända många ljus.
    I vinterland kan man göra snöänglar och åka pulka. I vintertröjorna ser ingen att man inte gått ner utan upp det senaste året.
    I vinterträdgården äter småfåglarna frön vid fågelbordet och haren gör roliga spår i snön. Mördarsniglarna är puts väck och man måste inte rensa ogräs. Och verkligen inte raka benen.
    I vintertid kan man elda i kakelugnen och fika, titta på filmer och läsa böcker. Och lyssna på musik.

    Men man kan också fortsätta vara här. Bland vänner.
    Här, där vi pratar om barnen vi burit och bär och dem vi längtar att bära. Här, där vi bär det någon inte orkar bära ensam. Och där vi delar allt man någonsin kan komma på att dela. Där skratt, ilska, längtan och gråt blandas i en märklig brygd, jämte hopp, oro, rädsla och humor.
    Så att sorgen blir halv och glädjen dubbel och livet så mycket lättare,  rikare och större. 

    "Håll ljuset högt på färden, det finns bara en som du i världen"/Lundell
        Rimfrost på rutan snölykta

    Gamla tråden: www.brollopstorget.se/Forum-5-21/m3807747.html

  • Svar på tråden I vått&torrt när midvinternattens köld är hård
  • passionsblomman

    Heloise, du skulle bli en synnerligen dålig nunna, måste jag bara tvärslåfast så här genast. Soom tur är. Behåll dig så! Fast orosklump kan du ju vara utan förstås.

    September, jag har faktiskt klippt ut ett litet fåtal inlägg. För att minnas hur det faktiskt kändes ibland.

    Apropå lycka och barns behov, så tror jag att barn som lever med föräldrar som verkligen brottas med konomiska problem, faktiskt påverkas och mår dåligt av det. De får också ont i magen och de vet. De vet även om mamma gråter på natten i kudden och de fattar att de hårdare gradeni pappas ansikte betyder något hemskt. De är rädda och undrar om "vi måste flytta nu?" och de vet att de inte borde fråga, önska och vilja saker som "alla andra" gör. De märker vilka kläder andra har och vilka resor och julklappar det pratas om efter loven. De ser skillnad på vilka bilar olika familjer har och allt allt allt annat.

    Sedan blir unrna i sig inte lyckligare av saker. D mår heller inte dåligt av att inte få allt, att behöva spara och prioritera-tvärtom, det är en björntjänst att inte lära ut det till barn.
    Men att lägga sig med en klump i halsen och oro i magen, för att man vet att mamma och pappa är så oroliga, det önskar jag att inget barn behövde. Och när jag vet att det för närvarande är mitte eget barn jag inte kan skydda från de känslorna, det är då det brister.

    Att folk vet hur det var, då, när man var ung, nyutflyttad, studerande eller arbetslös, det kan jag tycka är bara bra-för då kanske man får någon slags respekt framöver för vad pengar, välstånd och trygghet är. Så man också kan ha en chans att ha lite ödmjukhet inför dem som inte har, när man senare i livet själv faktiskt har det bra.
    Så, att jag växte upp under i perioder extremt pressade förhållanden, har präglat mig inget snack om saken. det var inte roligt och det sved. Vi led inte nöd, men det fanns inte en chans att vi ens skulle komma på tanken på kläder med märken eller prylar i den utsträckning somliga fick. Men det var inte det som var hemskt. Det var att få flytta från huset. Att veta det man visste och inte veta det man bara anade. att leva i spänningen. Att de inte fick huset sålt. På flera år. Att se dem våndas. Att huset gick på exekutiv auktion. Deras drömhus. Mitt barndomshem.

    Vidare i livet, har åren som student/extrajobbande/ikarierande eller arbetslös och ung haft studer då det varit tungt på allvar, men jag värderar ändå den tiden. Jag har verkligen lärt mig vad pengar är värda. Jag tar inget för givet. Jag njuter i fulla drag när jag vet att jag kan välja i affären. Vilken mat jag VILL äta idag, inte vilken som var billigast och går att dryga ut mest. Att kunna välja vin till. Att kunna bjuda hem vänner och BJUDA på maten. Och så vidare.

    Men att ramla tillbaka till smärtgränsen och en bit under NU...
    NU skulle det ju vara bättre!
    Nu skulle vi ju renovera
    Rea på semestrar
    Uppleva
    Skapa minnen
    Sätta undan lite så man har en reserv.
    En buffert
    En trygghet.

    20 år senare, känns det farligt nära att behöva konstatera, att man inte tagit sig någonstans alls.

    Det är då man får känslan av att Biggest Looser har fått ett helt nytt ansikte. Och att det inte handlar om tappad vikt, utan förlorad värdighet.

    Eller om det var tryggheten man aldrig ens hittade. Ni vet, det enda man egentligen verkligen av hela hjärtat vill ge till sina barn. Den som gör att man sover gott om natten.


    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • Hvidbrud

    Tut tut! Nu kör bussen mot Ingis! Vilken dag vi har framför oss.

    Blommis: älskr dina långa inlägg. Kramar om, och tar lite av det tunga av dina axlar.

  • dfk

    Blomman, så sant!

    Flamman, tjohooo!! Tror att jag börjar redan nu! Ska kika lite på den spännande inboxmeddelandet förresten...

    Fru Sy, det låter härligt med mys med mannen och få pyssla med något man tycker är roligt själv. Ger en styrkekram inför begravningen!

  • Soldemor
    ingenjörsbruden skrev 2011-11-01 12:24:20 följande:
    Solde: Det blir nog i senaste laget känner jag, vill gärna träffa dig men vi kanske kan ta det en annan dag? Har du ngn vardag som du är ledig på så kan vi kanske ta en fika på stan?
    Förstår att det blir sent, men vad sägs om en fika på stan den 11:e? Jag är ledig då?

    Nissemannen kom hem i tisdags, och är pigg och nyfiken, buffar och går an som vanligt. Nästa vecka skall han på "rehab" hos Isoldes extrapappor, för de har tid att hjälpa honom med maten. Han äter typ 3-4 torrisar i taget, kommer tillbaks efter en stund och äter 3-4 till. Det blir lite svårt när vi båda jobbar hela dagar och eftersom hans mat inte kan stå framme för Soldes skull. Gubbarna kan sitta med honom och ge han en torris i taget, då kan det bli jättemånga han får i sig. Och eftersom han väger ca 2 kg för lite just nu, så är det bra om han kan få lite stöd i maten och kunna gå ut med dem i deras inhägnade trädgård, kliniskt befriad från hundar!
  • Soldemor
    Äppleingenjörsbruden skrev 2011-11-01 20:28:17 följande:
    Alltså.....nödvändigt vetande.....någon som använt det gröna äpplet ibland smilysarna?
    Som så? Fast det kom en aaaningens gallet!
  • dfk

    Nu ska jag dansa mig vidare....tjohooo...Jag älskar den där låten!
    Fick genast mycket bättre energi, den ska nog hålla hela dagen nu!!Glad

  • dfk

    Hinner se att du är här Solde, så jag vinkar i förbifarten medans jag sladdar ut från tråden!

  • Norrskensflamman
    passionsblomman skrev 2011-11-03 22:24:26 följande:
    Men att ramla tillbaka till smärtgränsen och en bit under NU...
    NU skulle det ju vara bättre!
    Nu skulle vi ju renovera
    Rea på semestrar
    Uppleva
    Skapa minnen
    Sätta undan lite så man har en reserv.
    En buffert
    En trygghet.

    20 år senare, känns det farligt nära att behöva konstatera, att man inte tagit sig någonstans alls.

    Det är då man får känslan av att Biggest Looser har fått ett helt nytt ansikte. Och att det inte handlar om tappad vikt, utan förlorad värdighet.

    Eller om det var tryggheten man aldrig ens hittade. Ni vet, det enda man egentligen verkligen av hela hjärtat vill ge till sina barn. Den som gör att man sover gott om natten.
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
    PRECIS exakt detta är vad jag också känner
    *kastar mig i Blommans famn*
Svar på tråden I vått&torrt när midvinternattens köld är hård