• Kjell Präst

    Fråga prästerna 13

    När hösten rycker närmare startar vi en ny upplaga av "Fråga prästerna"-tråden. Här kan du fråga om saker som rör kyrkan och den kyrkliga vigseln. Redan här svarar jag på tre av de vanligaste frågorna: 1) Svenska kyrkans ritual för vigselgudstjänst har plats för tre psalmer. Om brudparet så önskar kan man dock välja att avstå från en och alltså bara ha två psalmer i vigselgudstjänsten - men inte färre, enligt handboken. 2) Brudöverlämning - dvs att brudens pappa överlämnar henne till brudgummen i kyrkan - är inte en svenskkyrklig tradition och det är därför oftast upp till varje enskild präst att säga ja eller nej till detta. 3) Det kostar ingenting att gifta sig, men vill man inte att församlingens tjänstgörande präst ska hålla i vigseln, utan anlitar en egen präst så kan det vara förenat med en viss kostnad. En präst som engageras "privat" har nämligen rätt att ta ut ersättning för det arbete som han/hon lägger ned inför och i samband med vigselgudstjänsten. Vill du läsa äldre frågor och svar så finns den senaste tråden här: www.brollopstorget.se/Forum-1-12/m3751693.html

  • Svar på tråden Fråga prästerna 13
  • Sebastiána
    Semlorna skrev 2010-09-06 18:11:59 följande:
      Nån skrev tidigare i tråden den här biten som jag fastnade för:   Rut sa till Noomi:Dit du går, går också jag.Och där du stannar, stannar jag.Ditt folk är mitt folk,och din Gud är min Gud.Där du dör, vill jag dö,och där vill jag bli begraven.Herren må göra mig vad som helst-endast döden kan skilja oss åt.(Rut 1:16b-17)
    Fint!
  • Kjell Präst

    Nästan en vecka sedan någon skrev något här. Är det allmän stiltje (inte omöjligt eftersom hösten väl inte är den vanligaste bröllopstiden) eller har den här tråden spelat ut sin roll?

  • Semlorna

     


    Kjell Präst skrev 2010-09-12 06:11:23 följande:
    Nästan en vecka sedan någon skrev något här. Är det allmän stiltje (inte omöjligt eftersom hösten väl inte är den vanligaste bröllopstiden) eller har den här tråden spelat ut sin roll?

    Hoppas jag inte, jag vill gärna kunna frågor här när vår vigsel närmar sig.

    Hur tidigt vet prästen vilka helger hen ska jobba och hur lång tid innan vigseln brukar man höra av kyrkan/prästen? Vi ska vigas 35 mil hemifrån och behöver kunna planera in det förberedande mötet i förväg.

    Brukar det vara okej att gå in/ut till livemusik/nån som sjunger istället för orgelmusik?

  • Kjell Präst

     


    Semlorna skrev 2010-09-12 11:14:03 följande:
      Hoppas jag inte, jag vill gärna kunna frågor här när vår vigsel närmar sig.Hur tidigt vet prästen vilka helger hen ska jobba och hur lång tid innan vigseln brukar man höra av kyrkan/prästen? Vi ska vigas 35 mil hemifrån och behöver kunna planera in det förberedande mötet i förväg.Brukar det vara okej att gå in/ut till livemusik/nån som sjunger istället för orgelmusik?

    Om jag går till mig själv så vet jag vilka helger jag ska jobba ungefär ett halvår i förväg, undantaget sommaren som jag får reda på ungefär i maj.

    Det varierar från präst till präst när han/hon hör av sig till brudparen. Jag brukar höra av mig och boka tid ungefär en månad före vigseln, andra hör av sig tidigare eller senare.

    Det möter säkert inga hinder att gå ut/in till solosång istället för orgelmusik, förutsatt att organisten ställer upp på att ackompanjera solosångaren (det gör han/hon för det mesta) om sångaren inte har med sig någon som kompar.

  • say yes

    hej!

    Underbart stycke som du hittat "semlorna". Men vilka var rut och noomi i bibeln. Vill ngn präst berätta lite kort om dem så man vet vilka som näms under ens vigselakt?

  • queen eileen

    Jag och min sambo står och väger mellan borgerlig och kyrklig vigsel. Han vill helst ha kyrklig, och jag är tveksam så jag inte riktigt vet om jag kan stå för allt i den kyrkliga vigseln. Det jag undrar är om någon kan berätta för mig precis vilka delar som är obligatoriska (som det står ovan att den första bibelläsningen är obligatorisk) som man inte kan ändra på, samt var man kan lägga in egna ord etc.
    Tack på förhand!

  • majaochputteforeverandever
    say yes skrev 2010-09-12 20:10:16 följande:
    hej! Underbart stycke som du hittat "semlorna". Men vilka var rut och noomi i bibeln. Vill ngn präst berätta lite kort om dem så man vet vilka som näms under ens vigselakt?
    Är också intresserad att veta!
  • Lissie84

    ang Rut och noomi så kan jag säga utefter vad jag vet, är ingen präst men har läst stycket då jag själv vill ha det på mitt bröllop.


     


    Noomi var Ruts svärmor, när noomis son dog stannade rut kvar med svärmor, stycket i sig handlar om att noomi ska flytta tillbaka till sin hembyggd och att rut bestämmer för sig för att följa med. Således är inte stycket om kärlek mellan  ett par utan snarare familj. 


     


    hoppas att jag inte missuppfattat för mycket.... 

Svar på tråden Fråga prästerna 13