• Äldre 19 Aug 05:01
    42882 visningar
    289 svar
    289
    42882

    Fråga prästerna 13

    När hösten rycker närmare startar vi en ny upplaga av "Fråga prästerna"-tråden. Här kan du fråga om saker som rör kyrkan och den kyrkliga vigseln. Redan här svarar jag på tre av de vanligaste frågorna: 1) Svenska kyrkans ritual för vigselgudstjänst har plats för tre psalmer. Om brudparet så önskar kan man dock välja att avstå från en och alltså bara ha två psalmer i vigselgudstjänsten - men inte färre, enligt handboken. 2) Brudöverlämning - dvs att brudens pappa överlämnar henne till brudgummen i kyrkan - är inte en svenskkyrklig tradition och det är därför oftast upp till varje enskild präst att säga ja eller nej till detta. 3) Det kostar ingenting att gifta sig, men vill man inte att församlingens tjänstgörande präst ska hålla i vigseln, utan anlitar en egen präst så kan det vara förenat med en viss kostnad. En präst som engageras "privat" har nämligen rätt att ta ut ersättning för det arbete som han/hon lägger ned inför och i samband med vigselgudstjänsten. Vill du läsa äldre frågor och svar så finns den senaste tråden här: www.brollopstorget.se/Forum-1-12/m3751693.html

  • Svar på tråden Fråga prästerna 13
  • sun moon
    Äldre 15 Sep 00:30
    Li0 skrev 2010-09-14 22:05:13 följande:
    Ja du det var så besvärligt och på gränsen till "vulgärt" sen att vi ville gifta oss dan innan nyår var ju bara besvärligt men han gav sig tillslut kan lova att jag minst sagt blev besviken :/
    Jag rekommenderar dig att byta präst. 
  • Äldre 15 Sep 08:18

     


    Li0 skrev 2010-09-14 22:05:13 följande:
    Ja du det var så besvärligt och på gränsen till "vulgärt" sen att vi ville gifta oss dan innan nyår var ju bara besvärligt men han gav sig tillslut kan lova att jag minst sagt blev besviken :/

    Men alltså ! Finns det ingen annan präst i församlingen? Vilken trist attityd h*n verkar ha Inte vidare kul att en sån präst ska viga en. Jag skulle försöka hitta någon annan.

  • Vinter­10
    Äldre 15 Sep 08:28

    Passar in en fråga i den här tråden:


    Vi skall gifta oss i svenska kyrkan i december och hade blivit tilldelade en präst från vår församling. Nu visade det sig att min sambo känner en kille via sitt innebandylag som är präst och som gärna ville viga oss. Roligt att ha någon man känner till så vi har nu valt honom. Han är präst i missionskyrkan egentligen, det var inga problem för "vår" kyrka att han viger oss, men min fråga är nu: Ser vigseln exakt likadan ut i missionskyrkan som i svenska kyrkan? Är det samma "regler" med böner och texter, psalmer mm. Det är ju samma bibel så jag antar att det går till på samma sätt, eller?

  • elinaa­kerlin­d
    Äldre 15 Sep 10:34

    Vinter10 - vår präst är också från Missionskyrkan och såvitt jag kan se så är det samma procedur. Dock är inte vi tvungna att ha med någon psalm, är man det? Vi tänkte inte ha någon psalm med nämligen och det har inte varit några problem.

  • Äldre 15 Sep 10:40

     


    Li0 skrev 2010-09-14 22:05:13 följande:
    Ja du det var så besvärligt och på gränsen till "vulgärt" sen att vi ville gifta oss dan innan nyår var ju bara besvärligt men han gav sig tillslut kan lova att jag minst sagt blev besviken :/

    MYCKET märkligt, vintervigslar kan bli så otroligt vackra! Det är väl upp till er när ni vill gifta er. Vill prästen inte göra sitt jobb så tala med kyrkoherden (ifall det inte är så att detta är kyrkoherden).

  • Äldre 15 Sep 12:58

    Jag vet faktiskt inte hur Missionskyrkans handbok ser ut och vilka regler som gäller. Men egentligen är det ju så att en vigsel som äger rum i Svenska kyrkan normalt förväntas  äga rum enligt Svenska kyrkans ordning, oavsett om det är en präst eller en pastor som förrättar vigseln.

  • Jeez
    Äldre 15 Sep 13:07

    En vigsel med en pastor från Missionskyrkan är alltid en vigsel enligt missionskyrkans ordning och kan föranleda att ni får betala hyra för kyrkan (om den är svenskkyrklig). I övrigt är det upp till kyrkans kyrkoherde om pastorn i fråga får komma och ha vigseln (ni kan desstuom behöva betala pastorn arvode, inget sådant regleras ju iom att ni är medlemmar i Svenska kyrkan). Men om det  ordnas så är det inga problem.

    Och ordningen är lik svenska kyrkans om än inte exakt likadan, vad som är okej där eller inte vet jag inte.

    Och kontentan ekonomiskt: om man är medlem i Svenska kyrkan har man rätt till en vigsel i en svenskkyrklig kyrka av en svenskkyrklig präst utan någon kostnad, oavsett var man bor. Inget annat.

  • Äldre 15 Sep 13:14

    Jeez formulerade det bättre än jag. Jag trodde dessutom, som synes ovan, att en pastor i SMK kunde förrätta en vigsel enligt Svenska kyrkans ordning. Där hade jag då uppenbarligen fel.

  • Lillap­lopp
    Äldre 15 Sep 13:36

    Vilken perfekt tråd för alla oss som ska gifta sig i svenka kyrkan.

  • Vinter­10
    Äldre 15 Sep 14:10

    Tackar för svar!


    Betala för kyrkan behöver vi då inte i och med att vi är medlemmar i svenska kyrkan. Hur pastorns arvode betalas har jag dock ingen koll på, men det får vi väl ta upp med honom helt enkelt.

Svar på tråden Fråga prästerna 13